Τίτλος: «Μουσική - Κοινωνία - Εκπαίδευση»
Συγγραφέας: Κρίστοφερ Σμώλ
Eκδόσεις: Νεφέλη 1983
Σύντομη Περιγραφή: Το "Μουσική-Κοινωνία-Εκπαίδευση" είναι ίσως το πιο πρωτότυπο και πολυσυζητημένο βιβλίο για την μουσική πού κυκλοφόρησε τα τελευταία χρόνια. Ο συγγραφέας του υποστηρίζει ότι η μουσική παράδοση της δυτικής κοινωνίας έχει αποστεωθεί, ότι ή μουσική αυτής της παράδοσης ακούγεται κάτω από τεχνητές συνθήκες κι ότι, όσο περνάει ο καιρός, η επίδραση που ασκεί στη σύγχρονη ζωή γίνεται όλο και μικρότερη, ανεξάρτητα από την ικανοποίηση πού μπορεί να προσφέρει σε μία μικρή ελίτ.
Σε αντιπαράθεση εξετάζει τον τελείως διαφορετικό ρόλο πού έχει ή μουσική στην Ασία, στην Αφρική και σε άλλους λιγότερο βιομηχανοποιημένους πολιτισμούς, όπου ολόκληρα χωριά και κοινότητες συμμετέχουν άμεσα στην μουσική δημιουργία κι όπου η μουσική δεν αποτελεί μία τεχνητή, στυλιζαρισμένη όαση, έξω από την καθημερινή ζωή, αλλά ένα ουσιαστικό κομμάτι της καθημερινής εμπειρίας του ανθρώπου.
Επιχειρώντας μία ριζοσπαστική ανάλυση της μουσικής ιστορίας και των στυλ των τελευταίων 400 χρόνων οδηγείται σε νέα συμπεράσματα και υποστηρίζει πώς τόσο ή τωρινή φύση όσο και οι μελλοντικές προοπτικές μίας κοινωνίας μπορούν να γίνουν αντιληπτές μέσα από την μουσική της και πώς οι αλλαγές στους τρόπους της μουσικής έκφρασης μπορούν να έχουν άμεση επίδραση στην ίδια την κοινωνία. Ο συγγραφέας εξετάζει συνθέτες και μουσικές σχολές πού παραμένουν συχνά άγνωστες στους σύγχρονους μουσικούς και φιλόμουσους, όπως ή πρώιμη αμερικανική μουσική του William Bilings, οι πειραματισμοί του Harry Partch, οι μουσικές του Μπαλί και της Αφρικής. Επικρίνει συχνά με αυστηρότητα τούς σύγχρονους μουσικούς θεσμούς που όπως πιστεύει, έχουν προδώσει τούς στόχους που κάποτε προσπάθησαν να θεσπίσουν οι καλύτεροι σύγχρονοι συνθέτες. Πάνω απ' όλα επικρίνει τον σημερινό ρόλο που έχει η μουσική στην εκπαίδευση και διατυπώνει με σαφήνεια τις απόψεις του για τις αλλαγές πού πρέπει να απέλθουν ώστε να ξαναγίνει η μουσική προσιτή και να ξαναποκτήσει την σημασία της για τον άνθρωπο.
Το Μουσική-Κοινωνία-Εκπαίδευση αποτελεί ταυτόχρονα μία νέα κοινωνιολογία της μουσικής και μία γοητευτική εξερεύνηση των διαφόρων μουσικών παραδόσεων της ανθρωπότητας και των διαφορετικών λειτουργιών πού έχει ή μουσική σε κάθε μία απ' αυτές. Είναι ένα βιβλίο πού δεν απευθύνεται σε ειδικούς αλλά πού είναι προσιτό σε κάθε καλλιεργημένο αναγνώστη. Οι έκδοτες του πιστεύουν ότι θα επηρεάσει έντονα τούς τρόπους της μουσικής σκέψης και διδασκαλίας του μέλλοντος.