Η Πλάνη της Τεχνικής

3
500

Είναι αδύνατο να καταλάβουμε τη σύγχρονη κοινωνία μας, αν δεν γνωρίζουμε με σαφήνεια τον παράγοντα που κατά κύριο λόγο την καθορίζει, δηλαδή την Τεχνική σαν ένα σύνολο μέσων, μεθόδων και οργάνωσης της γνώσης με συγκεκριμένο προσανατολισμό. Ο Ζακ Ελλύλ (1912-1994), ένας από τους σημαντικότερους μελετητές του τεχνικού φαινομένου, εκθέτει εδώ με πολύ ζωντανό τρόπο τα βασικά συμπεράσματά του σε μια συνέντευξή του στην ολλανδική ομάδα ReRun το 1992.

Πρόσφατα εκδόθηκε και στην Ελλάδα το κλασικό πλέον βιβλίο του ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ από τις εκδόσεις Αλήστου Μνήμης, ενώ από καιρό κυκλοφορούν μερικά ακόμα βιβλία του από τις εκδόσεις Νησίδες.

Η μετάφραση των υποτίτλων έγινε από την Ιβάν Γιαννακοπούλου, η επιμέλειά τους από τον Γιάννη Δ. Ιωαννίδη και η προσαρμογή από τον Ηλία Διάμεση.

πηγή: Αλφειός εκδόσεις-βιβλιοπώλειο

3 Σχόλια

  1. γύρω στο 17ο λεπτό “τότε λοιπόν καταστράφηκαν εντελώς θεμελιώδη στοιχεία απολύτως απαραίτητα για να ζήσει ο άνθρωπος. Από που προερχόμαστε; Ποιο είναι το νόημα της ζωής; Αυτές οι κοινωνίες τα είχαν σκεφτεί αυτά και είχαν δώσει απαντήσεις. Δεν είχαμε κανένα δικαίωμα να καταστρέψουμε τις απαντήσεις τους.” όταν βάζουμε πιο πάνω το ότι “καταστρέψουμε τις απαντήσεις τους” από το “καταστρέψαμε ανθρώπους” κάτι δεν πάει καλά για το ανθρώπινο είδος! Δηλαδή, αν δεν κατέστρεφαν τις απαντήσεις και κατέστρεφαν μόνο τους ανθρώπους, θα ήμασταν εντάξει;

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
Please enter your name here