Μια συνένετευξη με τον Βασίλη Ξυδιά, που μίλησε για τους δασκάλους του, τα χρόνια του Πολυτεχνείου, την περίοδο που εργάστηκε ως σύμβουλος ανάπτυξης στην ελληνική περιφέρεια, καθώς και για τις πρόσφατες μελέτες του.
Μίλησε για την κρίση και για την αδυναμία, όπως είπε της Αριστεράς να δείξει έναν δρόμο εξόδου απ' αυτήν. Αντιπρότεινε την ανάγκη να αναλάβουμε - και ως άτομα και συλλογικά - την ευθύνη των πράξεών μας, όχι μόνο ως ηθική ή νομικίστικη προσταγή, αλλά ως υπεύθυνη πολιτική στάση έναντι της εξουσίας· ως πρόταση κοινωνικής και πολιτικής διεξόδου από την κρίση. Υπογράμμισε τη διαφορά ανάμεσα στην παλιά Αριστερά (του "χρέους" και της ευθύνης), από τη μεταπολιτευτική Αριστερά (των συνδικαλιστών και των "δικαιωμάτων"), από την Αριστερά δηλαδή, του εξατομικευμένου ανθρώπου που ζητάει συνεχώς από τον "μπαμπά" κράτος. Έφερε πολλά παραδείγματα από την εμπειρία του ως καθηγητή στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (αυτοαξιολόγηση εκπαιδευτικών, μετανάστες), όπως και από την εικοσαετή απασχολησή του με μηχανικός, σύμβουλος οργάνωσης, ασχολούμενος κυρίως με την τοπική αυτοδιοίκηση ( προγράμματα τοπικής ανάπτυξης, πολιτισμού και εναλλακτικού τουρισμού). Διερωτήθηκε για την ωφελιμότητα των προτάσεων της Αριστεράς για έξοδο από την ευρωζώνη, επιστροφή στη δραχμή και υποτίμηση του νομίσματος. Απάντησε σε ερωτήσεις: Για το αν η μεταλλαγή του καπιταλισμού δίνει λύσεις; Γιατί περιμένουμε λύσεις από την Αριστερά; κλπ.
Αναφέρθηκε και στην αδυναμία της εκκλησίας (ως πλήρωμα) να δώσει τη δική της διέξοδο ελπίδας στην κρίση. Και κλείνοντας έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για τον γεωργικό τομέα, τις βιοτεχνίες, την εκπαίδευση, τον αναπροσανατολισμό της πολιτικής μας στα βαλκάνια. Τέλος υποσχέθηκε μια συζήτηση θεολογικο-φιλοσοφικού περιεχομένου την επόμενη φορά. Δείτε παρακάτω ΟΛΗ την συνέντευξη:
Κε Ξυδιά,
κυρίως από όσους υποστηρίζουν πως η παρούσα κρίση είναι “ηθική”, ακούγεται ότι “φταίμε όλοι μας”. Όμως όταν για κάτι “φταίνε όλοι”, τελικά δεν φταίει κανείς! Σε αυτή την ισοπεδωτική εξίσωση των ευθυνών για την κρίση θα πρέπει λοιπόν να ανταπαντήσουμε [b]εξειδικεύοντας και επιμερίζοντάς[/b] τις. Διότι μόνο έτσι μπορούμε να δούμε συγκεκριμένα τι πρέπει να διορθωθεί, ώστε να προχωρήσουμε παραπέρα. Μήπως θα μπορούσατε να κάνετε μια τέτοια εξειδίκευση/επιμερισμό των ευθυνών για την κρίση;
Πολλοί από την αριστερά ισχυρίζονται ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί να αντικατασταθεί από ένα άλλο μοντέλο, διότι στις κρίσεις του “μεταλλάσσεται” με τέτοιο τρόπο που “δίνει” τη λύση του αδιεξόδου. Ποια είναι η άποψή σας;
Το πολιτικό δυναμικό γενικά αλλά ειδικά και της αριστεράς, φαίνεται αμήχανο και μη ικανό να εμπνεύσει την ανάδειξη του ζητούμενου λαϊκού κινήματος. Παράλληλα το να αυτοοργανωθεί ο λαός από μόνος του, δείχνει επίσης αδύνατο. Πως λοιπόν θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε εκείνες τις δυνάμεις που θα διαδραματίσουν τον κυρίαρχο ρόλο για την ανάπτυξη του κινήματος;
Γιατί είναι υποχρεωτικό απο την Αριστερά να έρθει η λύση; Να μας εξηγησετε . Αλλά πρέπει να ορίσουμε τι σημαίνει αριστερα γιατι νομίζω ότι τέτοιου είδους όροι είναι παρωχημὲνοι πλέον.
Η αριστερά και δεξιά φτιάχτηκαν για την διαχείριση του πλούτου, την εποχή που υπήρχαν άφθονα αποθέματα από όλες τις πρώτες ύλες και κυρίως κάρβουνου και πετρελαίου.
Χωρίς διαχείριση αυξανόμενου πλούτου βλέπουμε την αριστερά να κοιμάται απέναντι στα μέτρα του ΔΝΤ σε σχέση με το πως αντιδρούσε παλιότερα, απέναντι σε αλλαγές στην παιδεία και ασφαλιστικό, την εποχή των χοντρών αγελάδων.
1. Σήμερα που ο πλούτος(πετρέλαιο) μειώνεται για τι χρειάζεται η αριστερά και δεξιά;
2. Πως γνωρίζουμε ότι η αριστερά θα κρατήσει τις υποσχέσεις της, όταν έχει προδώσει συστηματικά τον λαό(π.χ. Αλβανία, Κύπρος, ΠΑΣΟΚ, Κίνα), ενώ η δεξιά είναι αποδεδειγμένα πιο ειλικρινής;
Η Αριστερα δεν ειναι μια γυναικα που μας προδωσε,αλλα εχει τασεις και στις πιο πανω περιπτωσεις επικρατησαν η πονηρη σοσιαλδημοκρατια που απο πηγες αποδεικνυεται οτι απο πισω της ειναι ΚΑΙ μαφιες ΚΑΙ δικτυο ναρκωτικων,δηλ….ΣΟΒΑΡΟΙ χρηματοδοτες που…αντε να τους πολεμησει ο εργαζομενος…
Προσωπικὰ ἡ αὐτοκριτική του μὲ κέρδισε…
κε Ξυδιά, η ποιότητα του αριστερού λόγου σας είναι εντυπωσιακή. Ο λόγος που δεν είστε celebrity είναι ότι είστε περισσότερο Πολίτης από όσο πρέπει (φαίνεται και από το μούσι, όπως έχουν οι αρχαιοελληνικές προτομές). Πρέπει να γίνεται περισσότερο Πρόσωπο, κάντε και κανένα θεατρινισμό, ρίξτε και κανά μπινελίκι. Ισορροπήστε, τέλος πάντων
Λυπαμai γιατι στην Eλλαδα η αληθεια παντα πονουσε και επρεπε να διαγραφεται.
Για μενα ουτε χρωματα ουτε ονοματα πρεπει να τη σκιαζουν δεν ανηκω σε καμια σφιγγοφωλια αριστερη δεξια κεντρωα γερμανικη γαλλικη αμερικανικη μασωνικη θρησκευτικη κλπ Ανησυχω απλα οταν παρατηρω τις αντιδρασεις τις δημοκρατικες που διαγραφουν καθε ελπιδα να λαμψει η αληθεια, το δικαιο και η δημοκρατια Δε μας φταινε τα κομματα αλλα οι φαυλοτητα μας που οδηγησε την αντιληψη μας για την ορθη διακυβερνηση του τοπου σε τετοιες στρεβλες αντιληψεις και δρασεις.