Ο άνθρωπος ως θεάνθρωπος

0
1868

Θα είμαστε αιωνίως με τον Χριστό αν αποκτήσουμε «νου Χριστού» όσο ακόμα ζούμε σε αυτήν τη ζωή. Ο Χριστός είναι όλος Αγάπη για τον Πατέρα Του και βλέπει στον κάθε άνθρωπο μια εικόνα δικιά Του. Ήρθε στον Κόσμο για να κερδίσει έως και τον χειρότερο όλων των ανθρώπων, γι’ αυτό και κανείς μας δεν του είναι αδιάφορος. Δεν εξετάζει το χρώμα του δέρματος, την γλώσσα που μιλά, την κοινωνική του καταγωγή, την οικονομική του κατάσταση, τις πεποιθήσεις που έχει, γιατί στον καθένα μας βλέπει ένα μικρό δυνάμει θεάνθρωπο.

Ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός ήρθε στον Κόσμο ώστε να μπορέσει να ενωθεί μαζί Του ο κάθε άνθρωπος γιατί κανένας μας δεν Του είναι ξένος. Η Αγάπη Του τους αγκαλιάζει όλους και θέλει να κερδίσει έως και τους σταυρωτές Του. Πονάει για τον καθένα και δεν θέλει να χάσει κανένα γιατί στον καθένας μας βλέπει κι από ένα κομμάτι του Σώματος Του. Θέλει το Σώμα Του κάθε μέρα ν’ αυξάνει ώστε να μην μείνει πια μόνος του κανένας κι αν δεν εμποδιζόταν από την ελευθερία του καθενός μας, μονομιάς θα μάς έσωζε όλους.

Κανείς δεν μπορεί να πέσει πιο χαμηλά από τον Κύριο γιατί Αυτός, αν και αναμάρτητος, πήρε στους ώμους του τις αμαρτίες όλων, χωρίς να εξαιρέσει κανέναν, έως και του τελευταίου ανθρώπου που θα προλάβει να γεννηθεί σε αυτόν τον κόσμο πριν την Δευτέρα Του Παρουσία. Μας έφτιαξε ως «εικόνα» Του στον Παράδεισο και εξαγόρασε την πτώση μας με το αίμα Του ώστε να μην χάσει κανένα. Αυτός βλέπει σε όλους εικόνες Του, μένει σε μας τώρα να δούμε την δικιά Του εικόνα σε όλους.

Όποιος αρχίσει να βλέπει στους άλλους την εικόνα του Χριστού που βλέπει πάνω τους Εκείνος, έχει αρχίσει ήδη να έχει τον «νου του Χριστού». Κανείς πλέον δεν του είναι ξένος. Άσχημοι, άπλυτοι, άρρωστοι, άστεγοι είναι όλοι τώρα τόσο δικοί του όσο κι ο ίδιος ο εαυτός του, αφού πάνω στον Τίμιο Σταυρό Του μάς αγκάλιασε όλους ο ίδιος Θεός. Κανένα δεν μπορεί να δει πλέον ως κατώτερο του αφού για όλους μας πέθανε ο ίδιος Χριστός. Όποιος αρχίσει να έχει το «νου του Χριστού» βλέπει καθένα ως αναπόσπαστο κομμάτι του δικού του εαυτού και θέλει για όλους ό,τι χρειάζεται καθένας ώστε, ει δυνατόν, να μην χαθεί ούτε ένας.

Ο Υιός του Θεού ήρθε στον Κόσμο ως ο Θεάνθρωπος ώστε όλα όσα έχει ο ίδιος να τα μοιρασθεί με κάθε άνθρωπο. Ό,τι δίνει ο Θεός δεν τελειώνει, αντιθέτως προσφερόμενο αυξάνεται. Τελειώνει μόνο ό,τι δεν θα δώσουμε, αντίθετα ό,τι μοιραζόμαστε πολλαπλασιάζεται αιωνίως. Το θαύμα των πέντε άρτων και των δύο ιχθύων δεν είναι εξαίρεση, αλλά η κανονική κατάσταση της ύλης όταν βρίσκεται στην υπηρεσία της Αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο. Όπου είναι η Αγάπη του Θεού, φθόνος δεν μπορεί να υπάρξει, γιατί ό,τι καλό έχει ο άλλος, που είναι τόσο δικός μας όσο κι ο εαυτός μας, είναι για μας ακόμα μια ευκαιρία να δοξάζεται ο Κύριος. Κάθε άνθρωπος μπορεί τώρα να είναι τόσο δικός μας όσο ο Θεάνθρωπος.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Γεώργιος Λέκκας είναι κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου.

Εικόνα: Ο πολλαπλασιασμός των πέντε άρτων και των δύο ιχθύων.

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ