(Αντίφωνο) Σ. Λειβαδάς: Φαινομενολογική επισκόπηση τής σύγχρονης Επιστημολογίας

5
416

Η Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία διοργάνωσε εκδήλωση, στα πλαίσια της σειράς Σύγχρονη Επιστημολογία, την Πέμπτη 2 Ιουνίου για τα  τα μέλη της -αλλά και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο- με θέμα: «Φαινομενολογική επισκόπηση τής σύγχρονης Επιστημολογίας».

 Ομιλητής ήταν ο κύριος Στάθης Λειβαδάς  (δρ. Φιλοσοφίας των Μαθηματικών τού Πανεπιστημίου Πατρών).  Δείτε ΟΛΗ την ομιλία παρακάτω:

5 Σχόλια

 1. Αχ κ. Λειβαδά…δεν πήρατε το μεγαλύτερο βαθμό στην “ποδίτσα σας…
  Οι ανώτερες παρούσες “ποδίτσες” σας απέριψαν!
  Να ξανάρθετε με τον…κηδεμόνα σας!
  Ο “πρόεδρος” ήταν και αγενής και άτεχνος.
  Σας λυπήθηκα και σας συμπόνεσα. Να μιλάτε σε τόσο λίγους ποσοτικά και ποιοτικά για θέματα δύσκολα.
  Και κάτι ακόμα μεταξύ μας: Να προσπαθείτε να μη “διαβάζετε” την ομιλία σας, αλλά να την μεταδίδετε προφορικά. Αλλιώς γίνεσθε Γ.Παπανδρέου!
  Σας ευχαριστώ πάντως.
  γ.κ.

 2. Αγαπητέ μου κύριε,
  Ο καθένας κρίνεται από την συμπεριφορά, το ήθος και την προσωπική του αξιοπρέπεια. Οποιος δεί το βίντεο εν συνόλω θα καταλάβει εύκολα ποιός επέδειξε τις παραπάνω ποιότητες χαρακτήρα και ποιός όχι (λέγε με νυν πρόεδρο ΕΦΕ). Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη: κάποιοι (ευτυχώς όχι όλοι) πανεπιστημιακοί θεωρούν ότι με την εμπαθή κριτική ή την ανοικτή επίθεση θα καλύψουν την άγνοια τους για κάποιο πεδίο τού επιστητού το οποίο ωστόσο εμπίπτει γενικότερα στην ακαδημαϊκή τους εξειδίκευση. Το παρόν βίντεο είναι αψευδής μάρτυς της ακαδημαϊκής τους αξιοπρέπειας και επάρκειας…

 3. κ.Λειβαδά, εκτός του ότι απόρησα με την ψυχραιμία σας στην αήθη και αγενέστατη επίθεση που σας έκαναν οι δύο επικριτές σας, θα ήθελα να σας συγχαρώ για την απόφασή σας να πραγματοποιήσετε την διάλεξη σε τόσο μικρό ακροατήριο! Αυτός ήταν ο λόγος που σας μίλησα για τις “ποδίτσες” της Μασωνίας. Ναι, να πάρει κάποιος “βαθμό”, αλλά όχι εξευτελιζομενος από ομοιδεάτες του σε τέτοιο βαθμό!
  (Αν κάνω λάθος, επειδή βασίζομαι μόνο σε υποψίες, συγχωρείστε με).
  γ.κ.

  Υ.Γ. Επί του θέματος δεν μπόρεσα να καταλάβω και πολλά κυρίως επειδή διαβάζατε. Δεν παραδίδατε. Εξ άλλου δηλώνω άγνοια του τομέα.

 4. Δεν ξέρω γιατί, αλλά άκουσα και πάλι το βιντεάκι, προσπαθώντας να καταλάβω τί ακριβώς συνέβη εκείνο το βράδυ.
  Τελικά, νομίζω ότι αν ήταν ακροατής ο Χάρυ Κλιν, θα είχε πολύ υλικό για σάτιρα, ακούγοντας τον πρόεδρο, τον άλλο συνοδοιπόρο αλλά και την κυρία, η οποία έβγαλε σε κοινή θέα όλη την “γνώση” της με το να μη θυμάται…να μην βρίσκει τη λέξη… να θέλει να καταλάβει αλλά …
  Ελπίζω κ. Λειβαδά εκείνο το βράδυ να το θυμάστε σαν μια από τις χειρότερες στιγμές της επιστημονικής σας καριέρας.
  Από την άλλη αν ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Ελληνικής φιλοσοφικής εταιρίας είναι αυτής της ποιότητας σαν άνθρωπος, κρίμα στην Ε.Φ.Ε. και στη φιλοσοφία!!!
  γ.κ.

 5. Η καλή φιλοσοφία είναι απλή (αλλά όχι απλοϊκή)!
  Εκφρασμένη σε απλή γλώσσα, καθαρή και κατανοητή!
  Οι έννοιες πρέπει να ορίζονται με σαφήνεια και να χρησιμοποιούνται με μονοσήμαντο περιεχόμενο.

  Ολα τα άλλα δεν είναι καλή φιλοσοφία, είναι μπερδέματα στα οποία, κατά τη γνώμη μου, οφείλεται και η κακή εικόνα του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου για τη φιλοσοφία.

  Με εκτίμηση,
  ΦΠ

  ΥΓ: ακόμα και για τη φαινομενολογία, που είναι ένα δύσκολο και δύστροπο τεχνικά αντικείμενο υπάρχουν καθαρά και κατανοητά κείμενα, όπως π.χ. η [i]Εισαγωγή στη Φαινομενολογία[/i], του R. Sokolowski. Επομένως είναι αδικαιολόγητο ακόμα και για ένα φαινομενολόγο φιλόσοφο να μην χειρίζεται τις έννοιες του με σαφήνεια, λογική εγκυρότητα και τρόπο εύληπτο από τους υπολοίπους.

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ