Συνέντευξη του Χρ. Γιανναρά για την “κατάρρευση του πολιτικού συστήματος”

2
650

Με αφορμή το βιβλίο του "Η κατάρρευση του πολιτικού συστήματος" και όχι μόνο, συζήτησε ο Χρήστος Γιανναράς με τη Μαρία Κωστόγλου στο κανάλι 6 (www.kanali6.gr) στις 24 Φεβρουαρίου του 2009.

"κατεβάστε" εδώ το αρχείο ήχου.

 

Ὁ Χρῆστος Γιανναρᾶς γεννήθηκε τὸ 1935 στὴν Ἀθήνα ὅπου καὶ σπούδασε Θεολογία, ἐνῷ συνέχισε μὲ σπουδὲς Φιλοσοφίας στὴ Βόννη καὶ τὸ Παρίσι. Διδάκτωρ Θεολογίας τοῦ Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καὶ Φιλοσοφίας τοῦ Πανεπιστημίου τῆς Σορβόννης. Διετέλεσε καθηγητὴς φιλοσοφίας στὸ Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικῶν καὶ Κοινωνικῶν Ἐπιστημῶν τῆς Ἀθήνας, στὸ Τμῆμα Διεθνῶν καὶ Εὐρωπαϊκῶν Σπουδῶν. Ἐπίσης, ἔχει διδάξει βυζαντινὴ θεολογία καὶ Φιλοσοφία στὸν Ἅγιο Σέργιο Παρισίων, στὸ Ἰνστιτοῦτο Οἰκουμενικῶν Σπουδῶν (Παρίσι), στὴ Θεολογικὴ Σχολὴ τῆς Γενεύης, στὴ Φιλοσοφικὴ Σχολὴ Κρήτης (Ρέθυμνο) κ.ἀ.

2 Σχόλια

 1. Οφείλω να πώ ότι διαφωνώ με την αντίληψη του κου. Γιανναρά σε ό,τι αφορά τις έννοιες αριστερά και δεξιά.
  Το αίτημα της αριστεράς δεν ήτανε ποτέ κοινωνιοκεντρικό. Ήτανε αντιθέτως ατομοκεντρικό για αυτό τον λόγο δεν είναι τυχαίο ότι όλες ανεξαιρέτως οι απολυταρχικές ιδεολογίες, από την αναρχία, τον κομμουνισμό, τον φασισμό έως τον εθνικοΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ, προήλθανε από την αριστερά.
  Με επιχειρήματα επιστημονολικά εξάλλου δεν απευθύνεσαι σε μια κοινωνία αλλά σε μεμονωμένα άτομα τα οποία επεξεργάζονται τις πληροφορίες αυτές αγνοώντας προφανώς ότι η ανθρώπινη ύπαρξη, ως σχέση διανθρωπική, δεν είναι δυνατόν να συλληφθεί αποκλειστικά και μόνο μέσα από λόγια σκέψεις. Προέχει η εμπειρία της συμμετοχής και η προσωπική αναζήτηση του νοήματος της συνύπαρξης μέσα από τον διάλογο αλλά και την συμβίωση ως τέτοια. Αυτό όμως είναι και το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια ιδεολογία που για να “πείσει” χρειάζεται να παρουσιάσει έτοιμες λύσεις, δήθεν τεκμηριωμένες μέσα από συλλογισμούς μεμονωμένων ατόμων (π.χ. του Μαρξ ή του Χίτλερ) και όχι να αφήνει το αποτέλεσμα ανοικτό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ενασχόληση με τα ζητήματα της καθημερινότητας γίνεται έμμεσα με την αναγωγή της αιτίας ύπαρξής των στις ατέλειες των παρελθόντων καθεστώτων.
  Ο κατεξοχήν αντιδεολογικός χώρος και άρα η παράταξη που αντιλαμβάνετε την κοινωνική διάσταση του ατόμου ως προτεραιότητα, είναι η δεξιά. Η δεξιά δεν είχε ποτέ ιδεολογία, δέχεται την κοινωνία όπως είναι και με αυτό τον τρόπο σέβεται και ουσιαστικά τον πολίτη, το περιβάλλον και τις παραδόσεις του. Ποτέ η δεξιά δεν παρέδωσε τον πολιτικό της σχεδιασμό σε επιστήμονες ή φιλοσόφους, ποτέ δεν αναζήτησε ολοκληρωτικές απαντήσεις (και άρα ολοκληρωτικές ιδεολογίες) αλλά προτιμούσε την ενασχόληση με τα προβλήματα της καθημερινότητας από μια εντελώς πρακτική σκοπιά χωρίς να θυσιάζει την φυσική πορεία της κοινωνιας στον βωμό κάποιων καλύτερων “αύριο”.
  Απόδειξη για αυτό είναι εξάλλου και η χαρακτηριστική άνεση με την οποία τα αριστερά καθεστώτα, κόμματα ή κινήματα μπορούνε και συνεργάζονται σε διεθνή κλίμακα, αφού ιδεολογίες και επιχειρήματα οφείλουνε απλά να μεταφραστούνε σε άλλες γλώσσες για να γίνουνε κατανοητές, ενώ αντιθέτως το βίωμα, η εμπειρία και το ουσιαστικό νόημα ηθών και εθίμων, τα οποία ελέγχουνε μέσα από τις εξ αυτών προερχόμενες ηθικές αρχές, τις πράξεις δεξιών κομμάτων και κινημάτων, δεν είναι δυνατόν να γίνουνε κατανοητά από κάποιον που δεν τα έχει ζήσει!

 2. Warning: Cannot modify header information – headers already sent by (output started at /mounted-storage/home119c/sub002/sc67093-EDUV/antifono.gr/portal/plugins/system/josccleancache.php:113) in /mounted-storage/home119c/sub002/sc67093-EDUV/antifono.gr/portal/components/com_comment/joscomment/comment.class.php on line 2845
  captcha
  ]]>1

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ