Ο Στέλιος Ράμφος “Για την απιστία του Θωμά”

14
1153

O φιλόσοφος και συγγραφέας Στέλιος Ράμφος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή "ΣΤΑ ΑΚΡΑ" τον Απρίλιο του 2006.
Μόλησε για την απιστία του Θωμά, τα θαύματα την πίστη και την αμφιβολία. Δείτε εδώ ΟΛΗ την εκπομπή:

"κατεβάστε" εδώ το αρχείο ΗΧΟΥ της συζήτησης με δεξί "κλίκ" & save target/link as

 

 

14 Σχόλια

  1. ΕΥΤΥΧΩΣ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΡΟΛΑΒΕ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΕ ΣΤΗΝ Ε’ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΥΛΩΝ Ή ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ.
    ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΟΥ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ.

  2. [i]Των αγίων ρξε’ Πατέρων της εν Κωνσταντινουπόλει αγίας Ε’ Συνόδου
    Κανόνες Δεκαπέντε.[/i]

    (μετάφραση Μητροπολίτου Πρεβέζης και Νικοπόλεως Μελετίου, 1985)

    Κανών ΙΑ’. -[b] Εί τις λέγει, ότι η μέλλουσα κρίσις αναίρεσιν παντελή των σωμάτων σημαίνει και ότι τέλος εστί του μυθευομένου η άϋλος φύσις και ουδέν εν τω μέλλοντι των της ύλης υπάρξει, αλλά γυμνός ο νους, έστω ανάθεμα.[/b] [σελίδα 617)

  3. …36 Ταύτα δε αυτών λαλούντων αυτός ο Ιησούς έστη εν μέσω αυτών και λέγει αυτοίς· Ειρήνη υμίν. 37 πτοηθέντες δε και έμφοβοι γενόμενοι εδόκουν πνεύμα θεωρείν. 38 και είπεν αυτοίς· Τί τεταραγμένοι εστέ, και διατί διαλογισμοί αναβαίνουσιν εν ταίς καρδίαις υμών; 39[u]ίδετε τας χείράς μου και τους πόδας μου, ότι αυτός εγώ ειμι· ψηλαφήσατέ με και ίδετε, ότι [b]πνεύμα σάρκα και οστέα ουκ έχει καθώς εμέ θεωρείτε έχοντα. [/b][/u]40 και τούτο ειπών επέδειξεν αυτοίς τας[u] χείρας και τους πόδας[/u]. 41 έτι δε απιστούντων αυτών από της χαράς και θαυμαζόντων είπεν αυτοίς· Έχετέ τι βρώσιμον ενθάδε; 42 οι δε επέδωκαν αυτώ ιχθύος οπτού μέρος και από μελισσίου κηρίου, 43[b] και λαβών ενώπιον αυτών έφαγεν[/b]…
    (κατά Λουκάν κδ΄ )
    βλέπουμε δηλαδή οτι ο Χριστός είχε κανονικό σώμα και δεν ήταν πνεύμα όπως νόμιζαν οι μαθητές, έχω κανονικό υλικό σώμα τους λεει και για να πιστούν παίρνει τροφή υλική και τρώει

    … 22 αλλά και γυναίκές τινες εξ ημών εξέστησαν ημάς γενόμεναι όρθριαι επί το μνημείον, 23 [b]και μη ευρούσαι το σώμα αυτού [/b]ήλθον λέγουσαι και οπτασίαν αγγέλων εωρακέναι, οί λέγουσιν αυτόν ζήν…
    (κατά Λουκάν κδ΄)
    δεν ηταν το σώμα στον Ταφο, γιατι αναστήθηκε μαζί με το σώμα του

    …19 απεκρίθη Ιησούς και είπεν αυτοίς· Λύσατε τον ναόν τούτον, και εν τρισίν ημέραις εγερώ αυτόν.
    20 είπον ούν οι Ιουδαίοι· Τεσσαράκοντα και έξ έτεσιν ωκοδομήθη ο ναός ούτος, και σύ εν τρισίν ημέραις εγερείς αυτόν; 21 [u]εκείνος δε έλεγε περί τού ναού τού [b]σώματος αυτού.[/b] [/u]22 ότε ούν ηγέρθη εκ νεκρών, εμνήσθησαν οι μαθηταί αυτού ότι τούτο έλεγε, και επίστευσαν τή γραφή και τώ λόγω ον είπεν ο Ιησούς…
    (Κατά Ιωάννην β’).

    26 Καί μεθ’ ημέρας οκτώ πάλιν ήσαν έσω οι μαθηταί αυτού και Θωμάς μετ’ αυτών. έρχεται ο Ιησούς των θυρών κεκλεισμένων, και έστη εις το μέσον και είπεν· Ειρήνη υμίν. 27 είτα λέγει τώ Θωμά· [b]Φέρε τον δάκτυλόν σου ώδε και ίδε τας χείράς μου, και φέρε την χείρά σου και βάλε εις την πλευράν μου,[/b] και μη γίνου άπιστος, αλλά πιστός. 28 και απεκρίθη Θωμάς και είπεν αυτώ· Ο Κύριός μου και ο Θεός μου.
    (Κατά Ιωάννην κ΄)
    …πιάσε τα χέρια μου, βάλε το χέρι σου στην πλευρα μου,αρα ειχε σωμά πραγματικό δεν ηταν πνευμα

    και φυσικά ανάσταση νεκρων σημαίνει ανάσταση των νεκρών σωμάτων αφού αυτά πεθαίνουν:

    …35 Αλλ’ ερεί τις· πώς εγείρονται οι νεκροί; ποίω δε[b] σώματι [/b]έρχονται; 36 άφρον, σύ ό σπείρεις ου ζωοποιείται, εάν μη αποθάνη

    51 ιδού μυστήριον υμίν λέγω· πάντες μέν ου κοιμηθησόμεθα, πάντες δε αλλαγησόμεθα, 52 εν ατόμω, εν ριπή οφθαλμού, εν τή εσχάτη σάλπιγγι· σαλπίσει γάρ,[u] και οι νεκροί εγερθήσονται άφθαρτοι[/u], και ημείς αλλαγησόμεθα. 53[u] δεί γάρ [b]το φθαρτόν τούτο [/b]ενδύσασθαι αφθαρσίαν και [b]το θνητόν τούτο [/b]ενδύσασθαι αθανασίαν. 54 όταν δε το[b] φθαρτόν τούτο [/b]ενδύσηται αφθαρσίαν και το[b] θνητόν τούτο [/b]ενδύσηται αθανασίαν, [/u]τότε γενήσεται ο λόγος ο γεγραμμένος· κατεπόθη ο θάνατος εις νίκος. 55 που σου, θάνατε, το κέντρον; που σου, άδη, το νίκος; 56 το δε κέντρον τού θανάτου η αμαρτία, η δε δύναμις της αμαρτίας ο νόμος. 57 τώ δε Θεώ χάρις τώ διδόντι ημίν το νίκος διά τού Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. 58 Ώστε, αδελφοί μου αγαπητοί, εδραίοι γίνεσθε, αμετακίνητοι, περισσεύοντες εν τώ έργω τού Κυρίου πάντοτε, ειδότες ότι ο κόπος υμών ουκ έστι κενός εν Κυρίω.
    (Προς Κορινθιους Α΄,ιε΄)
    θα έχουμε επομένως μετά την ανάσταση τα ίδια τα σώματα που έχουμε και τώρα ( το φθαρτόν ΤΟΥΤΟΝ, το θνητόν ΤΟΥΤΟΝ) αλλα θα εχουν γινει άφθαρτα και αθάνατα.

  4. Terry Varnas,
    και πάλι διαβάζεις την Αγία Γραφή όπως σε βολεύει.

    Στο κατά Ματθαίον π.χ., που αναφέρεις, ο Χριστός [b]δεν τοποθετείται σχετικά με τη φύση των σωμάτων μετά την Ανάσταση[/b] (ούτε άλλωστε ερωτάται από τους Σαδδουκαίους επ’ αυτού), αλλά σχετικά με το αν οι αναστημένοι “θα νυμφεύονται ή όχι”. Απαντά λοιπόν, [b]σε αυτή την ερώτηση,[/b] ότι “θα είναι σαν άγγελοι του Θεού στον ουρανό”. Σημαίνει αυτή η απάντηση κάτι για το σώμα τους; Όχι βέβαια! Δεν ρωτήθηκε γι’ αυτό και δεν απαντά γι’ αυτό. Η απάντησή Του λοιπόν σημαίνει κάτι για την ποιότητα της διαγωγής τους.

    Σε τέτοιου είδους παραναγνώσεις στηρίζεις και όλα τα υπόλοιπα, που ισχυρίζεσαι.

    Όπως σου έχω πει εξαρχής, η προσέγγισή σου στο Χριστό είναι από την πλευρά της πλάνης/αίρεσης του Γνωστικισμού (ολοφάνερο αυτό και πάλι στη δήλωσή σου: “Ο υλικός κόσμος ήταν μόνο μέσο δημιουργίας ψυχών”).

    Λυπάμαι που δεν εννοείς να το καταλάβεις.

    Φυσικά, “όταν θα λάμψει όλη η Αλήθεια τότε θα τα καταλάβουμε όλα”. Μόνο που αυτό δεν σημαίνει, πως είναι αδύνατον να καταλάβουμε [b]από τώρα[/b] ορισμένες πλάνες, όπως αυτές που πρεσβεύεις – να καταλάβουμε δηλαδή, ότι δεν έχουν σχέση με τα όσα κήρυξε ο Χριστός και ότι αποτελούν, στην καλύτερη περίπτωση, παραναγνώσεις.

  5. Oι Σαδδουκαίοι δεν πίστευαν στην ανάσταση των νεκρών, γι αυτό τους εξηγεί ο Χριστός, οτι όταν ο Θεος λέει : Εγω είμαι ο Θεός του Αβραάμ και του Ισαάκ κτλ. αυτό σημαίνει οτι υπάρχουν, και οτι είναι ζωντανοί, γιατί ο Θεος ειναι Θεός ζώντων και όχι νεκρών. Μετα το θάνατο δηλαδή, παραμένει ζωντανή η ψυχή.

    Γι αυτό και η Ορθοδοξία, πιστευει οτι μετα το θάνατο, συνεχίζεται η ζώη. Άρα ο ληστής πήγε στον παράδεισο, φυσικά χωρίς το σώμα, αφού το σώμα του ήταν στο σταυρό!

    Στην Μεταμόρφωση ο μεν Μωυσής ήταν πνεύμα γιατί είχε πεθάνει, ο δε Ηλίας ήταν και με το σώμα του, αφού ακόμη δεν έχει πεθάνει !

    ‘Ολα αυτά όμως τι σχέση έχουν με την ανάσταση των νεκρών;;;

    Eίπε κανεις οτι δεν υπάρχει ψυχή, ή οτι εκμηδενίζεται η ύπαρξη του ανθρώπου;;
    Η πίστη στην ύπαρξη της ψυχής και στην μετά θάνατον ζωή είναι θεμελιώδους σημασιας οχι μόνο για την Ορθοδοξία αλλά και για όλο τον Χριστιανισμό.
    Μα αν δεν υπήρχε η ψυχή και αν δεν παρέμενε ζωντανή ούτε η ανάσταση των νεκρών θα μπορούσε να γίνει ,γιατι ακριβώς “το πνεύμα είναι που ζωοποιεί “.
    Αλλά τι θα πει ζωοποιεί ;;
    κάνει κατι ζωντανό, κανει κατι να εχει ζωη.
    και αυτο το κατι είναι το σώμα, η σάρκα, που χωρίς το πνεύμα νεκρώνεται και αρα δεν “ωφελεί ουδεν”.

    Κατά την Ορθοδοξία, όλη η δημιουργία του Θεου είναι καλή και ο,τι
    δημιουργεί ο Θεος δεν επιστέφει ποτέ στο μηδέν!
    Ο Θεός έφτιαξε τον άνθρωπο με σώμα και ψυχή, αν οι άνθρωποι παρέμεναν κοντα στον Θεο, δεν θα πέθαιναν ποτέ, δηλαδή θα ζούσαν αιώνια με το σώμα τους και την ψυχή τους. Αυτό ηταν το αρχικό θελήμα του Θεου.Ολο λοιπόν το σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία του ανθρωπου, εχει σκοπό την αποκατάσταση και την πραγματοποίηση του αρχικού αυτού θελήματος. Αν ο Θεος δεν ήθελε να εχουμε σώμα θα μπορουσε να μας κάνει σαν τους Αγγέλους απο την αρχή.

    Ύστερα δεν πρέπει να συγχέουμε τον παράδεισο με την Βασιλεία του Θεού.Ο παράδεισος, είναι ένα μέρος του Άδη, οπου υπάρχουν οι ψυχές των ανθρώπων, που πεθαίνουν τωρα. Είναι κάτι πρόσκαιρο και θα υπάρχει μέχρι την Δευτέρα Παρουσία . Απο εκεί και πέρα, δεν θα υπαρχει ο παραδεισος, αλλά κάτι πολύ ανώτερο απο αυτόν, που λέγεται Βασιλεία του Θεού, όπου θα μπούν οι άνθρωποι ,μετά την ανάσταση των νεκρών, ως ολοκληρωμένες υπάρξεις ,με την ψυχή αλλά και με το σώμα τους, που πλεον θα ειναι άφθαρτο και αθάνατο.Ενα σώμα, το οποίο θα είναι αυτό που έχουμε τώρα, οπως λεει ο απόστολος Παύλος , αλλά ανακαινισμένο χωρίς ανάγκες υλικές και χωρίς να περιοριζεται απο το χρόνο ή το χώρο.
    Θα ειναι σώμα πνευματικό. Πνευματικό ομως δεν σημαίνει α-υλο Σημαίνει ένα σώμα με ολα τα παραπάνω χαρακτηριστικά.Οπως ακριβώς το σώμα του Χριστού μετά την Ανάσταση, που ενώ ήταν υλικό, μπορουσε να αλλαζεί μορφη, να μπαίνει μέσα σε κλειστούς χώρους κτλ.

    Αν ο παράδεισος που υπάρχει τώρα, ήταν μια μόνιμη και αιώνια κατάσταση, τότε δεν θα είχε νόημα η Δευτέρα Παρουσία, ούτε η ανάσταση των νεκρών.Θα ζουσαν αιώνια μόνο οι ψυχές στον παραδεισο ή στον άδη. Το σχεδιο του Θεού όμως, προβλέπει την αποκατάσταση οπως είπαμε, του όλου ανθρώπου,επειδή ανθρωπος δεν ειναι μόνο το σώμα, ή μόνο η ψύχη ,αλλά η ενότητα αυτών των δύο.

    Στην Αποκάλυψη ο Ιωάννης βλέπει τους νέκρους μπρόστα στο Θρόνο του Θεού που ειναι πλέον ζωντανοί και αναστημένοι:

    [i]12 και είδον τους νεκρούς, τους μεγάλους και τους μικρούς, εστώτας ενώπιον τού θρόνου, και βιβλία ηνοίχθησαν· και άλλο βιβλίον ηνοίχθη, ό εστι της ζωής· και εκρίθησαν οι νεκροί εκ των γεγραμμένων εν τοίς βιβλίοις κατά τα έργα αυτών. 13 [u]και έδωκεν[b] η θάλασσα τους νεκρούς τους εν αυτή[/b], και ο[u] [b]θάνατος και ο άδης έδωκαν τους νεκρούς τους[/u] εν αυτοίς[/u][/b], και εκρίθησαν έκαστος κατά τα έργα αυτών. 14 και ο θάνατος και ο άδης εβλήθησαν εις την λίμνην τού πυρός· ούτος ο θάνατος ο δεύτερός εστιν. 15 και εί τις ουχ ευρέθη εν τή βίβλω της ζωής γεγραμμένος, εβλήθη εις την λίμνην τού πυρός.[/i]
    (Αποκαλυψις κ΄)

    …πρόγευση αυτής της αναστάσεως είναι η ανάσταση των αγίων μετά το θάνατο του Χριστού:

    [i]51 Καί ιδού το καταπέτασμα τού ναού εσχίσθη εις δύο από άνωθεν έως κάτω, και η γη εσείσθη και αι πέτραι εσχίσθησαν, 52 [u]και τα μνημεία ανεώχθησαν [b]και πολλά σώματα των κεκοιμημένων αγίων ηγέρθη,[/b] 53 και εξελθόντες εκ των μνημείων, μετά την έγερσιν αυτού εισήλθον εις την αγίαν πόλιν και ενεφανίσθησαν πολλοίς.[/u] [/i]
    (Kατα Ματθαίον κζ΄)

    Απο που υπάρχει η πληροφορία, οτι ο Χριστός ειχε σώμα, μόνο μέχρι την Αναλυψη ;;
    Άν τώρα είναι χωρίς σώμα, σημαινει οτι απέβαλε ενα μέρος της ανθρώπινης φύσης, (που είναι το σώμα), και άρα δεν είναι τέλειος άνθρωπος, επομένως η ενανθρώπιση δεν είναι πλήρης…

    Μεταβάλλεται ο Χριστός ;;;
    Η Γράφη λεει : “Χριστός χθές και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας”

    Τέλος το υλικό σύμπαν δεν θα πάψει ποτέ να υπάρχει, αλλά όπως και οι άνθρωποι, θα μέτασχηματιστεί, [u]θα γίνει καινούργιο [/u]και άφθαρτο.Το αρνητικό βρίσκεται στο θάνατο και τη φθορά και οχι στην ίδια την ύλη. Αυτά πρέπει να καταργηθούν και οχι η ύλη, που ως δημιούγημα του Θεού, δεν εχει τίποτα το κακό. Διαφορετικα ο Θεός θα ηταν δημιουργός και αιτία του κακού!!! Και γιατί να καταργήσει κάτι που έφτιαξε ο ίδιος;;; Θα μπορούσε να μην το φτιάξει ποτέ. Θα καταργήσει μονο ο,τι δεν έκανε αυτός: την φθορά και τον θάνατο.

    1 Καί είδον[u][b] ουρανόν καινόν [/b][/u]και[u][b] γήν καινήν· [/b][/u]ο γάρ πρώτος ουρανός και η πρώτη γη απήλθον, και η θάλασσα ουκ έστιν έτι. 2 και την πόλιν την αγίαν Ιερουσαλήμ[b] καινήν [/b]είδον καταβαίνουσαν εκ τού ουρανού από τού Θεού, ητοιμασμένην ως νύμφην κεκοσμημένην τώ ανδρί αυτής. 3 και ήκουσα φωνής μεγάλης εκ τού ουρανού λεγούσης· Ιδού η σκηνή τού Θεού μετά των [b]ανθρώπων[/b], και σκηνώσει μετ’ αυτών, και αυτοί λαός αυτού έσονται, και αυτός ο Θεός μετ’ αυτών έσται, 4 και εξαλείψει απ’ αυτών ο Θεός [u]πάν δάκρυον από των οφθαλμών αυτών[/u],[u] και ο θάνατος ουκ έσται έτι, [/u]ούτε [u]πένθος[/u] ούτε [u]κραυγή [/u]ούτε [u]πόνος ουκ έσται έτι· [/u]ότι τα πρώτα απήλθον. 5 Καί είπεν ο καθήμενος επί τώ θρόνω·[u] [b]Ιδού καινά ποιώ πάντα.[/b][/u] και λέγει μοι· Γράψον, ότι ούτοι οι λόγοι πιστοί και αληθινοί εισι. 6 και είπέ μοι· Γέγονεν. εγώ το Α και το Ω, η αρχή και το τέλος. εγώ τώ διψώντι δώσω εκ της πηγής τού ύδατος της ζωής δωρεάν. 7 ο νικών, έσται αυτώ ταύτα, και έσομαι αυτώ Θεός και αυτός έσται μοι υιός.
    (Αποκ. κα΄)

    Φυσικά ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστευει ο,τι θέλει !
    Αυτή όμως ειναι η πίστη της Ορθοδοξίας. Mπορεί κανείς να την δεχτεί ή να την απορρίψει.

  6. Χριστός ανέστη.
    Ας μου επιτραπεί ένα μικρό σχόλιο στον κ. Terry Varnas.
    Αδελφέ, το να πιστεύεις στο Χριστό “Με το δικό σου τρόπο” και να είσαι “Μόνος”, αποκηρύσσοντας τις Εκκλησίες, και την Ορθοδοξία, ως πλανημένες, είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να οδηγηθείς στην πλάνη. Ο Χριστός ίδρυσε Εκκλησία, συνεπώς κάλεσε όλους τους ανθρώπους σε ενότητα, όχι κατά μόνας. Αυτή η ενότητα αποτελεί την Ορθοδοξία και αίρεση είναι το να φεύγεις.
    Ας σημειωθεί ότι αφορισμός δεν σημαίνει ότι “ρίχνουμε κάποιον στην κόλαση” (δεν είμαστε ο Πάπας και δε νομίζουμε ότι έχουμε τέτοια εξουσία, ούτε και θέλουμε να πάει κάποιος στην κόλαση). Αφορίζω = διαχωρίζω και σημαίνει ότι επισημαίνεται πως συγκεκριμένες δοξασίες και διδασκαλίες δεν είναι ορθόδοξες – δηλαδή δεν ανήκουν στις εμπειρίες των αγίων από την αποκάλυψη του Θεού, συνεπώς δεν είναι αληθινές, δεν οδηγούν τον άνθρωπο στην ένωση με τον Τριαδικό Θεώ εν Χριστώ.
    Κανείς δε σε απειλεί, μη θυμώνεις τόσο εσπευσμένα. Πρόσεξε λίγο, άκου και τους άλλους, όχι μόνο τον εαυτό σου.
    Αν επρόκειτο να ζήσουν μόνο οι ψυχές, γιατί ο Θεός εξ αρχής έφτιαξε τον άνθρωπο με σώμα;
    Ο Χριστός αναστήθηκε με σώμα, όπως έχουν ήδη δείξει κάποιοι από τους προηγούμενους συνομιλητές. Οι άγιοί μας είναι σαφείς ότι θα γίνει ανάσταση των σωμάτων. Οι άγγελοι επίσης έχουν σώμα (κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας) απλώς άλλης τάξεως από το δικό μας, γι’ αυτό μας φαίνονται ασώματοι. Μόνον ο Θεός είναι όντως ασώματος, καθαρό πνεύμα.
    Τώρα, αν υψώνεσαι πάνω από τους Πατέρες της Εκκλησίας και βρίσκεις διάφορες προφάσεις για να πεις στον εαυτό σου ότι Εσύ ξέρεις καλύτερα ενώ εκείνοι ήταν σκοτεινοί και ύποπτοι “παπάδες”, άλλο θέμα. Κάνεις λάθος όμως.
    Η Ορθοδοξία είναι η Εκκλησία που ίδρυσε ο Χριστός και είναι η Εκκλησία της αγάπης και η οδός της σωτηρίας. Αυτό έχει καταδειχθεί με χιλιάδες περιπτώσεις αγιασμένων ανθρώπων όλων των εποχών. Χρειάζεται όμως αγάπη και ταπείνωση για να αφουγκραστεί κάποιος το κάλεσμα του Θεού μέσω της Εκκλησίας Του. Αλλιώς αφουγκράζεται την καρδιά του, δηλ. τον εαυτό του, και παραμένει μόνος.
    Εύχομαι ο Θεός να μας σώσει όλους.
    Ευχαριστώ.

  7. A, κάτι ακόμη.
    Ο χριστός δεν ήρθε για να μας αποκαλύψει τα μυστικά της δημιουργίας (αυτό πίστευαν οι γνωστικοί και μπορείς να διαβάσεις στα απόκρυφα ευαγγέλια τις απίθανες μυθοπλασίες τους) αλλά για να μας προσκαλέσει σε ένωση με Αυτόν και δι’ Αυτού με τον Τριαδικό Θεό.
    Γι’ αυτό άφησε εντολή για το βάπτισμα στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγ. Πνεύματος, για τη θεία μετάληψη (Λάβετε φάγετε – τούτο ποιείτε εις την εμήν ανάμνησιν) και όλα όσα περιλαμβάνει και σήμερα ακόμη η χριστιανική ζωή. Δεν άλλαξε τίποτε η Εκκλησία. Ακόμη και στους αποστόλους οι άνθρωποι έρχονταν “εξομολογούμενοι τας αμαρτίας αυτών” (βλ. Πράξεις Αποστόλων).
    Αυτά κάνουμε οι Ορθόδοξοι. Εσύ, αν είσαι χριστιανός, δεν μπορείς να τα αρνηθείς.
    Τελειώνω εδώ. Ψάξε το λίγο. Εμπιστέψου λίγο τους αγίους, όχι μόνο τον εαυτό σου.
    Πάντως προηγούμενοι που το έψαξαν κατέληξαν ορθόδοξοι. Όρα την πορεία του Κένεθ Κλάους (Χιλιάδες μίλια προς τον τόπο της καρδιάς) και της συντροφιάς του π. Πήτερ Γκίλκουιστ (Καλώς ήρθατε στο σπίτι σας).
    Συγγνώμη αν σε στενοχώρησα. Σε προσκαλώ στο δείπνο της βασιλείας του Θεού, ήτοι στη θεία Μετάληψη. “Πολλοί γαρ εισίν οι κλητοί” και είναι στο χέρι του καθενός αν θα είναι και από τους “εκλεκτούς”.

  8. αφορισμός δεν σημαίνει ότι “ρίχνουμε κάποιον στην κόλαση”
    Eτσι λές;
    ΚΙ ΑΥΤΌ ΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ;

    [b]υπάρχωσιν αφωρισμένοι, κατηραμένοι και ασυγχώρητοι, και μετά θάνατον άλυτοι, και τυμπανιαίοι και πάσαις ταις πατριαρχικαίς και συνοδικαίς αραίς υπεύθυνοι και ένοχοι του πυρός της γεέννης, και τω αιωνίω αναθέματι υπόδικοι·
    [/b]

    Κωνσταντινουπόλεως …… και εν Χω αδελφός και ευχέτης» κ.τ.λ.

    Προφανής αγάπη που ξεχειλίζει από τα φαρδιά μανίκια του ράσου μάλλον ε;;;;; :love: :love: :love:

    Ο Πρώην

  9. Μπράβο
    έκανες το καθήκον σου,
    κήρυξες το κατά Terry ευαγγέλιο
    ο στέφανος σου ανήκει.
    Μπορείς με χαρά τώρα να περιμένεις
    οι ερμηνείες σου να βγούν αληθινές
    και να καθίσεις χώρια απο τους αμαρτωλούς
    απολαμβάνοντας την αιωνιότητα που οι απιστήσαντες θα στερηθούν
    σα να ναι ο θεός μπακάλης που στο τεφτέρι του γράφει τα βερεσέδια καθενός, κι όσους χρωστούν τους πετάει σα λιγμένα.
    Πόσο υμείς πλανάσθαι.

    Γειά σου τώρα και υπομονή

    Ο Πρώην

  10. [b]”σε απογοήτευσα και εγώ, δεν ξέρω γιατί”[/b]
    Δεν με απογοήτευσες αγαπητέ
    απλά δε με αγγίζουν όσα λές,
    αλλά μάλλον δεν το καταλαβαίνεις και γω ξέρω γιατί.

    Ώστε τα [b]”τα δύο τρίτα και πιο πολύ ακόμα” [/b] [b]”των “θεόπνευστων” γραπτών”[/b] “είναι παρείσακτα που βλασφημούν το Θεό”
    και σίγουρα το κριτήριο της αυθεντικότητας των γραπτών είσαι εσύ
    που με τις μελέτες σου (ή και φωτισμένος από το αγιοπνεύμα) καταφέρνεις να ξεχωρίσεις την ήρα απ΄το στάρι.

    Ώστε σε πολεμούν οι εβραίοι που μάλλον νιώθουν την απειλή να ξεσκεπαστούν τα σχέδιά τους από τους αγώνες σου και την ιστοσελίδα σου, αλλά εσύ όμως βράχος [b]”αγαπώ τους Εβραίους”
    [/b], είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου, υπό προυποθέσεις βέβαια μάλλον.
    Και για μια ακόμα φορά δεν ενδιαφέρομαι για την ιστοσελίδα σου, ούτε γι αυτά που λές,
    απαντώ ,ομως από ανθρωπολογικό ενδιαφέρον, να δώ μέχρι που μπορείς να φτάσεις.

    Χαίρεται και πάλι

    Ο κηφάς Πρώην
    που σίγουρα δε θ΄ρθει εκεί που είσαι συ,
    δεν φεύγουμε από τη μία παπάρα για να πέσουμε στην άλλη.

  11. Ποιός σου είπε μεγάλε Terry ότι είμαι “ισοπεδωτικός
    /καταστροφικός;” (δεν θέλω απάντηση)

    “δεν μπορώ να σε βοηθίσω, και ούτε είμαι ειδικός άλλωστε. “
    ευτυχώς έχεις και κάποιο μέτρο, αν και δε θυμάμαι να σου ζήτησα βοήθεια ποτέ, εσύ μάλλον φαντασιώνεσαι ότι μπορείς να “βοηθήσεις” κάποιους, ποιούς άραγε;.

    Γειά σου τώρα και καλή λευτεριά (αν και δεν το πιστεύω).

    Ο και νυν Πρώην

  12. Το τελευταίο επιχείρημα των σκοταδιστών:
    Αν υπάρχει;;;
    Και αν υπάρχει προεξοφούν ότι οι άπιστοι θα καούν στα καζάνια
    Τόσο σίγουροι ότι οι ίδιοι ανήκουν στους εκλεκτούς
    Αν τέτοιοι άνθρωποι μεγάλε Terry όπως αυτοί που ανήκουν σε διάφορες ομάδες πιστών και το μόνο που χαίρονται είναι η καταδίκη των άπιστων πάνε στον “παράδεισο” έ ασ μην είμαστε μαζί τους….
    Μην ποντάρεις στο φόβο είναι κακός σύμβουλος

    Δεν θέλω άλλο “διάλογο”
    καλό παράδεισο κι απ το πεζοδρόμιο

    Ο Πρώην κι απ την κουβέντα

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ