Ο Θεοφάνης Τάσης στο Αντίφωνο

11
1277

O λέκτωρ φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου Θεοφάνης Τάσης μιλάει στο Αντίφωνο για την Ελληνική ιδιαιτερότητα και ταυτότητα, την πολυδιάστατη κρίση(οικονομική, νοήματος), την αντιδιαστολή βιογραφικού και ιστορικού χρόνου, την οικογένεια που πρέπει να αναμορφωθεί σε νέες δομές κρατώντας τις αξίες και τα πρότυπα, τον έρωτα, την φτώχεια, την επίγνωση της θνητότητας, τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις, τον εγκλωβισμό στην οδύνη και την ηδονή, την σημασία της γλώσσας ως στοιχείο πνευματικής αυτοάμυνας, το δίπολο Ανατολής-Δύσης, τις πολιτικές του βίου, και την σημασία του θανάτου στην πολιτική.

11 Σχόλια

 1. Λίαν καχύποπτος σαν Έλληνας, όπως ακριβώς φοβάται ο Θεοφάνης Τάσης, θα του συνιστούσα να ξανακούση το φινάλε της συνέντευξής του και να εμβαθύνει περισσότερο. Ας θυμηθεί ότι είναι δύσκολο να κρίνει αμερόληπτα, όταν βρίσκεται μεταξύ δύο πατρίδων.

 2. Δεν τον βρίσκω καχύποπτο τον Θεοφάνη Τάση, μάλλον μετρημένο τον βλέπω και οριακά αισιόδοξο. Ίσως όταν βρίσκεται κανείς μεταξύ δυο πατρίδων ως άτοπος να έχει το πλέονεκτημα μιας απόστασης η οποία του επιτρέπει να επισημαίνει νηφάλια δυσδιάκριτες ιδιαιτερότητες αμφότερων.

 3. Πέρα απο τη διάυγεια των σκέψεων, του αξίζουν συγχαρητήρια για τον υπέροχο και εντυπωσιακό χειρισμό της γλώσσας,πράγμα σπάνιο.

 4. Η αυθεντικότητα της σκέψης ανταγωνίζεται την εκπληκτική γλωσσική έκφραση. Κατά την γνώμη μου ο πιο πρωτότυπος σύγχρονος έλληνας φιλόσοφος σήμερα.

 5. Ένα από τα καλύτερα κείμενα που έχω διαβάσει φέτος είναι του Θεοφάνη Τάση με τίτλο “Τραγικός πραγματισμός και δημόσια σφαίρα”. Πιστεύω ότι είναι ο πιο κοσμοπολίτης έλληνας φιλόσοφος. Κρίμα που δεν εμφανίζεται συχνότερα….

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_01/09/2013_531681

 6. Πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, ευχαριστούμε τον κ. Θεοφάνη. Μια μικρή κριτική – σκέψη, αν και δεν έχω διαβάσει έργα του, είναι ότι περίμενα λόγο της πορείας του επί του Καστοριάδη να ήταν λίγο περισσότερο ριζοσπαστικός, δηλαδή τονίστηκε περισσότερο η τεκνοποίηση ως μέθοδος μετατροπής της ζωής σε βίο παρά η ενεργής δράση του υποκειμένου.

 7. Ευχαριστώ το “Αντίφωνο” για αυτή την εκπληκτική συνέντευξη. Παρακολουθώ τα τελευταία δυο χρόνια τον Θεοφάνη Τάση τόσο τα κείμενά του όσο και τις εμφανίσεις του. Είναι για μένα ο πιο ενδιαφέρον φιλόσοφος στην Ελλάδα σήμερα. Είναι κρίμα που δεν εμφανίζεται συχνότερα. Εξομολογούμαι ότι ήλπιζα ότι θα έβρισκα περισσότερο υλικό στην σελίδα σας. Συνεισφέρω λοιπόν και εγώ ώστε να τον γνωρίσουν περισσότεροι με μια σύντομη και λιγότερο θεωρητική συνέντευξή του: https://www.youtube.com/watch?v=AitwjRqvQzs

  Συγχαρητήρια στο Αντίφωνο για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε.

 8. Συγχαρητήρια όμως υπάρχουν πολλά σπουδαία κείμενα και συνεντεύξεις του Θεοφάνη Τάση που δεν περιλαμβάνονται στο Αντίφωνο. Γιατί;

  Ενδεικτικά:
  http://www.kathimerini.gr/846559/article/politismos/kinhmatografos/h-an8rwpothta-meta-apo-emas
  http://www.kathimerini.gr/831083/article/epikairothta/ellada/eyprepeia-o-neos-rizospastismos

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ