(Αντίφωνο) Β. Μαρκεζίνης: «Μία Νέα Εξωτερική Πολιτική για την Ελλάδα»

17
601

O κ. Βασίλειος Μαρκεζίνης παρουσίασε το περιεχόμενο του νέου βιβλίου του, δίνοντας τη δική του οπτική για την οικονομική πραγματικότητα και την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας «υπό τον κίνδυνο να κάνει λάθος», αλλά με την προσθήκη ότι «ο άνθρωπος που δεν τολμά να κάνει λάθος, ποτέ δεν θα πρωτοτυπήσει».

Ανέφερε ότι «ο τρόπος που περιγράφεται η κατάσταση στον οικονομικό και εξωτερικό χώρο αποτελεί μαζική παραπλάνηση» και ότι «δεν πιάσαμε ακόμα πάτο στην οικονομική κρίση».  Δείτε εδώ ΟΛΗ την ομιλία:

 

Σε ό,τι αφορά το αντικείμενο του βιβλίου του, ο κ. Μαρκεζίνης τάχθηκε σαφώς  υπέρ μιας «πολυδιάστατης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» -«πολυγαμική» - τη χαρακτήρισε , «διότι έχει το άρωμα της ανηθικότητας που ταιριάζει απόλυτα με την ιδέα της εξωτερικής πολιτικής».

Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει πλέον τη νατοϊκή και αμερικανική εξωτερική πολιτική που ασκεί παρά τις παραλλαγές μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο γιατί μια τέτοια πολιτική δεν ανταποκρίνεται στις αλλαγές που συντελέστηκαν στον κόσμο μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου. Αφού ανέφερε τη μεγάλη συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ υπογράμμισε την ιστορική φράση του Ανδρέα Παπανδρέου ότι η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, τονίζοντας την ανάγκη μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και επικρίνοντας όσους θεωρούν ότι η Ελλάδα από τη στιγμή που συμμετέχει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν μπορεί ουσιαστικά να ασκεί εθνική εξωτερική πολιτική.

Επανέφερε την ιδέα της «ρωσοευρωπαϊκής συνεργασίας», την οποία «de facto προωθούν Γερμανοί και Γάλλοι, ώστε καίτοι μικρή χώρα να διαδραματίσουμε ρόλο», ενώ τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των δεσμών μας με την Κίνα.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, δήλωσε ότι η πολιτική της Ελλάδας έναντί της το 2010 δεν μπορεί να είναι η ίδια με αυτή που ήταν το 1999. Και τάχθηκε σαφώς κατά της οικονομικής συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, αποκαλώντας «παραχώρηση» ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Επίσης ανέφερε ότι η Τουρκία έχει προμηθευτεί 32 από τα 48 γεφυροποιητικά μηχανήματα που υπάρχουν στην Ευρώπη και τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο στον Έβρο. Πρόσθεσε ότι η πολιτική απέναντι στην Τουρκία που εγκαινιάστηκε το 1999 δεν μπορεί να συνεχίζεται το 2010, υπογράμμισε τη σημασία της ανακήρυξης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και των μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή Καστελόριζου, Κύπρου, Κρήτης, Αιγύπτου. Αναφέρθηκε επίσης στις τεράστιες πιέσεις που ασκούνται στον κ. Χριστόφια για να κλείσει το Κυπριακό θέμα ενώ υπογράμμισε ότι σχέδια οικονομικής συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου συνιστούν παραχωρήσεις και άσκησε κριτική στην ελληνική αμυντική διάταξη στον Έβρο.

Αλλωστε, νωρίτερα είχε τονίσει πως «εθνικό δικαίωμα που απεμπολείται, μετά τεράστιας δυσκολίας ξανα-ανακτάται».

Υποστήριξε την άσκηση ενεργούς πολιτικής συνεργασίας με τη Ρωσία και του ελληνικού ρόλου στην Ευρωρωσική συνεργασία. Ξεκαθάρισε ότι θέματα όπως η δομή του γραφείου του πρωθυπουργού και του υπουργείου Εξωτερικών πρέπει να αποφασίζονται από Έλληνες και όχι από ξένους διότι δεν τον πείθουν. Επίσης άσκησε κριτική στον τρόπο που χρηματοδοτούνται από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών οι μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και στον τρόπο που χρησιμοποιούνται από τις κυβερνήσεις τα λεγόμενα μυστικά κονδύλια.

Κλείνοντας τόνισε «Η χώρα μας βρίσκεται στο σταυροδρόμι της ιστορίας. Το κράτος δεν δουλεύει, ο πολιτικός μας κόσμος κουράστηκε. Μπορεί όλοι να φάγαμε, άλλοι φάγαμε όμως ψίχουλα, άλλοι φάγαν' τον αγλέουρα. Οι Ελληνες δεν θέλουν εκδίκηση ή εξεταστικές επιτροπές, αλλά δικαιοσύνη, όπου υπάρχουν ποινικά αδικήματα».

 

Τη διάλεξη οργάνωσε το "Ίδρυμα Αικατερίνη Λασκαρίδη" στις 19 Οκτωβρίου του 2010.

17 Σχόλια

  1. κε Μαρκεζίνη η πολυγαμικότητα ήτανε της μοδός τα 60s, 70s, 80s. Σήμερα με το AIDS τα πράγματα είναι διαφορετικά.

    Ζούμε σε εποχή μεγάλων γεωπολιτικών ανακατατάξεων και όταν το παιχνίδι χοντραίνει ΠΡΕΠΕΙ να επιλέγονται συγκεκριμένες συμμαχίες και στρατόπεδα. Παίρνεις ρίσκα όπως πήρε ο Βενιζέλος με το 1918 και ο Μεταξάς το 1940. Με το να επιλέγεις την ουδετερότητα σε τέτοιες εποχές ρισκάρεις να χάσεις και αυτά που έχεις ή να ελαχιστοποιήσεις τα γεωπολιτικά κέρδη αν οι αλλαγές που έρχονται σε ευνοούν έτσι και αλλιώς, όπως συμβαίνει τώρα.

    Η Ρωσία δεν ανήκει πολιτιστικά στην Ευρώπη. Ανέκαθεν είχε αυταρχική και αντιδημοκρατική παράδοση. Σε τελική ανάλυση δεν χωράει στην Ευρώπη μαζί με την Γερμανία, ή ο ένας ή ο άλλος ή οι δυό τους, πάντως όχι όλοι μαζί στην Ευρώπη. Η επέκταση της Ευρώπης πρέπει να γίνει προς την πλευρά του Ισραήλ για πολλούς λόγους που δεν χωρούν σε ένα σχόλιο. Έχω γράψει σχετικά, όποιος θέλει μπορεί να ανατρέξει.

  2. Επίσης τα ψίχουλα που αναφέρεστε ότι φάγανε οι περισσότεροι τα έφαγαν με το ζόρι. Όταν μπαίνει ένας του ΣΔΟΕ στην επιχείρησή σου και σε εκβιάζει να πληρώσεις σε αυτόν τα μισά χρήματα του φόρου για να γλυτώσεις τα υπόλοιπα, δεν έχεις επιλογή λόγω επιχειρηματικού ανταγωνισμού. Ούτε όταν πρέπει να πουλήσεις την ψήφο σου και να πληρώσεις κάτι τι για να διορίσεις το παιδί σου. Τα ψίχουλα αυτά τα πληρώσαμε πολύ ακριβά με την θεσμική καταστροφή της χώρας. Είναι άδικο έστω και να υπονοείται συνυπαιτιότητα του απλού λαού. Στην Ελλάδα δεν χορεύουμε ταγκό όπως συχνά υπονοείται για την πρόκληση ενοχικών συναισθημάτων στους απλούς ανθρώπους. Χορεύουμε τσάμικο και αυτοί που μπήκαν μπροστά, με διάφορους τρόπους υποκλοπής της ψήφου, μας πήγαν στον γκρεμό. Μαθαίνουμε όμως, ας ελπίσουμε τα fees να είναι μόνο σε οικονομικό επίπεδο.

  3. Τι θα πει με το ζόρι τα έφαγαν, δουλευόμαστε και αναμεταξύ μας;
    Ο επιχειρηματίας γιατί δεν συνεννοήθηκε με τον ανταγωνισμό να στείλουν τους εκβιαστές του ΣΔΟΕ από εκεί που ήρθαν; Μήπως γιατί έτσι ερχόταν σε όλους φτηνότερα;
    Οι ρουσφετολογικοί διορισμοί με το ζόρι γίνονταν; Βέβαια, αν το εννοεί κανείς από την πλευρά αυτών που πίεζαν και πλήρωναν για να κάνουν τη δουλειά τους.
    Πόσοι πολιτικοί που δεν έκαναν ρουσφέτια επιβίωσαν όλα αυτά τα χρόνια; Ποιοι καθορίζουν με το κριτήριο της ψήφου τους το ποιόν αυτών που κυβερνούν;

    Αν όλοι που εξανίστανται τώρα με τους υπαινιγμούς για τις ευθύνες που έχει ο καθένας μας για τη σημερινή κατάσταση, έκαναν το ίδιο και με την ίδια ένταση για όλα τα παραπάνω, εδώ και πολύ καιρό, δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο πρωταθλητές στη διαφθορά και χρεωκοπημένοι.

  4. Οφειλω να δωσω συγχαρητηρια στον κο Μαρκεζινη , για οσα λεει …Αποτελει ενα αντιστοιχο του Νταβουτογλου για την Ελλαδα και ολα οσα λεει ειναι ΚΑΙ εφικτα ΚΑΙ μπορουν να δωσουν στην Ελλαδα , λιγη απο την διεθνη αξιοπιστια της …
    Οταν οι ξενοι βλεπουν μια Ελλαδα απονευρωμενη και ανικανη να διεκδικησει τα ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ της , της φερονται αναλογως …
    Μαζι με τους Νεοκλη Σαρρη και Παναγιωτη Ηφαιστο , ( και ισως και καποιους αλλους που ξεχνω τωρα ) ο κος Μαρκεζινης αποτελει ΚΕΦΑΛΑΙΟ για την Ελλαδα …
    Ευχομαι , μια αλλη κυβερνηση , απο την ενδοτικη που υπαρχει , να τον αξιοποιησει καταλληλα .

  5. Χθές άκουσα στη τηλεόραση το κ.Μαρκεζίνη στη συνέντευξη με το κ.Τσίμα. Πραγματικά που υπάρχουν τέτοιοι έλληνες με τέτοιες γνώσεις και οξυδέρκεια και όπως είπε η oldjedi αντίστοιχος Νταβουτογλου. Ελπίζω ήρθε η ώρα να παραγκωνίσουν τα κομματικά συμφέροντα οι πολιτικοί μας και να λάβουν υπόψη τα γραφόμενα του Ακαδημαϊκού και να τον συμβουλεύονται και όχι να φέρνουν ιταλούς μέντορες (πρώην αποτυχημένους στη χώρα τους). Ηρθε η ώρα να λάβουν τα ηνία της χώρας μας αντίστοιχοι σοβαροί επιστήμονες με όραμα και πείρα , και αυτό που είπε στο τέλος είναι πολύ πετυχημένο “σήμερα ο υπουργικός θώκος είναι οικτρά υποβιβασμένος”

  6. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ κ.ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ. ΑΥΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ Η ΕΛΛΑΔΑ
    ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ.ΕΛΕΟΣ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΗΝΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΣΕΙ.
    ΓΡΗΓΟΡΑ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ!!

  7. Συμφωνώ απόλυτα Κων/νε…κανείς δε διαφθείρεται με το ζόρι…πρέπει να πάψουμε να εθελοτυφλούμε σε αυτή χώρα και να αλλάξουμε συνολικά νοοτροπία…

  8. [quote name=”Δημήτρης Ζιαμπάρας”]κε Μαρκεζίνη η πολυγαμικότητα ήτανε της μοδός τα 60s, 70s, 80s. Σήμερα με το AIDS τα πράγματα είναι διαφορετικά.

    Κυριε Ζιαμπαρα , να σας θυμισω το τι λεγαμε τοτε για αντιδραση στο AIDS ” Πριν πηδουσαν οι ωραιοι , τωρα πηδανε οι γενναιοι” .. Το σχολιο μου αυτο δεν ειναι ειρωνικο , αλλα δειχνει οτι πλεον χρειαζεται ΚΑΙ γενναιοτητα …

    Ζούμε σε εποχή μεγάλων γεωπολιτικών ανακατατάξεων και όταν το παιχνίδι χοντραίνει ΠΡΕΠΕΙ να επιλέγονται συγκεκριμένες συμμαχίες και στρατόπεδα. Παίρνεις ρίσκα όπως πήρε ο Βενιζέλος με το 1918 και ο Μεταξάς το 1940. Με το να επιλέγεις την ουδετερότητα σε τέτοιες εποχές ρισκάρεις να χάσεις και αυτά που έχεις ή να ελαχιστοποιήσεις τα γεωπολιτικά κέρδη αν οι αλλαγές που έρχονται σε ευνοούν έτσι και αλλιώς, όπως συμβαίνει τώρα.

    ΑΝ εχω καταλαβει καλα ο κος Μαρκεζινης δεν μιλαει για ουδετεροτητα . Μιλαει για πολυκαναλη εξωτερικη πολιτικη … Ειναι κακο , να σε θεωρει “δεδομενο” , ο συμμαχος σου … μπορει να φτασει στο σημειο να μην σε υπολογιζει καν , οπως εχει συμβειι με εμας σε διαφορες περιοδους . Και το να παρουμε ρισκα , δειχνοντας στους συμμαχους μας οτι ΜΟΝΟ με αμοιβαιο σεβασμο μπορουν να μας υπολογιζουν , ειναι ΚΑΙ αυτο μεσα στο παιχνιδι της πολιτικης που προτεινει ο κος Μαρκεζινης .

    Η Ρωσία δεν ανήκει πολιτιστικά στην Ευρώπη. Ανέκαθεν είχε αυταρχική και αντιδημοκρατική παράδοση. Σε τελική ανάλυση δεν χωράει στην Ευρώπη μαζί με την Γερμανία, ή ο ένας ή ο άλλος ή οι δυό τους, πάντως όχι όλοι μαζί στην Ευρώπη. Η επέκταση της Ευρώπης πρέπει να γίνει προς την πλευρά του Ισραήλ για πολλούς λόγους που δεν χωρούν σε ένα σχόλιο. Έχω γράψει σχετικά, όποιος θέλει μπορεί να ανατρέξει.[/quote]

    Συγγνωμη , αλλα διαφωνω … Η Ρωσια ΕΙΝΑΙ μερος της πολιτιστικης Ευρωπης , πολυ περισσοτερο απο οτι θα μπορουσε να ειναι το Ισραηλ με την μεγιστη δυνατη επιεικεια . Η επεκταση της Ευρωπης ΠΡΕΠΕΙ να γινει προς τα Ουραλια , που ειναι και το φυσικο γεωγραφικο της συνορο και ΟΧΙ προς την Ασια. Μια Ευρωπη , με στρατιωτικο βραχιονα την Ρωσια , θα ηταν απειρως πιο ανταγωνιστικη παγκοσμιως , παρα τωρα που ειναι υποχειριο της Αμερικανικης πολιτικης . Αυτο φαινεται να εχει γινει ΗΔΗ κατανοητο απο την Γερμανια , η οποια στρεφεται προς την Ρωσια , ολο και περισσοτερο . ΑΝ βεβαια σκοπος ειναι η ενδυναμωση της Ευρωπης και οχι , η συνεχιση της υποταγης της στα Αμερικανικα κελευσματα .

    😀

  9. Ούτε ο Ρίτσος ήταν ποιητής της 10ρας, αλλά σημαία τον έκαναν οι εμφανιζόμενοι ως “Σοσιαλιστές”, κάποτε, γιατί χρειάζονταν κάποιους για δημιουργία “νέων ανακλαστικών” στον λαό. Το οτι ο λαός κούναγε το κεφάλι όλο κατανόηση ενώ δεν καταλάβαινε λέξη από τον Ρίτσο, ή νόμιζε πως καταλάβαινε, είναι μια λεπτομέρεια του ίδιου πάντα έργου: “ο Βασιλιάς είναι γυμνός”.

    Είμαστε μια κοινωνία με πάρα-πολλούς διανοούμενους και κορυφαίους στην σκέψη Ακαδημαϊκούς, αλλά, κάποιοι αποφάσισαν (και πάλι) για εμάς χωρίς εμάς, έτσι, αίφνης μας αναγόρευσαν τον κ Μαρκεζίνη πρώτη θέση μπαλκόνι.

  10. Δεν υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι στις μέρες μας είναι λίγοι, οι απόψεις του είναι τόσο μπροστά που εμείς δεν τις καταλαβάινουμε…είπε για την Τουρκία τι κάνει και τι σκοπό έχει…ας περιμένουμε λίγα χρόνια…

    Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι εν γνώση τους δεν βρ΄σικονται στην πολιτική γιατί ξέρουν πόσο σαθρή είναι…και εμείς έχουμε τον Ρόντο να μας κυβερνάει…

    ακόμα να καταλάβω την φιλοαμερικανική προσέγγιση, μόλις ο Καραμανλής πήγε προς Ρωσία τον διώξανε αμέσως, σκάνδαλα, Δεκεμβριανά…ενώ ο Γιωργάκης και η Ντόρα είναι ΄καλά’ παιδιά…

    αίσχος – πρέπει να φύγουν όλοι όσοι μας κυβερνούν και να μπουν άνθρωποι που νοιάζονται για την ελλάδα και τα συμφέροντα της.

  11. Έχει απόλυτο δίκιο ο συνέλληνας Μαρκεζίνης, χρειαζόμαστε άμεσα πολυδιαστατη εξωτερική πολιτική και Έλληνες που να την σχεδιάζουν και να την ασκούν. Ασφαλώς και ΔΕΝ πρέπει να εξαντλείται η Ελλάδα μονον στις σχέσεις με ΕΕ-Ρωσσία-ΗΠΑ-ΚΙΝΑ αλλά να διαδραματίσει τον ρόλο που της αρμόζει σε όλη την Μεσόγειο. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον Ελληνικό πολιτισμό και την Ελληνική καταγωγή των ανθρώπων που είναι στα γειτονικά μας κράτη για να αυξηθεί η πολιτισμική μας επιρροή που θα πρέπει να μετατραπεί σε οικονομική διείσδυση και ισχύ.
    Η Ελλάδα είναι πολιτισμικά παγκόσμια δύναμη.
    Επίσης έχει ορυκτά που πρέπει να εκμεταλευτούμε και να μετατρέψουμε το κέρδος σε πολιτισμικό προϊον. Ας διώξουμε επιτέλους τους κουρασμένους και φαύλους πολιτικούς ολιγάρχες.

  12. Ευτυχώς που μετά από τόσα πολλά χρόνια πνευματικής αδράνειας, την κατάλληλη στιγμή, βρίσκονται ξανά πνευματικοί Έλληνες (άσχετα αν και αυτοί σε κάποια φάση της ζωής τους αποστρέφονταν, είτε από πικρία, είτε από ατολμία), να προσδοκούν και να μάχονται για το καλό της ΠΑΤΡΙΔΑΣ. Όχι γιατί δεν υπήρχαν ανέκαθεν και εκείνοι οι πνευματικοί “ταγοί”, που σε πείσμα των καιρών και των ευκαιριών είχαν μείνει μέσα στα “τείχη” και προσπαθούσαν, αλλά ίσως γιατί σε αυτούς ήταν πιο εύκολο να κολήσουμε τις “ετικέτες” και να τους απορρίπτουμε συλλήβδην.
    Εμπρός, ας “ξυπνήσουμε λοιπόν” από τον λήθαργο, ακολουθώντας τα νέα μονοπάτια.
    Και για την μνημοσύνη (στο πρόσωπο, που κατακρίθηκε απροδίκαστα τόσο πολύ, σωστά ή λάθος ας κριθεί από την ιστορία, φυσικά), ας αναφερθούμε σε κάποιες παληές εποχές της δεκαετίας του 1950, που ο πατέρας του Β. Μαρκεζίνη, Σπύρος, έκανε το αναγνωρισμένο διεθνώς (τότε) θαύμα, της, μέσα σε τρια χρόνια ανακάμψεως της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος σε κάποια ομιλία του, όταν είχε απελευθερώσει πλήρως τις εισαγωγές αγαθών (με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να ρίχνει συνεχώς τις τιμές, προς όφελος του λαού), και στην αγορά είχαν μπει χιλιάδες “ξυπνητήρια”, κάποιος από το πλήθος χλευαστικά τον ρώτησε “γιατί;” η απάντηση που πήρε ήταν, “για να ξυπνήσετε, επιτέλους έλληνες!!!”

  13. ΚΟΥΤΑΜΑΡΕΣ!!! μα καλα προεβλεψε στ’αληθεια αυτος ο μεγας αναλυτης οτι οι αμερικανοι δεν θα γινουν δεκτοι σαν απελευθερωτες στο ιρακ? για γελια ειναι…αυτα που λεει σε 2 ωρες τοοοσοοο αργα και γλαφυρα συμπυκνωνονται σε 5 λεπτα το πολυ…παρατηρειστε σας παρακαλω αυτος ο ”σεμνος” και ”ταπεινος” γεροντακος ποσες φορες χρησιμοποιει τη λεξη ”εγω” και ποσες φορες διαχωριζει τον εαυτο του απο την μαζα σαν να ειναι ο εκλεκτος..ο μεγαλος θεωρητικος..

  14. Αγαπητέ Δημήτρη,αν θέλεις να ξέρεις,το γνήσιο τσάμικο χορεύεται από δύο…παλληκάρια και πάντα παρουσία μουσικών που “βάζουν” τις νότες στα πόδια του πρώτου χορευτή!
    Κατά τα άλλα είμαι έξαλλος μαζί σου γιατί νομιμοποιείς την ραγιαδοσύνη του “λαού”.Οι άνθρωποι που λαδώνουν για να κάνουν τη δουλίτσα τους,που πουλάνε την ψήφο τους,δεν είναι λαός είναι όχλος. Αν ήταν έτσι έπρεπε να σκύψουμε το κεφάλι στους Ιταλούς,στους Γερμανούς κλπ. Οι γυναίκες να γίνουν πουτάνες τους και οι άνδρες στρατιώτες τους να πολεμήσουν στο Στάλινγκραντ όπως έκαναν Ρουμάνοι,Ιταλοί,Ούγγροι,Γάλλοι,Κροάτες κλπ.Τότε το πρόβλημα της επιβίωσης ήταν πολύ-πολύ μεγαλύτερο από την “ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης”(!)
    Εδώ κολακεύεις τον “λαό”,τον αθωώνεις και λαϊκίζεις σαν όλους τους άλλους. Αλλού πάλι ετοιμάζεις “καθήκοντα” για τον λαό που θα μάθει να εκτελεί με την παρέμβαση θ(δ)εσμών. Είναι οι δύο όψεις της ίδιας αντίληψης. Στην πραγματικότητα δεν έχεις καμία καλή γνώμη για τους ανθρώπους που ενώ είναι όχλος μπορούν με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο ν’ανυψωθούν σε ΛΑΟ και να κάνουν το θαύμα.

  15. @Ηarris Pappas:
    συμφωνώ μαζί σου απόλυτα.Και όχι μόνο η στροφή προσ τη Ρωσία αλλά και το βέτο για την είσοδο των Σκοπίων στο Νατο έπαιξε το ρόλο του.
    Όλα τα υπόλοιπα τα ζήσαμε δυστυχώς…στρατούς ολόκληρους να βάζουν φωτιές σε όλη την ελλάδα,η αθήνα να διαλύεται από συμμορίτες(τάχα αγανακτισμένους μαθητές…)κλπ
    @Ανώνυμος:
    μπορεί να έχεις δίκιο(προσωπικά δε συμφωνώ)…πάντως ειναι πολύ καλύτερος από αυτούς που έχουμε και μας κυβερνούν!

    Γενικά,αυτό που λείπει από τη χώρα είναι πολίτες να την αγαπούν!Αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου,χάνεις τον αυτο-σεβασμό σου και δε σε αγαπούν και οι άλλοι.Οι Έλληνες έμαθαν να μισούν την ελληνικότητα τους(ο,τι και αν σημαίνει αυτό).
    Και μπορεί τελικά,αυτός ο άνθρωπος να είναι ένας από εκείνους που μπορεί να χρειαζόμαστε για να αρχίσουμε να αγαπάμε τους εαυτούς μας ξανά…ακόμη και αν αυτά που λέει είναι λόγια που προέρχονται από ματαιοδοξία.

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ