Ιστορικό και θεολογικό σχόλιο στη σταύρωση

«Χίλιες φορές να γεννηθείς, τόσες θα σε σταυρώσουν»

4
671

Γιατί οι Εβραίοι θέλησαν να σταυρωθεί ο Ιησούς; Αυτό είναι το ερώτημα που διερευνά η ομιλία· όχι από τη σκοπιά της θείας οικονομίας (του σχεδίου του Θεού για τη σωτηρία του Ανθρώπου), αλλά από μια πιο «πεζή» ιστορική άποψη. Από τη σκοπιά των ίδιων των συμπατριωτών και ομοθρήσκων του Ιησού, που τον είδαν σαν απειλή και αποφάσισαν να τον εξοντώσουν.

Όμως στην πορεία της ομιλίας διαφαίνεται ότι η συζήτηση δεν αφορά μόνο το τι συνέβη τότε, πριν από 2000 χρόνια, αλλά και το τι συμβαίνει σήμερα. Και πως στην πραγματικότητα οι διάφοροι ιδεολογικοί τύποι (του Σαδδουκαίου, του Ζηλωτή και του Φαρισαίου) δεν αφορούν μόνο το εβραϊκό παρελθόν, αλλά και το σήμερα του Χριστιανισμού.
Ομιλία του Βασίλη Ξυδιά στο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα, Πλατεία Αμερικής, Δευτέρα 3 Απριλίου 2017.

4 Σχόλια

 1. Την παραπάνω ομιλία μου ο π. Βασίλειος Βολουδάκης, εφημέριος του Ι. Ναού Αγ. Νικολάου Πευκακίων, έκρινε ως απαράδεκτη, και αφιέρωσε μια ολόκληρη δική του ομιλία την Κυριακή του Θωμά 23 Απριλίου 2017 για να αναιρέσει τις υποτιθέμενες κακοδοξίες μου.

  Εδώ μπορείτε να βρείτε το βίντεο με την ομιλία του π. Βασιλείου Βολουδάκη.

  [video]https://www.youtube.com/watch?v=XmDcmIvyXv0&t=0s[/video]

 2. Μυστηριωδώς εξαφανίστηκαν οι αρχικές αναρτήσεις της ομιλίας του π. Β. Βολουδάκη στο YouTube (Εκδόσεις Υπακοή) και στην ιστοσελίδα του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πευκακίων. Παρ’ όλα αυτά το βίντεο διασώθηκε και το ανάρτησα στο δικό μου κανάλι στο YouTube.

  Μπορείτε να το βρείτε εδώ:
  [video]https://www.youtube.com/watch?v=mcMpD1hpoA4[/video]

 3. ΚΑΙ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

  Στην αρχή το πήρα κάπως ελαφρά, θεωρώντας ότι μπορεί ο καθένας να κρίνει από μόνος του. Επειδή όμως δεν έχουν όλοι τον χρόνο και την όρεξη να δουν και τα δύο βίντεο, λέω εδώ εν ολίγοις την ουσία του «δράματος», όπως τουλάχιστον το βλέπω εγώ από τη δική μου σκοπιά.

  Είναι αλήθεια πως η ομιλία μου ήταν κάπως προκλητική. Προσπάθησα να αναλύσω τους ιστορικούς λόγους που οδήγησαν τους Ιουδαίους στην απόφαση να θανατώσουν τον Ιησού Χριστό, και το έκανα μπαίνοντας κατά κάποιο τρόπο στη θέση τους, εν είδει δικηγόρου του διαβόλου. Έκρινα πως η θέαση των πραγμάτων από τη σκοπιά ενός μέσου Ιουδαίου εκείνης της εποχής μπορεί να βοηθήσει κάποιον να δει την πράξη της σταύρωσης έξω από τα δικά μας σημερινά στερεότυπα, όταν οι περισσότεροι θεωρούμε αυτονόητο ότι το έγκλημα αυτό το έκαναν κάποιοι «κακοί» πριν από 2000 χρόνια και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αφορά εμάς σήμερα. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι περισσότεροι σύγχρονοι Χριστιανοί σκεφτόμαστε και ενεργούμε με τον ίδιον ακριβώς τρόπο που σκέφτηκαν και ενήργησαν οι σταυρωτές του Χριστού όταν είδαν το Ευαγγέλιο της Αγάπης σαν απειλή για την εθνική και θρησκευτική τους υπόσταση. Παρ’ όλα αυτά δεν διανοούμαστε να κάνουμε τη σύγκριση, διότι μας εμποδίζουν τα ιδεολογικά και ψυχολογικά στερεότυπα που ήδη ανέφερα. Θέλοντας λοιπόν να αντιμετωπίσω αυτό το εμπόδιο, έκρινα σκόπιμο να μιλήσω για τη σταύρωση βγάζοντας από τη μέση την αυτονόητη ενοχή και δείχνοντας πόσο «εύλογη» και «φυσιολογική» μπορεί να είναι η απόρριψη του Χριστού από έναν υποτιθέμενο πιστό· όχι βέβαια για να βγει το συμπέρασμα ότι «καλά του κάνανε», αλλά για να ξεκλειδωθούν οι ιδεολογικοί και ψυχολογικοί κόμποι που δεν μας αφήνουν να δούμε τις ομοιότητές μας με τους σταυρωτές.

  Παρ’ όλη την πολυπλοκότητα του εγχειρήματός μου, κανείς από τους παρευρισκόμενους ακροατές δεν λάθεψε στην κατανόηση. Όλοι κατάλαβαν πολύ καλά τι έλεγα και πού το πήγαινα.

  Όμως ο π. Βασίλειος δεν κατάλαβε. Εν μέρει γιατί σκέφτεται αλλιώς, εν μέρει όμως και για έναν άλλο λόγο. Επειδή – όπως ο ίδιος ομολογεί στην αρχή της ομιλίας του – δεν έκανε καν τον κόπο να δει και να ακούσει αυτοπροσώπως τις «ανακρίβειες» και τις «κακοδοξίες» μου. Βασίστηκε σε απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα που κάποιος άλλος έφτιαξε σύμφωνα με όσα και αυτός με τη σειρά του είχε καταλάβει. Η παρανόηση της παρανόησης δηλαδή.

 4. Μια ακόμα απόπειρα να εντοπίσουμε το βίντεο με την επικριτική εις βάρος μου ομιλία του π. Βασιλείου Βολουδάκη, αφού οι προηγούμενες διευθύνσεις δεν είναι πλέον ενεργές:
  [video]https://www.youtube.com/watch?v=EaUH7I7DrnE&t=438s[/video]

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
Please enter your name here