Η δυσκολία να είσαι Χριστιανός

4
4965

«Γιατί να’ ναι δύσκολο να είσαι Χριστιανός;  Για μια σειρά λόγων και πάνω απ΄όλα επειδή είναι βαρύ ρήμα το «είμαι».  Δυσκολία είναι πρώτα απ΄όλα, ο Χριστιανός να αντέξει το ίδιο του το Ευαγγέλιο.

Να μην αναπαυθεί δηλαδή στην ευκολία οιασδήποτε ειδωλολατρίας.  Δυσκολία είναι να επιμένεις, ότι είναι άφρων εκείνος, τον οποίον τα συστήματά μας θεωρούν, ως τον κατ΄εξοχήν σώφρονα.

Δυσκολία είναι το να’ χει ο Χριστιανός κορώνα στο κεφάλι του την εντολή της αγάπης, παρ΄όλο που αυτή ακούγεται εξωπραγματική στις κοινωνίες».

Συνάντηση με τον Θανάση Παπαθανασίου (Δρ Θεολογίας, διδάσκοντα στην ΑΕΑΑ, στο ΕΑΠ και αρχισυντάκτη του περιοδικού Σύναξη) με θέμα: «Η δυσκολία να είσαι Χριστιανός» , Κυριακή 17 Μαρτίου 2019, Ιερός  Ναός Αγίου Νικολάου Ραγκαβά.

4 Σχόλια

 1. Πρώτα να σ’ ευχαριστήσω, αγαπημένε εν Χριστώ αδελφέ Θανάση Παπαθανασίου, για την μεστή νοήματος, ουσιώδη ομιλία σου.
  Όντως θέλει αρετή αλλά και τόλμη να θίγεις τα λάθη της κατεστημένης θρησκευτικής διαδικαστικής πρακτικής. Δεν επέκρινες, διέκρινες. Κι η διάκριση είναι η μέγιστη Αρετή.(Αββάς Ισαάκ ο Σύρος). Διέκρινες την μετατροπή της Εκκλησίας από Θεία Ευχαριστία σε κοινωνικό φιλανθρωπικό Ίδρυμα.
  Φοβάμαι, όμως, ότι όλοι συμφωνούμε με όσα μας είπες διότι καθένας μας πιστεύει πως δεν εννοούσες εμάς αλλά τους άλλους. Οι άλλοι βρίσκονται σε πλάνη. Εμείς … ορθόδοξοι, βρισκόμαστε στην σωστή, ορθή πλευρά !
  Πάντως, ο Θεός μας ποτέ δεν λέει όχι. Δεν μας αρνείται την δράση Του όποτε την επικαλεστούμε. Όχι διότι είναι δέσμιος κάποιας ανώτερής Του δύναμης – ήμαρτον Θεέ μου, συγχώρησε την βλασφημία μου – να πράττει πάντοτε θετικά αλλά διότι αγάπη εστί. Μας αγαπά τόσο που εμείς δεν μπορούμε να νοήσουμε, κι επομένως ν’ αγαπήσουμε. Μας αγαπά τόσο που δεν μας αρνείται ό,τι είναι ωφέλιμο για την σωτηρία μας. Μόνο που εμείς δεν διακρίνουμε πάντα το ωφέλιμο από το χρήσιμο. Κι αντί να προσευχόμαστε αδιαλείπτως βιώνοντας συνεχώς την παρουσία Του, αποζητούμε τον κοινωνικό συγχνοτισμό σε εκκλησιαστικούς χώρους.
  Όσο για την ελπίδα, “έστι δε πίστις ελπιζομένων υπόστασις, πραγμάτων έλεγχος ου βλεπομένων”. Και η Ελπίς, μαζί με την Πίστη, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την Αγάπη.
  Έτσι νομίζω, διότι έτσι θέλω να πιστεύω. Να διδάσκομαι τα δικαιώματά Του.

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
Please enter your name here