Τα ελληνικά ΜΜΕ υποδέχθηκαν την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν με τίτλους όπως: «νέο προσφυγικό κύμα προ των πυλών», «η Τουρκία προβάλλει ως κυματοθραύστης των ροών ζητώντας ανταλλάγματα από τις Βρυξέλλες», «σε άντρο τρομοκρατικών οργανώσεων θα μετατραπεί το Αφγανιστάν» κ.λ.π.Μήπως διογκώνονται πιθανές συνέπειες της απόσυρσης των Αμερικανών και μήπως είναι πρόωρο να εξαχθούν τέτοια συμπεράσματα;
Τα πάντα φαίνεται ότι θα εξαρτηθούν από το πως θα πολιτευθούν οι Ταλιμπάν μετά την ανακατάληψη της εξουσίας από μέρους των και από το πως θα συμπεριφερθούν χώρες, όπως η Κίνα, απέναντι στο καθεστώς των Ταλιμπάν.
Η κήρυξη γενικής αμνηστίας από το νέο καθεστώς (με εξαίρεση όσους προβάλουν ένοπλη αντίσταση) και οι περιορισμένες, προς το παρόν τουλάχιστον, αντεκδικήσεις κατά συνεργατών του προηγουμένου κατοχικού καθεστώτος, επιτρέπουν κάποια αισιοδοξία ότι οι Ταλιμπάν αυτήν την φορα θα πολιτευθούν ηπιότερα και μετριοπαθέστερα.
Η Κίνα,τώρα,δεν φαίνεται να θέλει να καθυποτάξει το Αφγανιστάν διά της βίας,σε αντίθεση με πολλούς επίδοξους ηγήτορες του παρελθόντος, όπως οι Βρεττανοί και οι Σοβιετικοί παλιότερα και οι Αμερικανοί πρόσφατα. Η Αμερική ειδικά προσπάθησε να κυριαρχήσει στο Αφγανιστάν χρησιμοποιώντας στρατιωτική δύναμη κυρίως και προσφέροντας πολύ λίγα για την οικονομική ανόρθωση μιας πολύ φτωχής χώρας. Στην ουσία το κύριο εξαγωγικό προϊόν του Αφγανιστάν τις τελευταίες δεκαετίες ήταν τα ναρκωτικά.
Εάν η Κίνα αναμειχθεί εν τέλει στις εξελίξεις, η προσέγγιση της θα είναι μάλλον εντελώς διαφορετική. Δεν θα υπάρξει στρατιωτική εμπλοκή. Η Κίνα θα προσπαθήσει να βοηθήσει ώστε το Αφγανιστάν να αναπτυχθεί οικονομικά, όπως το επέτυχε με χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της νοτιοανατολικής Ασίας. Η φιλοσοφία του «νέου δρόμου του μεταξιού» που προωθεί αυτή η μεγάλη ασιατική Δύναμη είναι η υποβοήθηση της ανάπτυξης φτωχών χωρών μέσα από ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα κατασκευής υποδομών, με στόχο το αμοιβαίο όφελος.
Η Κίνα θα κινηθεί κατά πάσα πιθανότητα προς αυτήν την κατεύθυνση και για ένα πρόσθετο λόγο. Η Κίνα μοιράζεται κοινά σύνορα με το Αφγανιστάν. Θα επιδιώξει,λοιπόν,να σταθεροποιήσει μια όμορη χώρα και μιαν ευρύτερη περιοχή, μεταξύ των άλλων, γιατί φοβάται τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η περιφερειακή αστάθεια στην κατά πλειοψηφία μουσουλμανική κινεζική επαρχία Ξινγιάνγκ.
Στο έργο αυτό ομαλοποίησης και σταθεροποίησης του Αφγανιστάν και της Κεντρικής Ασίας η Κίνα θα βρεί στη Ρωσία έναν πρόθυμο συμπαραστάτη. Η περιοχή αυτή με τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της και τα μετασοβιετικά,κοσμικά κυρίως, καθεστώτα της αποτελεί το «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας, η οποία έχει κάθε συμφέρον για ειρηνικές και ομαλές εξελίξεις σε αυτήν την γωνιά του κόσμου.
Συμπερασματικά ο διαρκέστερος πόλεμος της Αμερικής, που ξεκίνησε το 2001 με την εισβολή στο Αφγανιστάν, κατέληξε σε μια ταπεινωτική ήττα, ανάλογη με αυτήν στο Βιετνάμ το 1975.Ενας πόλεμος που κόστισε ένα τρισεκατομμύριο δολάρια και τέλειωσε με τον στρατό του Αφγανιστάν να καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Το γεγονός αυτό δείχνει την πολύ περιορισμένη λαική υποστήριξη που είχε το κατοχικό καθεστώς.
Ευρύτερα η απόφαση των Αμερικανών να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν και η «ανάθεση» του ουκρανικού προβλήματος στη Γερμανία, που είχε προηγηθεί, παραπέμπει πιθανόν σε προσπάθεια ανασύνταξης των δυνάμεων των Η.Π.Α και επικέντρωσης της προσοχής των στην αντιπαλότητα με την Κίνα. Μπορεί να σηματοδοτεί επίσης μια γενικότερη τάση της Αμερικής για ομαλή προσγείωση στα πραγματικά «κιλά» της.
Η ήττα των Αμερικανών στο Αφγανιστάν, εν πάση περιπτώσει,θα έχει μείζονες επιπτώσεις στις παγκόσμιες εξςλίξεις.Δημιουργεί ερωτηματικά για τις ικανότητες της πολιτικής και στρατιωτικής της ηγεσίας και προ παντός για την αξιοπιστία της ως συμμάχου.
Πηγές
Has the US begun its great retreat?By the Saker.The Saker blog.August 08,2021.
Defeat in Afganistan a complete humiliation for the US.By Martin Jaques.Global Times.Aug.15,2021.
Στην εικαστική πλαισίωση της σελίδας: Καταγραφή του φωτογράφου Abbas (του πρακτορείου "Magnum"): Καμπούλ, 2001.