Είναι κοντά η ειρήνευση στην Ουκρανία;

0
1275

Μέχρι πρόσφατα στον δυτικό κόσμο οι φωνές των επωνύμων που καλούσαν τις Η.Π.Α να ρίξουν το βάρος τους υπέρ μιας διπλωματικής λύσης στο Ουκρανικό, ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Πολλοί, αντίθετα, επιθυμούσαν και συνεχίζουν να επιθυμούν, παράταση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ώστε κάποια στιγμή, όπως ελπίζουν, να αποσταθεροποιηθεί η Ρωσία εσωτερικά και να ανατραπεί το καθεστώς της.

Σήμερα η εμμονή στην συνέχιση του πολέμου, καθώς και η απροθυμία για ουσιαστικές και όχι προσχηματικές διαπραγματεύσεις, αρχίζουν σιγά-σιγά να κάμπτονται. Αρκετές, αν και μειοψηφικές πάντα φωνές, ζητούν πλέον γρήγορο τερματισμό του πολέμου και διπλωματική επίλυση του προβλήματος.

Σύμφωνα με αυτές τις απόψεις κάθε άλλο παρά διαφαίνεται στον ορίζοντα μια αποφασιστική νίκη επί της Ρωσίας. Η ροή όπλων και πυρομαχικών από την Δύση προς την Ουκρανία δεν μπορεί να αλλάξει, δραματικά τουλάχιστον, τα δεδομένα επί του πεδίου. Η πιθανότητα, πάλι, μιας λαϊκής εξέγερσης κατά του Πούτιν (ή μιας εξέγερσης των θιγόμενων ολιγαρχών εναντίον του) είναι περιορισμένη έως μηδαμινή. Η δαιμονοποίηση της Ρωσίας και όχι απλώς του Πούτιν, έχει εξοργίσει και πεισμώσει την μεγάλη πλειοψηφία των Ρώσων.

Οι κυρώσεις, τώρα, εις βάρος μιας χώρας που είναι εθισμένη σε αυτές και έχει καταστεί κατά βάση αυτάρκης, δεν είναι αποτελεσματικές. Η ρωσική οικονομία δεν εξαρτάται ιδιαίτερα από τις εισαγωγές. Οι  ρωσικές εξαγωγές, αντίθετα, ορυκτών καυσίμων, μετάλλων, λιπασμάτων και σιτηρών, είναι απαραίτητες για τις δυτικές οικονομίες.

Η Δύση εξάλλου, πάντα κατά τις μειοψηφικές αυτές φωνές, δεν μπορεί να υπολογίζει σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο φθοράς κατά της Ρωσίας, που θα καθιστούσε την Ουκρανία ένα μεγάλο ευρωπαϊκό Αφγανιστάν για την Μόσχα. Δεν είναι μακριά η στιγμή που η «αμφίστομη μάχαιρα» των κυρώσεων θα αρχίσει να προκαλεί σοβαρά προβλήματα στις δυτικές οικονομίες, γεγονός που θα κάνει την παράταση της σύγκρουσης ασύμφορη.

Δεν γίνεται λόγος μόνον για περαιτέρω άνοδο των τιμών καυσίμων και σιτηρών, αλλά και για μεγάλη άνοδο του ήδη υψηλού πληθωρισμού και επιπλέον για πιθανή ύφεση της οικονομίας. – Για στασιμοπληθωρισμό, δηλαδή, ανάλογο της δεκαετίας του 1970. Και όλα αυτά μετά το οικονομικό σοκ που προκάλεσε η πανδημία. Πέραν τούτων υπάρχουν και φόβοι ενδυνάμωσης των τάσεων «αποδολαριοποίησης» των διακρατικών συναλλαγών στην άλλη όχθη. Σημειωτέον, ότι η ενδεχόμενη «κατάρρευση του Δολαρίου» παραβάλλεται με τον πυρηνικό Αρμαγεδώνα…   

Η παράταση του πολέμου, λένε επίσης οι εισέτι μειοψηφούντες, μπορεί να οδηγήσει σε εξάπλωσή του και εκτός Ουκρανίας: σε μετατροπή του από διακρατικό σε περιφερειακό – ευρωπαϊκό ή και σε παγκόσμιο ακόμη. 

Η προσπάθεια, τέλος, να πιεσθεί η Κίνα να αποστασιοποιηθεί από την Ρωσία ή αν δεν «συμμορφωθεί» να της επιβληθούν βαριές κυρώσεις, φαίνεται να πέφτει στο κενό. Η προσπάθεια αυτή δεν φαίνεται να έχει μέλλον, όχι μόνον γιατί προσκρούει στην ισορροπημένη κινεζική θέση ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές οι ανάγκες ασφαλείας όλων των εμπλεκομένων πλευρών και ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να πάψουν να είναι για το θεαθήναι, αλλά και για έναν ακόμη λόγο: Αν η Δύση επέβαλε κυρώσεις κατά της Κίνας, θα ήταν σαν να πυροβολούσε τα πόδια της. Είναι τόσο εκτεταμένη η διαπλοκή της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας με την κινεζική, που στο απευκταίο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, η μεν Κίνα θα γνώριζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αλλά οι δυτικές οικονομίες θα στερούνταν βασικών καταναλωτικών και παραγωγικών αγαθών. Δεν πάει πολύς καιρός που η Δύση ανέμενε από την Κίνα την προμήθεια μασκών και αναπνευστήρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η παραπάνω επιχειρηματολογία, αν και μειοψηφική, είναι πάντως πειστική. Ο διαθέσιμος χρόνος για την επίτευξη διπλωματικής λύσης δεν είναι απεριόριστος. Θα πρέπει να τονισθεί τέλος, ότι το περιεχόμενο μιας τέτοιας λύσης δεν μπορεί να αφορά μόνον τον εξωτερικό προσανατολισμό της Ουκρανίας, άλλα και την συνολική ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας καθώς και την ίδια την τύχη των κυρώσεων.

 

Πηγές

  • How to make peace with Putin. The West must move quickly to end the war in Ukraine. By Thomas Graham and Rajan Menon. Foreign Affairs. March 21, 2022.
  • The many “great coming outs” triggered by the war in Ukraine. By the Saker. Thesaker is. March 20,2022.

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ