Ο Χρ. Γιανναράς παρουσίασε το “Το Αίνιγμα του Κακού”

4
663

O Χρήστος Γιανναράς παρουσίασε το βιβλίο του “το αίνιγμα του κακού” στον ΙΑΝΟ στη Θεσσαλονίκη στις 16 Μαρτίου του 2009.

Ὁ Χρῆστος Γιανναρᾶς γεννήθηκε τὸ 1935 στὴν Ἀθήνα ὅπου καὶ σπούδασε Θεολογία, ἐνῷ συνέχισε μὲ σπουδὲς Φιλοσοφίας στὴ Βόννη καὶ τὸ Παρίσι. Διδάκτωρ Θεολογίας τοῦ Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καὶ Φιλοσοφίας τοῦ Πανεπιστημίου τῆς Σορβόννης. Διετέλεσε καθηγητὴς φιλοσοφίας στὸ Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικῶν καὶ Κοινωνικῶν Ἐπιστημῶν τῆς Ἀθήνας, στὸ Τμῆμα Διεθνῶν καὶ Εὐρωπαϊκῶν Σπουδῶν. Ἐπίσης, ἔχει διδάξει βυζαντινὴ θεολογία καὶ Φιλοσοφία στὸν Ἅγιο Σέργιο Παρισίων, στὸ Ἰνστιτοῦτο Οἰκουμενικῶν Σπουδῶν (Παρίσι), στὴ Θεολογικὴ Σχολὴ τῆς Γενεύης, στὴ Φιλοσοφικὴ Σχολὴ Κρήτης (Ρέθυμνο) κ.ἀ.

4 Σχόλια

  1. Ναι, αλλά δεν αναφέρονται ούτε η διεύθυνση, ούτε το τηλέφωνο, ούτε το ΑΦΜ του… για να μην πω για το ύψος, το χρώμα οφθαλμών και το βάρος του. Αυτά δεν μπορεί να μην τα εγνώριζε ο Θεός. Άρα;

    Από την άλλη, ας παρατηρήσω ότι τέτοιου είδους “λεπτομέρειες”, όπως αυτές που λέτε για τον Αδάμ, παρέχονται – και πολύ πολύ περισσότερες – για ένα σωρό μυθολογικά πρόσωπα. Μήπως αυτό σημαίνει πως ήταν υπαρκτά και συγκεκριμένα πρόσωπα;

  2. fysika k einai simvolika proswpa!!! adam simainei ilikos,xomatinos k eya simainei pneyma,psixh!! ola ayta einai simvolika allwste tha eprepe na gnorizeis pos ekeinh thn epoxh den zouse sthn gh mono o adam k h eva alla enas sigkekrimenos arithmos anthropon!!

  3. Αυτή η κατα γράμμα θεοπνευστία είναι η πηγή όλων των κακών! Εν έτει 2010 μιλάμε για ιστορικότητα του Αδάμ!!! Ο Γρηγόριος Νύσσης, ο Μ. Βασιλειος κ.α Πατέρες τα έχουν γράψει αλλά ποιος τους διαβάζει σήμερα…

  4. Οι πατέρες τα έχουν γράψει αγαπητέ αλλά ακριβώς ανάποδα από ότι εσύ ισχυρίζεσαι. Όλοι πίστευαν στην “[b]κατα γράμμα θεοπνευστία[/b]” των γραφών και στην ιστορικότητα των προτώπλαστων΄παραθέτω λίγα, κι αν επιμένεις θα παραθέσω πολύ περισσότερα:

    γράφει ο “[b]χρυσόστομος[/b]”:

    Λέγεται, πως ο Θεός πήρε μία μόνο πλευρά: Μα πώς, από αυτή την μία πλευρά, μπόρεσε να σχηματίσει ένα ολοκληρωμένο πλάσμα; Πείτε μου, πώς έγινε η λήψη της πλευράς; Πώς έγινε και δεν ένοιωσε ο Αδάμ αυτήν την αφαίρεση; Τίποτε δεν μπορείτε να πείτε – αυτό το γνωρίζει μόνο Εκείνος που δημιούργησε…. ο Θεός δεν παρήγαγε κάποιο νέο δημιούργημα, αλλά, λαμβάνοντας από ένα ήδη υπάρχον δημιούργημά Του κάποιο μικρό τμήμα, από αυτό το τμήμα κατασκεύασε ένα ακέραιο πλάσμα. Τι δύναμη είναι αυτή που έχει ο Ύψιστος Τεχνίτης Θεός, ώστε να παράγει από αυτό το μικρό τμήμα (την πλευρά) μια σύνθεση τόσων μελών, να κατασκευάσει τόσα αισθητήρια όργανα, και να σχηματίσει ένα ολόκληρο, τέλειο, και πλήρες ον! [i](Ομιλίες επί της Γένεσης, ΙΕ’ 2-3)[/i]
    ο ίδιος:
    Όταν ακούτε, αγαπητοί, πως ο Θεός ‘εφύτευσε Παράδεισο ανατολικά στην Εδέμ’, να κατανοείτε την λέξη ‘εφύτευσε’ όπως αρμόζει στον Θεό, δηλαδή, πως Εκείνος το πρόσταξε. Αλλά όσο για τις λέξεις που ακολουθούν, να πιστέψετε επακριβώς πως ο Παράδεισος δημιουργήθηκε και μάλιστα στο ακριβές εκείνο σημείο που η Γραφή του απέδωσε. [b](Ομιλίες επί της Γένεσης, ΙΓ’, 3) [/b]

    ο [b]Γρηγόριος Νύσσης[/b] διδάσκει πως ο πρώτος άνθρωπος, ο Αδάμ, όντως δημιουργήθηκε άμεσα από τον Θεό, και πως δεν παράχθηκε όπως όλοι οι άλλοι άνθρωποι. Στο βιβλίο του [b]«Κατά Ευνομίου»[/b], γράφει:
    «Ο πρώτος άνθρωπος, και ο άνθρωπος που γεννήθηκε εξ αυτού, έλαβαν την ύπαρξή τους με διαφορετικό τρόπο – ο δεύτερος με την σαρκική συνεύρεση, και ο πρώτος με ‘καλούπωμα’ από τον ίδιο τον Χριστό
    ο Άβελ ήρθε στην ύπαρξη δια της αναπαραγωγής, ούτε από το δεδομένο πως ο Αδάμ ήρθε στην ύπαρξη χωρίς την διαδικασία αναπαραγωγής. (Απάντηση εις τον Ευνόμιο, 2ο βιβλίο, σελ.299 στην Αγγλική έκδοση).

    ο [b]Ιωάννης ο Δαμασκηνός[/b], γράφει:
    «Ο πρωταρχικός σχηματισμός (του ανθρώπου) ονομάζεται «δημιουργία», και όχι «γέννηση», διότι η δημιουργία είναι ο αρχικός σχηματισμός στα χέρια του Θεού, ενώ η γέννηση είναι η διαδοχή του ενός από τον άλλον που έγινε υποχρεωτικά, λόγω της θανατικής ποινής που μας επιβλήθηκε εξ αιτίας της παρακοής.» (Περί Ορθοδόξου Πίστεως, Β, 30)
    Ελπίζω να φτάνουν αυτά για να αντιληφθείς το λόγο που οι σημερινοί θεολόγοι δε θέλουν να πολυασχολούναι με ττο θεολογικό οικοδόμημα της ορθόδοξης εκκλησίας και έχουν έναν απίστευτα μπουρδουκλωμένο και εξειδικευμένο λεξιλόγιο (ακριβώς για να μην γίνεται αντιληπτό τι ακριβώς λένε.
    Γιατί αυτό το οικοδόμημα (το θεολογικό) έχει φτάσει στ θάνατό του υπό το βάρος των σύγχρονων επιστημονικών ανακαλύψεων.
    Αν θέλεις περισσότερα ευχαρίστως, σε επόμενο post
    Αντώνης

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ