Το 2009 ανακηρύχθηκε εκτός απο Έτος Αστρονομίας και Έτος Δαρβίνου.Πριν από 150 χρόνια, ο Κάρολος Δαρβίνος πρότεινε την υπόθεση ότι όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί του πλανήτη κατάγονται από έναν κοινό πρόγονο, τον οποίο οι επιστήμονες ονομάζουν σήμερα Luca (Last Universal Common Ansestor, Τελευταίος Καθολικός Κοινός Πρόγονος). Οι “Ανιχνεύσεις” στην εκπομπή της Τετάρτης 10 Ιουνίου ασχολήθηκαν με τη θεωρία του Δαρβίνου για τη φυσική επιλογή προσκεκλημένοι στην εκπομπή ήταν:
Ο κ. Ζαχαρίας Σκούρας, καθηγητής Βιολογίας στο ΑΠΘ, ο κ. Ιωάννης Αντωνίου, καθηγητής Μαθηματικών στο ΑΠΘ, ο πατέρας Νικόλαος Λουδοβίκος και μέσω web ο κ. Ουζούνης απο το King College του Λονδίνου.
Κατεβάστε το αρχείο ήχου
Πολύ ενδιαφέρουσα η εκπομπή σας, συγχαρητήρια. Θα είχε πιστεύω περισσότερο ενδιαφέρον εάν, εκτός από θεολόγο, είχατε καλεσμένο και κάποιον κοινωνιολόγο για να αντιπαρατεθεί με την επιστημονική άποψη.
Ο κομφορμισμός της Εκκλησίας, με τις επιστημονικές θέσεις περί της φυσικής επιλογής στον αγώνα για επιβίωση (ή ύπαρξη, εάν μεταφράσουμε τον τίτλο του βιβλίου του Δαρβίνου κατά λέξη), μου φάνηκε ύποπτος, μέχρι ενδεχομένως και επικίνδυνος.
Δεν δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στα πιθανά αποτελέσματα της συνειδητοποίησης της θεωρίας του Δαρβίνου από τις διάφορές κοινωνικές ομάδες, εάν αυτές την δεχτούνε καθολικά και a priori σαν νόμο της φύσης, όπως φάνηκε να είναι η θέση όλων των προσκεκλημένων σας. Δεν υπάρχει άραγε ο κίνδυνος της επικράτησης μιας προδιάθεσης προς τον ελιτισμό μέσα στην ανθρώπινη κοινωνία, με τις πλάτες μάλιστα της επιστήμης?
Τώρα που ο πληθυσμός του πλανήτη αυξάνεται γρήγορα και υπάρχει έλλειψη διαθέσιμων πόρων, η κάθε κοινωνική ομάδα και το κάθε έθνος θα κάνει τα πάντα για να επιδείξει ευγονική ανωτερότητα και να “επιλεχθεί” έτσι από την φύση (ή της πιο ασθενείς ομάδες) ώστε να εκμεταλλευτεί τους διαθέσιμους πόρους, έναντι των άλλων κοινωνικών ομάδων ή εθνών.
Οι Ναζί στο παρελθόν χρησιμοποίησαν την θεωρία του Δαρβίνου για να στηρίξουν την άποψη της ύπαρξης της ανώτερης φυλής, ενώ ακόμα και πολύ πριν τον Δαρβίνο, ο εθνικισμός των Εβραίων βασίστηκε στην άποψη της ύπαρξης του εκλεκτού λαού του Θεού.
Θα είχε ενδιαφέρον λοιπόν να γίνει και μια κοινωνιολογική συζήτηση για τις επικίνδυνες προεκτάσεις που μπορεί να λάβει η καθολική αποδοχή της θεωρίας του Δαρβίνου σαν γενικής αρχής, μέσα σε μια κατακερματισμένη κοινωνία, η κάθε κοινωνική ομάδα της οποίας μπορεί να έχει την ελευθερία ή και την δύναμη, να λαμβάνει στρατηγικές αποφάσεις που επηρεάζουν την διαμόρφωση της συνολικής ισορροπίας ή του λεγόμενου Status Quo.