ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ: Διαίσθηση και Εγκέφαλος

13
538

Διαίσθηση και Εγκέφαλος το θέμα των “Ανιχνεύσεων” την 1η Ιουλίου του 2009 με καλεσμένους τους:

Σωκράτη Δεληβογιατζή καθηγητή Φιλοσοφίας, Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ Ιωάννη Αντωνίου, καθηγητή, Χάους και Πολυπλοκότητας, Μαθηματικό Τμήμα ΑΠΘ και Δημήτρη Βεργέτη, ψυχαναλυτή

Δείτε ΟΛΗ την εκπομπή:

κατεβάστε εδώ το αρχείο ήχου με δεξί “κλίκ” & save as…

13 Σχόλια

 1. Πραγματικά επιβεβαιώνω τα λεγόμενα μου για ακόμα μια φορά ότι στην Ελλάδα δεν θα πάμε ποτέ μπροστά Πιο ανόητη συζήτηση δεν βλέπεις ούτε σε κάτι αποτυχημένες μεσημεριανές εκπομπές που μας βομβαρδίζουν τα τελευταία χρόνια. Οι ανακρίβειες είναι ατελείωτες. Ειδικότερα οι κύριοι Σωκράτης Δεληβογιατζής και Ιωάννης Αντωνίου δίνουν και παίρνουν στις ανοησίες αν και από ότι καταλαβαίνετε δεν είναι ικανοί να δημιουργήσουν καμία δικιά τους σκέψη αφού συνεχόμενα αναφέρονται σε ιδέες άλλων. Υπενθυμίζω στον κύριο Αντωνίου ότι για να είσαι καινοτόμος πρέπει να σκέφτεσαι ελεύθερα και όχι να είσαι δέσμιος της εμπορικής μόρφωσης σχολείων πανεπιστημίων και ειδικότερα (φροντιστηρίων).
  Όσο για την αναφορά στον κόσμο των ιδεών του Πλάτωνα που αναφέρει ο κύριος Δεληβογιατζής ήταν άστοχη τελείως διότι ο κόσμος των ιδεών δεν έχει καμία σχέση με την αισθητική όπως την αναφέρει στην συζήτηση, αντίθετα δηλώνει την εξ ανάγκης δημιουργία της ύλης (συμπεριλαμβανομένων και των περιορισμένο σε αριθμό σε σχέση με το μέγεθος του σύμπαντος ταξικών, αρμονικών (αισθητικών χώρων) από τα ήδη υπαρκτά μη πεπερασμένα μοντέλα των ιδεών (δηλαδή μια μιμητική αισθητική) κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν . Οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για μια συνείδηση μια αισθητική μια διαίσθηση που προκύπτει από ελευθερία βούλησης διότι οτιδήποτε από αυτά είναι προδιαγεγραμμένα. Θα έλεγα μια αναφορά στην τελεολογία του Αριστοτέλη που έχει ελευθερία βούλησης σκοπό και στόχο θα ήταν καλύτερη για την συγκεκριμένη συζήτηση. Περίμενα να ακούσω κάποια όμορφη σκέψη στην συνέχεια της εκπομπής αλλά μάταια. Το μόνο που κάνανε οι συγκεκριμένοι κύριοι είναι να επικρίνουν τα λεγόμενα του κύριου Δημήτρη Βεργέτη (όπως οι περισσότεροι έλληνες συνομιλητές) τα οποία είχαν βάση και ροή στο να τα παρακολουθήσεις και ήταν από ότι θα καταλάβατε μέσα στο θέμα της εκπομπής. Το καλύτερο το άφησα για το τέλος!!! Ο προφέσορας και ηγέτης της εκπομπής έβγαλε το αποτέλεσμα ότι τα ρομπότ θα αποκτήσουν συνείδηση και έτσι πια μας έκανε όλους να βυθιστούμε στις σκέψεις…. Θα μπορούσα να του σούρω πολλά αλλά θα του απαντήσω με διπλωματία από το Tractatus Logico Philosophicus : Για όσα δεν μπορεί να μιλάει κανείς, για αυτά πρέπει να σωπαίνει.
  Υποσημείωση : Όπως όλα τα παιδία κάποτε με ρώτησαν τη θα κάνω όταν μεγαλώσω και τους απάντησα όταν μεγαλώσω θέλω να κάνω μια δικιά μου σκέψη. Ακόμα δεν έχω μπορέσει…

 2. Εϊναι ξεκάθαρο ότι σας διέπουν στοιχεία αλαζονίας και μισαλλοδοξίας, τα οποία στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουν καν θέση σε μία από τις σοβαρότερες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης, όπου οι καλεσμένοι δεν έχουν σκοπό να επιδειχτούν αλλά να μοιραστούν σκέψεις και γνώση με το ευρύτερο κοινό. Θα έπρεπε να σας προκαλεί ντροπή το γεγονός ότι συγκρίνετε τη συνομιλία με άλλες πολύ χαμηλότερου επιπέδου και το ότι ντύνετε με βερμπαλιστικό τρόπο το κείμενο σας το οποίο τελικά δεν έχει ιδιαίτερη σαφήνεια και ο μοναδικός του προορισμός είναι να υποβαθμίσει το κύρος και την αξία των όσω ειπώθηκαν μεταξύ των αξιόλογων καθηγητών που αναφέρετε.

 3. Είδα την εκπομπή και συμφωνώ οτι δεν βγάζεις άκρη

  Ανώνυμε αντί να κρίνεις τις απόψεις των άλλων δεν μας κάνεις μια ανάλυση το τη είναι η διαίσθηση σε σχέση με της γνώσεις που πήρες από την εκπομπή. Γιατί οι καθηγητές που μας λες δεν βλέπω να βγάζουν άκρη. Εγώ που είδα την εκπομπή πάντως δεν έβγαλα άκρη

 4. Από τα λεγόμενα σου φίλε φαίνετε ότι δεν κατάλαβες τίποτα από όσα γράφω αφού τα ανάγεις σε βερμπαλισμό!!!! Τώρα το αν έχει σαφήνεια εξαρτάτε και από αυτόν που το διαβάζει Ας εξηγήσω λοιπόν τι εννοώ :

  I. O κόσμος των ιδεών του Πλάτωνα στηρίζετε στον ορθολογισμό και διέπετε από τάσεις μετριοπάθειας ως προς την ανθρώπινη (γνώμη) ούτε καν γνώση γιατί απ’ ότι πιστεύω θα γνωρίζεις ότι οι προσωκρατικοί δεν πίστευαν ότι ο άνθρωπος κατέχει την γνώση αλλά την προσεγγίζει. Αυτή την γνώμη είχε και ο Πλάτων λοιπόν.
  II. Άρα σε μία εκπομπή που κυριαρχεί η έννοια της εμπειρίας θα ήταν καλύτερο να αναφερθεί ο Αριστοτέλης (όχι γιατί του έχω ιδιαίτερη προτίμηση) αλλά γιατί οι απόψεις του τείνουν ολοκληρωτικά στο εμπειρικό μοντέλο της επιστήμης.
  III. Τα θέμα της αισθητικής όπως αναφέρετε στην εκπομπή έχει να κάνει λοιπόν με την λεγόμενη επαγωγή (Αριστοτέλης). Δημιουργούνται στον εγκέφαλο μέσω πολυπλοκότητας επαγώγιμοι συνειρμοί που καταλήγουν π.χ. σε ένα αποτέλεσμα(η παπαρούνα είναι κόκκινη) Επαληθεύω το αποτέλεσμα μέσω της αντικειμενικής μου εμπειρίας (πείραμα, παρατηρητικότητα, γνώμες ) και το τεκμηριώνω επιστημονικά. Η αίσθηση αλλά και όλες οι άλλες ανθρώπινες ιδιότητες κατά τον Πλάτωνα δεν είναι αποτέλεσμα πολυπλοκότητας και επαγωγικών συνειρμών. Ο Πλάτων εξηγεί ότι ο άνθρωπος και οι ιδιότητες του είναι εικονιστικές ομοιότητες (εικώς) που εκρέουν από το εκμαγείο των πρωτοτύπων ιδεών οι οποίες προϋπάρχουν της υλικής δημιουργίας και εξ’ ανάγκης τα κατέχουμε δηλαδή (δεν μπορούμε να μιλάμε για μια συνείδηση μια αισθητική μια διαίσθηση που προκύπτει από ελευθερία βούλησης διότι οτιδήποτε από αυτά είναι προδιαγεγραμμένα). Επομένως αυτά τα λόγια δεν στέκουν σε μία εκπομπή που ο κύριος Αντωνίου συνεχόμενα τονίζει >.
  IV. Όσο για τα λεγόμενα μου…. επέτρεψε μου να μην ντρέπομαι για την γνώμη μου.

 5. Επομένως αυτά τα λόγια δεν στέκουν σε μία εκπομπή που ο κύριος Αντωνίου συνεχόμενα τονίζει (μόνο η εμπειρία αποδεικνύει)

 6. Παιδια εγώ την εκπομπή τη βρήκα πολύ καλή! Νομίζω ότι συνδέεται η θεωρία των ιδεών του Πλάτωνα με το ασυνείδητο (από τα λίγα που ξέρω) και φαίνεται στον Φαίδωνα αυτό. Σχετικές αναφορές έχει κάνει και ο Στέλιος Ράμφος και είναι σαφέστατος σ’ αυτό, όταν μιλάει για την τέταρτη διάσταση. Όσον αφορά τον Αντωνίου δεν τον ξέρω τον άνθρωπο αλλά σοβαρός μου φάνηκε. Επειδή τυχαίνει να δουλεύω κι εγώ στο παν/μιο δεν είναι κακό να αναφέρεσαι σε ιδέες άλλων. Γι’ αυτό υπάρχει η επιστήμη, η παράδοση και οι βιβλιογραφικές αναφορές. Όλοι σε ιδέες άλλων στηριζόμαστε για να πάμε ένα σκαλοπάτι πιο πέρα, δεν θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε απ την αρχή τον τροχό.

  Και ο Βεργέτης ήταν ωραίος ειδικά στο σημείο που είπε ότι το ασυνείδητο είναι δομημένο και όχι ένα χάος όπως λένε άλλοι. Τη διατύπωση αυτή επιβεβαιώνει και ο ψυχίατρος Κωνσταντόπουλος από την Ελβετία στο βιβλίο του “Το Θέατρο του Ασυνειδήτου” Κι έχει μεγάλη σημασία γιατί αν το ασυνείδητο βασίζεται στον Λόγο, και ο Λόγος στη Γλώσσα καταλαβαίνουμε πόσο μακρυά είμαστε από την οποιαδήποτε γνώση τώρα που η Γλώσσα μας είναι σε τέτοια παρακμή. Και μόνο γι’ αυτή την πληροφορία νομίζω ότι άξιζε η εκπομπή.

  αυτά.

 7. Το ασυνείδητο μπορεί να περιγραφεί ως εκείνο το μέρος του μυαλού το οποίο “γεννάει” πολλές νοητικές διαδικασίες οι οποίες εκδηλώνονται στο Αυτές οι διαδικασίες περιλαμβάνουν ασυνείδητα συναισθήματα, ασυνείδητες σκέψεις ή/και ιδέες, ασυνείδητες αντιλήψεις, ασυνείδητες αντιδράσεις, συμπλέγματα, φοβίες και κρυφούς πόθους και επιθυμίες. μυαλό του ατόμου χωρίς το άτομο να γνωρίζει την ύπαρξη τους.

 8. Διαίσθηση είναι η αυτοματοποιημένη ικανότητα εγκεφάλου-σώματος που επεξεργάζεται γνώση και εμπειρία πάνω σε μία προδιαγεγραμμένη δομική κατασκευή του εγκεφάλου,έτσι ώστε το αποτέλεσμα της επεξεργασίας να έρθει στη συνείδηση για τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων.Η δε λειτουργία της είναι χρήσιμη για τη λήψη γρήγορων αποφάσεων όπου σημαντικό ρόλο παίζει το είδος της πληροφορίας που θα ταυτιστεί με την προϋπάρχουσα γνώση και εμπειρία.Η δε προδιαγραμμένη κατασκευή του εγκεφάλου είναι το αποτέλεσμα της γνώσης που εμπεριέχεται στο DNA μέσω αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον εκατομμυρίων ετών.
  Σε παρόμοια θέματα συνήθως μας διαφεύγει ότι εγκέφαλος και σώμα είναι μια ολική κατασκευή(νους υγιής εν σώματι υγιή).

 9. Διαισθηση,ειναι η διαδικασια μεσα απο την οποια,συσχετιζονται φαινομενικα ασχετα πραγματα για την ληψη μιας “λογικης” αποφασης.
  Η ολη διαδικασια δεν σχετιζεται με την ταχυτητα,αλλα με την σωστη επιλογη το ατομο που επιδιωκει να ακολουθησει την διαισθηση του,επιδιωκει να κανει μια σωστη επιλογη με ανορθοδοξο τροπο,και οχι μια γρηγορη επιλογη.
  Οσο αφορα το θεμα της συζητησης,ενδιαφερον θα ηταν ,οσοι επιδιωκουν να απαξιωσουν ή να δωσουν μια λογικη εξηγηση στην ολη διαδικασια(ακομα και εαν δεν γνωριζουμε πολλα ακομα ,για την λειτουργια του εγκεφαλου),να επικεντρωθουν στο αποτελεσμα αυτης της διαδικασιας.
  Μπορει ενα ονειρο,ενα κακο προαισθημα ή οτιδηποτε αλλο ασχετο με την ζωη και την πραγματικοτητα ετσι οπως την ζουμε και την αντιλαμβανεται ο καθενας,να συσχετιζονται με καποιο τροπο ,που ακομα δεν μπορει να προσδιοριστει?
  Λογικα μια ανεδαφικη διαδικασια ή τροπος σκεψης ,δεν οδηγει σε επιτυχημενο αποτελεσμα ή σωστη αποφαση,γιατι ομως οσοι επικαλλουνται την διαισθηση τους ,για να περιγραψουν ενα γεγονος υποστηριζουν οτι δικαιωθηκαν απο ενα παραδοξο τροπο σκεψης?
  Ειναι μεγαλο θεμα και δυσκολο να προσεγγιστει,συνηθως σε αυτα τα θεματα,εχουμε την αναγκη να απαξιωσουμε κατι που δεν μπορουμε να καταλαβουμε ή τις εμπειριες αλλων ,το μονο σιγουρο,ειναι οτι ακομα στην ουσια δεν ξερουμε τιποτα για το τι ειμαστε , τι μπορουμε να κανουμε και κατω απο ποιες συνθηκες.

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
Please enter your name here