NOIRCEUR-SUR-LA-LYS (μαυρίλα-στον-κρίνο)*

0
378

Απόστολος Ζιώγας

  ‘’Την ποίηση όπως τις γυναίκες/μόνο στην απειλή της εγκατάλειψης/την αγαπάμε’’

Τίτος Πατρίκιος

 

Σε άρθρο του ο καθηγητής Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δ. Κουρέτας ανέφερε τα εξής: ‹‹ Το γεγονός ότι ονομάζουμε ανάπτυξη την κατάσταση εκείνη του κόσμου όπου τα 2/3 του πληθυσμού της Γης πεθαίνουν από πείνα και το 1/3 κάνει δίαιτα για να αδυνατίσει, μας αφήνει παγερά αδιάφορους…Όλα πρακτικά γίνονται στο παρόν χωρίς καμία ιστορική προοπτική ››. Όντως, θα συμφωνήσουμε μαζί του.

Όμως, κάθε ιστορική προοπτική προϋποθέτει αντίστοιχα και μία πνευματική προοπτική εν είδει ψυχικής δια-μόρφωσης ( νά, ένα ζήτημα αυθεντικής παιδείας). Κι αυτό διότι ο (πραγματικά) πνευματικός άνθρωπος πληρούται δοτικά καθώς συνάπτει δεσμούς – φιλικούς, ερωτικούς – διαστέλλοντας έτσι το εγώ του προς το είναι ( την ουσία δηλαδή της ύπαρξής του), εγκαθιδρύοντας εντέλει το σχήμα Είναι-και-Κόσμος ̇ γιʹαυτό και όσο προχωράει στην αγάπη, αυτή τη μοναδικά δυναμική διάσταση της ζωής, μεταμορφώνεται: υπάρχει πια αλλιώς, διαφορετικά, ως δωρεάν αγάπη/άνοιγμα προς τον άλλον. Τότε μόνο είναι καλά και ακτινοβολεί, με αποτέλεσμα οι άλλοι να περιμένουν τη χάρη του ως μάννα (όχι εξ ουρανού) ̇άλλωστε, η γοητεία συνίσταται στην ακτινοβολία που μας αιχμαλωτίζει άκοπα εκ των έσω (ανάλογη αιχμαλωσία υπέστη και ο υποφαινόμενος κατά τη σύντομη συνομιλία που είχε με την Ελευθερία Αρβανιτάκη ύστερα από την πρόσφατη συναυλία της στη Λάρισα). Αντʹ αυτού, ο μέσος όρος των νεοελλήνων, σπαρακτικά απρόσωπος, έπεται(αντί να προηγείται) του σαρκίου του ζητώντας συνεχώς να εκτονώνεται (αντί να ‘’γεμίζει’’ εσωτερικά): ως εκ τούτου, λησμονά εκείνο το ύφος της δίχως πρακτικό αντίκρισμα πνευματικής ζωής που απʹ τη μια, παύει να κολακεύει το ναρκισσιστικό εγώ, και απʹ την άλλη, αποζητά κατʹ εξακολούθηση την ηρωική έξοδο απʹ αυτό, δηλαδή την υπέρβαση.

Τα παραπάνω αναπνέουν  μόνο σε συνθήκες αγαπητικής ελευθερίας, κι όχι φυσικά  εκεί που το ‘’μαλάκα’’ πάει σύννεφο ενόσω αναπαύονται αέναα οι τουμπανιασμένες  κοιλιές των νεοελλήνων. Οι τελευταίοι τρέφονται και παχαίνουν ορμητικά από διάφορους τύπους ανελευθερίας, ρίχνοντας όλες τους τις ελπίδες στο χρηματιστήριο ή το τζόκερ (δυστυχώς η άλλοτε πλούσια θεία από το Σικάγο είναι λύση μη υπαρκτή). Ο σύγχρονος ψευδοευδαίμονας πασάς-αστός, (επι)ζώντας σε μια πλην(-)εποχή όπου το περιέχον έχει υποκαταστήσει το περιεχόμενο και εξαργυρώνοντας  τις επιταγές που επιβάλλει η lifestyle λατρεία της σήψης (βλέπε μόδα), κάνει τα πάντα για νʹ ανέβει στην κορυφή του λόφου. Ποιού λόφου ; Μα εκείνου που καλείται ‘’πνευματική χωματερή’’-κι αυτό εξαιτίας της μόνης αληθινά ανίατης ασθένειας που ακούει στο όνομα καρκίνος του πνεύματος.

Επομένως, αν ο πραγματικός διάλογος με την κάθε έκφανση της ζωής αρχίσει όταν αποσύρουμε το εγώ από τον ορίζοντα μας, ως τότε, ας ‹‹ μπούμε σε ένα σκαρί στη θάλασσα και να κάνουμε εσαεί μία τομή στον ήλιο››(Αλίκη Γεωργούλη, Από τον Λένιν στον Βερσάτσε, εκδ.Κάκτος, Αθήνα 1995, σελ.158). Ελπίζω να μην  σε κούρασα αγαπητέ μου αναγνώστη, ξέρω πως πρέπει να πας να ψοφήσ..συγγνώμη..να ψηφίσεις  ήθελα να πω. Καλή ψήφο, λοιπόν.

Και συνεχίζει ο ποιητής: ‘’ Εμπρός για τη δημοκρατική ασχήμια/Εμπρός για την υποχρεωτική ασχήμια’’

 

 

Με πολλή αιδώ και ευγνωμοσύνη για τη φιλοξενία                                                                

 

Ιούνιος 2014

                                                                 

 *βιολόγος-φοιτητής θεολογίας                                                                                   

 

*οξύμωρο, μια και ο κρίνος είναι λευκός

 

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ