Nέο Σύνταγμα Το Παράδειγμα της Ισλανδίας

1
484

Αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος και έξοδος από την κρίση με ένα νέο Σύνταγμα: Το Παράδειγμα της Ισλανδίας 

Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012 στην αίθουσα τελετών του ΔΣΑ μέλη της "Πρωτοβουλίας για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή" διοργάνωσαν ανοιχτή ομιλία - συζήτηση με την Katrin Oddsdottir, δικηγόρο, ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλος του Συνταγματικού Συμβουλίου της Ισλανδίας.

Η Katrin Oddsdottir  παρουσίασε τον τρόπο συγκρότησης του Συνταγματικού Συμβουλίου της Ισλανδίας, την διαδικασία συμμετοχής 1/3 των Ισλανδών πολιτών στην διαδικτυακή διαβούλευση αλλά και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος μέσα από το οποίο στις 20 Οκτωβρίου επικυρώθηκε ένα νέο Σύνταγμα για τη χώρα, διαμορφωμένο από τους πολίτες για τους πολίτες.

Ακολούθησε συζήτηση υπό το συντονισμό μελών (Ν. Τσάμης, Χ. Λυντέρης) της  "Πρωτοβουλίας για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή", με επίκεντρο τις πιθανότητες ανάπτυξης παρόμοιων διαδικασιών στην Ελλάδα.

Νίκος Τσάμης, Χρήστος Λυντέρης

Katrin Oddsdottir 

Συζήτηση

1 σχόλιο

  1. Η μετάφραση είναι χάλια, και επί πλέον σκεπάζει και τον αγγλικό λόγο της ομιλήτριας με αποτέλεσμα να μη καταλαβαίνεις ούτε το ένα ούτε το άλλο, με τον τρόπο που πρέπει.

    Η Ισλανδία (χώρα που επιθυμούσα και επιθυμώ να επισκεφτώ), είναι μία γειτονιά σε σχέση με εμάς. Πιο εύκολα συναντιέσαι σε όλους τους τομείς.

    Η κουλτούρα τους, τα θέλω τους, ο τρόπος σκέψης τους, οι τρόποι ικανοποίησης του εγώ τους, είναι διαφορετικοί από τα δικά μας.

    Το σύνταγμα τους και το σύνταγμα μας κατά πόσο ομοιάζουν ή έχουν σημαντικές διαφορές; Δε το γνωρίζω. Αν ένα σύνταγμα είναι σάπιο τότε ας αλλάξει, αν όμως είναι ικανοποιητικό αλλά δεν εφαρμόζεται τότε μήπως δεν είναι αυτό που πρέπει να αλλάξει πρώτο;

    Γενικότερα [u]σχεδόν[/u] όλα τα έθνη προσπάθησαν κάποτε να μιμηθούν το παράδειγμα της Ελλάδας. Της αρχαίας φυσικά. Μήπως αντί να στραφούμε προς τα έξω, να κοιτάξουμε προς τα “μέσα” για μίμηση και φώτιση; Ή θεωρούμε ότι τα έχουμε εξαντλήσει τα αποθέματα της παλαιάς γνώσης μας;
    Όταν ο κόσμος όλος μιλάει για Δημοκρατία σκέφτεται Ελλάδα. Πως θα το κάνουμε τώρα; Όπως την ξένη λέξη με ελληνική (ή λατινική) ρίζα, που τη χρησιμοποιούμε ως ξενόφερτη και προσπαθούμε να την εντάξουμε στο ελληνικό λεξιλόγιο μας;

    Δε γνωρίζω.

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ