Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024
Τ.Ν. - ΒιοΤεχνολογία Η Κλιματική Αλλαγή στην πορεία του χρόνου – Από φυσικό φαινόμενο έγινε...

Η Κλιματική Αλλαγή στην πορεία του χρόνου – Από φυσικό φαινόμενο έγινε “θρησκεία”

9
3883
Η Κλιματική Αλλαγή στην πορεία του χρόνου – Από φυσικό φαινόμενο έγινε "θρησκεία", Αντώνης Φώσκολος
Η Κλιματική Αλλαγή είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο που εμφανίστηκε εδώ και εκατομμύρια χρόνια και μελετήθηκε από τους γεωλόγους του Τεταρτογενούς (Quaternary geologists). Αυτή η κατηγορία των γεω-επιστημόνων μελετούν το παλαιό-κλίμα και την παλαιό-εδαφολογία. Από τα τέλη του 17ου αιώνα μελέτησαν τις παλινδρομικές κινήσεις των παγετώνων που γινόντουσαν κάθε περίπου 120.000 χρόνια, αρχής γενομένης από τα μέσα του Τεταρτογενούς, ήτοι, περίπου, πριν 1.000.000 χρόνια. Την αιτία δεν την γνώριζαν.

Το 1942 οι Γερμανοί συνέλαβαν και φυλάκισαν στο Βελιγράδι έναν διάσημο Σέρβο αστροφυσικό ονόματι Milancovitch, ο οποίος μελέτησε τις τροχιές της Γης γύρω από τον ήλιο. Παρατήρησε ότι όταν η τροχιά της Γης μεταβάλλεται από κυκλική, που είναι σήμερα, σε ελλειψοειδή έχουμε τους παγετώνες των 120.000 ετών, εικόνα 1. Όταν ο άξονας περιστροφής αλλάζει κλίση κάθε 40.000 χρόνια, έχουμε πάλι μια παγετώδη περίοδο (εικόνα 1).

Εικόνα 1. εκκεντρότητα, αξονική απόκλιση και η μετάπτωση των τροπικών και εαρινών ισημεριών, κύκλοι Milancivitch, που δημιουργούν κλιματικές αλλαγές κάθε 120000 χρόνια, κάθε 40000 χρόνια και κάθε 20000 χρόνια αντιστοίχως, Σταύρος Αλεξανδρής, 2019.

Όταν ο ημερήσιος άξονας περιστροφής της Γης αλλάζει τοποθεσία επανέρχεται στην αρχική του θέση κάθε 20.000 χρόνια. Αυτός ο στροβιλισμός δημιουργεί κάθε 20.000 χρόνια μια παγετώδη περίοδο. Βλέπουμε ότι δεν υπάρχει η επίδραση ούτε του ανθρώπου ούτε του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα. Φυσικά, εκείνη την περίοδο, δεν κάναμε χρήση των υδρογονανθράκων. Παρόλα αυτά είχαμε κλιματικές αλλαγές.

Εικόνα 2. Μερικές τοποθεσίες από τις παγοκολώνες που λήφθηκαν από τον Νότιο Πόλο και που φυλάγονται σε ειδικές αποθήκες του Πανεπιστημίου ΟHIO, USA

Το 1995 εκατοντάδες επιστήμονες από όλον τον κόσμο άρχισαν να κάνουν γεωτρήσεις στον Βόρειο και Νότιο Πόλο, όπως επίσης στη Γροιλανδία  (εικόνα 2) για να πάρουν παγοκολώνες που δείχνουν τις κλιματικές αλλαγές τα τελευταία 450.000 χρόνια. Αυτές οι πάγο-κολώνες ορισμένες μήκους 3.200 μέτρων, (εικόνα 3) φυλάγονται στο μουσείο του πανεπιστημίου Οχάιο των ΗΠΑ, ενώ οι πάγο-κολώνες από την Γροιλανδία στο Ινστιτούτο Niels Bohr της Κοπεγχάγης στη Δανία.

Μελετώντας τις διακυμάνσεις της περιεκτικότητας του διοξειδίου του άνθρακος που υπήρχαν ως εγκλείσματα στις παγοκολώνες, όπως επίσης τα ισότοπα οξυγόνου 18 (δ 18Ο) που βρίσκονται σε εγκλείσματα αέρος και είναι θερμοκρασιακοί δείκτες, κατασκεύασαν διαγράμματα διακύμανσης της θερμοκρασίας και του διοξειδίου του άνθρακος των τελευταίων 450.000 ετών, (εικόνα 4).

Εικόνα 3. Η παγο-κολώνα VOSTOK-1 μήκους 3.2 χιλιομέτρων που λήφθηκε από τον Νότιο Πόλο για την μελέτη της κλιματικής αλλαγής, Petit, et. al., 1999.

Στην εικόνα 4, παρατηρούμε πόσες φορές η μέση γήινη θερμοκρασία υπερέβη την σημερινή μέση γήινη θερμοκρασία των περίπου 15 βαθμών Κελσίου ασχέτως της ατμοσφαιρικής περιεκτικότητας σε διοξείδιο του άνθρακος. Επιπροσθέτως, παρατηρούμε την επιβεβαίωση της θεωρίας του Milancovitch, δηλαδή ότι περίπου κάθε 120.000 χρόνια πρέπει και πράγματι έχουμε μέσο-παγετώδεις περιόδους, δηλαδή κλιματικές αλλαγές, όπως επίσης επιβεβαίωση των υπαίθριων παρατηρήσεων που έκαναν οι γεωλόγοι του Τεταρτογενούς πριν 200 χρόνια για τις κλιματικές αλλαγές.

Εικόνα 4. Θερμοκρασιακές διακυμάνσεις κατά τα τελευταία 450000 χρόνια. Άξιον παρατήρησης είναι το πόσες φορές είχαμε θερμοκρασίες πάνω από την σημερινή μέση γήινη θερμοκρασία των 15 C για πολλά χρόνια χωρίς να λιώσουν οι πάγοι. Αυτό δείχνουν οι πάγο-κολώνες Vostok-1 και EPICA.

Κλιματική Αλλαγή: Εέμιος και Ολοκαινική

Το σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι κατά την διάρκεια του Τεταρτογενούς, ιδιαίτερα τα τελευταία 450.000 χρόνια, είχαμε περιόδους με μέσες γήινες θερμοκρασίες πολύ μεγαλύτερες από ότι έχουμε σήμερα και για πολύ μεγάλες περιόδους, χωρίς να λιώσουν οι πάγοι στον Βόρειο και Νότιο Πόλο. Αυτή η περίπτωση καταγράφεται από την Εέμιο Περίοδο που κράτησε περίπου 10.000 χρόνια, διάρκεια σχεδόν όσης με την Ολοκαινική περίοδο (εικόνα 5), με μέση γήινη θερμοκρασία της Εεμίου περιόδου τους 18 βαθμούς Κελσίου έναντι της σημερινής των 15,8 βαθμών Κελσίου.

Το πρόβλημα των αναζωπυρώσεων στην Εύβοια – Σύσκεψη στο Μαξίμου
Εικόνα 5. Μέση γήινη θερμοκρασία των 18 C κατά την διάρκεια της Εεμίου μεσοπαγετώδους περιόδου που διήρκεσε 10000 χρόνια. Ούτε ο Βόρειος Πόλος ούτε ο Νότιος Πόλος έλιωσαν.

Κατά την περίοδο αυτή των 10.000 ετών δεν έλειωσαν οι πάγοι και δεν πέθαναν οι αρκούδες στον Βόρειο Πόλο, ούτε οι πιγκουίνοι στον Νότιο Πόλο. Άρα, οι ισχυρισμοί των περιβαλλοντολόγων ότι ο πλανήτης θα καταστραφεί αν η μέση γήινη θερμοκρασία ανέβει κατά ένα βαθμό Κελσίου, δηλαδή αν φτάσει στους 16,8 βαθμούς Κελσίου, είναι ψευδείς.

Εικόνα 6. Πάνω από 100 κλιματικές αλλαγές διαπιστώθηκαν τα τελευταία 10000 χρόνια κάνοντας χρήση της γεωμαγνητικής πολικότητας και των ισοτόπων δ 180.

Αυτό μαρτυράν οι μελέτες των 400 παγοκολώνων που βρίσκονται σήμερα στα μουσεία. Επίσης, οι τελευταίες μελέτες που αφορούν τα τελευταία 10.000 χρόνια, (εικόνα 6), έδειξαν με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφηκαν σε ιζήματα του Βόρειου Ατλαντικού, μελέτη ισοτόπων δ 180, ότι είχαμε πάνω από 100 φορές κλιματικές αλλαγές, χωρίς να υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα.

Παρατηρούμε επίσης ότι η άνοδος της ατμοσφαιρικής περιεκτικότητας σε διοξείδιο του άνθρακος διαμέσου των αιώνων έπεται της ανόδου της θερμοκρασίας σε όλες τις μέσο-παγετώδεις περιόδους (περιόδους μεταξύ παγετώνων). Ήτοι παρουσιάζει χρονική υστέρηση έναντι της ανόδου της θερμοκρασίας (εικόνα 7) γεγονός που μας οδηγεί στο να συμπεράνουμε ότι η άνοδος της ατμοσφαιρικής περιεκτικότητας σε διοξείδιο του άνθρακος είναι το αποτέλεσμα της ανόδου της γήινης μέσης θερμοκρασίας.

Εικόνα 7. Υστέρηση μεταξύ της εμφάνισης της μέσης γήινης θερμοκρασίας και της περιεκτικότητας της γήινης ατμόσφαιρας σε CO2 κατά τον Φανεροζωϊκό Αιώνα Αυτή η διαχρονική παρατήρηση μας λέει ότι η περιεκτικότητα του ατμοσφαιρικού CO2 είναι το αιτιατό και όχι η αιτία της ανόδου της γήινης θερμοκρασίας, Khilyuk and Chillingar, 2003.

Επί Ηomo Sapiens

Πριν 14.000 χρόνια, η μέση γήινη θερμοκρασία στον πλανήτη ανέβηκε από 11 βαθμούς Κελσίου στους 15 βαθμούς χωρίς να γνωρίζουμε την αιτία (εικόνα 8). Μεταξύ 8.500 π.Χ. και 4.500 π.Χ. (παλαιολιθική περίοδος), η μέση γήινη θερμοκρασία ανέβηκε στους 17 βαθμούς. Αυτή την εποχή, που ονομάζεται η περίοδος του Ολοκαινικού μεγίστου, δημιουργήθηκε η Σαχάρα χωρίς να εξαφανιστούν οι πάγοι από τους Πόλους, ούτε οι αρκούδες και οι πιγκουίνοι.

Εικόνα 8. Οι διακυμάνσεις της μέσης γήινης θερμοκρασίας τα τελευταία 11000 χρόνια, Dansgard et al., 1969 και Shonwiese 1995.

Αυτή την περίοδο δεν γινότανε χρήση των υδρογονανθράκων. Άρα, η αύξηση της γήινης θερμοκρασίας πρέπει να αποδοθεί σε εξωγενείς παράγοντες και όχι στην άνοδο του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακος, σε επίπεδα άνω των 400 ppm. Παρατηρούμε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες για 4.000 χρόνια δεν οδήγησαν στην τήξη των πάγων. Δεν ισχύει ο ισχυρισμός των περιβαλλοντολόγων ότι η αύξηση της σημερινής γήινης θερμοκρασίας στους 16,5 βαθμούς Κελσίου θα επιφέρει απρόβλεπτες καταστροφές στην Γη.

Μεταξύ 4.500 π.Χ. και 500 π.Χ. είχαμε μικρές κλιματικές αλλαγές. Η μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας άρχισε κατά την εποχή του Περικλή και κράτησε, περίπου μέχρι το 300 μ.Χ., ήτοι για 800 χρόνια με μέση γήινη θερμοκρασία πάλι τους 17 βαθμούς Κελσίου (εικόνα 9). Αυτή η κορύφωση ονομάζεται Ρωμαϊκό ή ελληνορωμαϊκό μέγιστο.

Δραματική η κατάσταση στην Εύβοια – Τρεις συλλήψεις για εμπρησμό σε όλη τη χώρα
Εικόνα 9. Διακύμανση των επιφανειακών θερμοκρασιών στην θάλασσα των Σαργασών τα τελευταία 3000 χρόνια ( Μετρήσεις μέχρι το 1975) βάση των ισοτοπικών μετρήσεων δ 180 στο πλαγκτόν Globigerinoides rubber, Keigwin, L.D., Science 274: 1504-1508. Φανερά είναι τα θερμοκρασιακά μέγιστα της Ρωμαϊκής Εποχής και το Μεσαιωνικό Μέγιστο.

Μεταξύ 100 π.Χ. και της γέννησης του Χριστού, ήτοι για 100 χρόνια, δεν είχαμε καμία βροχόπτωση στην Αθήνα και οι κάτοικοι γονυπετείς πήγαιναν στους ναούς του Όμβριου Διός (δύο ναοί, ένας στους πρόποδες του Υμηττού, περιοχή Αργυρούπολης, και ο άλλος στα Τουρκοβούνια) ψάλλοντας «Υσον, Υσον ώ φίλε Ζεύς κατά της Αρούρης των Αθηναίων και Πεδίων» και προσφέροντας κοχύλια σαν τάματα. Παρατηρούμε πάλι ότι οι υψηλές θερμοκρασίες για 800 χρόνια δεν οδήγησαν στην τήξη των πάγων. Τέτοιες προβλέψεις έχει κάνει και ο Ilya Pricogin θεωρητικός του Χάους.

Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας

Από το 300 μ.Χ. μέχρι το 800 μ.Χ. είχαμε πτώση της μέσης γήινης θερμοκρασίας κάτω των 15 βαθμών. Μετά από αυτή την πτώση είχαμε πάλι μια άνοδο της μέσης γήινης θερμοκρασίας στους 17 βαθμούς από το 800 μ.Χ. έως το 1350 μ.Χ. χωρίς να λιώσουν οι πάγοι στους Πόλους. Το λένε και οι 400 παγοκολώνες που έχουν συλλεγεί. Σε αυτή την θερμή περίοδο των 550 ετών είδαμε τις ακρίδες από την Υποσαχάριο ζώνη της Αφρικής να φθάνουν στην Βιέννη και να καταστρέφουν τα σιτηρά της Νότιας Ευρώπης.

Είδαμε την καλλιέργεια της αμπέλου να φθάνει και να εγκαθίσταται στην Σκωτία και είδαμε οι πάγοι να λιώνουν στο νότιο μέρος της Γροιλανδίας με αποτέλεσμα να εποικιστεί από τους Δανούς (εικόνα 10). Και όμως, ο πλανήτης Γη δεν καταστράφηκε, όπως πολλοί ισχυρίζονται πως θα συμβεί. Γιατί άραγε δεν μπαίνουν στις βιβλιοθήκες όλου του κόσμου για να δουν τις διαχρονικές κλιματικές αλλαγές. Αυτή η παραπλάνηση που αποσκοπεί άραγε;

Από το 1350 μ.Χ. έως το 1800 μ.Χ. είχαμε την μικρή παγετώδη περίοδο που κράτησε 450 χρόνια και έφερε την πανώλη στην Ευρώπη, η οποία σκότωσε 40 εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό αποδίδεται στην ψύξη των νερών. Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να πλυθούν. Ναι είχαμε κλιματικές αλλαγές που δεν οφείλονται στην διακύμανση των συγκεντρώσεων του διοξειδίου του άνθρακος στην ατμόσφαιρα. Ας σημειωθεί ότι μέχρι το 1800 μ.Χ. δεν κάναμε χρήση υδρογονανθράκων.

από https://slpress.gr

9 Σχόλια

  1. αρα. καψτε τα δαση για εκμεταλλευση , ξεκοιλιαστε τη γη για μεταλλευματα και σπανιες γαιες, καντε τρυπες στο νερο για υδρογονανθρακες. ειναι μοιραιο , να ανεβη η θερμοκρασια . νομιζω οτι ετσι ‘η καπως ετσι πρεπει να κλεισει το κειμενο. γιατι αυτο βγαινει ως συμπερασμα απο την παραθεση των επιστημονικων επισημανσεων. δεν πρεπει η κλιματικη αλλαγη να γινει θρησκεια , μπορουμε να συνεχισουμε να λατρευουμε την καταστροφη του περιβαλλοντος χωρις τυψεις.

  2. Ερώτηση.Στα 14.5 δις χρόνια που είναι η ηλικία της γης η Σαχάρα δημιουργήθηκε στην εποχή του homo sapiens; Δεν είναι παράξενο;

  3. Σύμφωνοι.. Υπήρχαν κ θα υπαρχουν κλιματικοί κ γεωλογικοί κύκλοι με διακυμάνσεις θερμοκρασίας.. ξηρασίες.. πάγους κοκ.
    ΟΜΩΣ.. η φύση ξεκοιλιάζεται.. δηλητηριάζεται.. εξοντώνεται πλέον με ενα ασύλληπτο ρυθμό σε όλα τα επίπεδα.. φυτικό, ζωικό, γεωλογικό. Ο ανθρώπινος παράγοντας κ δραστηριότητα (βιασμός) αλλάζει παρα-φύσιν την φύση. Τα ΜΜΕ τρομολαγνούν κ συγχέουν τα φαινόμενα πολλές φορές αλλά αυτό δεν αλλάζει την τραγική μας πορεία.
    Η γή μας θα έπρεπε να είναι ο “Κήπος του Θεού”.. είναι;; Σίγουρα Όχι.

  4. Δυστυχώς δεν γίνεται κατανοητός ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος. Οι ενστάσεις εμφανίζονται με μια ιδεολογικο-συναισθηματική χροιά. Δεν είδα να αντικρούονται με τεκμηριωμένα στοιχεία οι θέσεις του άρθρου του. Ούτε πάλι εξάγεται το συμπέρασμα που κάποιοι αρέσκονται να προσλαμβάνουν.

  5. Ακόμη κι αν συμφωνήσουμε με τις, ομολογουμένως, αξιοπρόσεκτες επισημάνσεις του συντάκτη, το κείμενο καταπιάνεται διεξοδικά με μία πτυχή, αφήνοντας άλλες εντελώς ακάλυπτες. Για παράδειγμα, αν είχα την επιστημονική επάρκεια και κατάρτιση να αποδεχτώ τα όσα αναφέρει, πάλι θα μου φαινόταν τουλάχιστον παράξενο το ότι δεν αγγίζεται καθόλου το ζήτημα της ανθρώπινης συμμετοχής, ή και ενοχής, σε σχέση με το περιβάλλον. Μπορεί, ας πούμε, και σύμφωνα με το πνεύμα του άρθρου, να μην αποτελεί κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής η αλόγιστη και ασταμάτητη ανθρώπινη δραστηριότητα τα τελευταία 200 χρόνια, αλλά είναι ενδιαφέρον να δούμε αν και κατά πόσο την επιταχύνει και την καθιστά εντονότερη η ανθρώπινη ύβρις απέναντι στη Φύση. Δεν φαίνεται λογικό να μην παίζει συσωρευτικά κανέναν απολύτως ρόλο, έστω και έμμεσα. Αν κανείς το ισχυρίζεται αυτό, φαντάζει σαν ‘συχωροχάρτι’ για μύρια όσα έπαθε, παθαίνει και θα πάθει ο πλανήτης εξ αιτίας μας

  6. Δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας στην επιστήμη οι απόψεις να διαφέρουν και να αντιπαραβάλλονται προκειμένου να προκριθεί αυτή που στην συνέχεια θα αμφισβητηθεί με την σειρά της προκειμένου να δώσει την θέση της σε μια άλλη που στο επόμενο βήμα θα την συμπεριλάβει. Από την εποχή του Θαλή και του Αναξίμανδρου μέχρι την εποχή του Νιλς Μπορ, του και του Αινσταιν. Κάτω από αυτό το σκεπτικό θα ήταν αναμενόμενο να προκύπτουν διαφορετικές απόψεις και για την λεγόμενη κλιματική αλλαγή. Ομως η φόρτιση της συζήτησης δεν προκύπτει από την λογική αντιπαράθεση των επιχειρημάτων στον χώρο του Πανεπιστημίου, αλλά από την μονόπλευρη και αυταρχική υιοθέτηση μιας επιστημονικής άποψης εις βάρος της άλλης κάτω από την ατζέντα πολιτικών, λόμπυ και άνομων συμφερόντων που κρύβονται πίσω από την απρόσκοπτη και υποτιθέμενη ανεπηρέαστη έρευνα δημιουργώντας κλίμα αντιπαράθεσης. Διαίρει και βασίλευε. Είναι πολλά τα τρισεκατομύρια που έχουν επενδυθεί παγκοσμίως στην λεγόμενη πράσινη ενέργεια και οι κύριοι παίκτες είναι οι ίδιες πολυεθνικές που νέμονται παγκοσμίως και τα κοιτάσματα πετρελαίου. Αυτοί που υποτίθεται ότι κάνουν τόσα πολλά για να σώσουν τον πλανήτη κάνουν πολύ περισσότερα για να τον καταστρέψουν. Οι πρόσφατες τραγικές πυρκαγιές τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλα σημεία του πλανήτη, φέρνουν στο προσκήνιο συζητήσεις και κατ ευχήν αποκαλύψεις που μπορεί να παραπέμπουν στου λόγου το αληθές. Ας είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στο υποκριτικό μάρκετινγκ των ρύπων του πλανήτη που χειραγωγεί και κατευθύνει την άποψη της κοινής γνώμης προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση κατά το δοκούν. Η άποψη μου, χωρίς να είμαι ειδικός ή γνώστης σε βάθος του θέματος, βρίσκεται κάπου μεταξύ των λεγομένων του κου Μακρή και του κου Μούσκουρη.

  7. Οι κύκλοι Milankovitch πράγματι επηρεάζουν την ποσότητα του ηλιακού φωτός που δέχεται η Γη και, ως εκ τούτου, την ενέργεια, που παίρνει από τον Ήλιο. Αποτελούν ένα καλό εργαλείο για την κατανόηση των μακροπρόθεσμων κλιματικών αλλαγών, όπως είναι, για παράδειγμα, η αρχή και το τέλος των παγετωνικών περιόδων.

    Αλλά οι κύκλοι Milankovitch, μόνοι τους, δεν μπορούν να εξηγήσουν ολόκληρη την κλιματική αλλαγή που συνέβη τα τελευταία 2,5 εκατομμύρια χρόνια περίπου. Και, το πιο σημαντικό, δεν μπορούν να ερμηνεύσουν την τρέχουσα ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας της Γης από την προβιομηχανική περίοδο και ιδιαίτερα από τα μέσα του 20ου αιώνα, για τους εξής κυρίως λόγους:

    Α. Οι κύκλοι Milankovitch αφορούν μεγάλες χρονικές περιόδους, που κυμαίνονται από δεκάδες χιλιάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Αντίθετα, η τρέχουσα αύξηση της θερμοκρασίας της Γης έχει συμβεί σε διαστήματα δεκαετιών έως αιώνων. Τα τελευταία 150 χρόνια, σύμφωνα με την θεωρία του Milankovitch δεν έχει αλλάξει πολύ η ποσότητα της ηλιακής ενέργειας που απορροφάται από τη Γη. Οι δορυφορικές παρατηρήσεις της NASA δείχνουν, μάλιστα, ότι τα τελευταία 40 χρόνια, η ηλιακή ακτινοβολία έχει στην πραγματικότητα ελαφρά μειωθεί.

    Β. Οι κύκλοι Milankovitch είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν. Πολύ σημαντικός είναι και ο ρόλος της έκτασης των παγετώνων και του ποσοστού των λεγομένων «αερίων του θερμοκηπίου» (διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο, υδρατμοί κ.α.) στην ατμόσφαιρα. Η έκταση των παγετώνων, π.χ., επηρεάζει το ποσοστό της εισερχόμενης ηλιακής ενέργειας που αντανακλάται στο διάστημα, πράγμα που με τη σειρά του, επηρεάζει τη θερμοκρασία της Γης.

    Από την αρχή της βιομηχανικής εποχής η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα, στην ατμόσφαιρα έχει αυξηθεί κατά 47% (από 280 ppm, περίπου, σε 412 ppm). Μόνο τα τελευταία 20 χρόνια, το διοξείδιο του άνθρακα έχει αυξηθεί κατά 11%. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Και τούτο αποδεικνύεται επειδή ο άνθρακας που παράγεται από την καύση ορυκτών καυσίμων αφήνει ένα ξεχωριστό “αποτύπωμα” που μπορεί να μετρηθεί. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία της Γης έχει αυξηθεί κατά περίπου 1° C και αυτή τη στιγμή αυξάνεται με ρυθμό 0,2° C κάθε δεκαετία. Δεν υπάρχει κανένας γνωστός φυσικός μηχανισμός που να εξηγεί μια τόσο γρήγορη περίοδο θέρμανσης του πλανήτη.

    Από το 1750, η αύξηση της θερμοκρασίας, που οφείλεται στα ανθρωπογενή αέρια του θερμοκηπίου, είναι πάνω από 50 φορές μεγαλύτερη από την ηλιογενή αύξηση της θερμοκρασίας. Ακόμα, αν η αύξηση της θερμοκρασίας οφειλόταν αποκλειστικά στον Ήλιο, θα έπρεπε να περιμένουμε αύξηση της θερμοκρασίας τόσο στο χαμηλότερο στρώμα της ατμόσφαιρας (τροπόσφαιρα) όσο και στο επόμενο στρώμα (στρατόσφαιρα). Αντίθετα, οι παρατηρήσεις δείχνουν μεν αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της Γης και της τροπόσφαιρας, αλλά μείωση της θερμοκρασίας της στρατόσφαιρας.

    Η Γη βρίσκεται σήμερα σε μια μεσοπαγετωνική φάση (μια περίοδο ηπιότερου κλίματος μεταξύ των εποχών των παγετώνων). Το παράδοξο είναι ότι οι τρέχουσες θέσεις της Γης, σύμφωνα με την θεωρία Milankovitch, είναι τέτοιες, που ο πλανήτης μας θα έπρεπε να ψύχεται και όχι να θερμαίνεται, ακολουθώντας μια μακροπρόθεσμη τάση ψύξης που ξεκίνησε πριν από 6.000 χρόνια.

    Το κλίμα της Γης θερμαίνεται. Αυτό είναι αναμφισβήτητο. Εκείνο που έχει σημασία είναι να προβλέψουμε τα αποτελέσματα που έχει αυτή η θέρμανση, ώστε να αποφύγουμε και να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της στους ανθρώπους.

    Η σημερινή επιστημονική σκηνή κυριαρχείται από την υπόθεση ότι: α) γνωρίζουμε όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν το κλίμα της Γης και το ρόλο του καθενός στη διαμόρφωση του κλίματος, β) ότι το κλίμα είναι ντετερμινιστικά προβλέψιμο και γ) ότι τα διάφορα κλιματικά μοντέλα παράγουν αξιόπιστες προβλέψεις. Αυτή η υπόθεση – πεποίθηση είναι ευρέως αποδεκτή σε πολλούς επιστημονικούς κλάδους (υδρολογίας, επιστήμης των υδάτινων πόρων, τεχνολογίας παραγωγής ενέργειας κλπ.) και πάνω σ’ αυτήν στηρίζονται διάφορες μελέτες συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, που αποτελούν και τον οδηγό για τις πολιτικές αποφάσεις. Διαρκώς, όμως αποκαλύπτεται ότι η γνώση μας σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν το κλίμα της Γης και το ρόλο του καθενός είναι τουλάχιστον ελλιπής. Επίσης είναι γνωστό ότι η ατμόσφαιρα της Γης αποτελεί ένα χαοτικό σύστημα και επομένως οι μακροχρόνιες προβλέψεις είναι ιδιαίτερα επισφαλείς. Τα μετεωρολογικά μοντέλα δίνουν αξιόπιστες προβλέψεις που έχουν χρονικό ορίζοντα λίγων ημερών, λόγω ακριβώς της χαοτικής φύσης της ατμόσφαιρας. Πως, λοιπόν, να προβλέψουμε την εξέλιξη του κλίματος της Γης σε διάστημα δεκαετιών; Υπάρχει επομένως επείγουσα ανάγκη αξιολόγησης της αξιοπιστίας των κλιματικών μοντέλων, διότι ενώ πολλά απ’ αυτά έχουν καταφέρει να αποδώσουν με επιτυχία την εξέλιξη του κλίματος κατά το παρελθόν, έχουν αποτύχει στις προβλέψεις τους υπερεκτιμώντας ή υποτιμώντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν έχει δοθεί η απαιτούμενη προσοχή στο θέμα αυτό και πολλές αποφάσεις έχουν στηριχθεί σε κλιματικές προβλέψεις και μελέτες χωρίς τέτοια προηγούμενη αξιολόγηση.

    Τέλος η έξαρση της πανώλης κατά τον 14ο αιώνα δεν οφείλονταν στο ότι το νερό ήταν κρύο και οι άνθρωποι δεν έκαναν μπάνιο. Οι παλαιές επιδημίες διαδίδονταν από άρρωστους ποντικούς και από τα τσιμπήματα των ψύλλων. Τον 14ο αιώνα, όμως, η πανώλη παρουσιάζει καινούργια μορφή, άγνωστη όπως φαίνεται, στη Δύση, τη μόλυνση δηλαδή των πνευμόνων, που μεταδιδόταν ταχύτατα με τον αέρα.

  8. Δεν είναι κλιματική αλλαγή κατά τη γνώμη μου. Έπρεπε να λέγεται κλιματική καταστροφή. Διότι δεν είναι μόνο η γη ή ο ήλιος που αλλάζουν το κλίμα.

    Κάποιος μου είχε πει κάποτε τα εξής. Είναι ο άνθρωπος που καταστρέφει την γην με την αμαρτία που κουβαλάει μέσα του. Κάθε άνθρωπος εκπέμπει ταραχή. Με την αμαρτία αυτό μεγαλώνει και ταράσσει την γην. Όταν μετανοούμε αυτό λιγοστεύει και ζούμε σε παράδεισο. Ποτέ δεν είχε γίνει η αμαρτία μόδα καθολική σε όλον τον κόσμον όπως σήμερα και αυτό θα μεγαλώνει διαρκώς λόγω της τεχνολογίας που θα κάνει τον άνθρωπο να ζει χωρίς να δουλεύει παραβιάζοντας την εντολή του Θεού. Και αυτό είναι ψυχικά ολέθριο και θα φέρει την ανάστασιν των νεκρών ενωρίτερα…

    ΥΓ.
    Ασχολούμαι ερευνητικά με τεχνολογίες δέσμευσης CO2.

  9. προς κυριιο μακρη
    ο καθηγητς δεν οδηγει σε κανενα συμπερασμα. δεν εχει ενα ”… γι’ αυτο . λοιπον , πρεπει να κανουμε αυτο κι αυτο κι αυτο…” αρα οι αναγνωστες βγαζουν μονοι τους συμπερασματα με βαση τις αποψεις του κ. φωσκολου. και τα συμπερασματα , κατα τη γνωμη μου,
    ειναι, ”συνεχισε ανθρωπε το βιολι σου. δεν φταις εσυ αλλα τα αναποτρεπτα φυσικα φαινομενα…κλπ κλπ κλπ.”
    δεν εχω την επιστημονικη επαρκεια να αντικρουσα τα λεγομενα του. εχω την απλη λογικη , ενος απλου ανθρωπου που βλεπει γυρω του και προσπαθει να κρινει. βεβαια , ισως αυτο να μην ειναι αρκετο.

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ