Καλοσύνη

0
875

Μια καλή άσκηση για την καρδιά είναι να

σκύψεις και να βοηθήσεις κάποιον να σηκωθεί
John Andrew Holmes

            Το να είσαι ευγενικός μπορεί να ενισχύσει τις σχέσεις σου καθώς και το αίσθημα της ικανοποίησης στη ζωή. Η καλοσύνη ορίζεται ως η ιδιότητα του να είσαι ευγενικός, γενναιόδωρος και διακριτικός. Η στοργή, η ευγένεια, η ζεστασιά, η ανησυχία και η φροντίδα είναι λέξεις που συνδέονται με την καλοσύνη. Ενώ η καλοσύνη έχει μια χροιά σαν να δείχνει ότι κάποιος είναι αφελής ή αδύναμος, αυτό δεν ισχύει. Το να είσαι ευγενικός απαιτεί συχνά θάρρος και δύναμη, καθότι η ευγένεια είναι μια διαπροσωπική ικανότητα.

Η επιβίωση του ισχυρότερου συνδέεται συνήθως με τον εγωισμό, που σημαίνει ότι η επιβίωση -ένα βασικό ένστικτο- σημαίνει να φροντίζεις τον εαυτό σου. Αλλά ο Δαρβίνος, που μελέτησε την ανθρώπινη εξέλιξη, δεν είδε την ανθρωπότητα ως βιολογικά ανταγωνιστική και ιδιοτελή ˙ ο Δαρβίνος πίστευε ότι είμαστε ένα βαθιά κοινωνικό και περιποιητικό είδος, γι’ αυτό και υποστήριξε ότι η συμπάθεια και η φροντίδα για τους άλλους είναι ενστικτώδεις! Άλλωστε, η τρέχουσα επιστήμη έχει αποδείξει ότι το να αφιερώνεις πόρους σε άλλους, αντί να έχεις όλο και περισσότερους για τον εαυτό σου, παράγει διαρκή ευημερία: η καλοσύνη έχει οριστεί από τους ερευνητές ως ο πιο σημαντικός προγνωστικός παράγοντας ικανοποίησης και σταθερότητας σε έναν γάμο. Επίσης, πολλά πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου του Χάρβαρντ, δίνουν τώρα έμφαση στην ευγένεια όσον αφορά στις αιτήσεις εισαγωγής.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εξασκήσεις την ευγένεια. Ένας τρόπος για να είσαι ευγενικός είναι να ανοίγεις τα μάτια σου και να είσαι ενεργός όταν βλέπεις ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Παρατηρείς πότε οι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται βοήθεια; Η αίσθηση της κοινότητας δημιουργείται όταν οι άνθρωποι είναι ευγενικοί με όσους χρειάζονται βοήθεια. Το να ανοίγεις τα μάτια σου σημαίνει να παρατηρείς πότε οι άλλοι υποφέρουν. Μια ευγενική λέξη, ένα χαμόγελο, το άνοιγμα μιας πόρτας ή η βοήθεια στη μεταφορά ενός βαρύ φορτίου, μπορούν όλα να είναι πράξεις καλοσύνης. Να γιορτάζεις κάποιον που αγαπάς, να κάνεις ειλικρινή κομπλιμέντα, να στέλνεις ένα email ευχαριστώντας κάποιον, να λες σε κάποιον πόσο ξεχωριστός είναι για εσένα, να βοηθάς έναν ηλικιωμένο γείτονα με την αυλή, τη δουλειά ή το φαγητό, να μοιράζεσαι σπιτικό φαγητό, να απορρίπτεις το κουτσομπολιό, να δωρίζεις παλιά ρούχα που δεν χρειάζεσαι, όλα αυτά είναι ιδέες για το πώς να εξασκήσεις την καλοσύνη.
Ακόμα κι η προθυμία να γιορτάσεις ολόψυχα τις επιτυχίες ενός άλλου ατόμου συνιστά ευγένεια. Η ανταπόκρισή σου στις επιτυχίες κάποιου άλλου μπορεί να καθορίσει περισσότερα για τη σχέση σου, συγκριτικά με το πώς ανταποκρίνεσαι σε δύσκολες στιγμές. Το να είσαι ανοιχτά χαρούμενος για το άλλο άτομο αποτελεί δείκτη καλοσύνης. Η ευγένεια είναι επίσης να λες την αλήθεια με ήπιο τρόπο όταν αυτό είναι χρήσιμο για το άλλο άτομο. Επομένως, η αξία του να δίνεις και να λαμβάνεις ειλικρινή ανατροφοδότηση είναι βασικό συστατικό της ανάπτυξης και της ευέλικτης σκέψης.
Επιπλέον, η καλοσύνη περιλαμβάνει και το να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου. Αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου ευγενικά; Μιλάς απαλά και ευγενικά στον εαυτό σου και φροντίζεις καλά τον εαυτό σου; Υπάρχουν πολλοί τρόποι να είσαι ευγενικός και πολλές ευκαιρίες για εξάσκηση. Ίσως η ευγένεια είναι μια αξία που θα μπορούσε να προσθέσει περισσότερη ικανοποίηση ενισχύοντας τις σχέσεις σου εν τέλει, τόσο με τους άλλους όσο και με τον εαυτό σου.

 

Ο ζωγραφικός πίνακας που πλαισιώνει τη σελίδα (“Μια σκάλα για τον ουρανό”) είναι έργο του Σπύρου Βασιλείου.

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ