Φίλιππος Sherrard: O δικός μας ξένος (English subs)

5
8898

Η ταινία τεκμηρίωσης “Φίλιππος Sherrard: O δικός μας ξένος” προσπαθεί να δεί την πορεία ενός Άγγλου καθηγητή τῆς Ὀξφόρδης που διετέλεσε και βοηθός Διευθυντῆ στή Βρετανική Ἀρχαιολογική Σχολή Ἀθηνῶν στην προσπαθειά του νά διεισδύσει στήν οὐσία τῆς Βυζαντινῆς καί νεο-Ἑλληνικῆς πνευματικότητας καί νά ἀποσαφηνίσει τούς ὅρους τῆς ἀληθινῆς σχέσης τοῦ ἀνθρώπου μέ τόν ἄνθρωπο, τή φύση καί τόν Θεό.

5 Σχόλια

 1. Ένα πορτρέτο του Φίλιππου Sherrard που πραγματικά έλλειπε επί 25 χρόνια. Συγχαρητήρια στους συντελεστές και στο Αντίφωνο για την δουλειά αυτή.
  Αν και ο ερωτευμένος με τη Θεία δημιουργία Φ. Sherrard είχε διαπιστώσει και ίσως -στο πλαίσιο της ορθόδοξης εσχατολογίας- συμφιλιωθεί με τον αναπόφευκτο χαμό τούτου του κόσμου, φεύγοντας λίγο νωρίτερα “γλύτωσε” απ’ το να γίνει αυτόπτης μάρτυρας του αδιανόητου βιασμού που υφίσταται τα τελευταία χρόνια ο τόπος όπως και την εικόνα της αδιαφορίας και της απάθειας όλων μας. Αιωνία του η μνήμη!

 2. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους όσους συνετέλεσαν στη δημιουργία αυτής της υπέροχης ταινίας, που είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω από κοντά κατά την πρώτη προβολή της στη Λίμνη Ευβοίας την ημέρα του μνημοσύνου του Φίλιππου Σέρραρντ, τον Νοέμβριο του 2015.
  Τους θυμάμαι όλους με πολύ αγάπη. Πάντα άξιοι.

 3. Συγκινητική η ταινία, αν και κάποιες στιγμές προβάλλονται μόνο μικρές φράσεις των συντελεστών της, κι έχεις την αίσθηση του δημοσιογράφου που διακόπτει τους ομιλητές πριν ολοκληρώσουν τις σκέψεις τους (άσχετα αν μετά από τις παρεμβολές άλλων τις ολοκληρώνουν).

  Διαβάζοντας κάποια έργα του Σέρραρντ τον ένιωθα πολύ εγκεφαλικό και απόλυτο. Οι μαρτυρίες των συντελεστών της ταινίας μας δείχνουν το αντίθετο: Έναν ευαίσθητο, ταπεινό και χαριτωμένο άνθρωπο με μιαν απλότητα μικρού παιδιού. Και γι’ αυτό, σας ευχαριστώ.
  (Ίσως η βρετανική κουλτούρα του να του έμαθε να γράφει όπως έγραφε, να μην αφήνει την καρδιά του να ξεχειλίσει, αλλά να παραθέτει τα λογικά επιχειρήματά του “αντικειμενικά”.)

 4. Ευχαριστώ πολύ το Αντίφωνο που όλα αυτά τα χρόνια με έχει διδάξει πνευματικά για μορφές, γεγονότα, αλήθειες. Ευγνωμονώ!

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ