ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ: Πρόδρομος Εμφιετζόγλου

0
511

Η Συλλογή Εμφιετζόγλου περιλαμβάνει σήμερα πάνω από τριακόσια έργα καλλιτεχνών του 19ου και 20ού αιώνα. Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής αποτελείται από έργα που αντιπροσωπεύουν σημαίνοντες σταθμούς από την πορεία εξέλιξης του έργου καλλιτεχνών ιστορικά καθιερωμένων, αλλά και νεότερων. Το ενδιαφέρον του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου για την ελληνική τέχνη αναπτύχθηκε ως φυσιολογική προέκταση της αγάπης του για την ιστορία του ελληνικού πολιτισμού. Η στροφή της προσοχής του προς την καλλιτεχνική παραγωγή της Νεότερης και Σύγχρονης Ελλάδας χρονολογείται εδώ και είκοσι πέντε χρόνια περίπου. Με βάση τις χρονολογίες απόκτησης των έργων της συλλογής, η συγκεκριμένη συλλεκτική δραστηριότητα αρχίζει να μεθοδεύεται πιο συστηματικά και να αποκτά μια πιο εξειδικευμένη μορφή, κυρίως ιστορικού χαρακτήρα, τα τελευταία δεκαπέντε περίπου χρόνια. Από το 1983 κι έπειτα, το φάσμα του ενδιαφέροντος ευρύνεται, συμπεριλαμβάνοντας έργο διαφορετικών χρονολογικών περιόδων και τάσεων.

Την τελευταία δεκαετία, με την απόκτηση ιδιαίτερα σημαντικών έργων, η συλλογή αρχίζει να αντιπροσωπεύει όλο και πληρέστερα, μέσω μιας επιλεκτικής επιστημονικής μεθόδου, τις πολλαπλές ροπές έκφρασης και τις γλωσσικές αναζητήσεις των νεότερων και σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Κατά την ίδια περίοδο, το χρονολογικό τόξο της ιστορίας της ελληνικής τέχνης εκτείνεται, με την προθήκη μιας πολύ αξιόλογης συλλογής έργων ορισμένων από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της δεκαετίας του '60.

Οι δεκαετίες του '70 και '80, εκπροσωπούνται από αραιότερα δείγματα των νέων ιδεολογικών και εννοιολογικών κατευθύνσεων που χαράχτηκαν εκείνη την περίοδο, ενώ οι πρόσφατες αποκτήσεις έργων νέων αξιόλογων καλλιτεχνών, οι οποίοι εμφανίστηκαν τη δεκαετία του '90, δηλώνει το ζωντανό ενδιαφέρον για την ενεργό συμμετοχή στη ζωή και στα δρώμενα της σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής.

Συλλογή Εμφιετζόγλου – Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη, Έφη Στρούζα, Κριτικός της τέχνης,  Απόσπασμα από το προλογικό σημείωμα του καταλόγου Συλλογή Εμφιετζόγλου – Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη, Αθήνα  1999
(http://www.eikastikon.gr/sylloges/emfietzoglou_txt1.html)

Δείτε το εναλλακτικά και στο Vimeo

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ