M. Στεφανίδης Ν. Ξανθούλης: Ένας συνθέτης ανάμεσα σε εικόνες από το πρώιμο Βυζάντιο έως τον Giotto

2
503

Με αφορμή τις όπερες που θα ανεβούν στην Εθνική Λυρική Σκηνή την περίοδο 2011-2012, ο καθηγητής  Μάνος Στεφανίδης  και ο συνθέτης  Νίκος  n. Ξανθούλης  επιχείρησαν ένα ταξίδι στην ιστορία τής Μουσικής και των Εικόνων. Ξεκινώντας από το έργο και τον συνθέτη του, αναζήτησαν την πνευματική ατμόσφαιρα τής εποχής, τις καλλιτεχνικές εκείνες τάσεις που οδηγούν στην δημιουργία τού ολικού έργου τέχνης που λέγεται όπερα, οπερέτα, μπαλέτο ή μουσικό θέατρο.

Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου στο Φουαγιέ τής Εθνικής Λυρικής Σκηνήςη διάλεξη αφορούσε το έργο τού ΓΚ. Ντονιτσέτι: «Το Ελιξήριο τού Έρωτα» και το θέμα τής διάλεξης:«Εικόνες του Έρωτα - ένας συνθέτης  μεγαλωμένος ανάμεσα σε εικόνες από το πρώιμο Βυζάντιο έως τον Giotto».

 

 

 

2 Σχόλια

  1. [i]«Το Βυζάντιο: Η παρούσα ζωή απολακτίζεται, υπέρ της ζωής επέκεινα»[/i]

    Η ματιά του Μάνου Στεφανίδη στη βυζαντινή τέχνη δεν είναι, βέβαια, ισοπεδωτική.
    Αφηγείται παρά ταύτα, από συστάσεώς της, τη χριστιανική προσέγγιση στο θέμα τής [i]επιθυμίας[/i] κατά τρόπο που προδιαγράφει τήν (υπό το πρίσμα τρεχουσών ιεραρχήσεων) απόρριψή της.

    Ας μου επιτραπεί να αντιτείνω:
    Προ «νεωτερικότητας», η αναγνώριση [i]ορίου[/i] δεν θα μπορούσε, προφανώς, να θεμελιωθεί παρά μόνο σε έναν θέσφατο λόγο. Καταμεσής οριζόντων της «απελευθωμένης επιθυμίας», γνωρίζουμε πάντως – ιδίοις… πέντε αισθήσεσι – σήμερα ότι, διαγραφομένου του ορίου, εκείνο που απαρνούμαστε δεν είναι μόνο το [b]αύριο[/b] αλλά, αυτό κιόλας, το [b]τώρα[/b].

  2. Ασχετο αλλα χρησιμο για οσους ενδιαφερονται για οπερα.
    Το 2007 η “Καθημερινη” κυκλοφορησε μια σειρα με 25 οπερες.Οι εγγραφες ειναι εξαιρετικες και καθε οπερα συνοδευεται απο κατατοπιστικο βιβλιο που περιεχει και το λιμπρετο.Τιμη 8.90 η καθε οπερα,μια πολυ πολυ εντιμη εκδοση.

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ