Χρήστος Γιανναράς – συνέντευξη στο ΡΙΚ (1993)

1
149
Το πρόβλημα της ελληνικής παιδείας και η αλληλοτροφοδότηση μεταξύ των ιδεολογικών χρήσεών της. Η γλώσσα ως φορέας συνείδησης. Η υπονόμευση της Ιστορίας μέσω της σχολικής της διδασκαλίας. Το ζήτημα της ταυτότητας.
Η προτεραιότητα του προσώπου. Η ζωή και ο θάνατος. Ο εντοπισμός του νοήματος στη διακινδύνευση της σχέσης.
Η (στρεβλή) ανάδυση των ιστορικών εθισμών, στο πεδίο του τρέχοντος πολιτικού βίου. Η αναντιστοιχία συλλογικής οργάνωσης και ζωτικών αναγκών. Ο κοινωνιοκεντρικός ορισμός της υπόστασης.
Η σημασία της ανατολικής ρωμαϊκής θεολογικής/φιλοσοφικής εμβάθυνσης. Ο (απομνηνειωμένος) δυτικορωμαϊκός ανθελληνισμός. Οι παρούσες συνθήκες. Οι προϋποθέσεις μιας ιστορικής επιβίωσης.
Η εκκλησιαστική ζωή ως κιβωτός μιας πράξης (της λατρευτικής σύναξης) που ανανεώνει και τον πολιτισμό. Το ασκητικό παράδειγμα ως μέτρο / γνώμονας της συλλογικής αλήθειας μας.

Ο καθηγητής φιλοσοφίας Χρήστος Γιανναράς, φιλοξενούμενος του Ραδιοτηλεοπτικού Ιδρύματος Κύπρου, την άνοιξη του 1993, καταθέτει τις απόψεις του για τα καίρια και τα κρίσιμα της ανθρώπινης χρείας.

1 σχόλιο

  1. Συνέντευξη του Χρήστου Γιανναρά “εφ’ όλης της ύλης” δεν έχει σχεδόν ποτέ (τή εξαιρέσει των [i]«Φώτων πορείας»[/i] της Έλενας Ακρίτα) ζητηθεί από ελλαδικό τηλεοπτικό σταθμό.

    Αρκεί, τώρα, η παρακολούθηση αυτής τής – σ α γ η ν ε υ τ ι κ ο ύ_ π ε ρ ι ε χ ο μ έ ν ο υ – ωριαίας εκπομπής του ΡΙΚ, για να αντιληφθούμε σε πόσο… συσκοτιστικά… «αντι-σκοταδιστικό» πνευματικό καθεστώς πειθαρχούμε, εν Ελλάδι, να διαβιούμε.
    Αλλά και ποιες [b]καταυγάσεις[/b] των [b]σημασιών[/b] που μας αφορούν, υπ’ αυτούς του όρους, στερούμαστε.

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
Please enter your name here