Χρήστος Γιανναράς: «Ποιά παιδεία εγγυάται ανάπτυξη»

0
444

Στην αίθουσα της Ιονιδείου Σχολής μίλησε ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Χρήστος Γιανναράς με θέμα: «Ποια παιδεία εγγυάται ανάπτυξη» τον Ιανουάριο του 2014.Ο γνωστός καθηγητής αφού επισήμανε ότι «ο καλύτερος γιορτασμός της επετείου των Ελληνικών Γραμμάτων είναι ο προβληματισμός για την παιδεία», τόνισε: «τον εκσυγχρονισμό της παιδείας τον καταλαβαίνουμε καθαρά χρησιμοθηρικά. Ο τίτλος που βάλαμε στη σημερινή εισήγηση αυτό θέλει να δείξει. Κάτι καθολικά αποδεκτό είναι ότι η παιδεία πρέπει να υπηρετεί την ανάπτυξη, δηλαδή την ανάπτυξη της παραγωγικότητας και επομένως την ανάκαμψη της οικονομίας. Η παιδεία που αποσκοπεί στην ανάπτυξη σημαίνει να βγάλει ανθρώπους εξειδικευμένους σε πρακτικές εφαρμογές της γνώσης, ανθρώπους ικανούς να παράγουν. Αυτό μοιάζει να είναι η κυρίαρχη νοοτροπία με επιπτώσεις οι οποίες είναι προβληματικές».

Η διάλεξη οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά και της Διεύθυνσης Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Πειραιά, με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων.
Ὁ Χρῆστος Γιανναρᾶς γεννήθηκε τὸ 1935 στὴν Ἀθήνα ὅπου καὶ σπούδασε Θεολογία, ἐνῷ συνέχισε μὲ σπουδὲς Φιλοσοφίας στὴ Βόννη καὶ τὸ Παρίσι. Διδάκτωρ Θεολογίας τοῦ Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καὶ Φιλοσοφίας τοῦ Πανεπιστημίου τῆς Σορβόννης. Διετέλεσε καθηγητὴς φιλοσοφίας στὸ Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικῶν καὶ Κοινωνικῶν Ἐπιστημῶν τῆς Ἀθήνας, στὸ Τμῆμα Διεθνῶν καὶ Εὐρωπαϊκῶν Σπουδῶν. Ἐπίσης, ἔχει διδάξει βυζαντινὴ θεολογία καὶ Φιλοσοφία στὸν Ἅγιο Σέργιο Παρισίων, στὸ Ἰνστιτοῦτο Οἰκουμενικῶν Σπουδῶν (Παρίσι), στὴ Θεολογικὴ Σχολὴ τῆς Γενεύης, στὴ Φιλοσοφικὴ Σχολὴ Κρήτης (Ρέθυμνο) κ.ἀ.

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
Please enter your name here