Εκκλησία των πιστών και εκκλησία του δήμου (Α΄ μέρος)

1
961

Η ζωή της εκκλησίας του Χριστού εν σχέσει με τη ζωή της αρχαίας αθηναϊκής εκκλησίας του δήμου. Η χριστιανική ταυτότητα ως γεγονός κοινωνίας. Το ιερό, ως κέντρο συγκρότησης της αρχαίας ελληνικής πόλης. Η χριστιανική αντίληψη περί ανθρώπου ως ιερέα της πλάσης. Η απελευθέρωση του κόσμου από την (προ-χριστιανική) στατικότητα, και του χρόνου από την κυκλικότητα. Η καταξίωση της ανθρώπινης πράξης, οπότε και η ανάδυση της ατομικότητας. Η πληρότητα και η καθολικότητα της συμμετοχής των πρώτων χριστιανών στο κοινωνικό γεγονός της λειτουργικής σύναξης.

Ο  π. Παύλος Κουμαριανός, και ο  Θανάσης Παπαθανασίου  συζητούν, με οικοδεσπότη τον  Βασίλη Ξυδιά, μέσα στα πλαίσια της εκπομπής «Σήμερα είναι Κυριακή», από τον τηλεοπτικό σταθμό της ΕΤ1. Περίοδος 1989-90.  Δείτε το Α’ μέρος της συζήτησης παρακάτω:

πηγή: Αντίφωνο

1 σχόλιο

  1. Kοινώνησε με τον εκπεσόντα αδερφό? με τον αμαρτωλό? κοινωνησε με τον ταλαιπωρημένο ετερόδοξο? τι νομίζει πως έχουμε εδώ ? χριστιανισμό? απαταται απατην οικτραν. Απειλείται η μισαλλοδοξία μας. Να διαγραφεί άμεσα!

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ