Ορχήστρα των Χρωμάτων – Παρασκήνιο (ΕΤ1)

0
355

Ποια ήταν η πρόθεση του Μάνου Χατζιδάκι, όταν ίδρυε την ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ το 1989; Οραματιζόταν ένα επίλεκτο συμφωνικό σύνολο, το οποίο να παρουσιάζει πρωτότυπα προγράμματα, που συνήθως δεν καλύπτονται από συμβατικές συμφωνικές ορχήστρες. Με έμφαση στην παρουσίαση έργων Ελλήνων συνθετών, με «πορτραίτα – αφιερώματα» στους μεγαλύτερους Έλληνες δημιουργούς, ή με παραγγελίες έργων σε συνθέτες της νεότερης γενιάς. Ήθελε ακόμη, η οργανωτική ευελιξία της ορχήστρας, το υψηλό επίπεδο των μουσικών της, η προσαρμογή του αριθμού των δοκιμών στις απαιτήσεις του κάθε προγράμματος, να εγγυώνται ένα άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

 
Το 2009 η Ορχήστρα των Χρωμάτων συμπληρώνει είκοσι χρόνια συνεχούς δημιουργικής δραστηριότητας, πιστή πάντα στις ιδέες και στις προθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι και με σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του «αύριο» της μουσικής. Ακουμπώντας γερά στην παράδοση και μετέχοντας στους γενικότερους προβληματισμούς της σύγχρονης διανόησης, αναζητεί με τόλμη το άγνωστο, αυτό που θα είναι, που πρέπει να είναι, το μέλλον της μουσικής.
 

Το “ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ” παρουσιάζει την πορεία της τολμηρής ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ, ξεκινώντας από την ίδρυσή της. Μέσα από μνήμες και διηγήσεις συνεργατών του Μάνου Χατζιδάκι, την πρώτη εκείνη περίοδο της ορχήστρας, αλλά και ιδιαίτερο αρχειακό υλικό, γνωρίζουμε τον λόγο, τον τρόπο και τις συνθήκες της ίδρυσής της.
Αλλά η εκπομπή ακολουθεί την ορχήστρα μέχρι σήμερα στις δραστήριότητές της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ταξιδεύει μαζί της στην Μαδρίτη, όπου με πλήρες σύνολο 85 μουσικών,παρουσιάζονται έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών στο AUDITORIUM NACIONAL DE MUSICA. Παρακολουθεί τον τελευταίο ετήσιο διεθνή διαγωνισμό “ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συναυλίες για μικρά σύνολα στο Μουσείο Μπενάκη, κλπ.
Μιλούν για τον Μάνο Χατζιδάκι και την ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ο σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαϊδης, ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός, η οργανώτρια συναυλιών Μαρία Ματέ, η πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου σολίστ της πρώτης συναυλίας της ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ το 1989 στο “ΠΑΛΛΑΣ”, που συνεργάζεται όμως με την ορχήστρα μέχρι σήμερα.Ο σημερινός καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας Γιώργος Κουρουπός και ο μόνιμος αρχιμουσικός της Μίλτος Λογιάδης μιλούν για την εικοσάχρονη πορεία, τους στόχους και το μέλλον τις ορχήστρας.
Ακόμη δύο από τους παλαιότερους μουσικούς της ορχήστρας που την στηρίζουν μέχρι σήμερα, ο τρομπετίστας Σωκράτης Άνθης και ο βιολίστας Γιώργος Κινδύνης, θυμούνται, νοσταλγούν και πιστεύουν στο “αύριο” της ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ.
 
Σκηνοθεσία- Σενάριο: Δώρα Μασκλαβάνου
Φωτογραφία: Δημήτρης Μπακάλμπασης, Κλαούντιο Μποβάρ
 

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
Please enter your name here