ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Γιώργος Κουμεντάκης

Μελωδίες και Ισοκρατήματα

1
898

Η κάμερα του “Παρασκηνίου” ταξίδεψε στην Τήνο, όπου συνάντησε το συνθέτη Γιώργο Κουμεντάκη  και μίλησαν για τη ζωή του, τις συνεργασίες του αλλά και την απόφασή του να εγκατασταθεί μόνιμα στην Τήνο. Το αφιέρωμα στο γνωστό μουσικοσυνθέτη προβλήθηκε την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012 στην ΕΤ1.

Ο γνωστός συνθέτης, αμέσως μετά το τέλος των Ολυμπιακών αγώνων για τους οποίους συνέθεσε τη μουσική των τελετών έναρξης και λήξης, εγκαταστάθηκε μόνιμα στο  χωριό  Υστέρνια, όπου συνεχίζει το δημιουργικό του έργο. Ο Κουμεντάκης μας ξεναγεί στις αγαπημένες  τοποθεσίες του νησιού και φωτίζει με έναν ιδιαίτερο λόγο το μουσικό του έργο. Αναφέρεται στη γνωριμία του με τον μεγάλο ευρωπαίο συνθέτη Gyorgy Ligeti στα μέσα της δεκαετίας του 1980, για τη δημιουργική του συνεργασία με το θεατρικό σκηνοθέτη Γιάννη Χουβαρδά  στο Θέατρο του Νότου και για τη συνεργασία του με τον κόντρα τενόρο Άρη Χριστοφέλη.

Μιλάει για τη μακρόχρονη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη – χορογράφο Δημήτρη Παπαϊωάννου και την «Ομάδα Εδάφους», για την οποία έγραψε μουσική σε επτά σημαντικές παραστάσεις. Αναφέρεται ιδιαιτέρα στο «Ρέκβιεμ για το τέλος του έρωτα», μια παράσταση για τα θύματα του AIDS, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004 και στην παράσταση «Πριν», η οποία ανέβηκε στο μικρό θέατρο της Επιδαύρου το καλοκαίρι του 2005. Τα τελευταία χρόνια, μετά την εγκατάστασή του στην Τήνο, είναι ιδιαιτέρα δημιουργικά για τον  Γιώργο Κουμεντακη: γράφει 20 μουσικά έργα σε δυο κύκλους, τις «μελωδίες γραφομηχανής» και τα «Ισοκρατήματα». Τα έργα του αυτά παίζονται από σπουδαίες ορχήστρες, σολίστ και μουσικά σύνολα σε πολλά μέρη του κόσμου.Ο Κουμεντάκης μιλάει γι’ αυτά που τον εμπνέουν: για τη σχέση του με τη μουσική παράδοση, τη φύση και τη θρησκεία και πώς αυτοί οι θεμέλιοι λίθοι της πνευματικής του συγκρότησης ενσωματώνονται στη μουσική του. Τέλος, με αφορμή το ανέβασμα του μουσικοθεατρικού παραμυθιού «Το αθόρυβο πάτημα της αρκούδας» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τον Ιανουάριο του 2012, το «Παρασκήνιο» καταγράφει τις  πρόβες της παράστασης  και τον συνθέτη να διδάσκει τους μουσικούς του.


Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Δασκαλοθανάσης Μοντάζ: Αντώνης Γασπαρινάτος Σενάριο – Σκηνοθεσία: Κυριάκος Αγγελάκος

 

1 σχόλιο

  1. Τήνος, Υστέρνια, Γιώργος Κουμεντάκης, Μπέζας, Βάσια, Χριστόφορος, Μαρία, Ελένη Γλύνη, ζωφράφοι, μουσικοσυνθέτες, μια νέα ζωή εκτός πόλης, μια ευκαιρία μεσα στην κρίση για επιστροφή στον ήχο, το άρωμα, τη γεύση

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ