Παγκόσμια αδιέξοδα και Οικουμενικότητα (Δ. Τζουβάνος, Β. Ξυδιάς)

0
615

«Παγκόσμια αδιέξοδα και Οικουμενικότητα» είναι η πρώτη από έναν κύκλο τριών διαλέξεων που έδωσαν από κοινού ο Δημήτρης Τζουβάνος και ο Βασίλης Ξυδιάς την άνοιξη του 2016 στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Χαλανδρίου. Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου και τις συζητήσεις συντόνισε ο Αλέκος Βαρβέρης.

Γενικό θέμα των τριών κοινών διαλέξεων ήταν «Η Κρίση του Πολιτισμού». Οι δύο συνομιλητές αντιμετώπισαν την παγκόσμια και την ελληνική κρίση σαν όψεις της εξελισσόμενης κρίσης του δυτικού φιλελεύθερου πολιτισμού.

Στην πρώτη συζήτηση οι δύο ομιλητές επιχείρησαν μια κριτική του φιλελευθερισμού στις διάφορες παραλλαγές του. Για τον Δημήτρη Τζουβάνο η τρέχουσα παγκόσμια κρίση είναι αποτέλεσμα του φιλελεύθερου μοντέλου. Είδε δε ως παραλλαγές του μοντέλου αυτού τόσο τον δεξιό νεοφιλελευθερισμό όσο και τον κεντροαριστερό νεοκεϋνσιανισμό, ιδίως όταν ο δεύτερος είναι άρρηκτα συμπλεκόμενος με τον οικονομικό και πολιτικό παρασιτισμό του κυρίαρχου συστήματος. Κατά τον ομιλητή η διέξοδος από την κρίση προϋποθέτει την ανάδυση ενός τρίτου, μεταφιλελεύθερου πολιτικού πόλου.

Ο Βασίλης Ξυδιάς εστίασε στη μετάβαση από το «άτομο του συμφέροντος» στο «άτομο της επιθυμίας» και είδε την ιστορία των διάφορων «εκσυγχρονιστικών» εγχειρημάτων του εικοστού αιώνα μέσα από το πρίσμα αυτής της μετάβασης. Αυτό, είπε, είναι το κοινό έδαφος στο οποίο πάτησαν τόσο ο οικονομικός νεοφιλελευθερισμός όσο και ο πολιτικός και κοινωνικός φιλελευθερισμός, έχοντας σαν κοινό στόχο την ανάδυση της ατομικής επιθυμίας, αλλά και τον περιορισμό της στο πλαίσιο του καταναλωτισμού και του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος. Κατά τον ομιλητή, η απάντηση σ’ αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να είναι η άρνηση ή η υποβάθμιση της επιθυμίας, αλλά αντιθέτως η ουσιαστικοποίησή της πέρα από τα όρια του καταναλωτισμού και της εξατομίκευσης.

 

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ