Ο ρόλος της λογικής στην κοινωνία (Απ. Δοξιάδης, Χ. Τσούκας και ο Αρ. Δοξιάδης)

4
461

Ο  Απόστολος Δοξιάδης, ο  Χαρίδημος Τσούκας & ο  Αριστείδης Δοξιάδης για την την κατάσταση στην οποία έχει επέλθει η Ελλάδα και η πολιτική ζωή της χώρας. Αναφέρθηκαν  στους “αγανακτισμένους” αλλά και τους τρόπους διεξόδου από την οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση, στην εκδήλωση που  διοργάνωσε το Ινστιτούτο διπλωματίας και Παγκόσμιων Εξελίξεων με θέμα «Ο ρόλος της λογικής στην κοινωνία» στις 21 Ιουνίου του 2011 (σχολίασε ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος).

 Ο Απ. Δοξιάδης τόνισε  ότι πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι αν δεν κάνουμε κάποια πράγματα δυσάρεστα,  σχετικά ειρηνικά ως κοινωνία, και  συναινετικά, ελοχεύει ο κίνδυνος να πέσουμε σε μία καταστροφή από την οποία θα κάνουμε πολλές δεκαετίες να συνέλθουμε.  Πρέπει λοιπόν να υποτάξουμε το θυμικό και την οργή μας μπροστά στον κίνδυνο μίας μεγάλης καταστροφής.

Ο Χ.Τσούκας τόνισε ότι το επίσημο πολιτικό σύστημα πρέπει να ακούσει την «πλατεία». Οι πολιτικοί πρέπει να αφουγκραστούν τη θυμική διάθεση που συνέχει τους αγανακτισμένους της «πλατείας» έτσι ώστε να μπορέσει να την μετασχηματίσει σε κάτι γόνιμο. Είπε επίσης ότι και οι πολιτικοί με τη σειρά τους πρέπει να επιδείξουν υποδειγματικές συμπεριφορές και να αποποιηθούν τα προνόμια τους ώστε να ανυψωθούν ηθικά στα μάτια των ελλήνων.

Ο Αρ. Δοξιάδης είπε με τη σειρά του ότι η λύση θα επέλθει μέσα από τους ίδιους τους Έλληνες οι οποίοι μετά από μία δύσκολη περίοδο προσαρμογής στις νέες συνθήκες, με την εργασία τους θα βρουν τον τρόπο να ορθοποδήσουν και θα οδηγήσουν τη χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης. Κρίσιμο χαρακτήρισε το ρόλο των «αγανακτισμένων» τη δεδομένη χρονική στιγμή και είπε ότι ενδεχομένως να ορίσει κάποιες κρίσιμες επιλογές του έτους. 

κατεβάστε” εδώ το αρχείο ΗΧΟΥ της συζήτησης με δεξί “κλίκ” & save target

4 Σχόλια

 1. Με διεφθαρμενους πολιτικους και ενα συστημα που κινειται στα ορια της μαφιας, κανενα θυμικο ή οργη δεν προκειται να καταλαγιασει. Η κοινωνια εκεινο που μπορει να παραχωρισει στην κομματοκρατια και κλεπτοκρατια να δωσει ανοιχη αν αποφασισουν οικεια βουλησει να πανε στα σπιτια τους.

 2. Η τοποθέτηση του πρώτου ομιλητή ότι η λογική προκειμένου να κατανοήσει ένα πολύπλοκο ζήτημα κάνει ανάλυση σε επιμέρους στοιχεία μέχρι να φθάσει στην απλούστερη μορφή όπως η γεωμετρία χρησιμοποιεί σαν απλούστερο στοιχείο το σημείο, αποτελεί και την μεθοδολογία της λογικής που την κάνει να είναι πανίσχυρη. Με αυτή όμως την παραδοχή θα πρέπει η ανάλυση της συμπεριφοράς των ανθρώπων και μάλιστα όπως επιχειρήθηκε από τους ομιλητές, η διαφοροποίηση της συμπεριφοράς του Έλληνα θα πρέπει να πάει επίσης σε ανάλυση επιμέρους στοιχείων όπως: Η λογική είμαι μέρος της νόησης, η νόηση φιλοξενείται μέσα στον ανθρώπινο εγκέφαλο, η στοιχειώδης μονάδα λειτουργίας του εγκεφάλου είναι το νευρώνιο. Θα ήθελα τόσο οι ομιλητές όσο και το ακροατήριο επειδή όλοι είναι αξιόλογοι επιστήμονες να μελετήσουν την εργασία που βρίσκεται στον παρακάτω δεσμό η οποία πραγματεύεται την ανθρώπινη νόηση όπου η λογική είναι μέρος της νόησης και γίνεται ανάλυση σε επίπεδο νευρώνα, και να κάνουν σχόλια και κριτική στην εργασία αυτή.
  http://www.env.aegean.gr/labs/Remote_sensing/publications/Hatzopoulos-Hsss-Gr-2-Ref.pdf
  Ι. Ν. Χατζόπουλος
  Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

 3. [quote name=”Ιωάννης Ν. Χατζόπουλος”]Η τοποθέτηση του πρώτου ομιλητή ότι η λογική προκειμένου να κατανοήσει ένα πολύπλοκο ζήτημα κάνει ανάλυση σε επιμέρους στοιχεία μέχρι να φθάσει στην απλούστερη μορφή όπως η γεωμετρία χρησιμοποιεί σαν απλούστερο στοιχείο το σημείο, αποτελεί και την μεθοδολογία της λογικής που την κάνει να είναι πανίσχυρη. Με αυτή όμως την παραδοχή θα πρέπει η ανάλυση της συμπεριφοράς των ανθρώπων και μάλιστα όπως επιχειρήθηκε από τους ομιλητές, η διαφοροποίηση της συμπεριφοράς του Έλληνα θα πρέπει να πάει επίσης σε ανάλυση επιμέρους στοιχείων όπως: Η λογική είμαι μέρος της νόησης, η νόηση φιλοξενείται μέσα στον ανθρώπινο εγκέφαλο, η στοιχειώδης μονάδα λειτουργίας του εγκεφάλου είναι το νευρώνιο. Θα ήθελα τόσο οι ομιλητές όσο και το ακροατήριο επειδή όλοι είναι αξιόλογοι επιστήμονες να μελετήσουν την εργασία που βρίσκεται στον παρακάτω δεσμό η οποία πραγματεύεται την ανθρώπινη νόηση όπου η λογική είναι μέρος της νόησης και γίνεται ανάλυση σε επίπεδο νευρώνα, και να κάνουν σχόλια και κριτική στην εργασία αυτή.
  http://www.env.aegean.gr/labs/Remote_sensing/publications/Hatzopoulos-Hsss-Gr-2-Ref.pdf
  Ι. Ν. Χατζόπουλος
  Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου
  [/quote]

  Κύριε Χατζόπουλε το λινκ δεν λειτουργεί

 4. Κύριε Χατζόπουλε το λινκ δεν λειτουργεί

  Πρέπει να αφαιρεθούν τρία κενά (spaces) που μπήκαν μόνα τους και επισημαίνονται πιο κάτω με το #

  gr/#labs /publi#cations/ Hsss-#Gr-2

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ