Ο Κώστας Κουτσουρέλης στο Αντίφωνο

2
1264

Μετά από μία εισαγωγική, δι’ ολίγων, παρουσίαση του έργου του  Κώστα Κουτσουρέλη, η συνέντευξη* εκκινεί από τον προσδιορισμό του διεθνούς χαρακτήρα της κρίσης για να μεταβεί κατόπιν στις ελλαδικές διαστάσεις της. Έμφαση αποδίδεται στον παρασιτισμό, ως κατεξοχήν γνώρισμα της ελλαδικής κοινωνίας, υπό την έννοια ότι πρόκειται για μία κοινωνία που καταναλώνει περισσότερα από τα όσα παράγει. Αυτός ο παρασιτικός χαρακτήρας είναι και το σημείο από όπου εποπτεύονται τα μείζονα πολιτικά διακυβεύματα της συγκυρίας αλλά και τα ζητήματα που τίθενται στην προσπάθεια σύλληψης της νεοελληνικής ταυτότητας. Επιλογικά δίνεται ξέχωρη σημασία στον λογοτεχνικό-καλλιτεχνικό μοντερνισμό και την διασύνδεσή του με τα όσα προηγήθηκαν. Όλα τα παραπάνω αναδείχθηκαν συσχετιζόμενα και με άλλα επιμέρους ερωτήματα και θέματα.

*Η συνέντευξη δόθηκε στα τέλη Νοέμβρη στον  Λεωνίδα Σταματελόπουλο, διαχειριστή του ιστολογίου «Μέσα Ελλάδα»

2 Σχόλια

  1. Ο συνεντευξιαζόμενος υποστηρίζει ότι ο παρασιτισμός είναι ο μόνος λόγος που καταντήσαμε σ’ αυτά τα χάλια. Και ότι η λιτότητα είναι η μόνη απάντηση!

  2. Αξίζει να θυμόμαστε ότι η… διαφωτισμένη νεοελληνική μιζέρια ως [i]«χάλια»[/i] περιέγραφε – τότε – ακόμα και τις εποχές τής (παρασιτούσας) ευμάρειας. Και, πάντως, όχι επειδή είχε συνείδηση της σοβούσας παρασιτικότητας.
    Τις περιέγραφε ως «χάλια» επειδή ουδέποτε εννοούσε τι ήθελε.

    Ο συνεντευξιαζόμενος, από κει και πέρα, μας δίνει τη σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια απ’ τις λίγες μεστές συνεντεύξεις των πτωχευμένων ετούτων καιρών.

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ