Οι άνθρωποι της ηχηρής σιωπής

1
465

Αθηνά Ξούρα Μπακατσέλου

(Αφιερωμένο στον π. Κύριλλο, ηγούμενο της Μονής Τιμίου Προδρόμου του ΄Εσσεξ)

Υπάρχουν τη σύγχρονη εποχή άνθρωποι που σιωπούν. Είναι ανάμεσά μας και η σιωπή τους είναι ηχηρή. Εργάζονται σιωπηλά και ακοπίαστα, δίχως να ασχολούνται με τίποτε άλλο, ωσάν να μην τους αγγίζει το περιβάλλον. Είναι αυτοί που δεν σου ζητούν ποτέ να μην τους διακόψεις και δεν το πράττεις. Μιλούν πότε-πότε και είναι  τότε ωσάν να σου τείνουν το χέρι και να σε ανεβάζουν σ΄έναν άλλο κόσμο πιό φωτεινό, πιό ήσυχο, γαλήνιο... απ΄όπου δεν θέλεις να φύγεις ή τον αποζητάς όταν ο όχλος σε πνίγει. Γίνεται κουράγιο τούτος ο τόπος κι από ΄κει μπορείς να αντέξεις όλες τις μικρότητες τούτου εδώ του κόσμου.

Οι άνθρωποι της σιωπής και της διάκρισης ζουν ανάμεσά μας και στην αρχή περνούν απαρατήρητοι. Θεωρούνται ασήμαντοι -  Δεν μάθαμε να ακούμε τη σιωπή και δεν γνωρίζουμε τη λέξη διάκριση-  ΄Εως ότου το μεγαλείο που πηγάζει από τούτη τη σιωπή, τη σιωπηλή  ασημαντότητα, γίνει ηχηρή και εκκωφαντικά φτάνει στο νου μας. Διότι μόνο εκεί μπορεί να ακουστεί ετούτη η σιωπή. Στο νου και να ξυπνήσει την ψυχή μας. Για να μας ψιθυρίσει χίλια όσα για το βαθύ νόημα της ύπαρξής  μας, για τούτο το θείο δώρο, τη zωή, που την αφήνουμε να ξοδεύεται άλλογα και να φεύγει γρήγορα, μέσα στου κόσμου τη βουή,  σαν το νερό ανάμεσα από τα δάχτυλα της ανοιχτής μας παλάμης.

Μας αρέσουν οι άνθρωποι της σιωπής. Νοιώθουμε ότι θα βρούμε ένα λιμάνι σ΄αυτούς. ΄Υσυχο, απάνεμο. Αυτό που θέλει η ψυχή μας.

Σ΄ευχαριστούμε καλέ μας π. Κύριλλε για τα μαθήματα σιωπής και διάκρισης που μας παραδίδεις ακόμα....

πηγή: Aντίφωνο

1 σχόλιο

  1. Άρθρο μεστό, πλήρες νοήματος, δίχως να ενδιαφέρεται να πείσει κανέναν.
    Προπαντός, λείπουν οι εξιστορήσεις: γεγονότα, ημερομηνίες, καθέκαστα κ.λπ., που κουράζουν αφόρητα πια…
    Αλήθεια, τα λίγα αυτά γραφόμενα, είναι πρόταση ζωής.

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ