Ναόμι Κλάιν:”Σας εκπαιδεύουν να αισθάνεστε ένοχοι”

6
320
Η Ναόμι Κλάιν μιλάει με μια τόσο απαλή φωνή που δεν μπορείς να φανταστείς ότι κρύβει μέσα της τόσο δυναμισμό. Και επίσης, ούτε ότι αυτή η 40χρονη Καναδέζα θεωρείται από πολλούς μία από τις πιο μαχητικές δημοσιογράφους της εποχής μας, με τέτοια απήχηση στην αμερικανική Αριστερά που πολλοί να τη θεωρούν ακόμη και διάδοχο του Νόαμ Τσόμσκι.  Οταν λοιπόν τη ρωτήσαμε ποια είναι η άποψή της για την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα, υπήρξε καταπέλτης: «Η Ελλάδα θυσιάστηκε για να σωθεί η ευρωζώνη. Και για να γίνει, σας εκπαιδεύουν να αισθάνεστε ένοχοι γι΄ αυτό που είστε. Εχουν ήδη διαγνώσει ότι είστε άρρωστοι». Η κυρία Κλάιν μένει μόνιμα στο Τορόντο του Καναδά, μαζί με τον σύζυγό της Αβι Λιούις. Στην ελληνική γλώσσα κυκλοφορεί το τελευταίο βιβλίο της με τίτλο «Το δόγμα του σοκ» («Τhe Shock Doctrine»), το οποίο αποτελεί μια σκληρή πολεμική εναντίον του «καπιταλισμού της καταστροφής», όπως η ίδια τον αποκαλεί.  

Στο βιβλίο «Το δόγμα του σοκ» της Ναόμι Κλάιν υπάρχει μια λεπτομερέστατη καταγραφή της δράσης του ΔΝΤ σε διάφορες χώρες την τελευταία 30ετία, όπου αποτυπώνονται οι δραματικές επιπτώσεις της παρέμβασής του, κυρίως στη Λατινική Αμερική (Αργεντινή, Βολιβία), αλλά επίσης στη Ρωσία. 

«Παρακολουθώ από πολύ κοντά την ελληνική κρίση και φυσικά την παρέμβαση της τρόικας του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» λέει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» η κυρία Κλάιν. «Αυτό που με εντυπωσίασε» σημειώνει, «ιδιαίτερα στην αρχή της κρίσης, ήταν ότι οι Ελληνες αντιστάθηκαν στα όσα πήγαιναν να τους επιβληθούν. Οταν μάλιστα και στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαμε την κρίση με τις τράπεζες, επεσήμαινα το γεγονός αυτό σε αμερικανούς συνομιλητές μου»


Μετά βέβαια το κλίμα σταδιακά άλλαξε. «Οταν τα πράγματα δυσκόλεψαν,άρχισε η “εκπαίδευση”. Κατ΄ αρχάς,το ΔΝΤ διέγνωσε ότι είστε άρρωστοι,ότι ο χαρακτήρας των Ελλήνων είναι άρρωστος. Και τώρα σας εκπαιδεύουν να αισθάνεστε ένοχοι γι΄ αυτό που είστε. Πρόκειται για μια τακτική κοινωνικής παθολογίαςη οποία δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Επεκτείνεται και στις υπόλοιπες χώρες του μεσογειακού Νότου».«Πρόκειται» τονίζει η γνωστή συγγραφέας «για μια κλασική περίπτωση όπου οι κυβερνήσεις βρίσκουν το κατάλληλο άλλοθι. Αφού εμείς είμαστε ανίκανοι να τα καταφέρουμε μόνοι μας, ας φέρουμε κάποιους άλλους να το κάνουν για εμάς»

Κατά μία έννοια, «η περίπτωση της Ελλάδας είναι εμβληματική. Στην πορεία,ο στόχος από την παρέμβαση της τρόικας άλλαξε» υπογραμμίζει. «Αν το δει κανείς σε παγκόσμιο επίπεδο,δεν μιλάμε πλέον απλώς για την ιδιωτικοποίηση μεγάλων τομέων της οικονομίας. O σκοπός είναι η απενοχοποίηση των τραπεζών,η μεταφορά του βάρους της αποτυχίας από τους ώμους των ελίτ σε εκείνους των απλών ανθρώπων» λέει η κυρία Κλάιν. 

«Σώσατε το ΔΝΤ από τη χρεοκοπία»

«Γιατί το κοστούμι του ΔΝΤ δεν προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε χώρας και είναι ίδιο για όλες;» ήταν μία από τις ερωτήσεις προς την κυρία Κλάιν. «Πραγματικάδεν μπορώ να σας δώσω ξεκάθαρη απάντηση» παραδέχεται με μια μικρή δόση ενοχής. «Είναι απορίας άξιο πώς δεν κατάλαβαν ας πούμε ότι, καθώς η Ελλάδα δεν μπορούσε να προχωρήσει σε υποτίμηση, ο πληθωρισμός λογικά θα ανέβαινε.Υπάρχει επίσης και κάτι άλλο» προσθέτει. «Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008,οι περισσότεροι ανέμεναν ότι το ΔΝΤ θα άλλαζε μυαλά. Περιμέναμε ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο θα υπερίσχυε του αμερικανικού.Τώρα γιατί δεν έγινε κάτι τέτοιοπαραμένει άγνωστο.Ισως οι άνθρωποι του ΔΝΤ να έχουν πέσει όλα αυτά τα χρόνια σε μια ιδεολογική παγίδα»

Ωστόσο, όπως εξηγεί η κυρία Κλάιν, μετά και την εμπειρία της Αργεντινής, «το ΔΝΤ ήταν έτοιμο κυριολεκτικά να χρεοκοπήσει,τόσο ιδεολογικά όσο και χρηματικά. Σε αυτό είχε βοηθήσει και η οικονομική κρίση μετά το 2008. Μην ξεχνάτε ότι το ΔΝΤ είχε αναγκαστεί να πουλήσει ακόμη και χρυσό από τα αποθέματά του. Και βέβαιαη εικόνα του στον αναπτυσσόμενο κόσμο ήταν τόσο κακή που οι ηγεσίες των χωρών αυτών δεν ήθελαν να το δουν μπροστά τους». «Τώρα όμως» επισημαίνει «το ΔΝΤ βρήκε μια νέα “αγορά”:την Ευρώπη.Κατά έναν περίεργο τρόπο,σώσατε το ΔΝΤ από τη χρεοκοπία»

Τι λέει για τον Ομπάμα 

«Οι νέοι άνθρωποι έχουν χάσει πλέον τον ενθουσιασμό που είχαν για τον Μπαράκ Ομπάμα » δηλώνει η κυρία Κλάιν. «Ο Ομπάμα ήταν εκπληκτικός στην προεκλογική εκστρατεία του. Εκανε τους Αμερικανούς να αισθάνονται ότι μπορούν να γίνουν καλύτεροι. Ωστόσο, στην Ουάσιγκτον υπάρχουν ορισμένα θέματα που είναι ταμπού,όπως η Γουόλ Στριτ ή το Ισραήλ.Και ο Ομπάμα δεν μπόρεσε να το ξεπεράσει αυτό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Δημοκρατικοί να χάσουν την εμπιστοσύνη της βάσης τους.Πάρτε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Τώρα που έφυγε από τον Λευκό Οίκο ο Λάρι Σάμερς οι φήμες λένε ότι θα τον αντικαταστήσει ένα στέλεχος της Γουόλ Στριτ.Ολα αυτά θα κριθούν στις επικείμενες εκλογές για το Κογκρέσο» καταλήγει. 


Η «Πασιονάρια» του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης 

 

Οταν ήταν μικρή, η Ναόμι Κλάιν συνήθιζε να ψωνίζει συνέχεια. Ποιος να φανταζόταν ότι αρκετά χρόνια αργότερα θα έγραφε ένα βιβλίο που από πολλούς χαρακτηρίστηκε η «Βίβλος» κατά των πολυεθνικών. Το «Νo Logo: Νo Space, no choice, no jobs: Η βίβλος του αντι-εταιρικού ακτιβισμού», που εκδόθηκε το 2000, τη μετέτρεψε ουσιαστικά σε «πασιονάρια» του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης. 

Γεννηθείσα το 1970 στο Μόντρεαλ από αριστερή οικογένεια που μετανάστευσε το 1967 από τις ΗΠΑ στον Καναδά λόγω αντίθεσης στον πόλεμο στο Βιετνάμ, η νεαρή Ναόμι μεγάλωσε σε ένα πολιτικοποιημένο περιβάλλον. Σήμερα ερευνά μανιωδώς διάφορα θέματα και προσφέρει μια εναλλακτική ματιά στα πράγματα. Το 2007 εκδόθηκε «Το δόγμα του σοκ» και, όπως λέει η ίδια, «δεν αποφάσισα εγώ να γράψω αυτό το βιβλίο.“Εκείνο” το αποφάσισε για μένα. Είχα πάει στο Ιράκ όταν ο Πολ Μπρέμερ διοικούσε τη χώρα αμέσως μετά τον πόλεμο. Οι Αμερικανοί είχαν αποφασίσει να εφαρμόσουν την τακτική του “σοκ και δέους” με την οποία κέρδισαν τον πόλεμο και στην οικονομία. Αδιαφόρησαν πλήρως για το τι συνέβαινε στο Ιράκ και ήθελαν να ιδιωτικοποιήσουν αμέσως τα πάντα. Να φανταστείτε ότι ο διερμηνέας μου δεν γνώριζε να υπάρχει λέξη για την ιδιωτικοποίηση στα ιρακινά.Ετσι άρχισα να γράφω για τον καπιταλισμό της καταστροφής γνωρίζοντας από πρώτο χέρι και την εμπειρία της Αργεντινής»

Το νέο βιβλίο της θα έχει θέμα την κλιματική αλλαγή και έχει ήδη αρχίσει έρευνα. Για αυτό και έχει περιορίσει τις διαλέξεις της ανά τον κόσμο αλλά προλαβαίνει να γράφει άρθρα για έντυπα όπως η βρετανική εφημερίδα «Guardian» και το αμερικανικό περιοδικό «Τhe Νation».

6 Σχόλια

 1. Βρήκα τον τρόπο που θα μας ελέγχουν όλους «Το δόγμα του σοκ».
  Τα πράγματα είναι πολύ πολύ πιο πολύπλοκα και δεν μπορούν να απλοποιηθούν στο «οι ΗΠΑ παίζουν τον κόσμο σαν μαριονέτες» ή «μετά από μία καταστροφή, τα κοράκια τρώνε το δημόσιο».

  Αυτά που λέει για τα βασανιστήρια στην αγεντινή δεν κολλάνε, βασανίστηκαν γύρω στις 20.000 από τους 20.000.000 κατοίκους. Ο κόσμος από που μάθαινε για τα βασανιστήρια; Το ιντερνετ ή την τηλεόραση; Αυτοί που ζούσαν ξένοι μέσα σε ξένους στις μεγάλες πόλεις βασανίστηκαν, στα χωριά δεν κατάλαβαν τίποτα.

  Ιδιαίτερα στο θέμα του Ιρακ και Αφγανιστάν, ξέχασαν να πουν ότι όλες οι γειτονικές χώρες άπλωσαν το χεράκι τους, βάζοντας μισθοφόρους αντάρτες και δίνοντας στρατιωτικό εξοπλισμό. Τα πράγματα δεν πήγαν όπως ακριβώς ήθελαν.
  Οι ΗΠΑ έφτασαν στην χρεωκοπία εξαιτίας των πολέμων. Αν και δίνουν μαγειρεμένα στοιχεία για την οικονομία τους, βλέπουμε ότι ο προϋπολογισμός του στρατού αυξάνεται αλλά το κόστος του αυξάνεται γρηγορότερα, π.χ. F-35.
  Οι ΗΠΑ πήραν τον δρόμο του κομμουνισμού αλλά ντρέπονται να το πούνε και το ονομάζουν σωτηρία της οικονομίας ή κάτι τέτοιο.
  Σε τι διαφέρουν οι ΗΠΑ από την Σοβιετική Ένωση, όταν κρατικοποιεί τράπεζες, κρατικοποιεί αυτοκινητοβιομηχανίες και οι πολίτες ζουν με κουπόνια φαγητού;

  Στην Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμοστεί το παραπάνω. Ασχολούμαστε υπερβολικά με την πολιτική. Παίρνουμε με τις πέτρες τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους, ανεξαρτήτως κόμματος. Έναν μεγάλο ξένο ή εγχώριο «σωτήρα» δεν θα τον δεχόμασταν με τίποτα. Αν δούμε ιδιωτικοποίηση παιδείας ή νοσοκομείων θα διαλυθεί το σύμπαν.
  Σε περίπτωση πολέμου θα κρατικοποιηθούν τα πάντα στην Ελλάδα.
  Επιπλέον έχουμε την Ορθόδοξη Εκκλησία, που θα επιβιώσει ακόμα και μετά από πυρηνικό πόλεμο, όπως οι κατσαρίδες.

 2. Αν δεν γίνει διαχωρισμός κράτους εκκλησιας, τα πράγματα θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο…

  Διότι το δόγμα του σοκ, είναι νεότερο σε σχέση με το dogma του ότι είμαστε απόγονοι του Αβραάμ και του Νώε και των παιδιών αυτών τα οποια εξαπλώθηκαν επάνω στην γη και που διδάσκονται στους “νεοελλαδιτες” από του “δασκάλους” με επιμονη και υπομονή έως αποδεκατισεως κάθε σπιθαμής λογικής.

  Η βάση όλων των διαστρεβλώσεων και των δογμάτων ξεκινούν από εκεί. Και εδώ στο ελλάδα δεν βγαίνει να μιλήσει κανεις για να πει τα αυτονόητα, με επιστημονικά και ιστορικά στοιχεια, γιαυτο η κατηφόρα θα είναι ακόμα μεγαλύτερη και η σύγκρουση αναπόφευκτη.

 3. αυτο που δεν καταλαβα ειναι κατα ποσο μπορουν να ελενχθουν ολα αυτα η κατα ποσο ειναι εγκυρα και οχι κατευθυνομενα,ομως τελικα αυτο που δινη σαν οδηγια ”ολοι στους δρομους” μαλον ξερη οτι δεν προκειτε να γινη επομενως γιατι το λεει?
  εξαλου ολα μοιαζουν σαν να απευθυνονται σε πολιτες του 1960 και οχι του 2011 δυστυχως δεν φαινετε και η ιδια να πολυκαταλαβαινει τοσο πολυπλοκες οικονομικες πολαπλοτητες.
  μονο η θεωρια του χαους μπορει κατι να βρει αλλα δεν προκειτε τιποτε να διορθωση ολα εχουν δρομολογηθει και δεν ανακοπτετε μεχρι να δωση αυτο που θα φανει τα επομενα χρονια …
  καλο κουραγιο στις επομενες γενιες αν..υπαρξουν!!!

 4. ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Η ΛΥΣΗ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΑΚΑΜΨΕΙΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΝΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΡΑ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΞΕΠΕΡΝΕΙ ΟΠΟΙΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΣΤΗΝΕΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ ΟΙ ΑΣΚΟΙ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ ΜΟΝΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
  ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΕΡΜΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΟΤΣΙΛΝΤ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΟΚΦΕΛΕΡ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥΣ ”ΑΡΧΗΓΟΥΣ” ΤΩΝ ”ΚΡΑΤΩΝ” ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΟΛΙΤΗ… ΚΑΛΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ…

 5. Σας συγχαίρω καταρχήν που προβάλλατε μια τόσο συγκροτημένη και τεκμηριωμένη άποψη που μου έλυσε πολλά ερωτήματα και με έκανε να καταλάβω καλύτερα τα πολιτικά γεγονότα των τελευταίων ετών.

  Το σχόλιο όμως του Dimitri D. είναι ασυνάρτητο και αντιφατικό με παραποίηση πασίγνωνστων γεγονότων. Αν και δεν έχω σχέσεις με την εκκλησία με εξόργισε η τελευταία του φράση περί της Ορθόδοξης εκκλησίας και τις κατσαρίδες δείχνει ότι είναι κακόβουλος και ανόητος.

 6. ,,ΕΝ ΤΩ ΚΟΣΜΩ ΘΛΙΨΙΝ ΕΞΕΤΕ ΑΛΛΑ ΘΑΡΣΕΙΤΕ ,ΕΓΩ ΝΕΝΙΚΗΚΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ ,,ΙΩΑΝΝΗ ΙΣΤ 33. Δεν αποσιωπα ο θεος τα επικειμενα βασανα των πιστων καθε αλλο Μας τα προλεγει με μοναδικη σαφηνεια.Και δεν τα προλεγει απλως,αλλα καθοριζει και με ποιο τροπο θα τα αντιμετωπισουν οι χριστιανοι…ακουγονται κρυσταλινα τα λογια του Κυριου. Προλεγει τα δεινα για να τα εχουν υποψιν τους οι πιστοι ωστε να τα υπομεινουν.Ειναι μια εγκυρος προειδοποιησις, τα λογια του Χριστου, ειναι μια προετοιμασια,αλλα ειναι και ενα σαλπισμα θαρρους .Γι’αυτο και λεγει ,,θαρσειται,, διοτι εγω ειμαι ο νικητης του κοσμου τουτου του αμαρτωλου και του θανατου .Μονον οι πολιτικοι και οι κατασκευαστες θεωριων και κοινωνικων συστηματων παρουσιαζουν εις τους οπαδους τους τα πραγματα ροδινα Ο Χριστος τα προλεγει οπως ακριβως θα συβουν.

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
Please enter your name here