Μερικές επισημάνσεις για τον ρόλο της θρησκείας στο γίγνεσθαι της κοινωνικής πραγματικότητας

113
926

Γιώργης Παπανικολάου

Η θρησκεία, ως βασικός συστατικός θεσμός της ανθρώπινης κοινωνίας, διαδραματίζει πάντα πρωτεύοντα ρόλο στη συνολική δυναμική που διαμορφώνει την εκάστοτε κοινωνική πραγματικότητα. Ο ρόλος αυτός πραγματώνεται ποικιλότροπα σε οποιαδήποτε μορφή κρατικής - κοινωνικής συγκρότησης, είτε μιλάμε για την αποδοχή μιας και μόνης θρησκείας είτε για την επικράτηση της ανεξιθρησκείας. Αλλά ακόμη και στις επίσημα αθεϊστικές κοινωνίες, η θρησκευτικότητα, ως αρχέγονη ανθρώπινη ανάγκη, πάντα έψαχνε κι έβρισκε τρόπους για να εκφραστεί.

Έτσι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ανθρώπινες κοινωνίες συγκροτούνται σε κρατικές οντότητες έχοντας τη θρησκεία ως βασικό συστατικό τους στοιχείο, πράγμα που επίσημα διαπερνά την οποιαδήποτε μορφή άσκησης της εξουσίας, κι ακόμα περισσότερο όταν η ίδια η θρησκεία αποκτά πλήρη πολιτική έκφραση αναλαμβάνοντας όλες τις εξουσίες (θεοκρατία).

Αν έτσι έχουν τα πράγματα: Πως γίνεται να επικρατεί μέχρι και σήμερα μια κατάσταση σαδιστικής αναλγησίας που μεταφράζεται σε πολύμορφους πολέμους, οι οποίοι επιφέρουν τη φτώχεια, την εξαθλίωση και τη δυστυχία;
Πως γίνεται να υπάρχουν άνθρωποι που, έχοντας τον τρόπο να δρουν εξουσιαστικά, αντιμετωπίζουν ή μεταχειρίζονται άλλους ανθρώπους ως αντικείμενα μιας πολύμορφης εκμετάλευσης;
Πως μπορεί ο άνθρωπος, έχοντας υπόψη τα όσα τρομερά και τραγικά έχει διαπράξει στη διάρκεια της ιστορικής του διαδρομής, να εξακολουθεί τον ίδιο τρόπο βίωσης της καθημερινότητάς του, αδιαφορώντας για την όποια δυνατότητα μιας ουσιαστικής αλλαγής;
Πως μπορεί η κοινωνία να δέχεται, σχεδόν χωρίς αντίδραση, την ισοπεδωτική επέλαση ενός παγκόσμιου πλέον συστήματος εξουσίας, το οποίο, εμπορευματοποιώντας τα πάντα, ανάγει σε υπέρτατο σκοπό του ανθρώπου την επίτευξη του "κέρδους" μέσα από ένα συνεχές "δούναι και λαβείν";
Πως γίνεται η θρησκεία, ως ιδρυτικός θεσμός εξουσίας, να δέχεται όλη αυτή τη κατάσταση χωρίς να οργανώνει μια "νόμιμη άμυνα", μέσα απ' το τεράστιο δίκτυο που διαθέτει, δείχνοντας, με λόγια και πράξεις ουσίας, προς έναν άλλο τρόπο ζωής, για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου;

Αλλά για ποια θρησκεία μιλάμε; Ποια θρησκεία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κίνημα μιας πραγματικής αλλαγής του κόσμου των ανθρώπων;

Χωρίς να αναφερθούμε σε δογματικούς διαχωρισμούς διαπιστώνουμε ότι, μετά τη κατάρευση του παγανισμού και των ειδώλων, οι θρησκείες που επικράτησαν παγκόσμια είναι η Χριστιανική και η Μουσουλμανική, οι οποίες προέρχονται ή και αποτελούν συνέχεια της Ιουδαϊκής μονοθεϊστικής θρησκείας. Εδώ λοιπόν μπορούμε να επισημάνουμε ότι η ρήση του Ξενοφάνη ότι "οι άνθρωποι έπλασαν τους θεούς κατ' εικόνα και κατ' ομοίωσή τους", αντιστρέφεται και σύμφωνα με τη Παλαιά Διαθήκη: "Ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο κατ' εικόνα και κατ' ομοίωσή Του".
Πέρα απ' τις όποιες άλλες θεολογικές ερμηνείες της παραπάνω επισήμανσης, αυτό που κυρίως μπορεί να σημαίνει είναι ότι, ο άνθρωπος, με βάση τη λογικότητά του, έχει τη βουλητική δυνατότητα να ξεπεράσει τις δεσμεύσεις των παραλλαγών του ενστίκτου και να αναχθεί βιωματικά στις ανώτερες πνευματικές καταστάσεις της φιλαλληλίας και της αγάπης. Αυτή η ερμηνεία αποτελεί κύριο άξονα της Χριστιανικής θρησκείας, η οποία ονομάζεται και θρησκεία της αγάπης.

Αλλά αν υποθέσουμε ότι ένας βαπτισμένος Χριστιανός, που σκέφτεται ν' ακολουθήσει πραγματικά αυτόν τον δύσκολο δρόμο, θελήσει να βρει στήριγμα κι αποκούμπι στην Αγία Γραφή, θα εκπλαγεί και ίσως απογοητευτεί. Κι αυτό θα συμβεί, γιατί θα διαπιστώσει ότι ο Θεός - εκτός από Φιλεύσπλαχνος και Μεγαλόθυμος Δημιουργός - παρουσιάζεται περισσότερο ως ο Υπέρτατος Άρχοντας - εξουσιαστής, ο οποίος δρα και συμπεριφέρεται απέναντι στα δημιουργήματά του με τρόπο εκδικητικό κι ανάλγητο, που παραπέμπει σε ενστικτώδεις ανθρώπινες εξουσιαστικές πρακτικές. Ο Θεός, μεταξύ των άλλων, όχι μόνο δέχεται κι ευλογεί τον θεσμό της δουλείας και τις διακρίσεις μεταξύ ανθρώπων, αλλά καθιερώνει και τις διακρίσεις μεταξύ φυλών και λαών, μιλώντας για ευλογημένους ή καταραμένους ανθρώπους και για περιούσιους ή υποδεέστερους λαούς. Επίσης, ο Υπέρτατος ΄Αρχοντας, ευλογεί τους πολέμους, τις σφαγές και την ολοκληρωτική καταστροφή λαών που δεν του είναι αρεστοί, προκειμένου να επιβάλει τη παρουσία του εκλεκτού του λαού. Επεμβαίνει και ορίζει μέχρι και το μοίρασμα των λάφυρων του πολέμου, μεταξύ των πολεμιστών, του λαού και των ιερέων. Φανερώνεται ως ο Παντοδύναμος Δημιουργός και Παντοκράτωρας, που απαιτεί απόλυτη υπακοή στις εντολές του απειλώντας τον παραβάτη με σκληρή τιμωρία. Ο Θεός, σύμφωνα με όσα αναγράφονται στη Παλαιά Διαθήκη, ζητά απ' τον πιστό Ισραηλινό να τον φοβάται και να τον προσκυνά, και να δείχνει έμπρακτα τη λατρεία του κτίζοντας βωμούς και προσφέροντας θυσίες με τη σφαγή και τη καύση των καλύτερων ζώων. Σε ανταπόδοση γι' αυτή τη συμπεριφορά ο Θεός ευλογεί τον πιστό και τον ανταμείβει με περισσότερα αγαθά και ζώα, έστω κι αν αυτό γίνεται πολλές φορές σε βάρος άλλων ανυποψίαστων ανθρώπων.
Έτσι ο Θεός όχι μόνο εγκρίνει την έννοια του "δούναι και λαβείν" που επικρατεί στις σχέσεις των ανθρώπων, αλλά και ανάγει αυτή την έννοια σε υπαρκτικό χαρακτηριστικό της δικής του έννοιας.

Μετά απ' αυτή τη "φανέρωση" του "Προσώπου" του Θεού, γεννάται το ερώτημα: Γιατί το βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, το οποίο επί της ουσίας αποτελεί ένα ιστορικό; αφήγημα της "ελέω Θεού" ιδρύσεως του έθνους του Ισραήλ, πρέπει να υπάρχει αυτούσιο στην Αγία Γραφή των Χριστιανών;
Πως συμβιβάζεται η έννοια του Θεού ως απειλητικού Άρχοντα - Εξουσιαστή που αξιώνει προσκυνήματα και θυσίες, με την έννοια του Θεού ως Υπέρτατου Χορηγού Καλοσύνης, Συγχώρησης κι Αγάπης, όπως φανερώνεται μέσα από τα λόγια και τις πράξεις του Χριστού, που αναγράφονται στη Καινή Διαθήκη;
Η απάντηση σ' όλα αυτά δίνεται μέσα απ' την ιστορική διαδρομή του Χριστιανισμού ως επίσημης θρησκείας, η οποία όχι μόνο είναι γεμάτη από φόνους, ραδιουργίες και σκληρούς θρησκευτικούς πολέμους για το μοίρασμα της εξουσίας, αλλά κι απ' τη διαχρονική επίδραση στο κοινωνικό γίγνεσθαι ως πυλώνας στήριξης της επιβολής κάθε αυταρχικής και ολοκληρωτικής εξουσίας, στα πλαίσια των διάφορων παραλλαγών του καπιταλισμού, του ιμπεριαλισμού και της αποικιοκρατίας.

Το ριζοσπαστικό πνεύμα μιας πραγματικής κοινωνικής αλλαγής, που ευαγγελίζεται η έννοια του Θεού της Αγάπης, όπως σηματοδοτείται από την επί του όρους ομηλία του Ιησού - που αποτελεί και την ουσία του Χριστιανισμού -  τέθηκε σε άμεση συντηρηκοποίηση, όταν οι απολογητές της θρησκείας συνέδεσαν τις δυο αντιφατικές έννοιες του Θεού στην Αγία Γραφή, επιφέροντας σκόπιμη σύγχιση. Το γεγονός αυτό λειτούργησε καταλυτικά για την απευθείας σύνδεση του Χριστιανισμού με την εξουσία, κι έδωσε βήμα στους διάφορους δογματικούς θεολογούντες να ερμηνεύουν την Αγία Γραφή κατά περίπτωση και σύμφωνα με τις εκάστοτε επιδιώξεις του ιμπεριαλιστικού πολιτικο - οικονομικού συστήματος εξουσίας.
Η κατάσταση αυτή εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να είναι έτσι, ώστε η εκκλησία του Χριστού, ως νέος τόπος - τρόπος σχέσεων φιλαλληλίας και Αγαπητικής έκφρασης ελευθερίας από τη φυσική αναγκαιότητα, να μετατραπεί σε τόπο ενός μονότονα επαναλαμβανόμενου τυπικού τελετουργικού, που εξαντλείται κυρίως σε κοστολογημένες διεκπεραιωτικές διαδικασίες επικύρωσης κοινωνικών γεγονότων με τη σφραγίδα της θρησκευτικής εξουσίας.
Κάποιες εξαιρέσεις απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Έτσι, αυτό που αποκαλούμε εκκλησία λειτουργεί επί της ουσίας ως προκάλυμα και ως άλλοθι μιας κατεστημένης κοσμικής εξουσίας, η οποία με πράξεις και παραλήψεις ενέχεται για τα σημερινά τραγικά κοινωνικά αδιέξοδα, αποτελώντας μέρος του όλου εξουσιαστικού προβλήματος.
Ως εκ τούτου, μια μελλοντική αλλαγή των πραγμάτων είναι φυσικό να αφορά τη πραγματική επικράτηση του Χριστιανισμού, με την ανατροπή του συστήματος εξουσίας που παρουσιάζεται σήμερα ως "Χριστιανισμός".

113 Σχόλια

 1. Πόσο απλουστευτικά και λαϊκίστικα βλέπεις τα πράγματα, φίλε μου!

  Η Π. Διαθήκη περιγράφει τη δημιουργία του κόσμου και του ανθρώπου και την πτώση και αποκοπή του τελευταίου από τον Θεό. Αποσκοπούσε, με κάποιους ηθικούς κανόνες και επεμβάσεις του Θεού, στο να διατηρηθεί ένας λαός, οι Ιουδαίοι, σε κάποιο ηθικό επίπεδο, ώστε να μπορέσει απ’ αυτούς να γεννηθεί ένας άνθρωπος απόλυτα αγνός που θα γινόταν Θεοτόκος, θα έδινε σάρκα στον Θεό που θα ερχόταν στη γη για να ανατρέψει τα αποτελέσματα της πτώσης να αποκατασήσει την κοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό και να τον κάνει θεό κατά χάρη.
  Η Π. Διαθήκη είναι η περίοδος του Νόμου, η Καινή, της Χάριτος. Και η Παλαιά διατηρείται για να μας δείχνει την περίοδο της προσμονής του Χριστού και της μετάβασης από τον Νόμο στη Χάρη.

  Για να γράφει κανείς “μέσα απ’ την ιστορική διαδρομή του Χριστιανισμού ως επίσημης θρησκείας, η οποία όχι μόνο είναι γεμάτη από φόνους, ραδιουργίες και σκληρούς θρησκευτικούς πολέμους”, πρέπει να είναι αρκετά προκατειλημμένος. Ας συγκρίνει κανείς την περίοδο προ και μετά Χριστόν και ας αναλογιστεί ποιες ηθικές διδαχές οδήγησαν στην ισότητα των δύο φύλων, στην εξάλειψη της δουλείας, στη φιλανθρωπία, σε μια υψηλή τέχνη… Δεν ήταν οι χριστιανικές αρχές;

  Τη “δε εκκλησία του Χριστού” σαν “τόπο ενός μονότονα επαναλαμβανόμενου τυπικού τελετουργικού, που εξαντλείται κυρίως σε κοστολογημένες διεκπεραιωτικές διαδικασίες επικύρωσης κοινωνικών γεγονότων με τη σφραγίδα της θρησκευτικής εξουσίας” μπορεί να τη δει μόνο όποιος πηγαίνει στην εκκλησία από συνήθεια.
  Όποιος ψάχνει την Αλήθεια και έτσι προσεγγίζει την Εκκλησία, θα διαπιστώσει ότι αυτή αλλάζει τη ζωή του, με τη συμμετοχή του στα μυστήριά της και τον σύνδεσμο με τους αδελφούς του, ζώντες και κεκοιμημένους, αμαρτωλούς και αγίους· ότι κάποιοι -κι είναι πολλοί- αφανείς για τον πολύ κόσμο και τα ΜΜΕ, ζουν με εγκράτεια, ταπείνωση, αγάπη κι εσωτερική ειρήνη κι αυτές τις μεταδίδουν και στους γύρω τους. Κι αν υπάρχουν κάποιοι κληρικοί που ζητούν την καριέρα, την εξουσία και το βόλεμα, υπάρχουν κι άλλοι πολλοί που παρατούν καριέρες και χρήμα για να γίνουν ιερείς ή μοναχοί, να διακονήσουν τον Θεό και τους άλλους.

  Αλλά εξαρτάται από την οπτική γωνία του παρατηρητή. Άλλος είναι σαν τη μέλισσα που επιλέγει το καλό κι εκεί κατευθύνεται, κι άλλος σαν τη μύγα που επιλέγει τις ακαθαρσίες και με αυτές ηδονίζεται. Συγγνώμη.

 2. Έπειτα από πολύ σκέψη και έχοντας την ανάγκη να πλησιάσω το “θείο” πήγα στην εκκλησια της ενορίας μου και ζήτησα από τον ιερέα να εξομολογηθώ, αυτός μου είπε ημερομηνία και ώρα και την συγκεκριμένη ημερα πήγα στον ναό όλος χαρά για το καινούριο ξεκίνημα της ζωή μου.

  Αφού περίμενα στην ουρα ήρθε και η σειρά μου, πλησίασα τον πάτερ όλο χαρά και αφού του φίλησα το χέρι και του συστήθηκα, του είπα να μου κάνει κάποια ερώτηση για να αρχίσουμε μιας και εγώ δεν είχα ξανά αυτήν την εμπειρία της εξομολόγησης.

  Η πρώτη ερώτηση του ήταν, αν ήμουν παντρεμένος και αν είχα προγαμιαία σχέση, του απάντησα, όχι πάτερ δεν είμαι παντρεμένος, έχω φυσικά προγαμιαία σχέση και έχουμε ερωτική επαφή κ.τ.λ.

  Η αντίδραση του πάτερ ήταν ακαριαία, με υψωμένο τον δείκτη και με αυστηρό τόνο της φωνής και του βλέμματος, μου είπε ότι αυτό είναι μέγα αμάρτημα και ότι πρέπει να φύγω από τον δρόμο του Σατανά και να έρθω στον δρόμο του Χριστού.

  Για μια στιγμή, έμεινα ακλόνητος και σκέφτηκα απομονώνοντας τους εξωτερικούς ηχους, αυτό το … είμαι στον δρόμο του Σατανά…

  Αργά αργά, σηκώνομαι από τα γόνατα και με πολύ προσεκτικές κινήσεις, αφήνω το ράσο που ήταν επάνω στην κεφάλι μου και χωρίς να μιλώ κατευθύνθηκα προς την έξοδο του Ναού.

  Έξω από τον ναό, πήρα τηλέφωνο την αγαπημένη μου και κλείσαμε την συνάντηση μας στο συνηθισμένο μας στέκι.

  Εκεί την κοίταξα στα ματια, όπως και αυτή, την χάιδεψα, την φίλησα και την αγκάλιασα σαν να ήταν το πιο ευαίσθητο πλάσμα του κόσμου.

  Η ζεστη της αγκαλιά, το χαμόγελό της και η θετική της ενέργεια μου έδιωξαν τα προηγούμενα συναισθήματα που μου είχαν αναπτυχθεί στον ναό.

  Πλησίασα αργά το αυτί της ψυθιρίζοντά της, συγχώραμε αγάπη μου, σου υπόσχομαι… δεν θα το ξανακάνω… ούτε για αστείο.

 3. Επιτρέψτε μου να σημειώσω – εμφανίζοντας την υπογραφή μου σ’ αυτό που θα πω – ότι δυσπιστώ ως προς την συγκεκριμένη αφήγηση: Μου φαίνεται σαν στιγμιότυπο από προπαγανδιστικό σκετς.

 4. Η ορθοδοξία έχει κανόνες, σε όποιον δεν αρέσουν να φτιάξει δική του θρησκεία, ο δρόμος είναι ανοικτός και τα σκυλιά δεμένα.

  Όσον αφορά τους σύγχρονους δήθεν εξυχρονιστές θα τους υπενθυμίσω ότι το πηδάλιον είναι ιερό βιβλίο της εκκλησίας μας και όπως αντεξε εις τους αιώνες έτσι θα αντέχει στον μέλλοντα χρόνο και εις τους αιώνες των αιώνων ΑΜΗΝ.

 5. Καλά, γιατί είχες το ράσο του παπά στο κεφάλι σου; Γιατί ήσουν στα γόνατα; Πως γίνεται ενώ του εξηγείς όλη αυτή την ώρα ότι έχεις προγαμιαία σχέση και ερωτική επαφή και όλα τα άλλα που κρύβονται στο “κτλ” ο παπάς να έχει ακαριαία αντίδραση και να σε αφήνει να μιλάς; Πως βλέπεις ότι ο ιερέας υψώνει το δάχτυλο ενώ είσαι γονατιστός και έχει το ράσο από πάνω σου; Γιατί ενώ ήσουν γονατιστός και κάτω από το ράσο ο παπάς σαφώς εκνευρισμένος δεν σου έδωσε κανέναν κλώτσο;

  Ερωτήματα αγαπητέ, πολλά ερωτήματα! Λες ότι αφιέρωσες πολύ σκέψη για να αποφασίσεις να πας να εξομολογηθείς. Προφανώς όμως δεν αφιέρωσες ούτε λεπτό για να σκεφτείς μια αληθοφανή ιστορία! Σου καταλογίζω όμως ότι δεν ήταν copy paste! Τώρα αποτελεί πρωτογενές υλικό για άλλα site συζήτησης μεταξύ χριστιανών και πραγματικών Ελλήνων!

 6. Μάλλον δεν θα έχετε πατήσει το πόδι σας σε εξομολόγηση.

  Μόνον στον χαβαλέ του καφενείου θα τα λέτε μεταξύ σας κοιτάζοντας το τιβη.

  Εσύ Γιωργάκη από ποιόν πλανήτη μας ερχεσαι?
  Ο λόγος σου είναι τόσο ψάθινος όσο το ψέμα της σχολής σου 😉
  To ανατολικό ωάριο της καλπάζουσας φαντασίας και παραμυθολογίας,
  σου έχει κατακλεψει την καρδιά, πως αλλιώς άλλωστε αφού ο ήχος του γκλιν γκλον είναι βαθύς ,βαρύς και ασήκωτος.

  Μόλις γράφει κανένας ανθρωπος την αλήθεια πετάγεστε σαν τα φίδια με την διχαλωτή γλώσσα, να δείξετε ενα αλλο προσωπείο, η ώρα της απελεθέρωσης του ελληνικού έθνους είναι κοντά.

 7. «Αλήθεια ή ψέμα», «φαντασία & παραμυθολογία», «πρόσωπο και προσωπείο», «απελευθέρωση»:
  Καίριες λέξεις.
  Να που συμφωνούμε, καμμιά φορά, στα κριτήρια.

 8. Και μένα σκηνοθετημένη μου φαίνεται: η αντίδραση του ιερέα, το ράσο του επάνω στην κεφάλι του εξομολογούμενου (ποιος Ορθόδοξος ιερέας θα έκανε το τελευταίο; ), κλπ. Μάλλον από κάποια ταινία είναι το απόσπασμα, όχι από πραγματική εξομολόγηση.

  Όσο για το θέμα των προγαμιαίων σχέσεων, η Εκκλησία έχει τη θεολογία και την ποιμαντική της.
  Ο έρωτας δόθηκε στον άνθρωπο για να ξεφύγει από το εγώ του, κοινωνώντας μ’ ένα συνάνθρωπο. Ο τελικός στόχος όμως είναι να ανοίξει μέσα του, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να κοινωνήσει και με τον Θεό και τους άλλους, αποκαθιστώντας έτσι την κοινωνία του με τον Θεό, για την οποία και δημιουργήθηκε.
  Ο ανέραστος άνθρωπος κλείνεται στο εγώ του.
  Το ζευγάρι βιώνει την αγάπη στα πλαίσια των δύο προσώπων.
  Στην Εκκλησία, μέσω του Χριστού, η αγάπη απλώνεται προς όλο τον κόσμο. Για γίνει λοιπόν ο έρωτας από υπόθεση δύο υπόθεση της κοινότητας, χρειάζεται η ευλογία του Χριστού στο ζευγάρι, στα πλαίσια της εκκλησιαστικής κοινότητας. Γι’ αυτό και η Εκκλησία επιμένει στον γάμο πριν από την ολοκλήρωση των σχέσεων και δεν αυτονομεί τον έρωτα.

  Το πιο φυσικό είναι ο υποτιθέμενος εξομολόγος να τα εξηγούσε αυτά στον εξομολογούμενο, δείχνοντάς του ότι οι προγαμιαίες σχέσεις τον εμποδίζουν να κοινωνήσει με τον Χριστό και τον εγκλωβίζουν, μη επιτρέποντάς του να περάσει σ’ έναν άλλο χώρο, αυτόν της καθολικής αγάπης.

 9. Ανώνυμε, το ότι χρειάζεσαι να καταφύγεις σε ψέμματα σαν κι αυτά που ξεφούρνισες εδώ – [b]αφού δεν υπάρχει ούτε 1 περίπτωση το 10000000 να σου έκανες ερωτήσεις ο εξομολόγος έχοντάς σε γονατιστό και με το ράσο στο κεφάλι: αυτό γίνεται όταν έχει τελειώσει η εξομολόγηση και ο ιερέας διαβάζει την συγχωρητική ευχή[/b] – δεν σε προβληματίζει; Γιατί να υποστηρίξεις τη θέση σου με ψέμματα; Δεν έχεις κάτι αληθινό για να τη στηρίξει; Μάλλον όχι, ε;

 10. Εάν όπως λέτε είναι ψέμα το ράσο στο κεφάλι, (φυσικά με αυτό που ασχολείστε τώρα, πάτε να μειώσετε το σημαντικό μέρος του γεγονότος)
  η εντολή για τις προγαμιαία σχέση είναι ψέμα?

  ΟΧΙ φυσικά, το αν εσεις δεν είχατε ή δεν μπορέσατε να έχετε σχέσεις πριν τον γάμο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το δεχτούμε και εμείς σαν ενα φυσικό γεγονός.

  Και ούτε σημαίνει ότι βαδίσουμε στον δρόμο του Σατανά.

  Το μίσος σας για κάθε τι φυσικό και ωραίο δεν κρύβετε με τίποτα.

  ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ

 11. [quote name=”Ανώνυμος”] πάτε να μειώσετε το σημαντικό μέρος του γεγονότος)[/quote]

  Ποιανού … γεγονότος; Αυτού που δεν συνέβη παρά στη φαντασία σου;

  Απάντησε λοιπόν πρώτα στο [b]ζωτικό[/b] (και όχι απλά σημαντικό) μέρος της παρέμβασής σου, που είναι το εξής:

  Γιατί έχεις τόσο μεγάλη ανάγκη να κατασκευάζεις [b]ψεύτικες ιστορίες[/b] για να την πέσεις στο χριστιανισμό και την ορθοδοξία;

  Είναι αναγκαίο ν’ απαντήσεις. Γιατί δεν μπορεί να απαγγέλλει κατηγορίες ένας ψευταράς! Κοίταξε λοιπόν πρώτα να είσαι ΑΛΗΘΙΝΟΣ και ΓΝΗΣΙΟΣ εσύ ο ίδιος, κι έπειτα να κάνεις κριτική και να κατηγορείς τους όποιους άλλους.

 12. Θέλεις να πεις ότι εγω δεν είμαι χριστιανός και εσύ είσαι?

  Εσυ εισαι ψευταράς, και το περιστατικό είναι αληθινό προσωπικό γεγονός το οποίο έγινε πριν από πολλά χρόνια, και από τότε δεν ξαναπάτησα στην εξομολόγηση.

  Εσύ κοιτάζεις, αν εβαλε το ρασο ο παπάς επάνω στο κεφάλι μου ή επάνω στον ώμο μου, και δεν κοιτάζεις την ουσία του πράγματος εσκεμμενα φυσικά γιατί δεν σε συμφέρει.

  Άσε που ο κάθε ιερέας έχει τον δικό του τρόπο εξομολόγησης και τεχνική.

  Και ποία είναι η κατηγορία που απήγγειλα?
  Ο παράλογος αυτός κανόνας ισχύει, απόδειξέ μου το αντίθετο, άλλο χριστιανισμός και άλλο παράλογοι κανόνες οι οποίοι είναι αδύνατον να εφαρμοστούν κοινωνικά.

  Δεν πας να κανεις ενα κρυο ντους να συνέλθεις λεω εγω?που θες να μας το παίξεις έξυπνος χρησιμοποιώντας την επιτήδια ρητορία και την σοφιστική αλλιώνοντας την ουσία των πραγμάτων?

  Ανοιξε να διαβάσεις κανένα βιβλίο περί κανόνων και μετα ελα να τα ξαναπούμε.

  Ή εσύ πήγες σε κανέναν εξομολόγο και σου είπε να έχεις προγαμιαίες σχέσεις, να μας το πεις δηλαδή για να πάμε και εμεις να εξομολογηθούμε.

  Αβαθής σχόλια ενάντια στην λογική, στην ζωή και στην φύση.

 13. Στο προηγούμενο σχόλιο (8-9 πριν) αμφισβήτησα την περιγραφή σου για την εξομολόγηση. Δεν αμφισβήτησα το αν η Εκκλησία απαγορεύει τις προγαμιαίες σχέσεις και ανέλυσα το γιατί. Η Εκκλησία έχει τους δικούς της κανόνες, όχι από “μίσος σας για κάθε τι φυσικό και ωραίο” αλλά από αγάπη για τον άνθρωπο και για κάθε τι φυσικό και ωραίο.
  Δικαίωμά σου να πιστεύεις ό,τι θέλεις, αλλά και η Εκκλησία έχει μια δισχιλιόχρονη πείρα και γνώση για το ποια είναι η κατά φύσιν και ποια η παρά φύσιν ζωή. Και μάλλον κάτι ξέρει περισσότερο από σένα.
  Γιατί δεν μου απαντάς επί της ουσίας;

 14. Το αν εσύ πιστεύεις ή όχι, ότι εγώ εξομολογήθηκα είναι δικό σου θέμα και δεν με ενδιαφέρει, αλλά δεν μπορείς να πεις ότι αυτό είναι ψέμα μιας και δεν είχες επαφή με το περιστατικό, ενδιαφέρει όμως εμένα και άλλους που είχαν την ίδια εμπειρία με εμένα, διότι αν ρίξεις μια ματιά έξω στην κοινωνία θα διαπιστώσεις ότι οι περισσότεροι έχουν προγαμιαίες σχέσεις, και κατά πάσα πιθανότητα όποιος πήγε να εξομολογηθεί θα του δημιουργήθηκε το πρόβλημα που είχα και εγώ.

  Εκτός και αν εσείς δεν τα βλέπετε γιατι ίσως να ζείτε σε καμιά σπηλιά και εκτός πόλεως, και κατά πάσαν πιθανότητα να μην έχετε επαφή με την πραγματικότητα.

  Καλύτερα λοιπόν να ανοίξετε τα ματάκια σας και να βγάλετε το κεφαλάκι σας από την τρύπα,που είναι χωμένο όπως της στρουθοκάμηλου και να δείτε την αλήθεια κατάματα που στεκετε εκεί και σας κοιτάζει με το παγωμένο μάτι του φιδιού, και εσείς έχετε πάθει αγκίλωση.

  Μην κρύβετε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί, πλεον είναι πολλά και η ατμόσφαιρα μυρίζει.

  όσον αφορά την απάντησή σου, σου λέγω ότι η επιστήμη έχει εντελώς διαφορετική άποψη για τον έρωτα και η οποία λέγει τα εξής…

  Το σεξ ωφελεί την υγεία

  Προβολή
  Το σεξ κάνει καλό στην υγεία τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες όταν γίνεται με ασφαλή και συνετό τρόπο.
  Σε αντίθεση με την αποχή, η υγιής σεξουαλική ζωή προσφέρει στον οργανισμό σημαντικά πλεονεκτήματα. Μείωση του αριθμού θανάτων, μείωση του κινδύνου για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ οδηγεί σε:

  Αύξηση της παραγωγής τεστοστερόνης και στα δυο φύλα
  Απώλεια βάρους και βελτίωση της γενικής κατάστασης του σώματος
  Μείωση του κινδύνου κατάθλιψης
  Βελτίωση της οσμής και όλων των άλλων αισθήσεων
  Ανακούφιση από τον πόνο περιόδου την δυσμηνόρροια
  Μείωση του κινδύνου για γρίπη και κρυολόγημα με την επερχόμενη αύξηση της αντισωματικής άμυνας του οργανισμού
  Καλύτερος έλεγχος της ουροδόχου κύστεως στις γυναίκες και σύσφιξη των κολπικών τοιχωμάτων.

  Σε σεξουαλική δραστηριότητα, το σεξ αυξάνει την παραγωγή της τεστοστερόνης από τους όρχεις των ανδρών και από τα επινεφρίδια των γυναικών. Μετά από το σεξ αυξάνεται στο αίμα η ορμόνη προλακτίνη. Η ορμόνη αυτή επιδρά στο στέλεχος του εγκεφάλου. Στο στέλεχος του εγκεφάλου βρίσκεται το κέντρο της οσμής και η προλακτίνη βοηθά στην ανάπτυξη νευρώνων του κέντρου αυτού. Μόλις πριν από τον οργασμό, αυξάνεται κατά 5 φορές από τα φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα η ορμόνη οξυτοκίνη. Η αύξηση αυτή προκαλεί την έκκριση από τον εγκέφαλο στο αίμα των ενδορφινών. Οι ενδορφίνες, ουσίες ανάλογες της μορφίνης οι οποίες παράγονται ενδογενώς από τον εγκέφαλο, ανακουφίζουν από πολλές μορφές πόνου όπως πονοκέφαλους, ημικρανία και πόνους από αρθρίτιδα.

  Στις γυναίκες το σεξ συμβάλλει σε αυξημένη σύνθεση οιστρογόνων που μειώνουν τον πόνο που παρατηρείται κατά την περίοδο. Τα άτομα που κάνουν σεξ μία έως δύο φορές την εβδομάδα τουλάχιστον, έχουν σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, αυξημένα επίπεδα στο αίμα της ανοσοσφαιρίνης Α, η οποία είναι μια βασική συνιστώσα του ανοσοποιητικού συστήματος και παίζει ρόλο στην άμυνα του οργανισμού. Προστατεύει τον οργανισμό τοπικά, στα σημεία εισόδου όπου εισέρχονται αρχικά διάφοροι παθογόνοι μικροοργανισμοί. Το γεγονός αυτό μειώνει τον κίνδυνο για γρίπη και κρυολόγημα. Η σύσφιξη των μυών του πατώματος της λεκάνης, είναι αναπόσπαστο μέρος των μυϊκών δραστηριοτήτων κατά το σεξ. Η ίδια μυϊκή δραστηριότητα είναι απαραίτητη για το σωστό έλεγχο της διούρησης και της ουροδόχου κύστης.

  Το σεξ εξασκεί τους μυς αυτούς και έτσι συμβάλλει στη βελτίωση του ελέγχου της κύστης.
  Πρόσφατες κλινικές έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, έδειξαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της συχνότητας εκσπερμάτωσης και του καρκίνου του προστάτη. Ο κίνδυνος για καρκίνο του προστάτη μειώνεται με την αύξηση της συχνότητα εκσπερμάτωσης.

  Ο λόγος φαίνεται να είναι ότι με την εκσπερμάτωση αποβάλλονται καρκινογόνες ουσίες που συσσωρεύονται στο προστατικό υγρό.

  Ο προστάτης για να κατασκευάσει το προστατικό υγρό, συγκεντρώνει σε πολύ ψηλό βαθμό πολλές ουσίες από το αίμα. Για ορισμένες ουσίες όπως ο ψευδάργυρος, το κιτρικό οξύ και το κάλιο, η συγκέντρωση αυξάνεται στο προστατικό υγρό μέχρι 600 φορές σε σύγκριση με τη συγκέντρωση στο αίμα.

  Σε έρευνες που έγιναν σε γυναίκες των οποίων οι σεξουαλικοί σύντροφοι δεν χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό, βρέθηκε ότι αυτές είχαν λιγότερο κίνδυνο να προσβληθούν από κατάθλιψη σε σύγκριση με τις γυναίκες των οποίων οι σύντροφοι χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό.

  Μια πιθανή εξήγηση για το φαινόμενο αυτό είναι ότι η ορμόνη προσταγλανδίνη που περιέχεται μέσα στο σπέρμα, απορροφάται από το γυναικείο γεννητικό σύστημα, τροποποιεί ορμονικούς μηχανισμούς και μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

  Φυσικά εδώ θα επαναλάβουμε τις προϋποθέσεις για ασφαλές σεξ και την ανάγκη χρήσης προφυλακτικού σε πολλές περιπτώσεις.

  Βλέπουμε λοιπόν ότι η υγιής και συνετή σεξουαλική ζωή, χωρίς πολλούς ερωτικούς συντρόφους, με μονογαμική σχέση μπορεί να συμβάλλει θετικά στη υγεία. Εναπόκειται σε μας πλέον να χρησιμοποιούμε ορθά το ευεργέτημα αυτό που μας δίνει η ζωή.

  Ένα από τα πολλά άρθρα σχετικά με την σεξουαλική ζωή είναι το παραπάνω και βρίσκετε εδώ…

  http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=6549

  Την ίδια άποψη έχει και ο δικός μου ιατρός.

  Μήπως θέλετε να αγνοήσουμε την γνώμη των ειδικών και να ακολουθήσουμε την δικιά σας μίστερ Τhεο?
  ή άλλων που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο?

  Αδιάβαστος είσαι, να πας να μελετήσεις και να βγεις εξω να ζήσεις στην κοινωνία και να ερθεις να μιλήσουμε.
  Διότι τώρα ή είσαι αλλού, οπότε δεν πρέπει να μιλάς για το πως θα πρέπει να ζήσω εγώ στην πόλη μιας και δεν εισαι μέλος της,
  ή υποκρίνεσαι
  ή θέλεις το κακό του Ελληνικού λαού.

  Πάρε να διαβάσεις και τίποτε αλλο εκτός από το Πιδάλιο και την Παλαια διαθήκη.
  Και σύντομα θα διαπιστώσεις ότι έχω δίκιο και λογική και ότι ο λόγος σου ήταν ενα απλό βάβισμα ενός αδέσποτου σκύλου που το μόνο που έκανε ήταν να μας παίρνει τα αυτιά, και εμείς να φωνάζουμε τον μπόγια!!!

  Πολύξερε

 15. Η ιταμότητα του λόγου και το θράσος σου, φίλε μου, αποδυναμώνουν τα επιχειρήματά σου και καθιστούν πολύ δύσκολα τον διάλογο και την αλληλοκατανόηση.

  Το ότι “οι περισσότεροι έχουν προγαμιαίες σχέσεις” δεν σημαίνει ότι κάνουν το σωστό ή ότι όσοι αυτοί είναι υγιείς ψυχολογικά και οι άλλοι όχι.
  Η Εκκλησία δεν είναι εναντίον του σεξ γενικά αλλά εναντίον της αυτονόμησής του και υπέρ της ολοκλήρωσης μιας σχέσης με τις ευλογίες του Χριστού, μέσα στην εκκλησιαστική κοινότητα, όπως σημείωσα.
  Για το αν ο κόσμος έχει πλημμυρίσει από ερεθίσματα και εικόνες που προβάλλουν το σεξ και δυσκολεύουν τους νέους να βιώσουν τη σχέση τους αλλιώς· και αν οι περισσότεροι δεν θέλουν να παντρευτούν νωρίς για να μη χάσουν το οικονομικό κλπ. βόλεμά τους, δεν φταίει η Εκκλησία αλλά η κοινωνία του βολέματος και της λατρείας του χρήματος και των απολαύσεων που έχουμε δεχτεί ή δημιουργήσει.
  Η Εκκλησία δείχνει τον δρόμο προς τον Θεό και τον αληθινό άνθρωπο, ενδιαφέρεται για τις βαθύτερες ανάγκες του που οι περισσότεροι ψυχολόγοι και σεξολόγοι δεν υποψιαζονται καν. Όποιος θελει τον ακολουθεί. Υποτίθεται όμως πως όταν κανείς πάει να εξομολογηθεί, αυτόν τον δρόμο θέλει να ακολουθήσει.

  Κατά τα άλλα, “περί ορέξεως…”

 16. (?Εσύ με είπες ψέυτη, πως θες να σου φερθώ? Εγώ δεν έβρισα κανέναν.
  Πάμε στο θέμα μας…)

  Ε τότε αγαπητέ να πάμε να γίνουμε όλοι μοναχοί, να εξαφανισθεί το ελληνικό έθνος για να είμαστε με τους παράλογους κανόνες της εκκλησίας, εσύ απλουστεύεις και γενικεύεις πολύ το πρόβλημα και σου έχω πει παραπάνω το γιατί.

  Εδώ ψάχνω μέσα στις ιστοσελίδες για την θέση της εκκλησίας για τις προγαμιαίες σχέσεις και βρήκα ακόμη ότι μέσω αυτών των επαφών μεταδίδονται και δαιμόνια. ( αν θέλεις στην καταγράφω)

  Δηλαδή εκτός του ότι βαδίζω στον δρόμο του Σατανά είμαι και δαιμονισμένος!!!!!

  Και γιατί παίρνεις την σημερινή κοινωνία σαν παράδειγμα ενώ το πρόβλημα είναι διαχρονικό, εργαζόμενος σε καφενείο και έχωντας επαφή με γεροντότερους όλοι ανεφεραν τα ερωτικά τους “κατορθώματα” και τις πολλές σχέσεις που είχαν πριν βρουν την κατάλληλη και παντρευτούν.

  Αυτοί τι είναι δαιμονισμένοι ?

  Στην ερώτησή μου που τους έκανα για το ότι η θρησκεία απαγορεύει τις προγαμιαίες σχέσεις αυτοί γελούσαν και μου έλεγαν διάφορα κωμικοπικαντικα κοροιδεύοντάς με.

  Αυτός είναι ο ελληνικός λαός και καλά κάνει, δεν έκατσε να δωσει σημασία στο παράλογο, για να μην καταστραφεί.

  Το ότι έκατσε ενας μοναχός στον μεσαίωνα και εγραψε εναν κανόνα και η εκκλησία (ιερατείο) τον έχει “ιερόν” και να θέλει να εφαρμοστεί από τους πιστούς ενώ είναι φυσικό και κοινωνικό φαινόμενο, σημαίνει ότι κάτι άλλο δεν πάει καλά,και όχι η ελληνική κοινωνία.

  Το θέμα είναι λειτουργικό δεν το καταλαβαίνεις ή κάνεις πως δεν το καταλαβαίνεις?

  Το ότι πιο πάνω μιλάς απαξιωτικά για την επιστήμη και τους γιατρούς δείχνει το χάσμα της συντηριτικής εκκλησίας με την εξέλιξη και την γνώση.

  Αν ήταν τρόπος να τους ξανακαίγατε και να τους αποκεφαλίζατε όπως παλιά.

  για να μην πάμε στο θέμα του αυνανισμού
  εκεί θα γελάσει ο κάθε πικραμένος.
  (άστο δεν σε παίρνει, θα γίνεις ρεζίλι όταν θα πας να δικαιολογίσεις τον κανόνα, ο οποίος λέει για τα δαιμόνια του σπερματος που πέφτουν στην γη)

  Γιαυτό πλέον στην εκκλησία εμειναν μονο οι μισθοφόροι λειτουργοί και οι γεροι με τις γριές, συνήθωςστην πλειοψηφία τους αγράμματοι.

  Αυτή είναι η αλήθεια και ότι και να λες είσαι εκτός πραγματικότητας.
  Τα πάντα κινούνται ακόμα και η γη που κάποτε πίστευες ότι ήταν το κέντρο του κόσμου.

  Μην πάρεις το χάπι της πιέσεως τωρα γιατί αυτοί που εσύ λες ότι δεν υποψιάζονται το θείο, το εφτιαξαν και εσυ τωρα το απολαμβάνεις καθώς και το λαπτοπάκι που μιλάς μαζί μου.

  Κάτσε τώρα να κοιτάζεις το καρναβάλι από την τηλεόραση και να καταριέσε τους συμμετεχωντας!!!
  Ή αυτοί δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, και θα μας τους βγάλεις παγανιστές?

  Στο κάτω κάτω της γραφής, πήγαινε σε κανένα μοναστήρι να μονάσεις και εκεί που θα είσαι εκτός πόλεως, κοινωνίας και μη εχωντας στο κεφάλι σου τα προς το ζην, εφαρμοσε ότι κανόνα θες, αλλα όχι στην πόλη να μου κάνεις το παράλογο λογικό και το αφύσικο φυσικό, και να με κατακρίνεις κιόλας.

  (Πόσοι ήταν οι μοναχοί όταν έπεσε το βυζάντιο είπαμε?)

 17. [quote name=”Ανώνυμος”] Άσε που ο κάθε ιερέας έχει τον δικό του τρόπο εξομολόγησης και τεχνική.[/quote]

  Έλα τώρα! Γονυκλισία και ράσο στο κεφάλι γίνονται [b]πάντα[/b] στο τέλος της εξομολόγησης. Αποκλείεται δηλαδή ορθόδοξος ιερέας να σε ρωτούσε για τις σχέσεις σου έχοντάς σε σε γονυκλισία και με το ράσο στο κεφάλι – άσε που δεν βάζουν το ράσο πάνω στο κεφάλι…

  ‘Επλασες μια φανταστική ιστορία για να προσδώσεις στα λεγόμενά σου αληθοφάνεια. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΚΑΝΕΣ ΑΥΤΟ; Υπήρχε λόγος; Γιατί δεν αρκέστηκες να μιλήσεις αληθινά και γνήσια; Λυπάμαι, αλλά το πρόβλημα το έχεις εσύ.

 18. Το αρχικό «περιστατικό» είναι ε ξ ο λ ο κ λ ή ρ ο υ επινοημένο: Αν ο ανώνυμος  επ’ αυτοφώρω  ψεύτης είχε πάει ποτέ σε εξομολόγηση, θα μπορούσε και να την αφηγηθεί πειστικά.
  Ελλείψει εμπειρίας, φαντάζεται μια απλοϊκή εικόνα που δεν αντιστοιχεί, καν, σε θεατρική παράσταση: Αντιστοιχεί σε νηπιακό “σκετσάκι”.

  Αυτό που επί της ουσίας δηλώνει (εκτός τού ότι ο ίδιος συστήνεται ως ψευδομάρτυρας… εκ πεποιθήσεως) είναι ότι καθένας που έχει άλλη άποψη από την δική του δεν μπορεί παρά να είναι ανθρώπινη… καρικατούρα  όπως ο «πάτερ» τής αφήγησής του.
  Ο ισχυρισμός, όμως, αυτός δεν είναι απλός «τύπος»: Είναι ουσία της ουσίας τού “κόσμου”του.

  Ως μέθοδος, είναι αυθεντικά γκεμπελική. Ως νοοτροπία, αμιγώς νεοπαγανιστική/ναζιστική.
  Όπως, άλλωστε, και τα περί «απελευθέρωσης του ελληνικού έθνους»  ή η ειλικρίνεια περί επιθυμίας για επιστράτευση ενός «μπόγια».

 19. Καλά, αυτό το λες διάλογο;;
  Σ’ εμένα θυμίζει αντεγκλήσεις σε site χουλιγκάνων.
  Δεν με εβρισες αλλά μου φόρτωσες ένα σωρό απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, χωρίς να με γνωρίζεις. (Αν διαβάσεις και τ’ άλλα σχόλιά μου σ’ αυτό το site, θα δεις πως έχω μελετήσει πολλά βιβλία. Το Πηδάλιο δεν το έχω διαβάσει και την Π. Διαθήκη όχι ολόκληρη.)
  Ειλικρινά δεν με ενδιαφέρει αν η μελοδραματική ιστορία σου είναι ψεύτικη ή αληθινή. Γι’ αυτό σου ζήτησα διάλογο επί της ουσίας. Αλλά δεν.
  Δεν αμφισβήτησα κανένα γιατρό, εκτός από τον δικό σου. Απλώς, επειδή στην ψυχολογία τα πράγματα είναι τόσο ρευστά, μπορεί κανείς να βρει ψυχολόγους που να ισχυρίζονται ό,τι θέλει κανείς και να διαλέξει όποιον τον βολεύει

  Μα, και οι γεροντότεροι σ’ αυτην την καταναλωτική και ηδονοβλεπτική κοινωνία μεγάλωσαν.

  Οσα γράφεις κατά της Εκκλησίας απλώς αποδεικνύουν την ημιμάθεια και εμπάθειά σου.

  Γράφεις: “Αυτή είναι η αλήθεια και ότι και να λες είσαι εκτός πραγματικότητας.”
  Μετά απ’ αυτό κάθε σοβαρή συζήτηση παρέλκει.

  Να ‘σαι καλά, κι άσε εμάς, τους καθυστερημένους με τα χάπια μας (σε πληροφορώ πως έχω υπόταση!)

 20. Δεν το ήξερα να περιγράψω με λεπτομέριες την διαδικασία της εξομολόγησης που έγινε πριν πολλά χρόνια.
  Το ράσο που γράφω είναι το πετραχήλη αν και για να περιγράψω το γεγονός δεν χρειάζομαι να αναφέρω ή να γνωρίζω τις ονομασίες των ιερών αμφιών.

  Για ποια απελευθέρωση εθνους μιλάς?
  Πραγματικά έχετε χάσει την μπάλα χαχαχα

  Με το σκεπτικό το δικό σας, έπρεπε να αναφέρω πόσοι ήταν στην ουρά για την εξομολόγηση, πόσα κεριά ήταν στο μανουάλι, αν τα καντήλια ήταν αναμένα, πόσα χρήματα εριξα στο δίσκο, αν ο ιερέας είχε μακριό ή κοντό γένι, αν κρατούσε βιβλίο, και με ποιά σειρά έγιναν όλα αυτά, επήσης γιατί εφυγα αμέσως και δεν ζήτησα εξηγήσεις, γιατί δεν εκατσα να το συζητήσω, αν εξω από την πύλη του ναού είχε κόσμο κ.τ.λ.

  Επαναλαμβάνω ότι τα γραφόμενά μου δεν έδιναν σημασία στην χρονική σειρά σε όλα αυτά που με ρωτάτε και ούτε που θυμάμαι κιόλας, αλλά είχε σκοπό στην ανάδειξη ενός προβλήματος που μου παρουσιάστικε, αλλά για εσας που μάλλον δεν εχετε πατησει το πόδι σας στην εξομολόγηση αυτα θα φαινονται ακραία, πηγαίνετε πρώτα, ή ανοίξτε κανένα βιβλίο με τους κανόνες της εκκλησίας και μετά μιστερ
  Γίωργος, μεγα αδιάβαστε, που το παίζεις ειδήμονας σε όλα ελα να με βρεις να μου δώσεις συνχαρητήρια, για την στάση μου και τον προβληματισμό μου.

  Τωρα έγινα και νεοπαγανιστής και ναζιστής.
  Μάλιστα

  Λοιπόν εεεε, τα μπάζα των λόγων σας τα αδειάζετε ακριβώς μπροστά σας. Για να τα βλέπετε και να διορθώνεστε.

  Δεν είναι τίποτα, μια μικρή βλάβη εχετε , θα στρώσετε 😀

 21. Απλώς και το πετραχήλι το βάζει ο ιερέας στο κεφάλι του εξομολογούμενου όταν διαβάζει την ευχή, μετά το τέλος της εξομολόγησης, όχι στη διάρκειά της, όπως ισχυρίζεσαι!!

 22. «η ώρα της απελεθέρωσης του ελληνικού έθνους είναι κοντά»
  Δική σου παρέμβαση, 20 μόλις ώρες νωρίτερα: 2011-02-27 02:44:04

  Ολοκαίνουργιο ψέμα η… διάψευσή της (!) εκ μέρους σου.

 23. Βρε ανώνυμε κατεργάρη. Εγώ έχω ακόμα ελπίδες για σένα ότι δεν βρίσκεσαι στον δρόμο του Σατανά! Να σου πω την επιχειρηματολογία μου: αφού μας λες ψέματα για τον ιερέα, άρα λες ψέματα για την γκόμενα, άρα λες ψέματα για τις προγαμιαίες σχέσεις, άρα λες ψέματα και για την ερωτική επαφή! Μόλις τα κάνεις αυτά έλα να μιλήσουμε τότε. Είμαι έτοιμος για διάλογο! Doctor Ruth Βασιλειάδης!

 24. Λοιπόν? η σφυριά στο κεφάλι ήταν μεγάλη?

  Αδιάβαστοι είστε, γιαυτό και εγώ θα σας αφιερώσω το επόμενο τραγουδάκι.

  http://www.youtube.com/watch?v=koo0_bag_h8

  λοιπόν το συμπέρασμα το δικό σας το βγάλαμε, είμαι ναζιστής , παγανιστής, ψεύτης, γκεμπελιστής κ.τ.λ. και όλα αυτά διότι έχω προγαμιαίες σχέσεις.

  χα χα χα

  Γαργάρα το θέμα, αδιάβαστος ο Γιωργάκης και αφύσικος ο theo
  αύριο με τον κηδεμόνα σας…

  ΕΛΑ… ΓΑΡΓΆΡΑ ΌΛΟΙ ΜΑΖΊΙΙΙ
  ΓΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΛΓΛΓΡΡΡΡΡΡΛΓΛΡΓΛΡΛΓΡΛΓΛΡΓΛΡΛΓΡΛΛΡΛΡΓΡΓΛΡΓΛΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΛΓΛΡΓΛΡΓΛΡΛΓΡΡΡΡΡΡΡΡΛΛΛΛΛ

 25. Άργησες να απαντήσεις Ευθύμιε και δηστυχώς δεν σε συμπεριέβαλα στο κασέ των βαρεμένων με το σφυρί , χαχαχα

  Ούτε εχεις αφιέρωση τραγουδάκι.

  Κρίμα Ευθύμιε άργησες.

  Αλλά σε πρόλαβαν οι άλλοι.

  Σε έχουν καλύψει πλήρως.

 26. “Τα γραπτά μένουν” – αδιάψευστα: 2011-02-27 21:46:14

  Δεν χαρακτήρισα γκαιμπελική – ναζιστική την ΑΠΟΨΗ σου περί προγαμιαίων σχέσεων.
  Χαρακτήρισα γκαιμπελική – ναζιστική τη ΜΕΘΟΔΟ σου να ψ ε υ δ ο μ α ρ τ υ ρ ε ί ς εναντίον καθενός που έχει διαφορετική άποψη από τη δική σου.

 27. Το δήλλημα της συμβατότητας της Παλαιάς Διαθήκης με τον Χριστιανισμό, το οποίο θέτει ο συγγραφέας, οφείλει όντως να απασχολήσει τους ορθόδοξους Θεολόγους.
  Από τις απαντήσεις οι οποίες θα μπορέσουν να δοθούν θα εξαρτηθεί η εντύπωση που θα έχουμε για το εάν ο Χριστιανισμός έχει τις καταβολές του σε μια εθνική θρησκεία.
  Ωστόσο υπάρχουνε δύο σημεία στο κείμενο, τα οποία δείχνουνε, ότι ο συγγραφέας κατευθύνεται προς λάθος κατεύθυνση.

  Το πρώτο είναι η αντίληψη, ότι ο Χριστιανισμός, ως λατρεία του “Θεού της Αγάπης” οφείλει να απολογηθεί γαι τις κοινωνικές αλλαγές οι οποίες ακολούθησαν ή δεν ακολούθησαν της επικράτησής του. Να γίνει διευκρίνηση εδώ, ότι ο Χριστιανισμός δεν επικράτησε ακριβώς αλλά κρατικοποιήθηκε. Εάν αφαιρέσουμε τις επιρροές τις οποίες άσκησε το κρατικό συμφέρον στις εκάστοτε οικουμενικές συνόδους αλλά και γενικότερα κατά την έκβαση δογματικών αναμτερήσεων, είναι δύσκολα σήμερα να αιτιολογήσουμε την επικράτηση της σημερινής μορφής της Ορθοδοξίας.

  Το δεύτερο είναι το σημείο στο οποίο ο συγγραφέας έχει την πεποίθηση ότι κατά την ανάγνωση της Αγίας Γραφής, είναι δυνατόν να εντοπισθούνε αντιφάσεις σε σχέση με την κατα-νόηση του Χριστιανισμού. Εδώ θα πρέπει να πούμε, ότι η Αγία Γραφή δεν προσφέρεται για την νοησιαρχική εκπαίδευση. Η στόχευση του Χριστιανισμού δεν είναι να γίνουμε καλοί, ή καλύτεροι, άνθρωποι, ούτε να γίνουμε έξυπνοι, ή εξυπνότεροι. Διότι η βιολογία, με τα σημερινά γνωστικά δεδομένα τουλάχιστο, αποκλείει το γεγονός, το ανθρώπινο σώμα να αναστηθεί μετά τον θάνατο. Συνεπώς ο στόχος είναι να γίνουμε ΑΛΛΟΙ άνθρωποι και όχι καλύτεροι (αίτημα της ηθικής) ή εξυπνότεροι (αίτημα της λογικής).

 28. Αγαπητέ ανώνυμε κατάλαβες λάθος. Δεν σε χαρακτηρίζουμε έτσι επειδή έχεις προγαμιαίες σχέσεις, οι προγαμιαίες σχέσεις δεν έχουν καμία σχέση με τους συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς, άλλο ο ναζισμός, άλλο ο νεοπαγανισμός, άλλο ο γκεμπελισμός και άλλο οι προγαμιαίες σχέσεις. Το τελευταίο με όλα τα υπόλοιπα είναι άσχετα! Κάποιος είναι ναζιστής, παγανιστής, γκεμπελιστής και ψεύτης επειδή είναι ναζιστής, παγανιστής, γκεμπελιστής και ψεύτης.

  Να προσθέσω βέβαια ότι όπως φαντάστηκες την ιστορία της εξομολόγησης έτσι μπορεί να φαντάστηκες ότι είχες γκόμενα, έτσι μπορεί να φαντάστηκες ότι είχες προγαμιαίες σχέσεις, έτσι μπορεί να φαντάστηκες ότι είχες σεξουαλικές σχέσεις. Αυτό όμως δεν ονομάζεται υγιή σεξουαλική ζωή σύμφωνα με το άρθρο που έγγραψες! Συνήθως αυτοί που έχουν προγαμιαίες σεξουαλικές σχέσεις έχουν προγαμιαίες σεξουαλικές σχέσεις, δεν έχουν κατάθλιψη, βρίθουν υγείας (όπως περίτρανα μας “απέδειξες” με το άρθρο) και χαίρονται για αυτό που κάνουν και δεν μπαίνουν σε διάφορα site με “αντιφρονούντες” για να πουν στον κόσμο ότι έχουν κάνει σεξ! Αν είσαι ευτυχισμένος, χαιρόμαστε για σένα, αυτό δεν σε μειώνει ως άνθρωπο, αλλά και το να μην έχεις σεξουαλικές σχέσεις (που μάλλον αυτό πιστεύω για σένα) πάλι δεν σε μειώνει ως άνθρωπο. Αν θες να έχεις σεξουαλικές σχέσεις είσαι ελεύθερος να το κάνεις! Πίστεψέ με είσαι ελεύθερος!

  Ειλικρινά πάντως είναι λυπηρό να καταφεύγεις σε ψέματα προσπαθώντας να αναζητήσεις την αλήθεια! Δεν έχεις διαβάσει το πηδάλιο, δεν έχεις διαβάσει παλαιά διαθήκη, δεν πήγες να εξομολογηθείς, δεν έχεις σεξουαλικές σχέσεις! Τέτοιοι ιερείς που περιγράφεις αν και δημιούργημα της φαντασίας σου μπορεί να υπάρχουν και στην πραγματικότητα! Μπορεί τραγικό αλλά μες στο ψέμα του έχει μια δόση αλήθειας! Αποτελούν κατάλιπα μιας άλλης εποχής και επιρροές ξενόφερτες, αλλά φυσικά και προϊόν της δικής μας πτώσης! Δεν μπορούν να αποτελέσουν όμως κριτήριο για την πίστη μου! Ειλικρινά και χίλιες φορές να το πεις δεν αλλάζει τίποτα για εμένα. Κριτήριο είναι οι Άγιοι και η Εκκλησία σαν σύνολο η οποία γιορτάζει τον τελώνη, τον άσωτο αλλά και τον Ζακχαίο (τελώνη που έκλεβε και καταδυνάστευε τους πολίτες) στην αρχή του τριωδίου. Μέσα στην σαρρακοστή γιορτάζει την Οσία Μαρία την Αιγυπτία (μεγάλη πόρνη της εποχής της). Μέσα στην μεγάλη εβδομάδα γιορτάζει την πόρνη που έπλινε με τα δάκρυά της τα πόδια του Χριστού, και τον ληστή. Μέσα στην παράδοση της Εκκλησίας υπάρχουν ιστορίες ασκητών γερόντων που μετά από δεκάδες έτη άσκησης προσεύχονται στον Θεό να αναζητήσουν την “αγιοκατάταξή” τους και ο Θεός τους ανακοινώνει ότι είναι ισάξιοι συγκεκριμένων πορνοβοσκών, δηλαδή νταβατζίδων της εποχής, και οι ασκητές πηγαίνοντας να γνωρίσουν την αρετή των πορνοβοσκών έμεναν έκθαμβοι με έργα των τελευταίων και δέχονταν με απόλυτη σιγουριά και συνείδηση ως δίκαιη (ενδεχομένως και ως τιμή) την “αγιοκατάταξή” τους με τους πορνοβοσκούς! Αν μετά από όλα αυτά που σου είπα ισχυρίζεσαι ότι το να έχεις προγαμιαίες σεξουαλικές σχέσεις είναι τόσο κατακριταίο και ότι εμείς σε κρίνουμε ως Εκκλησία είσαι βαθειά νυχτωμένος! Δεν είναι κάποιος στον δρόμο του Σατανά επειδή έχει σεξουαλικές προγαμιαίες σχέσεις αλλά επειδή “ποιεί το έργο του διαβόλου”, δηλαδή διαβάλλει την αλήθεια, και συγκεκριμένα λέει ψέματα. Ο Θεός να μας φυλάει και εσένα, και εμένα και τους υπολοίπους εδώ μέσα από τα ψέματα που λέμε ο ένας στον άλλον, ο καθένας μας στον εαυτό μας και ο καθένας μας στον Θεό. Δεν σε ενδιαφέρει η γνώμη μας. Δεν σε ενδιαφέρει ο διάλογος. Σε ενδιαφέρει μόνο να κατηγορήσεις την Εκκλησία! Θα σε παρακαλέσω πολύ όμως να αρχίσεις να σέβεσαι πρώτα τον εαυτό σου, και μετά τους συνανθρώπους σου. Μάθε να τους ακούς και να εκφράζεσαι σωστά. Πες αυτό που θες χωρίς υπεκφυγές και χωρίς ψέματα, όσο “αθώα” και αν είναι! Δεν ξέρεις τίποτα από Εκκλησία! Έχεις κάποιες εντυπώσεις που ενισχύονται από πράγματα που έχεις διαβάσει! Είσαι προφανώς καλά διαβασμένως από άλλες πηγές! Προφανώς αντιεκκλησιαστικές! Προφανώς λένε ψέματα! Όλα αυτά δεν είναι προϊόν δικής σου σκέψης αλλά μιας ξενόφερτης λογικής! Διαβάζεις επανηλειμένως συγκεκριμένα άρθρα, περιοδικά και ιστοσελίδες συγκεκριμένης αντιεκκλησιαστικής θεματολογίας και είσαι πιόνι ομάδων ενάντια στην Εκκλησία (κυρίως και κατά δεύτερο λόγο την Ελλάδα) και δεν το ξέρεις! Ενώ μπορείς να προσφέρεις τόσο καλό με μια υγιή κριτική σε μένα, σε σένα, σε όλους εδώ μέσα και στην Εκκλησία, λέγοντας ψέματα εκτελείς ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ισχυρίζεσαι! Να αγαπάς την αλήθεια και η Αλήθεια θα σε αγαπήσει εμπράκτως! Αυτή η προσπάθειά σου “να μας βάλει μυαλό” αποτυχαίνει παταγωδώς. Δεν παλεύω με κανέναν για να κερδίσω κάποιο επιχείρημα. Προσπαθώ να επικοινωνήσω ειλικρινώς μαζί σου (κάποιες φορές βέβαια γίνομαι και κακός! Άνθρωπος είμαι και εγώ! ). Θες διάλογο; Θα τον έχεις! Όλοι εδώ συμφωνούμε σε αυτό εκτός από εσένα! Αν θεωρείς ότι έχουμε πρόβλημα στον εγκέφαλο μην ασχολήσε μαζί μας. Κάνε αυτή την χάρη στον εαυτό σου και σε εμάς και ζήσε μια πιο ήρεμη ζωή! Κοιμήσου ήσυχα τα βράδια, κάνε σεξ, με υγεία και προφυλάξεις πάνω από όλα και όλη αυτή η κουβέντα που έχει ανάψει, αν επιτρέπεται το σεξ ή όχι θα την περίμενα από ανθρώπους στερημένους! Εσύ ισχυρίζεσαι ότι δεν είσαι. Α Π Ο Δ Ε Ι Ξ Ε Τ Ο!

 29. Καλημέρα Ευθύμιε 🙂

  Δυστυχώς πρέπει να γράψω ξανά και ξανά για να καταλάβεις εσύ ο οποιος θέλει διάλογο, ότι ίσως στην παραπάνω ιστορία που έγραψα για να θέσω επί τάπητος ένα πρόβλημα που συνάντησα στον εκκλησιαστικό χώρο, δεν το σύνταξα σωστά και μερικοί λόγοι ξαναλέω είναι οι εξής…

  α)Το περιστατικό έγινε πριν από πολλά χρονια,δεν θυμάμαι όλες τις λεπτομέρειες οποτε δεν είμαι ψεύτης όπως λέτε και περιμένετε στην γωνια ποτε θα στραβοπατήσει κανένας να του κολλήσετε ταμπέλα και να τον λιθοβολήσετε.

  β)Δεν είχα στο μυαλό μου την αφήγηση και την λεπτομέρεια στο μη κυρίως θέμα που ήθελα να θίξω.

  γ)Δεν είμαι ο Καζαντάκης για να σου φτιάξω ένα σενάριο το οποιο θα είναι αρεστό στον εγκέφαλο σου για να σου φτιάξει την διάθεση.

  δ)Θέλεις να σου γράψω μια ιστορία για να αιστανθεις καλύτερα?
  Δεν γίνετε, γιατί είναι στη φύση ,μου να βγάζω τα κακώς κείμενα, ώστε να μπορούμε να τα διορθώνουμε και να γινόμαστε καλυτεροι

  ε)Σε έχω παρακολουθήσει και σε αλλα σου σχόλια και νομίζω ότι έχεις ελλιπής γνώσεις στα θέματα της θρησκείας, οποτε στο τέλος προβλέπω όταν δεν θα μπορείς να μου απαντήσεις με λογικά επιχειρήματα θα μου το ρήξεις στους βίους των αγίων, τέτοιες απαντήσεις έχω και εγώ Ευθύμιε μην ανησυχείς.

  στ)Δεν δικαιούμαι εγώ σαν μέλος της εκκλησιας να θίξω ένα θέμα που κατά την γνώμη μου και πολλών ακόμα μελών της, είναι λάθος;
  Αν όχι τότε γιατί λεγόμαστε εκκλησία; Υπάρχει το αλάθητο του πάπα στην ορθοδοξία;

  ζ)Δεν έχω κανέναν λόγο να θίξω την εκκλησία και την ορθοδοξία, όπως με κατηγορήσατε, με αυτό το σκεπτικό θα βλέπουμε το στραβό και δεν θα μιλάμε για να μην μας πουν ότι θίξαμε την εκκλησια κ.τ.λ.

  η)Πάμε Ευθύμιε διαλέγεις η γαργάρες η διάλογο με λογικά επιχειρήματα.

  Υ.Γ. Δεν είμαι ούτε κομμουνιστής, ούτε αναρχικός, ούτε γκεμπελιστας, ούτε ναζιστής, ούτε χρυσαυγίτης, ούτε σύρριζα, ούτε παγανιστής, ούτε δωδεκαθειστης, ούτε πολυθεϊστής, ούτε βουδιστής,ούτε πασοκτζης, ούτε νεοδημοκράτης,ούτε με το κόμμα της Ντόρας, ούτε παλαιοημερολογίτης, ούτε καθολικός, ούτε προτεστάντης,ούτε εβραίος, ούτε μωαμεθανός, ούτε πεντηκοστιανος, ούτε ευαγγελιστής, ούτε Σατανιστής,ούτε Εωσφοριστης,ούτε Άθεος κ.τ.λ…..

  Νομίζω ότι είπα τα πιο βασικά του τι δεν είμαι, και αυτά που δεν ανέφερα δεν σημαίνει ότι είμαι.

  Είμαι Έλληνας χριστιανός ορθόδοξος.
  Που του έχουν δημιουργηθεί προβληματισμοί.
  Ένταξη Ευθύμιε?

  Αν δεν αποδεχτείς τα παραπάνω,τα οποια είναι αυτονόητα,λογικά και πραγματικά,όχι Ευθύμιε δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε διάλογο, αλλα γαργάρες*

  *Το γαργάρες το πείρα από την πρωινή εκπομπή του Παραδάκη δεν είναι δικό μου, αλλα το έβγαζε στη περίπτωση που κάποιος δεν ασχολούνταν με το κυρίως θέμα αλλα το απέφευγε συνεχώς.
  Οπότε ο Γιώργης έβγαζε το ποτηράκι με το νερό και άρχιζε τις γαργάρες. 😀

  Πρόσεχε Ευθύμιε, το ποτηράκι με το νερό το έχω διπλα μου και του έχω ρίξει μέσα και αλάτι 😀

 30. [quote name=”Ανώνυμος”] την παραπάνω ιστορία που έγραψα για να θέσω επί τάπητος ένα πρόβλημα που συνάντησα στον εκκλησιαστικό χώρο, α)Το περιστατικό έγινε πριν από πολλά χρονια,δεν θυμάμαι όλες τις λεπτομέρειες οποτε δεν είμαι ψεύτης όπως λέτε [/quote]

  Στην ιστορία που διήγηθηκες έχεις πει ότι πήγες να εξομολογηθείς [i]”Έπειτα από πολύ σκέψη και έχοντας την ανάγκη να πλησιάσω το ‘θείο'”[/i]. Δεν πήγες δηλαδή ούτε για πλάκα, ούτε άσκεφτα, ούτε επιπόλαια. Επομένως, αυτή η εξομολόγηση ήταν ένα [b]πάρα πολύ κρίσιμο γεγονός της ζωής σου.[/b] Ένα από εκείνα τα γεγονότα, που σίγουρα δεν ξεχνάει κανείς.

  Στην ιστορία που διηγήθηκες είπες, επίσης, ότι [i]”Η πρώτη ερώτηση του ήταν, αν ήμουν παντρεμένος και αν είχα προγαμιαία σχέση”.[/i] Σε αυτή λοιπόν την πολύ κρίσιμη απφαση της ζωής σου, στην οποία οδηγήθηκες συνειδητά και με πολλή περίσκεψη όπως είπες, η [b]πρώτη-πρώτη[/b] στιγμή που βίωσες ήταν αυτή η ερώτηση. Επομένως, είναι ακόμα πιο δύσκολο να έχεις ξεχάσει τα γεγονότα.

  Στην ιστορία που διηγήθηκες, τέλος, είπες ακόμη πως, μόλις άκουσες την απάντηση του ιερέα σ’ αυτήν την πρώτη-πρώτη του ερώτηση, σηκώθηκες [i]”από τα γόνατα και με πολύ προσεκτικές κινήσεις, αφήνω το ράσο που ήταν επάνω στην κεφάλι μου και χωρίς να μιλώ κατευθύνθηκα προς την έξοδο του Ναού”. [/i] Ωραία.

  Με βάση τα προηγούμενα λοιπόν, είναι εντελώς αδύνατον να θυμάσαι κάτι που δεν έγινε. [b]Είναι αδύνατον “να μη θυμάσαι καλά” εάν ήσουν σε γονυκλισία και με το ράσο στο κεφάλι![/b]

  [b]Όμως έλα ντε που είναι εντελώς αδύνατον να συνέβη αυτό που λες! [/b]Δηλαδή σε ορθόδοξη εξομολόγηση, ο εξομολουγούμενος να είναι σε γονυκλισία και με το πετραχείλι στο κεφάλι ΚΙ ΕΠΕΙΤΑ ο ιερέας να του κάνει ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ερώτηση, όπως είπες.

  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: δεν βαρέθηκες τα παραμύθια Ψευτοθόδωρε;

 31. Ας απαντήσουμε όπως ακριβώς θίγεις τα ζητήματα! Οι ιστορίες σου και οι απόψεις σου μπάζουν από παντού!

  “α)Το περιστατικό έγινε πριν από πολλά χρονια,δεν θυμάμαι όλες τις λεπτομέρειες οποτε δεν είμαι ψεύτης όπως λέτε και περιμένετε στην γωνια ποτε θα στραβοπατήσει κανένας να του κολλήσετε ταμπέλα και να τον λιθοβολήσετε.”
  1ον) Εσύ μας έχεις κολλήσει προφανώς την ταμπέλα ότι κολλάμαι ταμπέλες. Όταν μιλάς πριν πολλά χρόνια για πόσα χρόνια μιλάμε; 5; 10; 15; 20; 25; Και γιατί συζητάμε για κάτι που έγινε πριν πολλά χρόνια και όχι για το τι γίνεται σήμερα; Εμένα προσωπικά με ενδιαφέρουν τα σημερινά προβλήματα! Η ενασχόληση με προβλήματα του παρελθόντος είναι τομέας της ψυχολογίας!
  2ον) Εγώ θυμάμαι την προ τουλάχιστον 20ετίας πρώτη μου εξομολόγηση. Όχι λεπτομερώς αλλά ξεχωρίζω το αν καθόμουν σε καρέκλα ή βρισκόμουν κάτω από το ράσο του παπά και γονατιστός! Αν ήμουν γονατιστός θα ήμουν ταλαιπωρημένος από την γονυκλισία και θα μου έμενε στην μνήμη κάθε λεπτομέρεια! Ενδεχομένως λόγω της μικρής μου ηλικίας αν μου το ζητούσε κάποιος ιερέας θα υπάκουα και θα έπεφτα στα γόνατα κάτω από το ράσο. Έχω μεγαλώσει τώρα πια όμως (όπως και εσύ θέλω να πιστεύω) και ξέρω ότι δεν είναι κάτι που χαρακτηρίζει την Εκκλησία. Επομένως και εσύ δεν δικαιολογήσε σε αυτή την ηλικία και ως μέλος (όπως λες) της Εκκλησίας να επιχειρηματολογείς “Άσε που ο κάθε ιερέας έχει τον δικό του τρόπο εξομολόγησης και τεχνική.” και να περιμένεις να περάσει ασχολίαστο! Μην κοροϊδεύεις τον εαυτό σου.
  3ον) Στην ιστορία σου λες “την συγκεκριμένη ημερα πήγα στον ναό όλος χαρά για το καινούριο ξεκίνημα της ζωή μου.”Τόσα χρόνια εξομολογούμε, τόσους ανθρώπους έχω δει να πάνε στην εξομολόγηση, κανέναν δεν έχω δει να πάει με την χαρά που περιγράφεις. Και αυτό μάλλον είναι ψέμα

  4ον) “β)Δεν είχα στο μυαλό μου την αφήγηση και την λεπτομέρεια στο μη κυρίως θέμα που ήθελα να θίξω.” Εσύ το έθιξες όμως και εμείς το σχολιάζουμε. Σε έναν διάλογο με αντιγνωμούντες πρέπει να δείχνεις τουλάχιστον την σοβαρότητα του να προσέχεις τα λόγια σου για να μην πιαστούν οι άλλοι και σου την πουν. Αυτό λέγεται “αυτοπροστασία” και με αυτό που ασχολούμε είμαι σοβαρός. Επομένως δικό σου πρόβλημα για τις σάλτσες που έχεις βάλει στην ιστορία. Σου έχω ξαναπεί πες αυτό που θες απλά και καθαρά για να συζητήσουμε μόνο αυτό.

  5ον) “γ)Δεν είμαι ο Καζαντάκης για να σου φτιάξω ένα σενάριο το οποιο θα είναι αρεστό στον εγκέφαλο σου για να σου φτιάξει την διάθεση.” Μην ανησυχείς δεν σε μπέρδεψα με τον Καζαντζάκη, ούτε σε χαρακτήρισα “ο νέος Καζαντζάκης”.

  6ον) “δ)Θέλεις να σου γράψω μια ιστορία για να αιστανθεις καλύτερα?”Η διάθεσή μου είναι πολύ καλή! Ευχαριστώ για την προσφορά και το ενδιαφέρον αλλά μάλλον οποιοδήποτε σενάριό σου θα κατάφερνε το αντίθετο. Μπορείς να προσπαθήσεις όμως! Η προσπάθεια μετράει και όχι το αποτέλεσμα!

  7ον) “Δεν γίνετε, γιατί είναι στη φύση ,μου να βγάζω τα κακώς κείμενα, ώστε να μπορούμε να τα διορθώνουμε και να γινόμαστε καλυτεροι” όντως ήταν κακό το κείμενό σου και το επισήμανα κατευθείαν! Σου έδωσα κάποιες συμβουλές. Ελπίζω να τις ακούσεις. Θα σε βοηθήσουν.

  8ον) “ε)Σε έχω παρακολουθήσει και σε αλλα σου σχόλια” Ευχαριστώ που με παρακολουθείς
  9ον) “και νομίζω ότι έχεις ελλιπής γνώσεις στα θέματα της θρησκείας” νομίζεις ή είσαι σίγουρος; Αν νομίζεις, σημαίνει ότι έχεις και εσύ ελλιπής γνώσεις στα θέματα της θρησκείας. Γιατί εσύ έχεις δικαίωμα να έχεις ελλιπής γνώσεις ενώ εγώ όχι;
  10ον) “οποτε στο τέλος προβλέπω” ωραία έχεις και το προορατικό χάρισμα!
  11ον) “όταν δεν θα μπορείς να μου απαντήσεις με λογικά επιχειρήματα θα μου το ρήξεις στους βίους των αγίων” μάλλον ψέματα λες (ακόμα μια φορά) ότι με έχεις παρακολουθήσει! Για κάνε λίγο copy paste αποσπάσματα από βίους αγίων (πέρα από την τελευταία μου απάντηση) από σχετικά κείμενα που έγγραψα για να με πείσεις. Μπορεί να ξεχνάω λόγο ηλικίας.
  12ον) “τέτοιες απαντήσεις έχω και εγώ Ευθύμιε μην ανησυχείς” πες συγκεκριμένα αποσπάσματα από συγκεκριμένους αγίους που υποστηρίζουν την άποψή σου και εδώ είμαστε πάλι για κουβέντα.

  13ον) “στ)Δεν δικαιούμαι εγώ σαν μέλος της εκκλησιας να θίξω ένα θέμα που κατά την γνώμη μου και πολλών ακόμα μελών της, είναι λάθος;
  Αν όχι τότε γιατί λεγόμαστε εκκλησία; Υπάρχει το αλάθητο του πάπα στην ορθοδοξία;” Δικαιούσε να θίγεις θέματα που σε προβληματίζουν. Ειναι κάτι φυσιολογικό, ωραίο και δείχνει μια ενεργή πίστη. Από την άλλη όμως εσύ μπορείς να μιλήσεις μόνο εκ μέρους σου και όχι εκ μέρους όλων των υπολοίπων μελών. Ο καθένας έχει την δικιά του φωνή να πει την γνώμη του. Πες την προσωπική σου άποψη ως δική σου και όχι ως μέλος μεγάλης ομάδας μελών. Και ο πάπας για να πάρει αξία η άποψή του λέει ότι είναι άποψη του Χριστού. Μήπως και εσύ κάνεις κάτι παρόμοιο; Γιατί χρειάζεσαι τον ισχυρισμό ότι υπάρχουν άλλοι σαν και σένα; Εσύ δεν έχεις αξία; Ο Χριστός αγαπάει όλους τους ανθρώπους. Δεν χρειάζεται πλήθος για να σε ακούσει.

  14ον) “ζ)Δεν έχω κανέναν λόγο να θίξω την εκκλησία και την ορθοδοξία, όπως με κατηγορήσατε, με αυτό το σκεπτικό θα βλέπουμε το στραβό και δεν θα μιλάμε για να μην μας πουν ότι θίξαμε την εκκλησια κ.τ.λ.” Αυτός που είναι όντως μέλος της Εκκλησίας και θέλει να διορθωθούν τα κακώς κείμενα της Εκκλησίας που όντως υπάρχουν, μιλάει για το τώρα, και λέει συνήθως πράγματα του στυλ “είναι κρίμα σε έναν χώρο όπως η Εκκλησία όπου υπάρχει ο πραγματικός Θεός, η Αλήθεια και η Σωτηρία κάθε ανθρώπου και όλου του κόσμου να υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που διαστρεβλώνουν το πνεύμα της και το Άγιο Πνεύμα της και να νομίζουν ότι επιτελούν το έργο του Χριστού. Έχω τύχει τέτοιους ανθρώπους αλλά η αγάπη του Χριστού πάντα με κρατάει εντός της Εκκλησίας όσο και να προσπαθούν αυτοί για το αντίθετο! Ο Θεός να μας φυλάει όλους και να μας χαρίζει μετάνοια καθημερινώς.” Εξ αντιθέτου εσύ γράφεις πράγματα του στυλ:

  “Εδώ ψάχνω μέσα στις ιστοσελίδες για την θέση της εκκλησίας για τις προγαμιαίες σχέσεις και βρήκα ακόμη ότι μέσω αυτών των επαφών μεταδίδονται και δαιμόνια. ( αν θέλεις στην καταγράφω)” Λοιπόν ναι αγαπητέ ανώνυμε! πες μας σε ποια ιστοσελίδα βρήκες την θέση της εκκλησίας για τις προγαμιαίες σχέσεις για να σε πάρουμε στα σοβαρά! Αν όντως ενδιαφέρεσαι για την Εκκλησία αποκάλυψέ μας την συγκεκριμένη σελίδα που έχει βγει επίσημα στο διαδίκτυο για να μας γνωστοποιηθούν τα χάλια μας! Αν δεν δούμε την πραγματική αμαρτία μας μετάνοια δεν έχουμε. Όλα τα άλλα είναι έργα του πονηρού! Μπορεί να μην έχεις κανέναν λόγο να θίξεις την Εκκλησία και την Ορθοδοξία, άντε να σε πιστέψουμε, αλλά το να μην αποκαλύπτεις με ακρίβεια που βασίζεις τους ισχυρισμούς σου, αυτό αποτελεί συκοφαντία! Στην Εκκλησία υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά προβλήματα και πολύ πιο σοβαρές αμαρτίες από το αν επιτρέπει ή όχι τις προγαμιαίες σχέσεις. Όπως σου είπα και άλλη φορά ΕΙΣΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ να έχεις σεξουαλικές σχέσεις. “Όποιος θέλει οπίσω μου ελθεί”. Αυτό τα λέει όλα.

  15ον) “η)Πάμε Ευθύμιε διαλέγεις η γαργάρες η διάλογο με λογικά επιχειρήματα.” Μερικές φορές φταίνε τα λόγια μου, αλλά πολλές φορές φταίνε και τα αυτιά σου!

  16ον) “Υ.Γ. Δεν είμαι ούτε κομμουνιστής, ούτε αναρχικός, ούτε γκεμπελιστας, ούτε ναζιστής, ούτε χρυσαυγίτης, ούτε σύρριζα, ούτε παγανιστής, ούτε δωδεκαθειστης, ούτε πολυθεϊστής, ούτε βουδιστής,ούτε πασοκτζης, ούτε νεοδημοκράτης,ούτε με το κόμμα της Ντόρας, ούτε παλαιοημερολογίτης, ούτε καθολικός, ούτε προτεστάντης,ούτε εβραίος, ούτε μωαμεθανός, ούτε πεντηκοστιανος, ούτε ευαγγελιστής, ούτε Σατανιστής,ούτε Εωσφοριστης,ούτε Άθεος κ.τ.λ…..

  Νομίζω ότι είπα τα πιο βασικά του τι δεν είμαι, και αυτά που δεν ανέφερα δεν σημαίνει ότι είμαι.” Οκ, ωραίος διάλογος με κάποιον που δεν έχει ταυτότητα, όνομα, ιδεολογία, προσωπικότητα κλπ.

  17ον) “Είμαι Έλληνας χριστιανός ορθόδοξος.
  Που του έχουν δημιουργηθεί προβληματισμοί.
  Ένταξη Ευθύμιε?” Μάλλον προβλήματα σου έχουν δημιουργηθεί και όχι προβληματισμοί. Για την Εκκλησία είναι πολύ πιο σοβαρό θέμα το ότι έχεις αποκηρύξει την εξομολόγηση (ο ίδιος το ομολογείς εμμέσως πλην σαφώς) ως απαραίτητο της ζωής σου ως χριστιανός και θεωρείς τον εαυτό σου μέλος της Εκκλησίας (δεν πιστεύω ότι το πιστεύεις αλλά ας παίξουμε το παιχνίδι σου) χωρίς να μετέχεις της ζωής της. Μην κοροϊδεύεις τον εαυτό σου. Εδώ άλλοι μετέχουν της ζωής της και αγωνίζονται καθημερινώς (λαϊκοί και μοναχοί) για έτη και βρίσκονται ακόμα στην αρχή και εσύ με παρησία διακηρύσεις “Έλληνας χριστιανός ορθόδοξος” (χωρίς βέβαια να λες πως λέγεσαι) και γράφεις το έλληνας με κεφαλαίο το πρώτο γράμμα και το χριστιανός ορθόδοξος με μικρά και έτσι όλα αποκαλλύπτονται άθελά σου! Στο ξαναείπα “Ο Θεός να μας φυλάει και εσένα, και εμένα και τους υπολοίπους εδώ μέσα από τα ψέματα που λέμε ο ένας στον άλλον, ο καθένας μας στον εαυτό μας και ο καθένας μας στον Θεό.”

  “Αν δεν αποδεχτείς τα παραπάνω,τα οποια είναι αυτονόητα,λογικά και πραγματικά,όχι Ευθύμιε δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε διάλογο, αλλα γαργάρες*” αυτό που μου είπες να το πω και εγώ σε σένα “Αν δεν αποδεχτείς τα παραπάνω,τα οποια είναι αυτονόητα,λογικά και πραγματικά,όχι αγαπητέ ανώνυμε δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε διάλογο, αλλα γαργάρες” και προφανώς εσύ αρχίζεις!

  “*Το γαργάρες το πείρα από την πρωινή εκπομπή του Παραδάκη δεν είναι δικό μου, αλλα το έβγαζε στη περίπτωση που κάποιος δεν ασχολούνταν με το κυρίως θέμα αλλα το απέφευγε συνεχώς.
  Οπότε ο Γιώργης έβγαζε το ποτηράκι με το νερό και άρχιζε τις γαργάρες. :D” Δεν το ήξερα πραγματικά. έχω να δω παραδάκι (μου έχουν κόψει τον μισθό ξέρετε) εδώ και πολύ καιρό

  “Πρόσεχε Ευθύμιε, το ποτηράκι με το νερό το έχω διπλα μου και του έχω ρίξει μέσα και αλάτι :D” Ξέρω είσαι έτοιμος για γαργάρες.

  Η ειλικρίνεια πάνω από όλα! Σταμάτα να λες ψέματα και κάνε διάλογο. Πες τις απόψεις σου χωρίς να βάζεις σάλτσες και μείνε στο θέμα.

  Ευθύμιος

 32. Ευχαριστώ πολύ για την συμμετοχή. Όντως συνεισφέρατε στην αποκάλυψη του σύνολου ψέματος του θαραλλέου “δεν λέω το όνομά μου γιατί φοβάμαι ότι θα με λιντσάρουν σαν την Υπατία! Αγαπώ όμως την Εκκλησία, δεν θέλω τα δόγματά της, πιστεύω η επιστήμη αναιρεί τις εντολές της Εκκλησίας και την αρχή του κόσμου 5000 με 6000 σύμφωνα με την Εκκλησία, οι παπάδες είναι για κρέμασμα, θέλω να κάνω σεξ και αυτοί δεν μου το επιτρέπουν, αλλά εγώ πιστεύω στην Εκκλησία ως Έλληνας χριστιανός ορθόδοξος!”

  Ευχαριστώ πολύ και πάλι

  ΥΓ: Μάθε να μας σέβεσαι αγαπητέ ανώνυμε να σε σεβαστούμε και εμείς. Πάνω απ’ όλα ειλικρίνεια

 33. Προς τον ανώνυμο που διηγήθηκε αληθινό περιστατικό: Αν πράγματι το θέμα της εξομολόγησης-πνευματική εν Χριστώ ζωή σε ενδιαφέρει, ψάξε να βρεις πνευματικό με διάκριση που να σε αναπαύει (η λέξη κλειδί είναι η λέξη διάκριση). Δεν είναι εύκολο, θέλει χρόνο και κόπο. Οι πατέρες που αυτά τα θέματα τα βίωσαν σε βάθος λέγουν ότι ο Θεός επιτρέπει σε καθένα μας να έχει επίγνωση της αμαρτωλότητάς του σύμφωνα με την πνευματική προκοπή του και αυτό το κάνει από ευσπλαχνία για να μην πέσουμε σε απόγνωση.

 34. Εγώ τις προάλλες είχα ξερόβηχα. Πήγα στο γιατρό και άρχισα να του λέω τα συμπτώματά μου. Επειδή δεν είχα φάει όλη μέρα άρχισα να ζαλίζομαι. Με είχε μία ώρα όρθιο να του εξηγώ. Κάποια στιγμή, από τη ζάλη έπεσα κάτω. Συνήλθα αμέσως. Μετά κάθισα και πήρε εκείνο το σφυράκι και άρχισε να με χτυπάει στο γόνατο. Τελικά διέγνωσε επιληψία και μου έδωσε φάρμακα.

  Βγαίνοντας έξω πήρα αμέσως τηλέφωνο έναν φίλο μου. Βιολόγος είναι αλλά είχε λατρεία με την ιατρική και ξέρει πολλά. Μου εξήγησε δυο πράγματα και πέταξα τα χαπάκια της επιληψίας. Σε δυο μέρες ήμουν μια χαρά ακολουθώντας τις οδηγίες του φίλου μου.

  Δεν ξέρω αν η Ιατρική έχει καμία Βίβλο, αν έχει Παλαιά ή Καινή Διαθήκη. Αν είχε όμως θα την έκαιγα. Όπως και γενικά την ιατρική επιστήμη. Κατά τον ίδιο τρόπο που άλλοι φίλοι γράφουν τις δικές τους, έστω αληθινές, το δέχομαι καλόπιστα παρόλο που δεν ταιριάζουν, εμπειρίες με διάφορους παπάδες και απορρίπτουν το όλον.

 35. Ευθύμιε η απάντησή σου είναι αντιχριστιανική και ειρωνική, δεν γίνετε να κάνει κάνεις κανείς διάλογο μαζί σου.

  Ανελυσες ολες τις εκφράσεις μου εκτός του θεματος μας.

  Τα κατάφερες.

  Πολύ μπλα μπλα χωρίς ουσία.

  Κάτσε μονος σου να πας στον παράδεισο, σου ευχομαι καλο ταξίδι.

  Πλέον μόνον εσεις λετε την αλήθεια όλοι οι υπόλοιποι είμαστε ψεύτες και τα λοιπά, αφού είμαι ψεύτης δεν χρειάζετε να συζητησουμε άλλο.

  Και για να σε ικανοποιήσω θα κλεισω το θέμα όπως θέλεις εσύ να το ακούσεις.

  ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ

  ΟΤΙ ΠΕΙΣ

  ΕΙΣΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ

  ΧΑΙΡΕ ΕΥΘΥΜΙΕ ΜΕΓΑ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΗ

  ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΗΚΕΣ ΤΩΡΑ.

  ΑΝΤΕ, ΓΕΙΑ

 36. Γιάννη ο εξομολόγος θα με κρίνει σύμφωνα με τους κανόνες της εκκλησίας, το θέμα είναι ότι μερικοί κανόνες είναι αντικοινωνικοί και έξω από την εποχή μας.

  Αυτό εί αι το θέμα που ήθελα να αναπτύξω αλλά μερικοί δίνουν σημασία στο γράμμα και όχι στο πνεύμα της ιστορίας μου.
  Άραγε ορθόδοξοι είναι ή πρωτεστάντες?

  Μάλλον ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν ή νομίζουν ότι ξέρουν.

  Η παραβολή του Τελώνη και του Φαρισαίου είναι η καλύτερη για αυτούς.

  🙂

 37. Εν το μεταξύ να πω ότι έχετε όλοι σας δίκιο.
  Ξέχασα prin να σας αναφέρω και τους υπόλοιπους.

  Είστε όλοι σας μερικά βήματα πριν τον θεό, εγώ πολύ βαθιά νυχτωμένος και πλανημένος.

  Σας ευχαριστώ για το φως που μου δώσατε και βρήκα τοn δρόμο της γνώσεως.

  Πραγματικά άρχισα να αναρωτιέμε, με τόσους διανoούμενους η Ελλάς, γιατί να είναι σε αυτήν την κατάστασταση?
  Δεν είναι άδικο?

  Αλλά μάλλον τωρα που γράφω αυτή τη στιγμή μου ήρθε και η φώτιση.

  ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ. ΝΑΙ.
  Πως δεν το σκέφτηκα πιο πριν?
  Εγώ φταιω για όλα.

  Τώρα επιτέλους ξέρω.
  Και πάλια σας ευχαριστώ που έμαθα.

  Να είστε πάντα καλά. 🙂

 38. “Ανελυσες ολες τις εκφράσεις μου εκτός του θεματος μας.” Από το ίδια τα λεγόμενά σου πιάνομαι πάλι! Αφού έχω σχολιάσει όλες τις εκφράσεις σου και πουθενά δεν βρήκα το θέμα μας αρχίζω να υποψιάζομαι ότι πουθενά στις εκφράσεις σου δεν υπήρχε το θέμα! Να μια μεγάλη αλήθεια! Ο κ. Ανώνυμος δεν μπορεί να ανεχτεί την μη προσέγγισή μου στο θέμα, όταν ο ίδιος όμως το επιτελεί έχει κάθε δικαίωμα! Δεν έχετε δικαίωμα διακριτικής μεταχείρισης κ. Ανώνυμε. Ό,τι ζητείτε από εμάς, θα ζητούμε και εμείς από εσάς! Και εγώ σας έχω δώσει μια τιμή που τόση ώρα που μιλάμε εσείς αποτύχατε παταγωδώς και επανηλλειμένως, να μας πείτε το όνομά σας! Έστω και ψευδώνυμο!

  Ναι όντως είμαι είρων, κακώς μεν, καλώς δε! Δεν το κάνω από κακία για να νοιώσεις μειωνεκτικά αλλά για να καταλάβεις ότι πρέπει να αρχίσεις να σέβεσαι τους συνανθρώπους σου όταν τους μιλάς! Ηρέμησε μέσα σου πρώτον και πολλές απορίες σου θα λυθούν μια ώρα αρχίτερα! Και ο διάλογος μπορεί να αρχίσει.

 39. Βασικά και εσύ ειρωνεύεσαι. Γιατί εσύ έχεις όλα τα δικαιώματα και εμείς κανένα; Εμείς είμαστε οι αντιχριστιανοί; Πες τα πράγματα με το όνομά τους και άσε την φιλολογία για άλλους! Δεν είσαι Καζαντζάκης! Οι ιστορίες σου μπάζουν!

 40. Αγαπητέ κ. Νίκο, κάθε διάλογος για να λέγεται διάλογος πρέπει να τίθεται στην σωστή βάση. Ειλικρίνεια! Ούτε μια στιγμή δεν ένοιωσα ότι ήταν γνήσιως ο προβληματισμός του κ. Ανώνυμου. Γιατί πάλι πρέπει να πέσει σε εμάς το βάρος να δεχτούμε καλόπιστα αυτό που μας λένε; Ας δεχτεί καλόπιστα ο κ. Ανώνυμος τις συμβουλές που του δίνουμε! Αυτός έχει όλα τα δικαιώματα στην συζήτηση; Σας παρακαλώ πολύ! Είμαι εντόνως εριστικός σκοπίμως και συνειδητά! Βλέπω πράγματα που έχω ξαναδεί και προσπαθώ να τα αποτρέψω από μία τόσο λαμπρή σελίδα!

  Έχω ομολογήσει ότι υπάρχουν τέτοιοι ιερείς σε κάποια μέρη, αποτελούν μέλη της Εκκλησίας, αλλά δεν είναι η Εκκλησία! Ο συγκεκριμένος ανώνυμος από την στιγμή που έχει βαφτιστεί αποτελεί μέλος της Εκκλησίας, είτε του αρέσει είτε όχι! Δεν θα πιάσω σοβαρή συζήτησή του όμως περί Εκκλησίας αν δεν είναι και ο ίδιος σοβαρός! Για να χρησιμοποιήσω μια παρομοίωση μιμούμενος εσάς, δεν θα κάτσω να μιλήσω για μαθηματικά λυκείου με έναν οικοδόμο ο οποίος έχει τελειώσει δημοτικό και το μόνο που θυμάται είναι έναν κακό δάσκαλο που τον βαρούσε! Εννοείται αυτός μισεί τα μαθηματικά! Το επιχείρημά του είναι όμως καθαρά ψυχολογικό! Μπερδεύει την επιστήμη με τους λειτουργούς της! Και εσείς που θέλατε να κάψετε την Βίβλο της Ιατρικής ταυτίζεται κακώς την επιστήμη με τους λειτουργούς της! Η ύπαρξη ενός κακού μαθηματικού δεν ακυρώνει την επιστήμη των μαθηματικών! Η ύπαρξη ενός κακού γιατρού δεν ακυρώνει την επιστήμη της ιατρικής! Η ύπαρξη ενός κακού ιερέα δεν ακυρώνει την Αγιότητα και την Θεοπνευστία της Εκκλησίας! Πόσο ποια εντός θέματος μας θέλει ο κ. Ανώνυμος; Ας γράψει το θέμα. Μια πρόταση μόνο και να την σχολιάσουμε. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια εκ μέρους του γιατί μου δίνει αφορμές να κρίνω και να ειρωνεύομαι!

  Ειλικρινώς
  Ευθύμιος

 41. Αγαπητέ κ. Ανώνυμε

  “ο εξομολόγος θα με κρίνει σύμφωνα με τους κανόνες της εκκλησίας, το θέμα είναι ότι μερικοί κανόνες είναι αντικοινωνικοί και έξω από την εποχή μας.” Αυτά που λες είνα ΜΠΟΥΡΔΕΣ! Όλοι εδώ μέσα έχουμε κάνει πολύ χειρότερα πράγματα από αυτά που εσύ ισχυρίζεσαι ότι έχεις κάνει! Ενδεχομένως ούτε καν να τα υποψιαζόμαστε! Εσύ όμως ισχυρίζεσαι ότι η Εκκλησία σε κρίνει και σε κρατάει μακριά της! Εμείς όμως σου λέμε ότι υπάρχουν ιερείς εξομολόγοι γνήσιοι που ακούν τον άνθρωπο και του συμπαραστέκονται! Ψάξε να βρεις κανέναν! Αυτό δεν είναι προς όφελος δικό μου αλλά αποκλειστικά δικό σου!

  “ο εξομολόγος θα με κρίνει σύμφωνα με τους κανόνες της εκκλησίας” Η αυστηρή τήρηση των κανόνων είναι ξένο φρούτο! Δεν είναι ορθόδοξο. Δώσε περισσότερη προσοχή στο άρθρο “Ηθικισμός. Η αλλοίωση του κατά φύσιν βίου. Συνέπειες και προτάσεις.” και συγκεκριμένα την παράγραφο “Ο υποκριτής αυτός άνθρωπος, ….” και νομίζω εκεί θα βρεις πολλά πράγματα για την περίπτωσή σου.

  Βέβαια να διαβάσεις και την παράγραφο “Ο Ηθικισμός ή πιετισμός, είναι ένα ιστορικό φαινόμενο το οποίο εμφανίστηκε στην ακραία του μορφή στην ύστερη μεσαιωνική εποχή, και εξ αρχής στον προτεσταντισμό. Σκοπό κάνει να απολυτοποιεί τις πράξεις σε ένα κλειστό κανόνα συμπεριφοράς, μέσα σε μια καταθλιπτική ομοιομορφία πράξεων. Αυτό φυσικά συμβαίνει εξ αιτίας σοβαρών δογματικών διαφοροποιήσεων της Δύσης και της Ανατολής, ιδίως στη συνάντηση της λεγόμενης θεολογίας του προσώπου, θέμα που θα αναφερθεί στην ανάπτυξη του κυρίως θέματος.”

  Επομένως για να το κάνουμε πιο λιανό με την βοήθεια της προηγούμενης copy paste παραγράφου ο ηθικισμός (κλασσικό παράδειγμα ο φανταστικός ιερέας που αναφέρεις) δεν είναι που συναντάμε τόσο εύκολα και σε τόσο ακραία μορφή στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Σου ανέφερα σε προηγούμενο σχόλιο για ξενόφερτες επιρροές. Ιδού! Εσύ ο ίδιος όμως έχεις διαβάσεις το άρθρο (υποτίθεται) και δεν κατάλαβες τίποτα(!) ή δε θέλεις να καταλάβεις ή δεν το έχεις διαβάσει καθόλου! Ο ίδιος γράφεις από κάτω ως σχόλιο στο άρθρο “ΑΜΑΝ πια με την εκκλησιολατρεία μπορούμε να είμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ και χωρίς δόγματα , φτάνει πια ο σκοταδισμός !!”. Αν ο ίδιος είσαι μέλος της Εκκλησίας ποτέ δε θα το έλεγες αυτό. Δεν πειράζει όμως! Εμείς πρέπει να είμαστε καλόπιστοι!

 42. Η ταπεινή μου γνώμη είναι πως ο Ανώνυμος κατάφερε αυτό που ήθελε:
  Να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από την κριτική στο παρόν προκατειλημένο, απλουστευτικό και λαϊκίστικο άρθρο για τον ρόλο του χριστιανισμού στο κοινωνικό γίγνεσθαι σε αντεγκλήσεις καφενειακού επιπέδου.

 43. Φίλε μου, η απάντηση στην απορία σου είναι απλή. Είναι πειραγμένο το “δείγμα” εδώ στο Αντίφωνο. Οι περισσότεροι διανοούμενοι (και μη) στην Ελλάδα σκέφτονται σαν κι εσένα.

 44. Βρε Ευθύμιε, επιτέλους κατάλαβε ότι όλοι οι ανώνυμοι δεν είμαι εγώ με την ιστορία της εξομολόγησης.
  Εκτός και αν γράφεις εσύ ανωνυμα και μετα λες ότι τα λέω εγώ.

  Εκτός αν θες να απολογούμε κια για άλλες σκέψεις και προβληματιμσούς.

  Αν το αντίφωνο δεν ήθελε ανώνυμους δεν θα είχε ενεργό τον τρόπο μετάδωσης των ανωνύμων ιδεών.

  Αυτό που κάνεις μου μοιάζει πιό πολύ, σαν αυτό που κάνουνε για την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια.
  ———

  έλα ξεκινα τωρα , ΡΙΞΕ

 45. Έχεις δίκιο Τheo, ο χριστιανισμός δεν έχει σχεση με τα καφενεια τις αλανες και τον λαό, αλλά με τις πανεπιστημιακές εδρες.
  😀 😀 😀 😀

  ωχ θεούλη μου, πάω για νάνι, αντε καληνυχτα

 46. Συγγνώμη αλλά όλοι οι ανώνυμοι είστε της ίδιας συνομοταξίας! Βάλτε ενα ψευδώνυμο για να σας ξεχωρίζουμε και να μπορεί να γίνει διάλογος. Μόνο με αυτόν τον τρόπο οι απόψεις σου είναι απόψεις σου και κανενός άλλου. Εκτός αν δεν έχεις το θάρρος των απόψεών σου. Δείξτε μας τον ελάχιστο σεβασμό για να δείξουμε και εμείς ανάλογο. Ό,τι άλλο φιλολογία!

 47. Για να μην έχεις βέβαια επιλέξει μέχρι τώρα ένα ψευδώνυμο, σε βολεύει αυτή η έλλειψη ευθύνης προσωπικής άποψης! Για μεγάλωσε λίγο και πάρε τις ευθύνες αυτών που λες!

 48. Ο χριστιανισμός δεν έχει σχέση με κραυγές, απειλές και εύκολες θριαμβολογίες (καφενειακό επιπέδο), αλλά με ευγένεια, προσπάθεια αλληλοκατανόησης του συνομιλητή και νηφάλια έκθεση των θέσεων και απόψεων.

 49. [b]Ψευτοθόδωρε έχεις το θράσος να ζητάς ειλικρινή διάλογο, εσύ που ξεκίνησες λέγοντας χοντρά ψέμματα;[/b]

  Στην ιστορία που διήγηθηκες έχεις πει ότι πήγες να εξομολογηθείς “Έπειτα από πολύ σκέψη και έχοντας την ανάγκη να πλησιάσω το ‘θείο'”. Δεν πήγες δηλαδή ούτε για πλάκα, ούτε άσκεφτα, ούτε επιπόλαια. Επομένως, αυτή η εξομολόγηση ήταν ένα πάρα πολύ κρίσιμο γεγονός της ζωής σου. Ένα από εκείνα τα γεγονότα, που σίγουρα δεν ξεχνάει κανείς.

  Στην ιστορία που διηγήθηκες είπες, επίσης, ότι “Η πρώτη ερώτηση του ήταν, αν ήμουν παντρεμένος και αν είχα προγαμιαία σχέση”. Σε αυτή λοιπόν την πολύ κρίσιμη απφαση της ζωής σου, στην οποία οδηγήθηκες συνειδητά και με πολλή περίσκεψη όπως είπες, η πρώτη-πρώτη στιγμή που βίωσες ήταν αυτή η ερώτηση. Επομένως, είναι ακόμα πιο δύσκολο να έχεις ξεχάσει τα γεγονότα.

  Στην ιστορία που διηγήθηκες, τέλος, είπες ακόμη πως, μόλις άκουσες την απάντηση του ιερέα σ’ αυτήν την πρώτη-πρώτη του ερώτηση, σηκώθηκες “από τα γόνατα και με πολύ προσεκτικές κινήσεις, αφήνω το ράσο που ήταν επάνω στην κεφάλι μου και χωρίς να μιλώ κατευθύνθηκα προς την έξοδο του Ναού”. Ωραία.

  Με βάση τα προηγούμενα λοιπόν, είναι εντελώς αδύνατον να θυμάσαι κάτι που δεν έγινε. Είναι αδύνατον “να μη θυμάσαι καλά” εάν ήσουν σε γονυκλισία και με το ράσο στο κεφάλι!

  Όμως έλα ντε που είναι εντελώς αδύνατον να συνέβη αυτό που λες! Δηλαδή σε ορθόδοξη εξομολόγηση, ο εξομολουγούμενος να είναι σε γονυκλισία και με το πετραχείλι στο κεφάλι ΚΙ ΕΠΕΙΤΑ ο ιερέας να του κάνει ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ερώτηση, όπως είπες.

  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: δεν βαρέθηκες τα παραμύθια Ψευτοθόδωρε;

 50. Ψευτοθόδωρε έχεις το θράσος να μιλάς γιᨔπνεύμα και γράμμα” των λεγομένων σου τη στιγμή που αραδιάζεις ΤΟ ΕΝΑ ΨΕΜΜΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΛΛΟ;

  Στην ιστορία που διήγηθηκες έχεις πει ότι πήγες να εξομολογηθείς [i]”Έπειτα από πολύ σκέψη και έχοντας την ανάγκη να πλησιάσω το ‘θείο'”. [/i]Δεν πήγες δηλαδή ούτε για πλάκα, ούτε άσκεφτα, ούτε επιπόλαια. Επομένως, αυτή η εξομολόγηση ήταν ένα πάρα πολύ κρίσιμο γεγονός της ζωής σου. Ένα από εκείνα τα γεγονότα, που σίγουρα [b]δεν ξεχνάει κανείς[/b].

  Στην ιστορία που διηγήθηκες είπες, επίσης, ότι [i]”Η πρώτη ερώτηση του ήταν, αν ήμουν παντρεμένος και αν είχα προγαμιαία σχέση”. [/i]Σε αυτή λοιπόν την πολύ κρίσιμη απφαση της ζωής σου, στην οποία οδηγήθηκες συνειδητά και με πολλή περίσκεψη όπως είπες, η πρώτη-πρώτη στιγμή που βίωσες ήταν αυτή η ερώτηση. Επομένως, είναι [b]ακόμα πιο δύσκολο να έχεις ξεχάσει τα γεγονότα. [/b]

  Στην ιστορία που διηγήθηκες, τέλος, είπες ακόμη πως, μόλις άκουσες την απάντηση του ιερέα σ’ αυτήν την πρώτη-πρώτη του ερώτηση, σηκώθηκες [i]”από τα γόνατα και με πολύ προσεκτικές κινήσεις, αφήνω το ράσο που ήταν επάνω στην κεφάλι μου και χωρίς να μιλώ κατευθύνθηκα προς την έξοδο του Ναού”. [/i]Ωραία.

  Με βάση τα προηγούμενα λοιπόν, είναι εντελώς αδύνατον να θυμάσαι κάτι που δεν έγινε. [b]Είναι αδύνατον “να μη θυμάσαι καλά” εάν ήσουν σε γονυκλισία και με το ράσο στο κεφάλι! [/b]

  [b]Όμως έλα ντε που είναι εντελώς αδύνατον να συνέβη αυτό που λες! [/b]Δηλαδή σε ορθόδοξη εξομολόγηση, ο εξομολουγούμενος να είναι σε γονυκλισία και με το πετραχείλι στο κεφάλι ΚΙ ΕΠΕΙΤΑ ο ιερέας να του κάνει ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ερώτηση, όπως είπες.

  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: δεν βαρέθηκες τα παραμύθια Ψευτοθόδωρε;

 51. Δεν έχεις ανάγκη από νάνι Ψευτοθόδωρε, εσύ κοιμάσαι όρθιος και νομίζεις ότι όλοι το ίδιο κάνουμε.

  Στην ιστορία που διήγηθηκες έχεις πει ότι πήγες να εξομολογηθείς [i]”Έπειτα από πολύ σκέψη και έχοντας την ανάγκη να πλησιάσω το ‘θείο'”. [/i]Δεν πήγες δηλαδή ούτε για πλάκα, ούτε άσκεφτα, ούτε επιπόλαια. Επομένως, αυτή η εξομολόγηση ήταν ένα πάρα πολύ κρίσιμο γεγονός της ζωής σου. [b]Ένα από εκείνα τα γεγονότα, που σίγουρα δεν ξεχνάει κανείς.[/b]

  Στην ιστορία που διηγήθηκες είπες, επίσης, ότι [b]”Η πρώτη ερώτηση του ήταν, αν ήμουν παντρεμένος και αν είχα προγαμιαία σχέση”. [/b]Σε αυτή λοιπόν την πολύ κρίσιμη απφαση της ζωής σου, στην οποία οδηγήθηκες συνειδητά και με πολλή περίσκεψη όπως είπες, η πρώτη-πρώτη στιγμή που βίωσες ήταν αυτή η ερώτηση. [b]Επομένως, είναι ακόμα πιο δύσκολο να έχεις ξεχάσει τα γεγονότα. [/b]

  Στην ιστορία που διηγήθηκες, τέλος, είπες ακόμη πως, μόλις άκουσες την απάντηση του ιερέα σ’ αυτήν την πρώτη-πρώτη του ερώτηση, σηκώθηκες [i]”από τα γόνατα και με πολύ προσεκτικές κινήσεις, αφήνω το ράσο που ήταν επάνω στην κεφάλι μου και χωρίς να μιλώ κατευθύνθηκα προς την έξοδο του Ναού”. [/i]Ωραία.

  Με βάση τα προηγούμενα λοιπόν, είναι εντελώς αδύνατον να θυμάσαι κάτι που δεν έγινε. [b]Είναι αδύνατον “να μη θυμάσαι καλά” εάν ήσουν σε γονυκλισία και με το ράσο στο κεφάλι! [/b]

  [b]Όμως έλα ντε που είναι εντελώς αδύνατον να συνέβη αυτό που λες! [/b]Δηλαδή σε ορθόδοξη εξομολόγηση, ο εξομολουγούμενος να είναι σε γονυκλισία και με το πετραχείλι στο κεφάλι ΚΙ ΕΠΕΙΤΑ ο ιερέας να του κάνει ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ερώτηση, όπως είπες.

  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: δεν βαρέθηκες τα παραμύθια Ψευτοθόδωρε;

 52. Ο εν λόγω ανώνυμος με έχει κατηγορήσει για ειρωνία και αντιχριστιανισμό. Ας δούμε τον λόγο αγάπης του κ. Ανωνύμου προς τον κ. Theo

  1) “δεν το καταλαβαίνεις ή κάνεις πως δεν το καταλαβαίνεις?”
  2) “να τους ξανακαίγατε και να τους αποκεφαλίζατε όπως παλιά.”
  3) “εκεί θα γελάσει ο κάθε πικραμένος.”
  4) “άστο δεν σε παίρνει, θα γίνεις ρεζίλι όταν θα πας να δικαιολογίσεις τον κανόνα”
  5) “Γιαυτό πλέον στην εκκλησία εμειναν μονο οι μισθοφόροι λειτουργοί και οι γεροι με τις γριές”
  6) “συνήθως στην πλειοψηφία τους αγράμματοι.”
  7) “Αυτή είναι η αλήθεια και ότι και να λες είσαι εκτός πραγματικότητας.”
  8) “Τα πάντα κινούνται ακόμα και η γη που κάποτε πίστευες ότι ήταν το κέντρο του κόσμου.”
  9) “Μην πάρεις το χάπι της πιέσεως τωρα γιατί αυτοί που εσύ λες ότι δεν υποψιάζονται το θείο, το εφτιαξαν και εσυ τωρα το απολαμβάνεις καθώς και το λαπτοπάκι που μιλάς μαζί μου.”
  10) “Κάτσε τώρα να κοιτάζεις το καρναβάλι από την τηλεόραση και να καταριέσε τους συμμετεχωντας!!!”

  Και ύστερα λες “Ευθύμιε η απάντησή σου είναι αντιχριστιανική και ειρωνική,” και συνεχίζεις “δεν γίνετε να κάνει κάνεις κανείς διάλογο μαζί σου” και εγώ θα σου απαντήσω … όπως έστρωσες έτσι θα κοιμηθείς! Δείξε σεβασμό να σε σεβαστούμε.

  Ειλικρινώς
  Ευθύμιος

 53. Σιγά μη φύγεις και θιγμένος!

  Μας κατηγορείς και για αλαζονεία; Εσύ έχεις γράψει σε προηγούμενο post “Αυτή είναι η αλήθεια και ότι και να λες είσαι εκτός πραγματικότητας.” Τώρα όμως κατέληξες “ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ. ΝΑΙ.Πως δεν το σκέφτηκα πιο πριν? Εγώ φταιω για όλα.” και επίσης “έχετε όλοι σας δίκιο.” “εγώ πολύ βαθιά νυχτωμένος και πλανημένος”. Όλα αυτά μπορώ να πω ότι είναι μια πάρα πολύ καλή αρχή μετανοίας! Έχεις δρόμο ακόμα όμως γιατί μέσα σε όλο αυτό κρύβεται ψευτοταπείνωση(!) και συγκεκριμένα “ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ. ΝΑΙ.Πως δεν το σκέφτηκα πιο πριν? Εγώ φταιω για όλα” και κατευθείαν πετάγεσαι στην τελειότητα “Τώρα επιτέλους ξέρω.” Εγώ είμαι της άποψης κάτσε λίγο παραπάνω ακόμα στο site να ακούσεις και άλλα! Σου κάνουν καλό!

 54. [quote name=”Theo”]Η ταπεινή μου γνώμη είναι πως ο Ανώνυμος κατάφερε αυτό που ήθελε:
  Να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από την κριτική στο παρόν προκατειλημένο, απλουστευτικό και λαϊκίστικο άρθρο για τον ρόλο του χριστιανισμού στο κοινωνικό γίγνεσθαι σε αντεγκλήσεις καφενειακού επιπέδου.[/quote]

  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ; Οι Χριστιανοί ενοχλούν αφάνταστα το κατεστημένο και τους δορυφόρους του. Γι’ αυτό κόπτονται, οι δορυφόροι αυτοί, να φιμώσουν με κάθε δυνατό τρόπο και αθέμιτο μέσον τους Χριστιανούς.

 55. Κάπου έγγραψες “Άργησες να απαντήσεις Ευθύμιε και δηστυχώς δεν σε συμπεριέβαλα στο κασέ των βαρεμένων με το σφυρί , χαχαχα”

  ενώ στον Theo έχεις γράψει:
  1) “δεν το καταλαβαίνεις ή κάνεις πως δεν το καταλαβαίνεις?”
  2) “να τους ξανακαίγατε και να τους αποκεφαλίζατε όπως παλιά.”
  3) “εκεί θα γελάσει ο κάθε πικραμένος.”
  4) “άστο δεν σε παίρνει, θα γίνεις ρεζίλι όταν θα πας να δικαιολογίσεις τον κανόνα”
  5) “Γιαυτό πλέον στην εκκλησία εμειναν μονο οι μισθοφόροι λειτουργοί και οι γεροι με τις γριές”
  6) “συνήθως στην πλειοψηφία τους αγράμματοι.”
  7) “Αυτή είναι η αλήθεια και ότι και να λες είσαι εκτός πραγματικότητας.”
  8) “Τα πάντα κινούνται ακόμα και η γη που κάποτε πίστευες ότι ήταν το κέντρο του κόσμου.”
  9) “Μην πάρεις το χάπι της πιέσεως τωρα γιατί αυτοί που εσύ λες ότι δεν υποψιάζονται το θείο, το εφτιαξαν και εσυ τωρα το απολαμβάνεις καθώς και το λαπτοπάκι που μιλάς μαζί μου.”
  10) “Κάτσε τώρα να κοιτάζεις το καρναβάλι από την τηλεόραση και να καταριέσε τους συμμετεχωντας!!!”

  Μην μας παίζεις το θιγμένο! Δεν γίνεται να είσαι χαρούμενος και να γελάς όταν την λες άσχημα στους άλλους και μόλις σου την λένε να είσαι η θλιμμένη και ανυπεράσπιστη χήρα και εμείς οι διώκτες! Σου χρίζει σεβασμού γιατί είσαι άνθρωπος και πλάσμα του Θεού, αλλά του ίδιου σεβασμού χρίζουμε και εμείς. Μάθε να συμπεριφέρεσαι πρωτίστος, να είσαι ειλικρινής και πολλά προβλήματα στην ζωή σου θα λυθούν.

  Αν θες να μετανοήσεις μετανόησε όσο θες και αν όντως το κάνεις αυτό, μας κάνεις πραγματικά ρεζίλι όλους μας εδώ μέσα που παίζουμε πολύ καλύτερα και με πιο λεπτομερή συνέπεια τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του χριστιανού! Δεν γίνεσαι πιο χριστιανός κερδίζοντας μια λογομαχία ούτε λιγότερο χριστιανός αν χάσεις την λογομαχίσ! Δεν με νοιάζει αν έχω δίκιο σε μια λογομαχία. Μακάρι να μην έχω δίκιο. Αυτό που επιθυμώ είναι όταν μιλάς να με σέβεσαι πραγματικά και τον καθένα μας εδώ μέσα ακόμα και αν δε μας βλέπεις. Ο μόνος τρόπος για να αποδείξεις ότι μας σέβεσαι είναι να διαβάσεις τα σχόλια που έχεις γράψεις στον καθένα μας και να γράψεις “συγγνώμη” όπου νομίζεις ότι μας έχεις προσβάλλει και να βάλεις την φράση που νομίζεις ότι μας έχει προσβάλλει! Έτσι μας κάνεις ρεζίλι όλους μας εδώ μέσα! Ο πληγωμένος εγωισμός δεν είναι μετάνοια!

 56. Αγαπητέ “πτωχό μου παιδί” ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές σου, θα τις λάβω σοβαρά υπόψιν μου στο υπόλοιπο του βίου μου.
  ο Ψευτοθόδωρος! κ.τ.λ. να είσαι καλά αδερφέ μου έδωσε ςτο φως της γνώσεως σου και έλισα τα προβλήματα που με απασχολούσαν.

  Άξιος!!!

 57. όχι αγαπητέ ανώνυμε δεν χρειάζομαι τίποτα άλλο από εσένα παρά να διαβάσεις τα παρακάτω που θα σου πω και σχολίασε χωρίς αφορισμούς και αντεγκλίσεις του στυλ καφενείου που μας είχες συνηθίσει μέχρι τώρα!

  Κάπου έγγραψες (όχι σε εμένα) “όσον αφορά την απάντησή σου, σου λέγω ότι η επιστήμη έχει εντελώς διαφορετική άποψη για τον έρωτα και η οποία λέγει τα εξής…”

  και μας αναρτάς ένα άρθρο για την βιολογική ευημερία της σεξουαλικής επαφής

  παρόλα αυτά όμως σου έχει ξεφύγει το παρακάτω άρθρο που κυκλοφορεί εδώ και μερικούς μήνες στο διαδίκτυο

  [i]Πιο ευτυχισμένα τα ζευγάρια που απέχουν από το πρόωρο σεξ

  Τα ζευγάρια που αποφεύγουν να έχουν σεξουαλικές σχέσεις πριν το γάμο, έχουν τελικά μια πιο σταθερή και ευτυχισμένη σχέση, αλλά και καλύτερη σεξουαλική επαφή. Αυτό ισχυρίζεται ότι διαπίστωσε μια νέα αμερικανική έρευνα, που έρχεται να αναθερμάνει πατροπαράδοτες αντιλήψεις, τις οποίες ο περισσότερος κόσμος θεωρεί πια ξεπερασμένες.

  Οι ερευνητές της Σχολής Οικογενειακής Ζωής του (μορμονικού) πανεπιστημίου Μπρίγκαμ Γιανγκ της Γιούτα, υπό τον καθηγητή Ντιν Μπάσμπι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό οικογενειακής ψυχολογίας “Journal of Family Psychology”, σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», μελέτησαν περισσότερα από 2.000 παντρεμένα άτομα σχετικά με την ποιότητα των σχέσεων με τον/την σύντροφό τους στο πλαίσιο του γάμου τους, σε συνάρτηση με το πότε ξεκίνησαν να κάνουν σεξ μαζί του/της.

  Η έρευνα, σύμφωνα με τους αμερικανούς ψυχολόγους, έδειξε ότι υπάρχουν ωφέλειες στην τακτική της καθυστέρησης, όσον αφορά τις σεξουαλικές σχέσεις. Σε σχέση με όσους προτιμούν να προχωρούν αμέσως ή πολύ γρήγορα -και πάντως πριν το γάμο- σε σεξουαλική επαφή με το έτερον ήμισυ τους, όσα ζευγάρια περίμεναν μέχρι να παντρευτούν, για να κάνουν σεξ με τον/την αγαπημένο/η τους, ανέφεραν ότι στη συνέχεια ο γάμος και η σχέση τους ήταν κατά 22% πιο σταθερή.

  Επίσης, τα ίδια άτομα, που επέλεξαν να μη βιαστούν στο θέμα του σεξ, ανέφεραν κατά μέσο όρο αυξημένα σε ποσοστό 20% επίπεδα ικανοποίησης από τη σχέση τους, 12% καλύτερη επικοινωνία, αλλά και 15% καλύτερη ποιότητα σεξ. Όσον αφορά τα ζευγάρια που είχαν μεν προγαμιαίες σεξουαλικές σχέσεις, αλλά αφού πρώτα είχαν αφήσει να περάσει αρκετός καιρός στη σχέση τους, η έρευνα έδειξε ότι υπήρχαν και πάλι οφέλη, αλλά τα μισά περίπου σε σχέση με όσους περίμεναν να παντρευτούν πρώτα, πριν κάνουν σεξ.

  Η αξία της σεξουαλικής αυτοσυγκράτησης για την κατοπινή σταθερότητα και ποιότητα της σχέσης και του γάμου, σύμφωνα με τους ερευνητές, φαίνεται να ισχύει ανεξάρτητα από το μορφωτικό επίπεδο των συντρόφων, τη θρησκεία τους, τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων που έχουν προηγηθεί και την χρονική διάρκεια της σχέσης πριν το γάμο.

  «Υπάρχουν περισσότερα σε μια σχέση από το σεξ, αλλά βρήκαμε ότι όσοι περιμένουν περισσότερο, είναι πιο ευτυχισμένοι από τη σεξουαλική πλευρά της σχέσης τους. Αυτό συμβαίνει ίσως επειδή έχουν μάθει να μιλάνε μεταξύ τους και να αντιμετωπίζουν τα όποια προβλήματα ανακύπτουν», δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας Ντ.Μπάσμπι.

  Είναι σχεδόν σίγουρο ότι, στην εποχή μας, δεν θα συμφωνούσαν οι περισσότεροι με τα συμπεράσματα της παραπάνω έρευνας, αλλά ορισμένοι πιθανότατα θα έκαναν δεύτερες σκέψεις! [/i]

  το οποίο είναι στην εφημερίδα τα νέα (είδε και άλλες εκδοχές του στο βήμα και άλλες σελίδες στο internet). Για να μη λες και συ ότι λέμε ψέματα διάβασε τουλάχιστον την περίληψη στα αγγλικά της έρευνας που αναφέρουν http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6WYG-51V341C-C&_user=109808&_coverDate=12%2F31%2F2010&_alid=1661325301&_rdoc=8&_fmt=high&_orig=search&_origin=search&_zone=rslt_list_item&_cdi=7186&_sort=r&_st=13&_docanchor=&view=c&_ct=41&_acct=C000059631&_version=1&_urlVersion=0&_userid=109808&md5=23dcac61424df66b3098b9d114523ee4&searchtype=a
  και θα δεις ότι δεν σε κοροϊδεύει κανένας.

  Διάβασε όμως λίγο και το άρθρο http://www.cbc.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=27&Itemid=31 και μετά έλα να μας πεις “η επιστήμη έχει εντελώς διαφορετική άποψη για τον έρωτα”. Γιαυτό σου λέω ότι εκφράζεις καθαρά προσωπικές απόψεις που είναι καθαρά από εντυπώσεις που σου έχουν δημιουργηθεί και μην καταλήγεις σε γρήγορα συμπεράσματα γιατί εσύ ζημιώνεσαι στο τέλος! Κράτα και μία πισινή ότι έχεις λάθος. Το τι λέει η επιστήμη είναι πολύ μεγάλη κουβέντα!

 58. Πινόκιο, καλό μου κι υπομονετικό παιδί, κανείς δεν μπορεί να σε βοηθήσει αν δεν βοηθήσεις κι εσύ τον εαυτό σου. Κάνε λοιπόν το πρώτο μικρό βήμα: κόψε τα μούσια κι επικοινώνησε ΤΩΡΑ με μια κινηματογραφική εταιρεία για το remake του Ψευτοθόδωρου”.

 59. Προφανώς κ. Ανώνυμε το σχόλιό μου δεν απευθύνονταν σε σας αλλά στα σχόλια με τίτλο “Ψευτοθόδωρε”! Αφήστε και κάτι να πέσει ασχολίαστο! Από το πως τοποθετούνται τα σχόλια στο site μπορούμε να καταλάβουμε σε ποιο σχόλιο απαντάει το κάθε μου σχόλιο εκτός βέβαια αν αναφέρω όνομα. Ειλικρινά συγγνώμη αν σας έθιξε το τελευταίο μου σχόλιο. Δεν είχα τέτοια διάθεση. Ελπίζω να είσαι ευχαριστημένος τώρα.

 60. Αγαπητέ κ. Ανώνυμε,

  δεν χρειάζεται να ξεχάσουμε τα προηγούμενα σχόλιά μας, δεν χρειάζεται να ξαναγράψουμε την ιστορία που έχει συμβεί ανάμεσά μας, γιατί σε έχουμε απαντήσει ΕΝΤΟΣ θέματος αρκετές φορές. Κάνε ερωτήσεις επί των απαντήσεών μας. Αν νοιώθουμε ότι επαναλαμβάνεις ερωτήσεις χωρίς να λαμβάνεις υπόψεις σου τις απαντήσεις μας το μόνο που θα πέρνεις θα είναι copy paste προηγούμενες απαντήσεις χωρίς την ενεργή και πραγματική συμμετοχή μας.

  Ειλικρινώς
  Ευθύμιος

 61. Λίγο DEJA VU είναι για μένα όλη η φάση! Να έχω διάλογο με Ανώνυμο στο συγκεκριμένο site και ξαφνικά να βρίσκει την απάντηση κάπου αλλού στο διαδίκτυο! μετά από αντιπαράθεση μαζί μου! και να έχω κάνει τζάμπα τόση προσπάθεια να του βάλω μυαλό! Αρχίζω να νοιώθω άσχημα! Έχω τον ανθρωποδιώκτη; Τουλάχιστον τώρα μου προέβαλε και την πηγή προς ψυχοφέλειάς μας ενώ ο προηγούμενος μου θύμωσε και δεν μου αποκάλυψε την αλήθεια που ανακάλυψε στο διαδίκτυο!

  Δεν βρίσκω κανένα κακό στο άρθρο που ανέβασες! Με ξαφνιάζει η απότομη μεταστροφή σου 180 μοιρών! Χαίρομαι που συμφωνούμε τώρα πια! No sex πριν τον γάμο! (Άλλα αν αλλάξεις γνώμη δεν πειράζει! Είσαι ελεύθερος να κάνεις σεξ! Είναι θέμα προσωπικής επιλογής και όχι μιας απλής ικανοποίησης ότι υπάκουσα σε μια εντολή και είμαι πια Χριστιανός!)

  (Με τρώγουν τα δάκτυλά μου πάντως!) Μόλις έγγραψες “Ίσως και αν δεν γινόταν όλο αυτό να μην έψαχνα και να μην το έβρισκα, και να έπερνα μιάν απάντησή σας για σωστή η οποία να ήταν λάθος.” ενώ πριν λίγες μέρες μου έγραφες “Είπαμε , ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ.”. Νομίζω ότι το έλεγες ειρωνικά και έπεσα θύμα της κοροϊδίας σου. Αληθεύει;

  Και μια που αγαπάς να λύνεις τις απορίες σου μέσω διαδικτύου σε σελίδες άλλες από αυτήν που τόσο καιρό απασχολείς με θέμα εκτός του ανωτέρου άρθρου (βρίσκω πάλι περίεργο που διαβάζεις μόνο αυτά που αναρτείς), διάβασε και το παρακάτω http://www.cbc.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=27&Itemid=31

 62. Για να υπενθυμίσω τι έγγραψε εκείνη την φορά ο Ανώνυμος:

  “Ευθύμιε την έλυσα την απορία μου, πάντως η απάντηση που έλαβα δεν εχει καμμιά σχέση με τις απαντήσεις σας και τις ειρωνίες σας, εσάς των “μορφωμένων”

  Φυσικά και δεν θα σας την πω, αν θέλετε να την μάθετε να γίνετε μέλη και να μετέχεται ιστην πνευματική ζωή της εκκλησίας.

  Ευχαριστώ να είστε καλά και περαστικά”

  Από ό,τι φαίνεται όμως ο συγκεκριμένος (δεν θυμώμουν καλά) δεν λέει κάτι για διαδίκτυο. Τον φώτισε η πνευματική ζωή της Εκκλησίας.

 63. Σοβαρολογείς; Πραγματικά πιστεύεις ότι θα μας δημιουργήσεις τύψεις για το λούσιμο που σου ρίξαμε; Μας περνάς για τόσο αφελείς;

  Σου υπενθυμίζω μέρος από τα σχόλιά σου για να μην ξεχνιόμαστε

  1) “δεν το καταλαβαίνεις ή κάνεις πως δεν το καταλαβαίνεις?”
  2) “να τους ξανακαίγατε και να τους αποκεφαλίζατε όπως παλιά.”
  3) “εκεί θα γελάσει ο κάθε πικραμένος.”
  4) “άστο δεν σε παίρνει, θα γίνεις ρεζίλι όταν θα πας να δικαιολογίσεις τον κανόνα”
  5) “Γιαυτό πλέον στην εκκλησία εμειναν μονο οι μισθοφόροι λειτουργοί και οι γεροι με τις γριές”
  6) “συνήθως στην πλειοψηφία τους αγράμματοι.”
  7) “Αυτή είναι η αλήθεια και ότι και να λες είσαι εκτός πραγματικότητας.”
  8) “Τα πάντα κινούνται ακόμα και η γη που κάποτε πίστευες ότι ήταν το κέντρο του κόσμου.”
  9) “Μην πάρεις το χάπι της πιέσεως τωρα γιατί αυτοί που εσύ λες ότι δεν υποψιάζονται το θείο, το εφτιαξαν και εσυ τωρα το απολαμβάνεις καθώς και το λαπτοπάκι που μιλάς μαζί μου.”
  10) “Κάτσε τώρα να κοιτάζεις το καρναβάλι από την τηλεόραση και να καταριέσε τους συμμετεχωντας!!!”
  11) “Άργησες να απαντήσεις Ευθύμιε και δηστυχώς δεν σε συμπεριέβαλα στο κασέ των βαρεμένων με το σφυρί , χαχαχα”
  12) “Μόνον στον χαβαλέ του καφενείου θα τα λέτε μεταξύ σας κοιτάζοντας το τιβη.”
  13) “Εσύ Γιωργάκη από ποιόν πλανήτη μας ερχεσαι?”
  14) “Ο λόγος σου είναι τόσο ψάθινος όσο το ψέμα της σχολής σου”
  15) “To ανατολικό ωάριο της καλπάζουσας φαντασίας και παραμυθολογίας,σου έχει κατακλεψει την καρδιά, πως αλλιώς άλλωστε αφού ο ήχος του γκλιν γκλον είναι βαθύς ,βαρύς και ασήκωτος.”
  16) “Μόλις γράφει κανένας ανθρωπος την αλήθεια πετάγεστε σαν τα φίδια με την διχαλωτή γλώσσα, να δείξετε ενα αλλο προσωπείο, η ώρα της απελεθέρωσης του ελληνικού έθνους είναι κοντά.”
  17) “Δεν πας να κανεις ενα κρυο ντους να συνέλθεις λεω εγω?”
  18) “που θες να μας το παίξεις έξυπνος χρησιμοποιώντας την επιτήδια ρητορία και την σοφιστική αλλιώνοντας την ουσία των πραγμάτων?”
  19) “Ανοιξε να διαβάσεις κανένα βιβλίο περί κανόνων και μετα ελα να τα ξαναπούμε.”
  20) “Πας να δεις αν έρχομαι μεγάλε? άντε μην φωνάξω τον μπόγια”
  21) “Αδιάβαστος είσαι, να πας να μελετήσεις και να βγεις εξω να ζήσεις στην κοινωνία και να ερθεις να μιλήσουμε.”
  22) “Διότι τώρα ή είσαι αλλού, οπότε δεν πρέπει να μιλάς για το πως θα πρέπει να ζήσω εγώ στην πόλη μιας και δεν εισαι μέλος της,
  ή υποκρίνεσαι ή θέλεις το κακό του Ελληνικού λαού.”
  23) “ο λόγος σου ήταν ενα απλό βάβισμα ενός αδέσποτου σκύλου που το μόνο που έκανε ήταν να μας παίρνει τα αυτιά, και εμείς να φωνάζουμε τον μπόγια!!!”
  24) “Πολύξερε”

  Ό,τι και να πεις ανώνυμε, τα λόγια – γραπτά σου – μιλάνε μόνα τους. Και αφού διαβάσεις τα σχόλιά σου και επειδή επιμένεις ότι είσαι έλληνας ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ (και όχι μόνο ΕΛΛΗΝΑΣ) σου επιστρέφω

  “Kαι θ’ αποκριθεί ο βασιλιάς και θα τους πει: Πραγματικά, σας λέω, καθόσον τα κάνατε αυτά σ’ έναν από τους αδελφούς μου αυτούς τους ασήμαντους, σ’ εμένα τα κάνατε.

  Kατόπιν θα πει και σ’ εκείνους που θα είναι στ’ αριστερά: Φύγετε από μένα εσείς οι καταραμένοι, στη φωτιά την αιώνια, που έχει ετοιμαστεί για το διάβολο και τους αγγέλους του.

  Γιατί πείνασα, και δεν μου δώσατε να φαω, δίψασα, και δεν μου δώσατε να πιω, ξένος ήμουν, και δεν με περιμαζέψατε, γυμνός ήμουν, και δεν με ντύσατε, άρρωστος και στη φυλακή, και δεν με επισκεφτήκατε.

  Tότε θα του αποκριθούν κι αυτοί: Kύριε, πότε σε είδαμε να πεινάς ή να διψάς ή ξένο ή γυμνό ή άρρωστο ή στη φυλακή, και δεν σε υπηρετήσαμε;

  Θα τους αποκριθεί τότε εκείνος:

  Πραγματικά, σας λέω, καθόσον δεν τα κάνατε αυτά σ’ έναν απ’ αυτούς τους ασήμαντους, ούτε σε μένα τα κάνατε.

  Kαι θ’ αναχωρήσουν αυτοί σε κόλαση αιώνια, και οι δίκαιοι σε ζωή αιώνια”
  [b]Αμήν![/b]

 64. Θα περιμένω να προσδιορίσει λίγο καλύτερα αυτό που θέλει να με ρωτήσει γιατί η ερώτηση μπορεί να πάρει πάνω από μία διαστάσεις (!) και έννοιες (!) και αντίστοιχη βαρύτητα (!). Βέβαια θέτοντας έτσι το θέμα ο Theo να είναι ικανοποιημένος με την απάντησή μου! Γιατί όπως καταλαβαίνεις και εσύ ο ίδιος το να λες ότι είσαι Χριστιανός Ορθόδοξος δεν είναι αρκετό! Κάποιοι κακεντρεχείς δεν σε πιστεύουν! Και μετά άντε να τους πείσεις!

 65. Φυσικά και έχω mail! Πόσο αγράμματο με πέρασες; Ούτε παππούς είμαι ούτε γριούλα! Γιατί δεν μου δίνεις εσύ όμως το δικό σου για να επικοινωνήσω εγώ μαζί σου;

 66. Κάτσε λίγο γιατί θα τρελαθούμε! (καλά ο ανώνυμος τώρα θα ρίχνει τρελά γέλια!) Ας παραλήψουμε λίγο το site. Τι άλλο με πρόδωσε; Για να ξέρω αν κρύβομαι καλά! (Βέβαια στο παρελθόν είπα “όλους μας εδώ μέσα που παίζουμε πολύ καλύτερα και με πιο λεπτομερή συνέπεια τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του χριστιανού!” Πω πω, ρεζίλι έγινα! )

 67. Γιατί δεν απαντάς ξεκάθαρα και ελίσσεσαι;

  Διαβάζοντας τις θεολογικές θέσεις και τη διαλεκτική σου στα σχόλιά σου σ’ αυτό και σε άλλα άρθρα του site, διερωτήθηκα για μια θεολογία “παλαιάς κοπής” που εκφράζεις, της εποχής που οι Ορθόδοξοι θεολόγοι, επηρεασμένοι από τους γερμανοσπουδαγμένους καθηγητάδες τους, χρησιμοποιούσαν περισσότερο προτεστάντικα και λιγότερο ρωμαιοκαθολικά “όπλα” στην ενδοχριστιανική “ιεραποστολή” τους· και για το γεγονός ότι ποτέ σχεδόν δεν εκφράζεις ευθέως τις θέσεις σου, αλλά ελίσσεσαι με σωρείτες επιχειρημάτων.

  Ο ανώνυμος διαμαρτύρεται για μια πρακτική της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην εξομολόγηση. Στις προτεστάντικες ομολογίες δεν υφίσταται τέτοιο μυστήριο, απ’ όσα ξέρω. Αν είσαι προτεστάντης, είναι unfair να παρεμβαίνεις σε μια συζήτηση για ενδορθόδοξα προβλήματα και να μην το δηλώνεις κιόλας.

  Καλό, λοιπόν, για τις συζητήσεις εδώ μέσα είναι να το δηλώσεις.

 68. Theo είσαι απίστευτος!

  Έχω γράψει παραπάνω:
  1) “Εγώ θυμάμαι την προ τουλάχιστον 20ετίας πρώτη μου εξομολόγηση.” και επίσης
  2) “Τόσα χρόνια εξομολογούμαι, τόσους ανθρώπους έχω δει να πάνε στην εξομολόγηση, κανέναν δεν έχω δει να πάει με την χαρά που περιγράφεις.”
  3) “Για την Εκκλησία είναι πολύ πιο σοβαρό θέμα το ότι έχεις αποκηρύξει την εξομολόγηση (ο ίδιος το ομολογείς εμμέσως πλην σαφώς) ως απαραίτητο της ζωής σου ως χριστιανός και θεωρείς τον εαυτό σου μέλος της Εκκλησίας”

  μετά από αυτά νομίζω είμαι fair enough!

  Πρέπει να πω και άλλα; Μοιάζει για πατάτα, μυρίζει για πατάτα, έχει γεύση πατάτας άρα πρέπει να είναι πατάτα!

 69. Εντάξει, mea culpa να μη θυμάμαι τι ακριβώς έχεις γράψει, μέσα στα τόσα.

  Ευχαριστώ για τη διευκρίνηση. Το πιο απλό φυσικά είναι να μου απαντούσες ευθέως όταν σε ρώτησα.

 70. Η φράση “πολλές τζιριτζάντζουλες κάνεις” είναι από τους “Αχαρνής” του Σαββόπουλου. Δεν ξέρω από ποια περιοχή της Ελλάδας προέρχεται.

  τζιριτζάντζουλα η (ουσιαστικό) [ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ :από την ιταλ. λ. girandola = φαντασιοπληξία, άστατο άτομο ή από την ιταλ. λ. girigogolo = αερολογία]

  1. η επιβραδυντική υπεκφυγή, ο ελιγμός, η στρεψοδικία συνώνυμα: τερτίπι, τέχνασμα
  2. (στον πληθ.) οι τζιριτζάντζουλες, τα στριφογυρίσματα, τα κόλπα, τα νάζια, τα καμώματα συνώνυμα: σκέρτσα, τσαλίμια
  3. (ειδ. φρ.) “άσε τις τζιριτζάντζουλες”, μην κάνεις πείσματα, καμώματα, β) άσε τις χαριτολογίες, τις μαλαγανιές.
  (από το Livepedia.gr)

 71. Διάβασα τά μηνύματα πού ανταλλάξατε όλοι σας καί ένιωσα λύπη, θυμό, αλλά καί φόβο. Δυστυχώς είστε όλοι βαριά άρωστοι καί δυστυχώς κυκλοφορείτε ελέυθεροι. ΚΡΙΜΑ.

 72. Αγαπητέ Ευθύμιε γιατί δεν απαντας στον theo ευθέως στην ερώτησή του και κάθεσε και κάνεις αναλύσεις και το πας πλαγίως?

  Σου έκανε μια ερώτηση η οποία είναι …

  Μηπως είσαι Πρωτεστάντης?

  Και λογικό είναι αγαπητε Ευθύμιε που σε ρωτάει διότι το λινκ που μου εδωσες για τις προγαμιαιες σχεσεις ειναι πρωτεσταντικό – ευαγγελικό.
  Τι το ήθελες και εσύ αυτό το site βρε Ευθύμιε?

  Απάντησε ευθέως αγαπήτε, δεν θα σε παρεξηγήσει κανείς.

  Και εμένα μου σχηματιστηκε το ιδιο ερωτημα όταν είδα την ιστοσελίδα αλλά είπα να μην το συνεχίσω.

 73. theo εγω διαμαρτυρόμουν απλώς για να πάρω μιαν απάντηση.
  Την απάντηση την βρήκα ευτυχώς και συνμπλεω μαζί της.

  Πριν, όχι μόνο δεν την ήξερα, δεν ήξερα και τι να πω σε όλους αυτούς που
  μου εθεταν το ίδιο ερώτημα και οχι μονο με τις φράσεις που εγώ ανεφερα αλλα και με πολύ χειρότερες.
  Έτσι προσπάθησα να μεταφέρω ενα μέρος του κλιματος, έτσι όπως μου παρουσιάστηκε γιατί όλα αυτά που ανέφερα, ήταν πολύ ήρεμα μπροστά σε αυτά που ακουσα πρόσωπο με πρόσωπο.
  Αυτά και όποιος κατάλαβε κατάλαβε.
  Ο κύριος να μας δίνει δύναμη να βρίσκουμε τις απαντήσεις.

 74. Προφανώς ο Theo έχει ικανοποιηθεί από την απάντησή μου. Σε εσένα όμως σου αρέσουν οι δηλώσεις. Θέλω να πιστεύω ότι δεν είμαι Προτεστάντης! Ούτε καν Διαμαρτυρόμενος Προτεστάντης!

 75. Όπως προανέφερα, σε σχόλια προηγούμενου άρθρου “Ο κρυφοχριστιανός” ο ανώνυμος με τον οποίο είχα συζήτηση έγραψε στο τέλος

  “Ευθύμιε την έλυσα την απορία μου, πάντως η απάντηση που έλαβα δεν εχει καμμιά σχέση με τις απαντήσεις σας και τις ειρωνίες σας, εσάς των “μορφωμένων”

  Φυσικά και δεν θα σας την πω, αν θέλετε να την μάθετε να γίνετε μέλη και να μετέχεται ιστην πνευματική ζωή της εκκλησίας.

  Ευχαριστώ να είστε καλά και περαστικά”

  Μπορεί να μη σας δίνω ευθειίες απαντήσεις αλλά σας προθυμοποιώ να βρείτε έστω και αλλού τις απαντήσεις σας! Επομένως μένω ικανοποιημένος με τον εαυτό μου!

 76. Θα ήταν πιο απλό αλλά δεν θα ήταν τόσο ευχάριστο! Δεν αντέχω την συνεχή σοβαρότητα.

  Έχω και εγώ μια απορία. Δώσε μου δείγματά “θεολογίας παλαιάς κοπής” από τα γραπτά μου αν δε σε πειράζει. Έτσι για να ξέρω τι ακριβώς εννοείς! Και σχολίασε γιατί είναι προτεσταντική κατά την γνώμη σου. Περιμένω με ενδιαφέρον.

 77. Συγνώμη αγαπητέ Ευθύμιε δεν είχα προσέξει την απάντησή σου.
  Όσο για το διαμαρτυρόμενος Πρωτεστάντης πραγματικά πρώτη φορά το ακούω 😀 😀 😀

  Σταματάμε όμως εδώ διότι όπως θα είδες και το παραπάνω σχόλιο του Τας , θα μας συλλάβουν, 😀 😀 😀

 78. Συγγνώμη, φίλε μου, κατέθεσα απλώς την αίσθησή μου και δεν κράτησα σημειώσεις. Δεν έχω τον χρόνο να διεξέλθω ξανά τα γραφόμενά σου, για να το αποδείξω. Θα μας βάλει τις φωνές κι ο Tas, να μας κλείσουν σε κανένα φρενοκομείο!

  Ο καθένας έχει τον τρόπο του να εκφράζεται.
  Αν το κάνει με καθαρή συνείδηση, για να προβάλει τον λόγο του Χριστού και της εκκλησίας Του και να βοηθήσει τους άλλους, καλώς. Τότε τίποτα δεν είναι απόβλητο. Όπως γράφει ο άγιος Γρηγόριος ο θεολόγος, δεν θα τσακωθούμε για τις λέξεις, τον τρόπο έκφρασης, κλπ., όταν συμφωνούμε στα ουσιαστικά.
  Αν μπλέκει κι ο ναρκισισμός μας μέσα μας, τότε δεν είναι και τόσο καλά τα πράγματα. Αλλ’ αυτά είναι προσωπικά θέματα που τα λύνει κανείς με τη βοήθεια της συνείδησης και του πνευματικού του.

  Ψάχνοντας στο Διαδίκτυο, είδα πως ένας Ελευθέριος Βασιλειάδης είναι ο μεταφραστής ενός βιβλίου που μου άρεσε πολύ, του Κλάους Κέννεθ. Αν είσαι εσύ, συγχαρητήρια.

 79. Όχι, δεν σημαίνει “θεολόγος”, ούτε έχω κάποιο ιστολόγιο. Η κατάσταση της υγείας μου δεν μου αφήνει πολύ χρόνο για τέτοια.
  Ιστολόγιο με ορθόδοξα θέματα έχει ένας φίλος (http://ahdoni.blogspot.com/) αλλά συνήθως δεν κάνει διάλογο. Κάποιες φορές επικοινωνεί μέσω email με όσους σχολιάζουν τις αναρτήσεις του.

 80. Χαίρομαι που βρήκες την απάντησή σου και μακάρι να είσαι ειλικρινής.
  Προς τι, όμως, ο τόσος θόρυβος, οι απειλές, οι χλευασμοί κι οι προσωπικές επιθέσεις, αν δεν είχες εμπάθεια κι απλώς ζητούσες μιαν απάντηση;
  Αν ζητάς το θέλημα του Θεού, “να μας δίνει δύναμη να βρίσκουμε τις απαντήσεις”, θα είσαι πιο ταπεινός.

  Ελπίζω να τελειώνει εδώ η όλη φασαρία.

 81. Αγαπητέ theo, δεν κατάλαβες, όπως προέγραψα, μετεφερα κλιμα και φράσεις, ( ένα μέρος δηλαδή, γιατί ακούμε και χειρότερα) από το διαδίκτυο και από εξω,στα μέρη που συχνάζω, διότι ο κόσμος έχει αγνοια, απαντήσεις υπάρχουν αλλά δεν βγαίνει καποιος να τις πει,όπως πρέπει, όπως και δεν απαντά καποιος σε διάφορες ιστοσελίδες με την σωστή απάντηση σε κάποιο θεμα που θιγει την ορθοδοξία, με αποτελεσμα να μενουν οι λάθος εντυπώσεις στους επισκέπτες των ιστοσελίδων και συνεχώς να χανουμε έδαφος έναντι των συκοφαντών, Μια επίσκεψη σε διάφορα αθειστικά ή παγανιστικά site θα σας πείση για την διαπίστωσή μου.

 82. Ο Φυτράκης ετυμολογεί τη λέξη από το ιταλικό gironzolare=στριφογυρίζω, ελίσσομαι. Άρα οι τζιριτζάντζουλες είναι οι περιστροφές, οι ελιγμοί και κατ’ επέκταση τα κόλπα, καμώματα, νάζια.

  Τη χρησιμοποιούμε στην Κέρκυρα, συχνά στη φράση “του κάνει τζιριτζάντζουλες και μουτσουτσούνια” για γυναίκα που κάνει νάζια σε έναν άνδρα.

 83. Τελικά “φωνή βοώντος εν τη ερήμω” ή “απορία ψάλτου βηξ”!

  Η σχεδόν παντελής έλλειψη ουσιαστικών κρίσεων ή και επικρίσεων επί των αιτιάσεων του άρθρου, ελπίζω να μη σημαίνει και τη συνολική απορριψή του.
  Ελπίζω επίσης ότι οι διαλαμβανόμενες επισημάνσεις να λειτουργήσουν ως κάποια στηρίγματα μιας βάσης προβληματισμού, για το “πως” διαμορφώνεται το “ποιόν” του μετανεωτερικού ανθρώπου σε σχέση και με τον τρόπο έκφρασης της θρησκευτικότητάς του.

  Αν υποθέσουμε ως δεδομένη την αποτυχία των ήδη εφαρμοσμένων κοινωνικών συστημάτων, οι πραγματικές αξίες του Χριστιανισμού θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καταλύτης στη διαμόρφωση του νέου κοινωνικού συμβολαίου.
  Όσο κι αν αυτή η θεώρηση φαντάζει σήμερα τελείως ουτοπική, δεν παύει ν’ αποτελεί τη σχεδόν μοναδική διέξοδο από τη τεράστια κρίση ηθικής που μαστίζει την ανθρώπινη βιωτή.

  Σήμερα λοιπόν η θρησκευτική εξουσία τίθεται ενώπιον των ευθυνών της, για μια καταλυτική συμβολή στη διαμόρφωση ενός “άλλου” ανθρώπου. ‘Ετσι κι αλλιώς, η δημιουργία του μετανεωτερικού ανθρώπου βρίσκεται σε εξέλιξη και τα ερωτήματα σίγουρα θα βρουν απαντήσεις.
  Το ζήτημα είναι αν αυτές οι απαντήσεις θ’ αφορούν την επιβεβαίωση ή την υπέρβαση της μοναδικής σημαντικότητας του διεσταλμένου ενστίκτου, απέναντι στο ενδεχόμενο μιας βιωτής στα πλαίσια της ανώτερης συνείδησης.

  Γ.Π.

 84. [quote]Η σχεδόν παντελής έλλειψη ουσιαστικών κρίσεων ή και επικρίσεων επί των αιτιάσεων του άρθρου, ελπίζω να μη σημαίνει και τη συνολική απορριψή του.[/quote]
  Δυστυχώς εγώ ανήκω στην περίπτωση που (δεν) ελπίζεις! Επομένως … no comment!

 85. Αγαπητέ Θεό,

  βλέπω ότι τηρείς με θρησκευτική ευλάβεια σε όλα σου τα σχόλια την απαξίωση του συνομιλητή σου όταν αυτός δεν ανταποκρίνεται στις απόψεις σου ή καλύτερα πιστεύω σου.

  (Για να γράφει κανείς “μέσα απ’ την ιστορική διαδρομή του Χριστιανισμού ως επίσημης θρησκείας, η οποία όχι μόνο είναι γεμάτη από φόνους, ραδιουργίες και σκληρούς θρησκευτικούς πολέμους”, πρέπει να είναι αρκετά προκατειλημμένος. )

  (Ας συγκρίνει κανείς την περίοδο προ και μετά Χριστόν και ας αναλογιστεί ποιες ηθικές διδαχές οδήγησαν στην ισότητα των δύο φύλων, στην εξάλειψη της δουλείας, στη φιλανθρωπία, σε μια υψηλή τέχνη… Δεν ήταν οι χριστιανικές αρχές; )

  Όχι ο Χριστιανισμός ποτέ δεν ήταν πιστός στις διδαχές του και οι πράξεις του ως θρησκεία ήταν αντίθετες. Τα περιγράφει μια χαρά το άρθρο που τόσο εξευτελίζεις.

  Ο λόγος σου είναι άδειος από επιχειρήματα και γεμάτος μίσος για τις διαφορετικές απόψεις που μπορεί να τεθούν.
  Ο φανατισμός σου εξαντλεί και τον πιο καλόπιστο στο διάλογο συνομιλητή.

  Λυπάμαι που στην ιστοσελίδα του antifono γράφουν άνθρωποι σαν και εσένα, ενώ η εκπομπές του κ Σαββίδη προωθούν το διάλογο, τα επιχειρήματα και τον ορθολογισμό σε πρωτόγνωρο για τα τηλεοπτικά μας δεδομένα.
  Αλλά μάλλον για το λόγο αυτό έχετε μαζευτεί εδώ όλοι μαζί ώστε να μην επιτρέψετε κάτι τέτοιο να συμβεί.
  Είναι ενάντια σε αυτά που πιστεύεται.

  Ο λύκος φορά προβιά την καλοσύνη, την αγάπη, την ισότητα για να σπείρει τον όλεθρο αγαπητέ μου. Όσο ο κόσμος το καταλαβαίνει αυτό τόσος φαίνεται το πραγματικό σας πρόσωπο.
  Μακάρι να τηρούσατε το ελάχιστο από τις διδαχές του Χριστού την καλοσύνη, την αγάπη, την ισότητα και κόσμος μας θα ήταν πολύ διαφορετικός.

  Αν η γνώση είναι δύναμη,
  η μνήμη είναι γνώση…… και ευτυχώς κάποιοι ξεχνάνε δύσκολα

  Καλή συνέχεια στο έργο σας….

  Δημήτρης ( Έχουμε ήδη συστηθεί Θεό, έτσι δεν είναι? )

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ