Τι είναι αυτό που ονομάζουμε Θεολογία σήμερα;

2
624

Με αφορμή  το αφιέρωμα,"Προκλήσεις για την Ορθόδοξη Εκκλησία στον 21ο αιώνα", του περιοδικού "Νέα Ευθύνη" το Αντίφωνο συζήτησε με το π. Νικόλαο Λουδοβίκο τον Μάρτιο του 2013 για το  κείμενό του "Η ορθόδοξη θεολογία στο πεπρωμένο της Μετανεωτερικότητας".

O π. Νικόλαος μίλησε για την θεολογία σήμερα, την κατήχηση αλλά και την παράδοση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχω καμμία σχέση με την παράδοση αλλά όλο με αυτή ασχολούμαι». 

2 Σχόλια

 1. [i]«Απιστεύτων χρόνων θαύματα μετέωρα όλα!»[/i]
  (Οδυσσέας Ελύτης)

  Ώστε μπορούμε, οι άνθρωποι, να μιλάμε και έτσι!
  Υπάρχουμε βέβαια χάριν ενός [i]επέκεινα[/i] του [i]λόγου[/i]. Προφανώς όμως η υπέρβαση, αυτή, δεν αποκτά υπόσταση παρά μόνο διά μέσου μιας_ π λ ή ρ ο υ ς_ [b]άνθισης[/b] – νωρίτερα – των ρημάτων του ανθρώπου.
  [b]Η θεολογία – ιδού – προσέρχεται (εκ μέρους του βαθύτερου είναι μας) ακριβώς επί τούτω![/b]

  ΥΓ1. Τον άνθρωπο αυτόν – αξίζει να αναλογιστούμε – ούτε ένα ιδιωτικό ούτε, καν, ένα κρατικό αθηναϊκό τηλεοπτικό πρόγραμμα δεν τον έχει κρίνει άξιο προσκλήσεως μία, έστω, φορά κατενώπιον των μικροφώνων του…
  ΥΓ2. Μια παρένθετη αντίρρηση: Να αποκηρύξουμε την κατήχηση; Τα σπουδαία μας ζητούμενα δεν είναι ποτέ νοητό – σύμφωνοι – να αντικειμενοποιηθούν. Με το επιχείρημα, όμως, ετούτο θα μπορούσαμε και να είχαμε εγκαταλείψει, ευθύς εξ αρχής, κάθε απόπειρα συνεννόησης…

 2. Δεν απάντησε απερίφραστα στο ερώτημα τι είναι θεολογία, αν και θεωρώ πως το “έπιασα” το νόημα. Μου άφησε μια γεύση ανικανοποίητου, αναπάντητου και ανοιχτού..αυτό είναι άλλωστε νομίζω (συν τοις άλλοις), που με κάνει να είμαι ορθόδοξος.. αυτή η “κρυφή μου η ατέλειωτη δίψα για καθαρό ουρανό”, μακριά από βεβαιότητες αρτηριοσκληροτικές, κατηχήσεις προτεσταντικές και δογματικές κακώς εννοούμενες, αγκυλώσεις..

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ