Η νέα κανονικότητα του μεταμοντέρνου ολοκληρωτισμού

2
3199

Όταν τα παγκοσμιοποιητικά μίντια και οι εκλεκτοί των αγορών πολιτικοί χρησιμοποιούν την λέξη "κανονικότητα" και μας προειδοποιούν ότι (δήθεν) δεν γίνεται να επιστρέψουμε στην παλιά, απλά αναφέρονται στην λέξη "τάξη", εννοώντας πως δεν γίνεται να επιστρέψουμε στην Παλιά Τάξη. Η Παλιά Τάξη σήμαινε δύο ομάδες προστατευομένων δομών και συλλογικοτήτων στον δυτικό πολιτισμό: έθνος-κράτος, θρησκεία, οικογένεια, ατομική ιδιοκτησία και δημοκρατία, ελευθερίες, εργατικά δικαιώματα, τρόπος οργάνωσης της παραγωγής, που επέτρεπε την άνθηση της μεσαίας τάξης.

Αυτά με τη νέα "κανονικότητα", η αλλιώς Νέα Τάξη, τελειώνουν. Ενώ κανονικά θα έπρεπε τώρα η παραδοσιακή δεξιά αλλά και η αριστερά να είναι εναντίον της Νέας Τάξης, γιατί χτυπάει και τις συντηρητικές και τις προοδευτικές πλευρές αυτού που γνωρίζαμε σαν δυτικό πολιτισμό, καμία δεν προβάλλει αντιστάσεις. Γιατί αφενός έχουμε αυτή τη στιγμή μια ψευτοδεξιά και μια ψευτοαριστερά στον πλανήτη, με αχυράνθρωπους σαν πολιτικούς ηγέτες που από καιρό έχουν ξεπουληθεί ή έχουν συμβιβαστεί κατόπιν εκβιασμών και εξαρχής χρωστάνε την πολιτική τους ανάδειξη σε κυκλώματα ξένων συμφερόντων, σαν πολιτικοί "θερμοκηπίου" και "δοκιμαστικού σωλήνα"!

Όπου υπάρχουν ηγέτες που αντιστέκονται και θέλουν ανεξάρτητο κράτος από τους νεοταξίτες, δείτε ότι σέρνονται σε ατιμωτικό τέλος. Δεν υπάρχει καμία εξαίρεση, είτε μιλάμε για τον Τραμπ, είτε για τον Καντάφι, είτε για τον Σαντάμ, είτε για τον Μιλόσεβιτς, είτε για τον Άσαντ, που τον γλύτωσε ο Πούτιν αλλιώς θα τον κατακρεουργούσαν ορδές του Ισλαμικού Κράτους. Και ο Λουκασένκο στη Λευκορωσία θα οδηγούνταν σε φυλάκιση και ατίμωση αν επικρατούσε η πορτοκαλί επανάσταση που δρομολόγησε το παγκοσμιοποιητικό μπλοκ εναντίον του, αλλά για μια ακόμη φορά όπως και με τον Άσαντ, επενέβη ο Πούτιν και τον έσωσε. Δεν σημαίνει ότι τέτοιοι ηγέτες είναι πάντοτε "καλά παιδιά".

Το μεγάλο όμως έγκλημα που τους χρεώθηκε από το κλαμπ της παγκοσμιοποίησης, των περίφημων αγορών, ήταν ότι ήθελαν να διατηρήσουν την εθνική κυριαρχία στις χώρες τους. Έτσι έκπληκτοι βλέπουμε τον Τόνι Μπλερ, για παράδειγμα, να παραδέχεται με περίσσιο θράσος πως η κατηγορία για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ από τη Δύση, ήταν ένα πρόσχημα για να ξεκινήσει η ανατροπή του. Και μετά από μια τέτοια δήλωση δεν κινητοποιείται το Δικαστήριο της Χάγης να καλέσει τους Μπλερ και Μπους να δικαστούν σαν εγκληματίες πολέμου! Παρεμπιπτόντως, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ήταν ο επικεφαλής της Επιτροπής της Γερουσίας, που έδωσε το πράσινο φως για την επίθεση τότε στο Ιράκ.

Οι "Ερυθροφρουροί" του Black Lives Matter  

Πλέον μπαίνουμε σε περίοδο, στην οποία οι κύκλοι που επιδιώκουν τη Νέα Τάξη, ή νέα "κανονικότητα", δεν πολεμούν μόνο τους εξωτερικούς εχθρούς που εναντιώνονται στο πολιτικό-οικονομικό μοντέλο τους, αλλά δρομολογούν έναν νέο ολοκληρωτισμό μέσα στην ίδια την Δύση για να κάμψουν, όχι μόνο τους "λαϊκιστές" αντιφρονούντες, αλλά και τις ίδιες τις ιδέες, τα σύμβολα, ακόμη και τους ήρωες, της Παλιάς Τάξης.

Δέστε για παράδειγμα το κίνημα των Black Lives Matter και των Αντιφά που υποστήριξαν οι Δημοκρατικοί, το ηγετικό κόμμα της παγκοσμιοποίησης και τα παγκοσμιοποιητικά μίντια. Ισχυρίζομαι πως είναι πιστή αντιγραφή του κινήματος της Πολιτιστικής Επανάστασης, που είχε εξαπολύσει ο Μάο στην Κίνα. Black Lives Matter και Αντιφά είναι το ακριβές αντίστοιχο των Ερυθροφρουρών φοιτητών, που χρησιμοποιούσε ο Μάο. Τι έκαναν οι Ερυθροφρουροί στην Πολιτιστική Επανάσταση; Κατέστρεφαν αρχαία μνημεία, βιβλία και παραδοσιακά μαγαζιά ενώ στοχοποιούσαν αστούς καθηγητές, διανοούμενους και καλλιτέχνες.

Θυμηθείτε ότι στις ΗΠΑ το Black Lives Matter με τους Αντιφά βανδάλιζαν αγάλματα, έκαιγαν καταστήματα, ενώ θέλουν να απαγορεύσουν κλασσικά βιβλία και ιστορικές ταινίες. Τέτοιες δραστηριότητες έρχεται να συμπληρώσει το κίνημα #DisruptTexts (Διακοπή Κειμένων), το οποίο δαιμονοποιεί ποιητές, δραματουργούς και κλασσικούς συγγραφείς, όπως για παράδειγμα ο Όμηρος, ο Σαίξπηρ και ο Σκοτ Φιτζέραλντ και θέλει την απόσυρση των κειμένων τους.

«Είμαστε πολύ περήφανοι να λέμε ότι η Oδύσσεια αφαιρέθηκε φέτος από το πρόγραμμα σπουδών!» δήλωσαν καθηγητές του σχολείου της Μασαχουσέτης, που αφαίρεσε την Οδύσσεια από την διδασκαλία στις τάξεις του Δημοτικού, καταγγέλοντας τις ραψωδίες του Ομήρου σαν σεξιστικές και ρατσιστικές! Δείγμα ολοκληρωτισμού, που ξεπερνάει και πρακτικές παλιών στρατιωτικών καθεστώτων, είναι ότι μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα στις ΗΠΑ απέλυσαν έγκυρους και καταξιωμένους δημοσιογράφους, όταν διατύπωσαν έστω και δειλές αναφορές κατά της δράσης των κινημάτων των Black Lives Matter και των Αντιφά.

Επίθεση στην οικογένεια 

Ακόμη και ο θεσμός της οικογένειας θα βρεθεί στο στόχαστρο, αν επιβληθεί η νέα "κανονικότητα". Οι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν είχαν δηλώσει ότι θα καταργήσουν την χρήση των λέξεων, "μπαμπάς", "μαμά", "γιός" και "κόρη". Και το διέπραξαν στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση του 2021 στο Κογκρέσο κάνοντας ποδαρικό στην "κουκουρούκου" παράνοια! Διαβάζω στις 3 Ιανουαρίου τους τίτλους του ρεπορτάζ και δεν πιστεύω στα μάτια μου:

«Με απαγόρευση “μη-εμπεριεκτικών” λέξεων, όπως “πατέρας, μητέρα, γιός, κόρη”, ξεκίνησε τις εργασίες του το 117ο Κογκρέσο στις ΗΠΑ. Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, εκ μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος, ανακοίνωσε πως πρέπει να δωθεί ιδιαίτερη έμφαση στην απαγόρευση εκφοράς λέξεων με έμφυλη ταυτότητα, επειδή μπορεί να ενοχλήσουν ανθρώπους με μη "συμβατικές απόψεις" για τον ακριβή αριθμό των φύλων.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Πελόσι, για την νέα χρονιά οι γερουσιαστές και οι βουλευτές θα πρέπει να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τις λέξεις "πατέρας, μητέρα, γιός, κόρη, αδελφός, αδελφή, θείος, θεία, ξάδελφος, ανιψιός, ανιψιά, άντρας, γυναίκα, πεθερός, πεθερά, κουμπάρος, κουμπάρα, κουνιάδος, κουνιάδα, θετός πατέρας, θετή μητέρα, εγγονός, εγγονή, παππούς, γιαγιά"».

Λογοκρισία εμπόλεμης περιόδου

Το κερασάκι στην τούρτα του νέου ολοκληρωτισμού το βάζουν οι μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Twitter, Facebook και Instagram ακύρωσαν τους λογαριασμούς του προέδρου Τραμπ, του ανθρώπου δηλαδή που καθυστέρησε την έλευση της Νέας Τάξης, επειδή υποστήριζε την εθνική κυριαρχία και τις παραδοσιακές αξίες της Παλιάς Τάξης. Το Facebook κατέβασε μέσα σε μία μέρα, 70.000 λογαριασμούς οπαδών του Τραμπ.

Ενώ, όταν πολύ περισσότεροι τραμπικοί κατά κύματα εγκατέλειψαν το Facebook και από αντίδραση έκαναν εγγραφή στην πλατφόρμα Parler, τότε η Apple, η Google και η Amazon την κατέβασαν από τους σέρβερς τους! Οι μεγάλες ψηφιακές εταιρείες ουσιαστικά λειτούργησαν λες και βρισκόμαστε σε εμπόλεμη περίοδο, στην οποία θα έπρεπε να κόψουν τις ομιλίες του ηγέτη των εχθρών και την προπαγάνδα των πρακτόρων μιας πέμπτης φάλαγγας.

Αναρωτιέται κανείς αν οι παγκοσμιοποιητές που τις διοικούν έχουν τυφλωθεί τόσο από την αλαζονεία, ώστε να νομίζουν πως μια τέτοια τυραννία μπορεί να φιμώσει τους δυτικούς λαούς που έχουν μεγάλη παράδοση στους δημοκρατικούς αγώνες. Ενδεχομένως λοιπόν, θα φέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα και θα οδηγήσει σε μια μεγάλη απαξίωση των συστημικών μίντια της νέας "κανονικότητας".

 

Ο ζωγραφικός πίνακας που πλαισιώνει τη σελίδα είναι έργο του Δήμου Σκουλάκη.

από https://slpress.gr/idees/i-nea-kanonikotita-toy-metamonternoy-oloklirotismoy/

2 Σχόλια

 1. δεν ξερω αν η νεοταξιτικη κανονικοτητα θα ειναι ετσι , οπως την περιγραφετε. αλλα κι η παλια , η ”κανονικη” της θρησκειας , πατριδας , οικογενειας ειχε τα μαυρα της τα χαλια. μας εδωσε δυο παγκοσμιους πολεμους, απειρους μικρους , απιστευτες θηριωδιες. ο ρατσισμος, ο μισογυνισμος, ο σεξισμος, η παιδικη εργασια, το τραφικινγκ γυναικων και παιδιων σε ποια κανονικοτητα ανηκουν? οσο για το κινημα των μαυρων , ας μην τους σκοτωνουν σα μυγες οι λευκοι , για να μην αντιδρουν. κι οποιος αντιδρα , ανιδρα τυφλα. και νδεν σεβεται κανενα παρελθον. οι καταστροφες πολιτιστικων αγαθων σε περιοδους επαναστασεων κι εξεγερσεων δεν ειναι νεοταξιτικη πρωτοτυπια, συνεβαινε, συμβαινει και θα συμβανει παντα στην ανθρωπινη ιστορια. δεν υπεραμυνομαι καμμιας νεας ταξης , που σιγουρα υπαρχει κι απλωνει τα διχτυα της παντου. αλλα και η παλια ταξη δεν ηταν καλυτερη.

  • Μια κρίσιμη αντίφαση:
   Δεν υπάρχει, μας λέτε, καμμία διαφορά ανάμεσα στις εποχές. Μόνο που, αν είναι πράγματι έτσι, τότε δεν έχει σημασία κανένας (δημόσιος ή ιδιωτικός) λόγος. Είτε διάλογος.

   Στον πυρήνα τώρα του θέματος, αφηγείστε την Ιστορία έτσι ακριβώς όπως η Σύγχρονη Εποχή μάς εκπαίδευσε να την βλέπουμε. Δικαιώνοντας [η εποχή] εαυτήν.

   (Δεν θα επανέλθω.)

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ