Η Ελληνική Κρίση ως Πολιτισμική Πρόκληση (Δ. Τζουβάνος, Β. Ξυδιάς)

0
616

«Η ελληνική κρίση ως πολιτισμική πρόκληση» είναι η δεύτερη από έναν κύκλο τριών διαλέξεων που έδωσαν από κοινού ο Δημήτρης Τζουβάνος και ο Βασίλης Ξυδιάς την άνοιξη του 2016 στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Χαλανδρίου. Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου και τις συζητήσεις συντόνισε ο Αλέκος Βαρβέρης.

Γενικό θέμα των τριών κοινών διαλέξεων ήταν «Η Κρίση του Πολιτισμού». Οι δύο συνομιλητές αντιμετώπισαν την παγκόσμια και την ελληνική κρίση σαν όψεις της εξελισσόμενης κρίσης του δυτικού φιλελεύθερου πολιτισμού.

Σε αυτή τη δεύτερη διάλεξη ξεκίνησε πρώτος ο Βασίλης Ξυδιάς. Είδε την ελληνική κρίση σαν μια πρόκληση να επαναξετάσουμε – και σαν Έλληνες αλλά και σαν ανθρωπότητα – την έννοια της ελευθερίας στη βάση αυτού που περιέγραψε σαν ελληνική αντίληψη της ελευθερίας σε αντιδιαστολή προς την επικρατούσα νεωτερική αντίληψη ελευθερίας.

Ο Δημήτρης Τζουβάνος επέμεινε στην οικονομική πλευρά της κρίσης, τονίζοντας ότι πρόκειται για κρίση κερδοφορίας. Επέμεινε στη διαρθρωτική υστέρηση της ελληνικής οικονομίας, δείχνοντας και εδώ (όπως είχε κάνει και στην πρώτη ομιλία μιλώντας για το παγκόσμιο επίπεδο) το αδιέξοδο τόσο της νεοφιλελεύθερης όσο και της νεοκεϋνσιανής πολιτικής.

 

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ