Για τον αναστοχασμό των σχέσεων Κράτους Εκκλησίας

1
627

Τὸ περιοδικὸ ΣΥΝΑΞΗ, μὲ ἀφορμὴ τὸ ἀφιέρωμα τῶν τευχῶν του 110 καὶ 111, συζήτησε

τὴ Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010, στὸ Πνευματικὸ Κέντρο τοῦ Δήμου Ἀθηναίων

"Για τον σναστοχασμό των σχέσεων Κράτους Εκκλησίας" όπου  μίλησαν οἱ:

Νίκος Ἀλιβιζάτος, Σταῦρος Ζουμπουλάκης, Μητρ. Ἰγνάτιος,

Συντόνισε ο αρχισυντάκτης του περιοδικού 'Σύναξη", Θανάσης Παπαθανασίου. Δείτε ΟΛΗ την εκδήλωση:

 

"κατεβάστε" εδώ το αρχείο ΗΧΟΥ με δεξί "κλίκ" & save target/link as

1 σχόλιο

  1. Ειρηνικές διαδηλώσεις υπέρ της φορολόγησης της Εκκλησίας πρόκειται να πραγματοποιήσουν, την Κυριακή 21/3, ομάδες πολιτών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης θα γίνει έξω από το Ναό της Παναγούδας ενώ στην Αθήνα πρόκειται να πραγματοποιηθεί έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό ο οποίος παραμένει κλειστός λόγω τον έργων αναστήλωσης.
    Όλα δείχνουν πως οι διαδηλώσεις αυτές είναι μόνον…η αρχή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι νέες συγκεντρώσεις προγραμματίζονται τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και άλλες έδρες μεγάλων μητροπόλεων. Ο μηχανισμός ίδιος με τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 2008 για τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
    Είναι χαρακτηριστικό ότι το κλίμα στην Ιεραρχία θυμίζει εκείνο του 1987, όταν ο Αντώνης Τρίτσης προώθησε τον νόμο 1700 για την εκκλησιαστική περιουσία. Στην πραγματικότητα η σχεδιαζόμενη φορολόγηση των εκκλησιαστικών ΝΠΔΔ –για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση– φαίνεται να αναθερμαίνει τη διαχρονική «διαμάχη» Πολιτείας-Εκκλησίας για την «ιερή περιουσία». Την τελευταία φορά που η Εκκλησία «παραχώρησε» στο Κράτος ήταν το 1952 όταν η κυβέρνηση Πλαστήρα απαλλοτρίωσε περισσότερα από 800.000 στρέμματα γης. Με νόμο που εκδόθηκε προβλεπόταν πως η αποζημίωση που θα λάμβανε η Εκκλησία θα αντιστοιχούσε στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας της απαλλοτριωμένης γης, δηλαδή περίπου 98 δισ. δραχμές της εποχής. Η Εκκλησία υποστηρίζει πως ουδέποτε έλαβε την αποζημίωση, ενώ το κράτος εκτιμά ότι η Εκκλησία οφείλει ακόμα περίπου 200.000 στρέμματα! Υπενθυμίζεται ότι από το 1950 το κράτος μισθοδοτεί τους κληρικούς.
    Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, προετοιμάζονται (Internet- Facebook- SMS)ανάλογες συγκεντρώσεις με αίτημα την φορολόγηση της Εκκλησίας καθώς επίσης και τη διακοπή κάθε μορφής χρηματοδότησης της αλλά και της μισθοδοσίας των κληρικών και Ιεραρχών της. Αίτημα που όπως αφήνουν να εννοηθεί πολίτες που υποστηρίζουν αυτές τις διαδηλώσεις, ενισχύεται μετά και την πρωτοβουλία του μητροπολίτη Μεσογαίας Νικολάου- αλλά και του Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου που τον ακολούθησε – να παραιτηθεί της μισθοδοσίας του.
    O κυβερνητικός μηχανισμός προφανώς στερείται τόλμης και φαντασίας & εξαντλείται στο πώς θα μαζέψει περισσότερα για τον δημόσιο κορβανά, αλλά δεν δείχνει έτοιμος και πρόθυμος να καθοδηγήσει τους πολίτες στο πώς θα κερδίσουν χρήματα για να πληρώσουν τους φόρους από το περίσσευμα και όχι το υστέρημά τους.Ο ηγέτης πρέπει να έχει διάθεση να κλείνει και όχι να ανοίγει πληγές.ΤΟ ΠΑΣΟΚ να μην ταυτιστεί με την εξαθλίωση.

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ