ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ: Ο Στέλιος Ράμφος για τη βία και τη νεοελληνική κοινωνία

5
483

O γνωστός φιλόσοφος και συγγραφέας Στέλιος Ράμφος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή “Ανιχνεύσεις” την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου.
Αφορμή τα τελευταία γεγονότα αλλά επιχειρήσαμε να θίξουμε και άλλα φαινόμενα του νεοελληνικού βίου που μπορεί να είναι οι αιτίες του ξεσπάσματος των νέων. Ο Στέλιος Ράμφος έγραψε την Κυριακή 14/12 στην “Καθημερινή” ένα άρθρο το οποίο σας παραθέτουμε.  Δείτε εδώ ΟΛΗ την εκπομπή:

{google}1709120706399143819{/google}

κατεβάστε εδώ την εκπομπή

 

 

5 Σχόλια

 1. Εάν κατάλαβα καλά, ο κ. Ράμφος μας λέει ότι το ασκητικό πνεύμα και ο μοναχισμός που ο Άγ. Αντώνιος καθιέρωσε είναι αυτό που φταίει για το ξέσπασμα των αντιεξουσιαστών στην Ελλάδα. Μας προτείνει μάλιστα να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των «χριστιανών» της δύσης, και να το αποβάλουμε.
  Άραγε τι θα έλεγαν ο Μέγας Αντώνιος και όλο το νέφος των Αγίων ασκητών που έβγαλε η ορθόδοξη εκκλησία μας για τις απόψεις του;
  Σε τέτοιες στιγμές ευγνωμονώ τον Θεό που δεν μου έδωσε τέτοια «σοφία».
  Θα συνιστούσα στον κ. Ράμφο, να αξιοποιήσει το χάρισμα που του έδωσε ο Κύριος για να προβάλει τον πλούτο της Ορθοδοξίας, και όχι για να την πολεμάει.
  Ας αναλογισθεί στα λίγα χρόνια που του μένουν στην επίγεια ζωή του τα λόγια του Κυρίου σε όσους σκανδαλίζουν όλους εμάς τους αγραμμάτους πιστούς.
  Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι οι απόψεις του κ. Ράμφου προβάλλονται έντονα από την κρατική τηλεόραση, και από περιοδικά και ιστοσελίδες όπως η δική σας. Ανησυχώ όμως ακόμη περισσότερο, γιατί διαισθάνομαι ότι η ορθοδοξία εκτός από τους εξωτερικούς εχθρούς της πολεμάτε έντονα και από τους δικούς της ανθρώπους.
  Ως και η ένωση θεολόγων του Ν. Λάρισας, μας προέτρεψε στην ιστοσελίδα της να παρακολουθήσουμε την συνέντευξη του στην εκπομπή ανιχνεύσεις της ΕΤ 3.
  Θα ήθελα και την δική σας γνώμη για τις απόψεις του κ. Ράμφου και αν κατάλαβα κάτι λάθος σας παρακαλώ να με διορθώσετε.

  Σεκέρογλου Αναστάσιος

 2. Αγαπητό ΑΝΤΙΦΩΝΟ ο Θεός μαζί σου,
  Πολλά γράφονται για τον Στέλιο Ράμφο. Θα μπορούσε να του θυμίσει κανείς την ρήση “τα στερνά τιμούν τα πρώτα”.
  Αλλά επειδή δεν είμαι σίγουρος ότι θα το καταλάβει, προστρέχω στον μακαριστό Ιωάννη Ρωμανίδη. Στο ΠΡΟΠΑΤΟΡΙΚΟΝ ΑΜΑΡΤΗΜΑ, 2η έκδ, 1992, εκδ. ΔΟΜΟΣ, Αθήνα, στη σελίδα 50 διαβάζουμε:
  “Τά κτίσματα γίνονται αθάνατα όχι δια τής υπεράνω τής ύλης και τού χρόνου άρσεως αυτών, αλλά δια τής χάριτι Θεού αφθαρτοποιήσεως αυτών. Ο Θεός “μετασχηματίσει τό σώμα τής ταπεινώσεως ημών, είς τό γενάσθαι αυτό σύμμορφον τώ σώματι τής δόξης αυτού”.
  Το κακόν κατά την Αγίαν Γραφήν δεν είναι έμφυτόν τι εν τή κτίσει, έστω και υπό την μορφήν ελλείψεως του αγαθού, διότι “είδεν ο Θεός τα πάντα όσα εποίησε και ιδού καλά λίαν”.Ούτε είναι το κακόν έλλειψις οντότητος, αφού τα πάντα εποίησεν ο Θεός εκ τού μη όντος εις το είναι. Εάν το κακόν είναι απλώς μία έλλειψις οντότητος, έπεται
  ότι εκ τού κακού εποίησεν ο Θεός τον κόσμον. Η Αγία Γραφή δεν ευρίσκει φύσει το κακόν εις τα κτίσματα, διότι κάμνει σαφή διάκρισιν μεταξύ της δημιουργίας του κόσμου και της πτώσεως αυτού. Ο Θεός είναι αίτιος της υπάρξεως των κτισμάτων, άτινα κατ’ αρχήν είναι “καλά λίαν”, αλλά δεν είναι αίτιος των μετα-δημιουργικών ατελειών
  του κόσμου.
  “Ου γάρ τι κακόν αρχήθεν γέγονεν από του Θεού, αλλα τα πάντα καλά και καλά λίαν”. Ο Θεός “πάν το εύ πως έχον εδημιούργησεν, η δε των δαιμόνων ασωτία τοίς εν τώ κόσμω προς το κακοποιείν εχρήσατο, και τούτων εστί τής κακίας το είδος και ουχί του Θεού του τελείου……κόσμου δε κατασκευή καλή, τό δέ έν αυτώ πολίτευμα
  φαύλον”.
  Ένεκα, λοιπόν, τής όλως θετικής δημιουργίας τού κόσμου τούτου και της αναιτιότητος του Θεού διά τό έν αυτώ κακόν, η σωτηρία του ανθρώπου δεν επιτελείται δια μιά πλατωνικής φυγής τής ψυχής εκ τού κόσμου και τής ύλης, αλλ’ αντιθέτως συντελείται δια τής έν κόσμω και χρόνω καταστροφής του κακού, δια της αναστάσεως και
  ανακαινίσεως τών πάντων. Η σωτηρία δεν είναι εκ τού κόσμου αλλά εκ του κακού.
  “Ούκ ερωτώ ίνα άρης αυτούς εκ τού κόσμου, αλλ’ ίνα τηρήσης αυτούς εκ του πονηρού”, “έσχατος εχθρός καταγείται ο θάνατος”, “καί αυτή η κτίσις ελευθερωθήσεται από της δουλείας της φθοράς είς την ελευθερίαν τής δόξης των τέκνων του Θεού”, “ο εγείρας τόν Χριστόν έκ νεκρών ζωοποιήσει και τα θνητά σώματα υμών” “.

  Αυτά γιά τίς κακοδοξίες του Στέλιου Ράμφου, πού θυμίζει πλέον “δηλωσία κομμουνιστή”.
  Δημήτριος Γερούκαλης, ιατρός, Κως.

 3. ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΟΥ,
  Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΤΩΝ ΤΗΣ.Ο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΤΟΝ ΗΘΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΑ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΟ ΑΛΛΟΔΟΞΟ ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥ.

 4. αγαπητέ κάποιε

  Η ορθοδοξία δεν αξιώνει τίποτα! Ο ορθόδοξος δεν εφαρμόζει κανένα ηθικό κώδικα και δεν διερευνά αλλά διαλέγεται. Μήπως μπερδεύετε την ορθοδοξία με πολιτικά μανιφέστα ή φιλοσοφικές θεωρίες;

 5. ΜΑ ΚΑΛΑ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΔΥΤΙΚΟΦΡΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ….ΤΟ 30% ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ ΤΩΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΩΝ ΗΤΑΝ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΓΕΜΑΤΟΙ ΗΠΑΤΙΤΗΔΑ, ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 30% ΗΤΑΝ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ Μ.Ι.Τ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΗΤΑΝ ΚΑΤΙ ΑΝΑΡΧΙΚΑ ΡΕΜΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΒΛΗΤΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ .ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ “ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ”, ΜΗΠΩΣ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΛΕΕΙ ΤΑ “ΑΣΙΑΤΙΚΑ ΙΣΛΑΜΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ”

  ΤΙ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΕΣ ΛΕΕΙ, ΓΙΑΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙ “ΚΑΚΟΥ” ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΒΗΓΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΛΙΑ

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
Please enter your name here