ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ: Πως διαμορφώνεται η ταυτότητα του ανθρώπου και η συλλογική ταυτότητα.

3
325

Ανιχνεύσεις:  Πως διαμορφώνεται η ταυτότητα του ανθρώπου και η συλλογική ταυτότητα, 20 Ιανουαρίου 2010.

Προσκεκλημμένοι:  Δημήτρης Βεργέτης, ψυχαναλυτής, διευθυντής του περιοδικού “Αλήθεια”. Νίκος Ιντζεσίλογλου, καθηγητής κοινωνιολογίας ΑΠΘ, Ζήσης Παπαδημητρίου, καθηγητής κοινωνιολογίας ΑΠΘ & Γιώργος Κοντογιώργης καθηγητής Πάντειου Πανεπιστημίου, πρώην Πρύτανης

“κατεβάστε” εδώ το αρχείο ΗΧΟΥ με δεξί “κλίκ” & save as…

3 Σχόλια

 1. Στην τελευταία του παρέμβαση ο κ.Βεργέτης χρησιμοποίησε την λέξη φοβικότητα.Επειδή προσωπικά δεν έχω καμμία σχέση με την επιστήμη της ψυχιατρικής ή της ψυχολογίας και επειδή παρατηρώ ότι αυτός ο όρος χρησομοποιήται κατα κόρον,θα ήθελα να ρωτήσω αν πρόκειται για τεχνικό όρο ή απλό συνώνυμο του φοβου (φοβικός=φοβιτσιάρης).
  Αν πρόκειται για το δεύτερο καλώς.Αν όμως προκειται για όρο που περιγράφει κάποια πνευματική νόσο,θα ήθελα απλά να σημειώσω ότι τον καιρό του Μπρέζνιεφ τουλάχιστον είχαν την προνοητικότητα πριν διαγνώσουν την νόσο στον αντιφρονούντα να τον κλείνουν προηγουμένως στο ψυχιατρείο και να τον εξετάζουν.

 2. Aριστοτέλη, χαίρομαι γιατί και εγώ όταν άκουσα την τελευταία του τοποθέτηση μου ήρθε στο μυαλό αυτό που εσύ λες, δεν ήταν μόνο δική μου διαπίστωση!Πράγματι, παρόλο που εκτιμώ ειλικρινά τον Βεργέτη, το τελευταίο του σχόλιο ήταν ατυχές, παραπέμποντας στους μανιχαϊσμούς και στις “φοβικότητες” των νεηλύδων ά-φοβων προοδευτικών. Απ’ό,τι αντιλαμβάνομαι φοβικότητα εμφανίζει κάποιος όταν βιώνει τέτοιο φόβο για κάτι/κάποιον που του παραλύει την εν γένει ατομική και κοινωνική ζωή του. Ως,σαν ψυχική διαταραχή να το πούμε; Φόβος μη ελεγχόμενος, πλεονάζων; Δεν προχωρώ το σχόλιο γιατί δεν είμαι ψυχίατρος. Ας απαντήσει κάποιος ψυχίατρος και προχωρώ την σκέψη μου…

 3. Κύριε Παραδείση ειλικρινά χαίρομαι που ξανανταμώνουμε στα ηλεκτρονικά μονοπάτια.
  Προφανώς μας συνδέει το ίδιο ενδιαφέρον για την προβληματική της ταυτότητας. Με την ευκαιρία ήθελα να σου πω ότι η παρέμβαση του ανωνύμου στο άρθρο σου ”Ταυτότητα και μετανεωτερικότητα” είναι δική μου ,απλά ξέχασα να βάλω όνομα.
  Συμφωνώ μαζί σου ότι η παρουσία του Βεργέτη ήταν γενικά καλή,
  υποθέτω όμως ότι και τους δύο μας ενοχλεί η καμουφλαρισμένη ηθικολογία όπως συχνά εκφράζεται από την αθέμιτη χρήση επιστημονικών όρων.
  Προσωπικά θεωρώ πολύ πιο έντιμο και λογικά συνεπές να χαρακτηρίζουμε τον εχθρικό προς τον ξένο, απάνθρωπο, ανήθικο, κακό χριστιανό και δεν ξέρω τι άλλο, παρά να τον χαρακτηρίζουμε πνευματικά άρωστο. Ταυτόχρονα το θεωρώ και λιγότερο επικίνδυνο γιατί κατά την ταπεινή μου γνώμη το δεύτερο υποκρίπτει την επιθυμία εξαίρεσης από την δικαιοδοσία του εκλογικού σώματος μιας σειράς θεμάτων και συνακόλουθα τον περιορισμό της λαικής κυριαρχίας.

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
Please enter your name here