Το Σάββατο 11 Μαρτίου του 2006 το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, παρουσίασε στο κοινό της Θράκης, τον κ. Χρήστο Γιανναρά, που έδωσε καίριες απαντήσεις σχετικά με το αν υπάρχει σήμερα Ελληνικότητα στη Τέχνη, και με ποιόν τρόπο αυτή καθορίζεται.
O κ. Χρήστος Γιανναράς εστίασε την ομιλία του στο ζήτημα της ύπαρξης ενός τρόπου και μιας στάσης που εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες ενός πολιτισμού και θα μπορούσε μέσα από την καλλιτεχνική του έκφραση να χαρακτηρισθεί ως ελληνικότητα.
Αφού ανέλυσε τα σημαίνοντα χαρακτηριστικά της αρχαίας ελληνικής τέχνης με την αφαιρετική και διαχρονική της λειτουργία, αναφέρθηκε στο ήθος και τα εκφραστικά μέσα της Βυζαντινής εικονογραφίας, στοιχεία που κριτικά αφομοιώνονται μαζί με τη λαϊκή παράδοση στη σύγχρονη ελληνική τέχνη. Επίσης τόνισε πως η ελληνικότητα δεν αποκλείει ούτε εντοπίζεται αποκλειστικά στα εξωτερικά μορφολογικά ή θεματολογικά χαρακτηριστικά, όπως η σχέση τέχνης και φύσης, αλλά μπορεί να αναφέρεται και σε μια εσωτερικότερη λειτουργία με την ισορροπία στοιχείων και μια διαύγεια όχι κατ’ ανάγκη ατμοσφαιρική αλλά σκέψης και προ πάντων ενδεικτική ενός τρόπου υπαρκτικής μαρτυρίας.
Τον κύριο καθηγητή παρουσίασε ο ερευνητής του Ι.Π.Ε.Τ. κ. Παναγιώτης Σωτηρόπουλος ενώ στο τέλος της διάλεξης το λόγο πήρε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων ο οποίος εξήρε το έργο του ομιλητή, καθώς την προσφορά του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.