Ο Γιώργος Αραμπατζής αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μιλά για τα βιβλία του «Για το επιστημικό πεδίο της βυζαντινής Φιλοσοφίας» (εκδόσεις Παπαζήσης, 2017) & «Αισθητικός Βυζαντινισμός» (εκδόσεις Καρδαμίτσα, 2018).
Είναι μια συζήτηση με τον Δημήτρη Τρίκα, μέσα στα πλαίσια της εκπομπής «Factory - Ιδέες / Τέχνες» του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, που μεταδόθηκε στις 8 Μαρτίου 2020.
Στην εικαστική κάλυψη της συνομιλίας χρησιμοποιούνται ζωγραφικές παραστάσεις από το χειρόγραφο «Μυθιστόρημα του Αλεξάνδρου» / 14ος αι. (Το πρωτότυπο του οποίου φυλάσσεται στο Ελληνικό Ινστιτούτο της Βενετίας.)
Η ψηφιακή παράθεση των μικρογραφιών κατέστη εφικτή χάρη στην ηλεκτρονική μεταφορά του βιβλίου (κατ' ακρίβειαν: της επανα-κυκλοφορίας του από τις εκδόσεις "Εξάντας", στην Αθήνα, το 1997) στο διαδίκτυο από τον Φαίδωνα Πάνα:
https://www.youtube.com/watch?v=CzAwLyLBf6A&t=3s
Η μετατροπή τής ηχογράφησης σε βίντεο έγινε από το Αντίφωνο.
«(…) είναι ακριβώς ο κόσμος μας, αλλά και ο κόσμος κάθε εποχής, κάθε κοινωνίας, ο οποίος πάντοτε ζει, παράγει και διαιωνίζεται αποκλειστικά μυθολογώντας και μυθοποιώντας. Βεβαίως, την εκάστοτε κρυστάλλωση αυτών των μυθοπλασιών, από φόβο, ανάγκη ή επιβολή, την ονομάζουμε “ορθολογική σκέψη”, η οποία όμως για να επιβληθεί πρέπει πρωτίστως να περιβληθεί από εμπιστοσύνη, δηλαδή να εκμεταλλευτεί άλλη μια μυθολογική κατηγορία…»
(Αντώνης Σμυρναίος, από το ε ξ ό χ ω ς ενδιαφέρον – χωρίς να εννοώ πως θα το προσυπέγραφα λέξη προς λέξη – κείμενό του «Ιστορία και συνωμοσιολογία: Μια διαχρονικά επίκαιρη μυθοπλαστική δια-πλοκή». Αναρτημένο στο “Αντίφωνο” της 1/5/2020.)
Μικρή συμβολή, από πλευράς μου, η παράθεση του αποσπάσματος τούτου, στην διαύγαση της έννοιας «ορθολογισμός», την οποία ο κ. Δ. Τρίκας χρησιμοποιεί ως ακρογωνιαίο στοιχείο της διερμηνείας του για τα καθέκαστα της ζωής και του γίγνεσθαι.