Ο Eλληνισμός και ο κόσμος σήμερα. Μία απάντηση στην κρίση; (6/6)

2
519

Γιώργος Κοντογιώργης

Η κρίση που διέρχεται ο κόσμος σήμερα επαναφέρει το ερώτημα:  Εξακολουθεί ο ελληνικός κόσμος να είναι επίκαιρος; Μπορεί να βοηθήσει τον σημερινό άνθρωπο να κατανοήσει τον κόσμο της εποχής του, να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ή, ενδεχομένως, να του υποδείξει το μέλλον;

Αναθεωρώντας τον τρόπο που ορίζουμε θεμελιώδεις έννοιες, όπως η δημοκρατία, η αντιπροσώπευση, η ελευθερία και τα δικαιώματα, η πολιτική, η εργασία, το παγκόσμιο σύστημα, ή φαινόμενα, όπως ο πόλεμος και η ειρήνη, η παγκοσμιοποίηση, η οικονομική αγορά, ο καθηγητής Γιώργος Κοντογιώργης προσεγγίζει τον Ελληνισμό ως κοσμοσύστημα. Παράλληλα, δίνει μέσα από τη σειρά των διαλέξεων του το κλειδί για την κατανόηση του σύγχρονου κόσμου, υπό το πρίσμα του μέλλοντος, που διδάσκει ο Ελληνισμός.

17 Ιανουαρίου – 21 Φεβρουαρίου, Χώρος Αμφιθέατρο Ιδρύματος Β & Μ Θεοχαράκη

2 Σχόλια

 1. Αυτό που δεν άκουσα από τον κύριο Κοντογιώργη αλλά και από άλλους είναι το γεγονός ότι η κρίση είναι γεγονός καθαρά υπαρξιακό, είναι κατά κάποιον τρόπο ο προθάλαμος της κρίσης της μεταθανάτιας ζωής και έχει συμβεί πρόωρα λόγω της ΠΤΩΣΗΣ ΑΓΙΩΝ ΨΥΧΩΝ. Γνωρίζω προσωπικά, δύο ψυχές, έναν άντρα και μία γυναίκα, οι οποίοι εν δυνάμει άγιοι, δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν καλά τα πνευματικά ζητήματα και έπεσαν!

  Δεν μπορώ να καταλάβω πώς σε ένα αξιόλογο θεολογικό φόρουμ σαν το αντίφωνο δεν δίνονται τέτοιες ερμηνείες για μία τόσο κρίσιμη περίοδο της ζωής μας όπως αυτή που βιώνουμε τώρα.

  Εμένα με απασχολεί το ΓΙΑΤΙ δύο ψυχές είχαν πνευματική αποτυχία σε τόσο κοντινή απόσταση (και οι 2 γύρω στο 2005 δήλωσαν πτώση) και ΓΙΑΤΙ ήταν δύο και όχι μία ας πούμε. Σε ένα σάιτ με αλλόδοξες ιδέες βρήκα πρόχειρη μια απάντηση: στα χρόνια μας, οι σκοτεινές δυνάμεις πιέζουν περισσότερο τις ψυχές και ζητούν να τις καταδυναστεύσουν και να τις περιορίσουν όσο γίνεται πιο πολύ…

  Δεν ξέρω αν ικανοποιεί και κανέναν άλλο συμφορουμίστα αυτή η αντίληψη…

 2. Η πτωση η πτευματικη ειναι συμφυτη με τον ανθρωπο
  Οταν οι κοινωνιες περιεχουν μονο αγγελους, τοτε επιστημονες, οπως ο κος Κοντογιωργης θα αποσυρθουν για να μαθουν αρπα.
  Το ζητουμενο της νικης του πνευματος επι της υλης κατα το επιγειο περασμα μας δεν απασχολει τους ανθρωπους της γης το ιδιο.
  Εαν θελουμε να το κατορθωσουμε αυτο θα πρεπει να πεισουμε τους ανθρωπους οτι η αυτογνωσια που οδηγει στη θεωση δεν περνα από τους δρομους της εξουσιασης των ομοιων μας και του υλικου κοσμου που μαςπεριβαλλει Αυτο θα οδηγουσε στην καταρευση των αγορων και την καταργηση των εθνικων κρατων Τοτε θα λειτουργουσαν οι πολεις των ανθρωπων οπου το εμεις θα εξαφανιζε το εγω .
  Ομως ο καθηγητης περiγραφει μια ωμη πραγματικοτητα που γινεται αδιφαγα και απανθρωπη.
  Παντως μπορειτε να τον πεισετε ν ανταλλαξει την εδρα του με τον αμβωνα μπορει να του κανει και καλο Δεν ξερω

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
Please enter your name here