Δημοκρατία Αρίστων του Λαού. Πρόταση Αυτοκυβέρνησης των Ελλήνων

9
513

Πρόταση Αυτοκυβέρνησης των Ελλήνων. Η Ελληνική Δημοκρατία επί της ουσίας  ευρίσκεται υπό κατάρευση. Ο Ελληνικός λαός έχει πολύπλευρα και πολυεπίπεδα τεθεί υπό διωγμόν στην ίδια του την πατρίδα. Η Ελληνική Δημόσια περιουσία λεηλατείται ενώ η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής κοινωνίας αποσαθρώνεται οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτικά.

Επείγει να λειτουργήσει το όλον σώμα τής απανταχού κοινωνίας των Ελλήνων ως Δημοκρατία του λαού και Δημοκρατία των  Αρίστων. Άριστοι είναι όσοι δεν έχουν ιδιοτέλεια και δεν υποτάσσουν το κοινό όφελος και συμφέρον στις όποιες δικές των συγκαλυμμένες η εμφανείς ιδιοτελείς επιδιώξεις.

Επείγει να σχηματιστεί απο την βάση τής Ελληνικής κοινωνίας  λειτουργική πρόταση πολιτικής αυτοοργάνωσης για να σωθεί η Ελλάδα. Η υπάρχουσα ιδεολογικοποιημένη πολιτική όλων των χρωμάτων και αποχρώσεων έχει παγιδευτεί η ίδια και ακολούθως παγιδεύει τον Ελληνικό λαό και αδυνατεί να αναμετρηθεί με τα μεγάλα εθνικά, κοινωνικά, οικονομικά και διεθνή ζητήματα που ευρίσκονται στην βάση της παρούσας Ελληνικής κρίσης.

Η πρόσφατη πολιτική κατ’ ουσίαν δολοφονία ενός νέου ανθρώπου δείχνει πώς εάν δεν λειτουργήσει και  δεν αντιδράσει γόνιμα  ο ελληνικός λαός καί  με όρους συνταγματικά αποδεκτούς και κατοχυρωμένους θα επέλθει σύντομα κοινωνικό και πολιτικό χάος εφόσον συνεχίζεται η απάνθρωπη κατοχική  εισβολή των παγκόσμιων τοκογλύφων μέσω των δήθεν αναπτυξιακών και εξυγιαντικών Μνημονίων.

Εάν η όποια Τρόϊκα ήθελε πράγματι να εξυγιάνει την Ελληνική οικονομία θα επέβαλε δημιουργική λιτότητα και  πραγματικά αναπτυξιακή πολιτική και δεν θα διπλασίαζε το εθνικό χρέος μέσα δε δύο χρόνια με ληστρικά και εγκληματικά επιτόκια δανεισμού. Ποιός υγειώς σκεπτόμενος πολίτης όχι μόνο της Ελλάδος αλλά σε κάθε σημείο του πλανήτη θα διαφωνούσε με το προφανές και ηλίου φαεινότερον πώς η τρόϊκα και τα Μνημόνια της όπως αυτή τα επέβαλε μέσω ανύπαρκτων Ελλήνων πολιτικών ανδρών, δεν επιδιώκουν τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο απο την νέκρωση και την διάλυση τής Ελληνικής οικονομίας και της Ελληνικής κοινωνίας, σύμφωνα με το δόγμα “Σόκ και Δέος” και την μεθόδευση της πρακτικής των πολιτικών δολοφόνων;

Κατ’ ουσίαν σήμερα είμεθα αυτόπτες  μάρτυρες και θεατές τής κοινωνικής και πολιτικής  δολοφονίας και βιολογικής εξόντωσης εμάς των ιδίων ως Ελλήνων και της εξαφάνισής μας απο την Ελληνική Γεωγραφία και γιατί όχι από την ιστορία την ίδια.

Για τον λόγο αυτό είμεθα συνταγματικά, ιστορικά, ηθικά και πολιτικά υποχρεωμένοι  όλοι ανεξαιρέτως οι Έλληνες να κινητοποιηθούμε τόσο ως άτομα ξεχωριστά αλλά και ως κοινωνικές ομάδες και ως φορείς: επιστήμονες, δημοσιογράφοι, διανοούμενοι,καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, Εκκλησία, πανεπιστήμια, φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι, ομογενειακός Ελληνισμός και κάθε εντέλει υπεύθυνος Έλληνας και να προστατεύσουμε την Ελληνική πολιτεία και την Ελληνική δημοκρατία.

Προφανώς αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από νέα κόμματα και από επίδοξους νέους αρχηγούς κομματικών ομάδων και παρατάξεων. Αυτό μόνον περαιτέρω διαιώνιση του προβλήματος μπορεί νά επιφέρει και αδιατάρακτη συνέχιση της συγκαλυμμένης ξένης και καταστροφικής κατοχής της Ελληνικής πολιτείας.
Εάν κάποιος η κάποιοι έστω με καλές προθέσεις και ιδέες αυτοπροτείνονται ως αρχηγοί νέων κομμάτων και πολιτικών κινημάτων τότε απλά αυτοί διαιωνίζουν την κοινωνική και πολιτική ασθένεια της ΝεοΕλληνικής κοινωνικής και πολιτικής αποσάθρωσης.

Επείγει η Ελληνική κοινωνία να δημιουργήσει, με τρόπο αυθόρμητο και αξιοποιώντας τά σύγχρονα μέσα διαδικτυακής επικοινωνίας, μια επιτροπή ανθρώπων με υψηλό αίσθημα ιστορικής ευθύνης η οποία θα εργαστεί προκειμένου να υποδειχθούν απο την βάση του Ελληνικού λαού και της Ελληνικής κοινωνίας, προσωπικότητες καταξιωμένες με κοινωνική αποδοχή και αποδεδειγμένο ήθος ανιδιοτέλειας, επιστημονικής και πνευματικής ωριμότητας.  Αυτές οι προσωπικότητες που θα υποδειχθούν απο το κοινωνικό σώμα και την βάση της Ελληνικής κοινωνίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό προκειμένου να ηγηθούν της πολιτικής πράξης για να σωθεί η Ελλάδα θα πρέπει να δημιουργήσουν νέους όρους πολιτικής αυτοοργανούμενης δυναμικής και αυτοκυβέρνησης των ελλήνων.

Η επιτροπή αυτη που θα εργαστεί για την ανάδειξη των Αρίστων ας ονομαστεί επιτροπή δημογεροντίας.  Η επιτροπή αυτή δημογεροντίας θα πρέπει να προέλθει επίσης με τρόπο αυθόρμητο και όχι ” άνωθεν ” χειραγωγούμενο αλλά από την βάση της Ελληνικής κοινωνίας και έξω απο υπάρχουσες κομματικές δεσμεύσεις. Για τον σκοπό αυτό δημιουργίας μίας λαϊκής επιτροπής δημογεροντίας ας εργαστεί κάθε ευγενής Έλληνας από κάθε κοινωνικό επίπεδο και πόστο.  Προτείνεται δε κάποιοι τεχνοκράτες να δημιουργήσουν έναν ιστότοπο ανοικτής πρόσβασης όπου θα προτείνονται μόνον απο άλλους και ποτέ ατομικά αλλά επωνύμως απο την βάση τής ελληνικής κοινωνίας προσωπικότητες για να συμμετάσχουν στην επιτροπή δημογεροντίας μετά από διαδικτυακό και διαφανές “Δημοψήφισμα”.

Σαφώς ο προτεινόμενος εδώ στοιχειώδης “αλγόριθμος” αυτοοργάνωσης και αυτοανάδειξης  μίας κυβέρνησης Αρίστων, επιλεγμένων  απο τον απανταχού Ελληνισμό   επιδέχεται βελτιώσεις και επεκτάσεις με στόχο πάντα την αυτοκυβέρνηση τής ελληνικής κοινωνίας.

Υπάρχουν σαφώς  λύσεις για ολα τα προβλήματα πουέχουν συσωρευτεί και που συσωρεύονται όλο και πιό καταστροφικά στην Ελληνική πραγματικότητα.  Έχουμε ιστορικό βάθος όσο κανένας άλλος λαός εκτός των λαών της Άπω ανατολής. Δεν έχει φθάσει το τέλος τού Ελληνισμού και των Ελλήνων. Αυτή η κρίση θα είναι πρός ώφελος για να αντιληφθεί η ελληνική κοινωνία πως πρέπει πλέον να φύγει απο την εποχή των κομμάτων και των κομματικών ιδεολογιών πρός μία νέα εποχή όπου η Ελλάδα θα αυτοκυβερνάται από Έλληνες που δεν υπηρετούν τίποτε άλλο παρά την δημοκρατία, την ανθρωπιά και την ελευθερία με όλα τα συνακόλουθα των.
Οι λύσεις θα δοθούν απο την στιγμή που οι άριστοι των Ελλήνων απανταχού της γής απο την Αυστραλία μέχρι την Αμερική και από την Ρωσία μέχρι την Αφρική θα κληθούν να υπηρετήσουν την πατρίδα των και να αντικαταστήσουν με κάθε συνταγματική νομιμότητα το αποσαθρωμένο και υποδουλωμένο σε αλλότρια πλέον συμφέροντα ελληνικό πολιτικό σύμπλεγμα.
Οι υπάρχουσες  πολιτικές ιδεολογίες απο τίς πλέον δεξιές μέχρι τίς πλέον αριςτερές έχουν πλέον απωλέσει κάθε πειστικότητα και έχουν ξεπεραστεί απο την καλπάζουσα ιστορία και την ορμή των γεγονότων.  Εξάλλου ο ελληνικός κόσμος ήταν πάντα ξένος προς τις ιδεολογίες που δημιουργήθηκαν μετά την Αναγέννηση και τον διαφωτισμό μέχρι τον ώριμο εικοστό αιώνα σε χώρους όπου ο κοινοτισμός ήταν κάτι το ανύπαρκτο έως και εχθρικό.
 
Η Ελλάδα του εικοστού πρώτου αιώνα καλείται να λύσει το πρόβλημα της με καινοτομία πολιτικής σκέψης και πράξης  και η καινοτομία δεν μπορεί να είναι άλλη απο την αυτοκυβέρνηση μέσω των Αρίστων που θα αναδείξει η βάση της απανταχού Ελληνικής κοινωνίας. Αυτό σήμερα είναι μονόδρομος και η μόνη δυνατή λύση εάν δεν προκύψουν καταστροφικά γεγονότα μεγάλης κλίμακος στην παγκόσμια σκηνή.
Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να εργαστούν ολοι οι ευαίσθητοι Έλληνες στην Ελλάδα αλλά και σε ολο τον κόσμο αφήνοντας πίσω στο παρελθόν τον φατριασμό, την ιδιοτέλεια, θον ωχαδερφισμό ,την απαισιοδοξία, τον διχασμό  καί οτι άλλο καθιστά ανενεργή και αναποτελεσματική την Ελληνική ψυχή.
 
Βεβαίως πολλοί φίλοι μπορεί να θεωρούν την πρόταση αυτή εδώ ουτοπική. Όμως καλούνται τόσον  αυτοί όσον και άλλοι που  δεν αρκούνται απλώς  σε συζητήσεις θεωρητικές και κρίσεις η επικρίσεις εκ του ασφαλούς, Να προτείνουν βελτιωμένες  και καλύτερες ιδέες στην κατεύθυνση αυτοκυβέρνησης του Ελληνικού λαού απο τούς αρίστους των Ελλήνων που δεν αυτοπροτείνονται αλλά η βάση της Ελληνικής κοινωνίας τούς προτείνει και τους επιδοκιμάζει  για το ανιδιοτελές, το επαρκές αλλά και το σοφόν του ήθους των και του χαρακτήρος των.
Οι λύσεις θα προκύψουν εύκολα εάν οι έλληνες συμφωνήσουν πώς η Ελλάδα ,ο Ελληνικός λαός και η Ελληνική δημοκρατία είναι ανάγκη να διασωθούν και να μην αυτοδιαλυθούν.  Αντιθέτως δε, θα πρέπει να αυτοκυβερνηθούν μέσω των Αρίστων και ικανών να σχεδιάσουν με τον σοφώτερο τρόπο  το νέο πολιτικό συμβόλαιο των Ελλήνων με την ιστορία όχι θυσιάζοντας τον Ελληνικό λαό στα ξένα συμφέροντα
αλλά διεκδικώντας τα αυτονόητα.  Να ζήσουν δήλαδή οι Έλληνες και να μην εκδιωχθούν απο την ιστορική σκηνή και την Ελληνική γεωγραφία.

 

9 Σχόλια

 1. Εξαιρετικό, εξαιρετικό, εξαιρετικό!!!
  Μια καθαρή και υγιής κοινωνικά πρόταση.

  Επισημαίνω το:
  “θα προτείνονται μόνον απο άλλους και ποτέ ατομικά”

  Επιτέλους όμως ας δημιουργηθεί αυτό ο ιστοτόπος ανοιχτής πρόσβασης.

 2. Aγαπητέ μου κ. Παύλο
  Σημείωσα το πολύ σωστό που μας είπατε ότι δηλαδή η Ελλάδα του εικοστού πρώτου αιώνα καλείται να λύσει το πρόβλημα της με καινοτομία πολιτικής σκέψης και πράξης και η καινοτομία δεν μπορεί να είναι άλλη απο την αυτοκυβέρνηση μέσω των Αρίστων που θα αναδείξει η βάση της απανταχού Ελληνικής κοινωνίας.

  ΄Εχω όμως την άποψη ότι το παραπάνω ΔΕΝ θα μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την γνώση από τον ΛΑΟ της ΑΝΑΓΚΗΣ ενός εντελώς ΝΕΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ που θα προταθεί από ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ και θα ψηφιστεί με ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Το ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ θα πρέπει να προβλέπει ανάδειξη βουλευτών εκ των ΑΡΙΣΤΩΝ και επομένως την Κατάργηση των Κομμάτων, ΨΗΦΟ στους ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ με σαφή διάκριση ορισμού της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ (Ένας εκ των γονέων ΕΛΛΗΝ με δικαίωμα ψήφου σε Βουλευτές κλπ ) και ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑΣ (Μη ΕΛΛΗΝ με δικαίωμα με δικαίωμα ψήφου σε λοιπές τοπικές εκλογές), ως και ορισμός του ΦΙΛΕΛΛΗΝΟΣ. Ακόμη ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ και ΙΣΟΤΗΣ ΟΛΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΑΚΙΝΗΤΑ ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΔΕΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ, Αναθεώρηση όλων των ΔΥΣΜΕΝΩΝ και ισχυουσών για την ΕΛΛΑΔΑ πάσης φύσεως διεθνών και μη συνθηκών, συμφωνιών κλπ από ιδρύσεως του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

 3. ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΨΗ ΣΑΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ “ΚΟΙΝΩΝΙΑ”
  ΠΟΥ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΜΑΣ;
  ΓΙΑΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ- ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΤΥΧΕ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΟΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΧΕΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ. ΑΥΤΟ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ ΑΠΕΡΡΙΠΤΑΝ, ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Ο ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΑΥΤΙΖΑΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ. ΕΣΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΥΠΟΨΙΑΣΘΗΚΑΤΕ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΒΆΛΕΤΕ “ΟΙΝΟΝ ΝΕΟΝ ΣΕ ΑΣΚΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΥΣ”;

 4. Αγαπητέ κ. Παύλο,

  Άψογο το κείμενο σας και η προτροπή σας αλλά απευθύνεται σε ανθρώπους πού ψάχνονται, αναθεωρούν και προσπαθούν να βελτιωθούν.

  Έχουμε έναν ..πολτό, 70% των πολιτών, ηλιθίων, αφελών και εγωιστών !

  Λυπάμαι αλλά ΔΕΝ υπάρχει ελπίδα πλέον αυτοοργάνωσης. Δεκάδες προσωπικότητες καλούν αλλά ο ..πολτός έχει στερεοποιηθεί.

 5. Αγαπητέ κ. Παύλου, δεν σας γνωρίζω, αλλά κατανοώ τον πόνο σας, που είναι και των περισσοτέρων από μας. Επιτρέψτε μου όμως να σας επισημάνω ότι η επίκληση των Αρίστων που θα βγουν με διαδικτυακά μάλιστα μέσα, μέσα από τα θεωρούμενα ως υγιή βάθη της υπάρχουσας κοινωνίας υπακούει ουσιαστικά σε μια βαθιά καταναλωτική – επιχειρηματική νοοτροπία, γεμάτη πουριτανισμό και ελιτισμό. Μια νοοτροπία που ταιριάζει υπερβολικά …στα βραβεία καινοτομίας της Microsoft!
  Πρώτον υποκρύπτει έντονα την επιθυμία αυτού που την προτάσσει ότι είναι, ή θα μπορούσε να είναι, ένας από αυτούς τους Αρίστους, εφόσον τους γνωρίζει και γνωρίζει τι κομίζουν….
  Δεύτερον η παράθεση των …παγκόσμιας εμβέλειας εκείνων ειδών που μπορούν να αποτελέσουν τη μαγιά αυτής της Αριστείας (επιστήμονες, δημοσιογράφοι, διανοούμενοι,καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, Εκκλησία, πανεπιστήμια, φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι, ομογενειακός Ελληνισμός κλπ.), θέλοντας να καλύψει όλες τις πιθανές δεξαμενές αριστείας επιτρέψτε μου να θεωρήσω ότι είναι μάλλον αφελής, καθόσον οι μεν έχοντες εξουσία από αυτούς είναι ήδη βαθιά διεφθαρμένοι ή ανέχονται χρόνια τώρα τη διαφθορά και δε μιλούν, άρα είναι ακατάλληλοι, οι δε υπόλοιποι, οι θεωρητικά αδιάφθοροι, δεν θα γνωρίζουν καθόλου τι να πράξουν, όταν τους δοθεί ενδεχομένως η εξουσία σε ένα εξαιρετικά πολύπλοκο παγκόσμιο σύστημα. Το πιο πιθανό είναι ότι θα καταλήξουν να κυβερνούν οι ήδη διεφθαρμένοι ή ανίκανοι, οι οποίοι θα αυτοπροβάλλονται πλέον ως …καθαροί και ικανοί, Άριστοι όντες, ελλείψει άλλων.
  Δε ζούμε σε μια απομονωμένη, “αγνή”, τοπική κοινότητα, πάνω στα βουνά, στην οποία ενδεχομένως θα μπορούσε να ισχύει μια τέτοια πρόταση (με πολλά όμως εισαγωγικά)….
  Η επιζητούμενη αυτο-οργάνωση του Ελληνισμού είναι ένα τόσο δυστοπικό εγχείρημα, που δεν αξίζει καν τη συζήτηση, ούτε ως παραμύθι τις κρύες νύχτες του χειμώνα.
  Η λύση δεν είναι να κοιτάξουμε στα βάθη της (ελληνικής) ψυχής μας την θρυλούμενη καθαρότητά μας και από εκεί να αντλήσουμε δυνάμεις για την ανάταξη της κρίσης και την έξοδο από αυτήν: αυτό συνιστά άγνοια και του ψυχικού κόσμου του ανθρώπου αλλά και της σημερινής πραγματικότητας.
  Δεν υπάρχει καμιά “καινοτομία πολιτικής σκέψης” ικανής για διέξοδο. Αμφισβητώ έντονα επίσης ότι υπάρχουν αριστείς οι οποίοι δήθεν μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά, επειδή είναι, ας πούμε, “αριστείς” στις επιστήμες, στις επιχειρήσεις κλπ., δηλαδή στα κέντρα ακριβώς της αυταπάτης, της απάτης και της διαφθοράς του σύγχρονου κόσμου. Αμφισβητώ έντονα ότι υπάρχουν “προσωπικότητες”, με “το ανιδιοτελές, το επαρκές αλλά και το σοφόν του ήθους των και του χαρακτήρος των”, “προσωπικότητες καταξιωμένες με κοινωνική αποδοχή και αποδεδειγμένο ήθος ανιδιοτέλειας, επιστημονικής και πνευματικής ωριμότητας”.
  Μετά τον αιώνα της ψυχανάλυσης ή και της ακόμη βαθύτερης πατερικής γνώσης, δεν μπορούμε να μιλάμε πια έτσι, σαν να βρισκόμαστε στον διαφωτιστικό 18ο αιώνα, με το αυτόνομο, ανιδιοτελές, καταξιωμένο, ώριμο κλπ. υποκείμενο που τραβάει πάντα μπροστά… Αυτό το υποκείμενο αποδείχθηκε στον 20ό αιώνα ότι ήταν ουσιαστικά ο εφιάλτης όλων των υπολοίπων.
  Αν όμως δεχθούμε ότι κάπου, κάπως, υπάρχουν, α είναι σίγουρα αφανείς και δεν έχουν καμιά διάθεση να κυβερνήσουν εμάς τους υπόλοιπους, ακόμη και αν τους το ζητήσουμε. Ζουν στην αφάνεια, γι’ αυτό και παραμένουν (σχετικά) αδιάφθοροι.
  Όσοι προβάλλονται ως “προσωπικότητες” αλλά και όσοι τις προβάλλουν, ουσιαστικά μετέχουν σε ένα ύποπτο ή τουλάχιστον αφελές δίκτυο αλληλεγγυοτήτων, στο οποίο κανείς δεν πρέπει ούτε μπορεί να έχει πια εμπιστοσύνη. Είναι αυτοί οι αριστείς οι αρεστοί ουσιαστικά του συστήματος. Πώς δεν το βλέπετε;
  Δεν μπορούμε να ζητάμε επίσης μια συστημική προσέγγιση για την υπέρβαση ενός συστήματος, το οποίο μάλιστα έχει τέτοια τρομακτική ισχύ σήμερα. Ο θάνατος των συστημάτων είναι ή ο ιός ή η αιφνίδια καταστροφή, η οποία θα θεραπεύσει και την αφέλειά μας να πιστεύουμε σε συστημικές θεραπείες από τα προγονικά αμόλυντα βάθη εξερχόμενες.
  Τέλος, μάλλον όψιμα προγονόπληκτη είναι η πρόταση: να σωθούμε εμείς χωρίς τους άλλους; Ή να σωθούμε για να καθοδηγήσουμε τους άλλους;
  Συγχωρέστε με, αλλά μόνο στον ιό ή στην καταστροφή μπορούμε πλέον να ελπίζουμε και να παρακαλούμε μάλιστα να εμφανιστούν γρήγορα… Αυτά θα μας γλιτώσουν και από την …αυταρέσκεια ότι μόνοι μας βγήκαμε από την κρίση, προτείνοντας “αριστείς” που μοιάζουν στο ήθος τουλάχιστον με μας…!

 6. Πολύ ωραία απάντηση! Το θέμα της προβολής της Αριστείας είναι – κατά την γνώμη μου – μια τελευταία προσπάθεια του συστήματος να επιβιώσει. Είναι ίσως η πιο απάνθρωπη προσπάθεια του. Για παράδειγμα, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν προβάλλονται ως Άριστοι και Άξιοι καθοδηγητές απλοί άνθρωποι με καθαρότητα συνείδησης, αγάπη, αυτοθυσία, καλοσύνη κτλ κτλ, οι οποίοι δεν είναι καλοί επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, άνθρωποι του “πνεύματος” κτλ κτλ. Ποιές είναι οι Αξίες που καθιστούν κάποιους Αρίστους? Οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) οι ‘Αριστοι στη επιστήμη-τέχνη-οικονομία έχουν πετύχει τον στόχο τους κάνοντας εκπτώσεις σε αγάπη και προσφορά προς τον πλησίον, καλοσύνη, θυσία του ευατού τους για το συμφέρον του άλλου κτλ. Αυτοί θα μας βγάλουν από την κρίση?

  Η Πίστη μου είναι ότι – όπως πάντα – η Λύση έρχεται από εκεί που δεν το περιμένει κανείς (γιατί αν το περίμενε, θα το προέβλεπε και αυτά δεν γίνονται εύκολα). Αν ήταν όμως να βάλω στοίχημα, θα περίμενα την Λύση από τους Ανάξιους και Αποτυχημένους εν’κόσμω, παρά από τους άλλους..

 7. Σε ευχαριστώ φίλε “φυσικέ” για την εκτίμησή σου. Πράγματι το ιδεολόγημα της Αριστείας πρέπει εξ αρχής να υπονομευθεί, καθώς είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι όλοι οι ολοκληρωτισμοί ομνύουν πάντοτε πάνω στην Αριστεία, όπως και αν την εννοούν: Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πάντοτε εννοούν είναι οπωσδήποτε μια δικτατορική καθαρολογία, μια τυραννία των experts, απόλυτα αλλοιωμένη από την ιδιοτέλεια και την αλαζονεία, με μια χρυσόσκονη ανιδιοτέλειας και κοινωνικής ευθύνης, κάνοντας όπως λες εκπτώσεις σε ένα σωρό ουσιαστικές αξίες για να επιτύχουν την όποια αριστεία τους!
  Σε κάθε περίπτωση κι εγώ θα έψαχνα στους αφανείς, σε αυτούς “άδοξοι πού ‘ναι”, και θάπρεπε να υπάρξει ένας νέος Καρυωτάκης για να ξαναγράψει μια τέτοια μπαλάντα…Όλοι οι υπόλοιποι, είναι, ακριβώς όπως λες, ο τελευταίος σπασμός και ρόγχος του συστήματος πριν το επικείμενο τέλος του. Οι “άνθρωποι του πνεύματος” έχουν προ πολλού προδώσει το πνεύμα: καλύτερα, το είχαν πάντα προδομένο, για χάρη της “προσωπικής έκφρασης”, της “εφαρμογής του ταλέντου”, της “σκληρής εργασίας” και όλων των εφευρημάτων της προτεσταντικής Δύσης για να αλώσει τον κόσμο μας, έχοντας ως καύσιμο όλους τους υπόλοιπους και βεβαίως την ίδια τη φύση. Αν ακόμη και αυτούς που φαίνονται ή διατυμπανίζονται ότι είναι φιλάνθρωποι, θυσιαστικοί κλπ., αν τους κοιτάξεις από μέσα θα δεις ότι είναι, συχνά, βαθιά διαβρωμένοι, φαντάσου τι είναι αυτοί οι κατά κόσμον και παγκοσμίως επιτυχημένοι αριστείς… Ας αλλάξουμε λοιπόν το χιλιοειπωμένο τροπάρι της Αριστείας, ας το τελειώσουμε, πριν μας τελειώσει! ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ!!!

 8. (πρώτα απολογούμαι για την χρήση της λέξης Λύση: το σωστό είναι Λύτρωση).

  Χαίρομαι ιδιαίτερα που υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που είναι διατεθειμένοι να αντισταθούν στην φαινόμενη λάιλαπα της Αξιοσύνης-Αξιοκρατίας-Αξιολόγησης με μόνη βάση το αξιακό σύστημα του κοινωνικού δαρβινισμού. Η πραγματική επανάσταση είναι ο επαναπροσδιοσμός του αξιακού μας συστήματος (βέβαια, ως γνωστόν, οι Νεοέλληνες δεν είναι ιδιαίτερα επαναστατικός λαός και επομένως ας μην έχουμε μεγάλες προσδοκίες..)

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
Please enter your name here