Το ρητό και το άρρητο

0
800

Tίτλος:" ΤΟ ΡΗΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΡΗΤΟ Τα γλωσσικά όρια ρεαλισμού της μεταφυσικής"
Συγγραφέας: ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Εκδόσεις: ΙΚΑΡΟΣ
Σύντομη περιγραφή: Θέμα του βιβλίου είναι η γλώσσα της μεταφυσικής. Λέξεις όπως Θεός, ψυχή, αθανασία, μοιάζουν μάλλον κοινά κατανοητές. Αλλά τι μπορεί να σημαίνει «κατανόηση» στην περίπτωση λέξεων που παραπέμπουν σε μη αισθητά σημαινόμενα;
Ο κένταυρος, η γοργόνα, η σφίγγα, ο τραγέλαφος μπορούν επίσης να κατανοούνται σωστά στη σημασία τους (καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνουν), αλλά τα σημαινόμενα στα οποία παραπέμπουν είναι ανύπαρκτα και φαντασιώδη.
Ποιά οδός ή μέθοδος γνώσης μπορεί να μας εξασφαλίσει τον έλεγχο του πραγματικού ή φαντασιώδους στην περίπτωση της γλώσσας που χρησιμοποιεί η μεταφυσική;
Στο βιβλίο προτείνεται ως πεδίο ελέγχου, ειδικότερα, η γλώσσα των αναφορών στη δυνατότητα ύπαρξης του ανθρώπου και μετά το θάνατο. Από τη βεβαίωση ή τη διάψευση αυτής της δυνατότητας κρίνεται το νόημα της καθημερινότητας των ανθρώπων: η ιεράρχηση των ατομικών και συλλογικών προτεραιοτήτων, η συγκρότηση και ποικιλία των ιστορικών μορφωμάτων πολιτισμού.
Το πρόβλημα που διερευνά το βιβλίο είναι τα κριτήρια και η γνωστική οδός για την εμπειρική βεβαίωση ή διάψευση της δυνατότητας αθανασίας του ανθρώπου.
Ὁ Χρῆστος Γιανναρᾶς γεννήθηκε τὸ 1935 στὴν Ἀθήνα ὅπου καὶ σπούδασε Θεολογία, ἐνῷ συνέχισε μὲ σπουδὲς Φιλοσοφίας στὴ Βόννη καὶ τὸ Παρίσι. Διδάκτωρ Θεολογίας τοῦ Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καὶ Φιλοσοφίας τοῦ Πανεπιστημίου τῆς Σορβόννης. Διετέλεσε καθηγητὴς φιλοσοφίας στὸ Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικῶν καὶ Κοινωνικῶν Ἐπιστημῶν τῆς Ἀθήνας, στὸ Τμῆμα Διεθνῶν καὶ Εὐρωπαϊκῶν Σπουδῶν. Ἐπίσης, ἔχει διδάξει βυζαντινὴ θεολογία καὶ Φιλοσοφία στὸν Ἅγιο Σέργιο Παρισίων, στὸ Ἰνστιτοῦτο Οἰκουμενικῶν Σπουδῶν (Παρίσι), στὴ Θεολογικὴ Σχολὴ τῆς Γενεύης, στὴ Φιλοσοφικὴ Σχολὴ Κρήτης (Ρέθυμνο) κ.ἀ.

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ