«12/2008, Οι νέοι, η ελευθερία και το κράτος» παρουσίαση του βιβλίου του Γ.Κοντογιώργη

2
465

Δείτε την παρουσίαση και την συζήτηση για το νέο βιβλίο του καθηγητή Γιώργου Κοντογιώργη «12/2008, Οι νέοι, η ελευθερία και το κράτος», όπου ο συγγραφέας καταθέτει τα γεγονότα στην Ελλάδα, το ίδιο βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008, τα τοποθετεί ακριβώς εκεί που πρέπει ψάχνοντας την αιτία και το αιτιατό. Η στασιαστική έκφραση της οργής των νέων του περασμένου Δεκεμβρίου, ανεξαρτήτως της αφορμής που την προκάλεσε και της άμεσης αιτιολογίας της, ανέδειξε με μεγάλη καθαρότητα το αδιέξοδο της εποχής μας.

"κατεβάστε" εδώ το video

"κατεβάστε" εδώ το αρχείο ΗΧΟΥ με δεξί "κλίκ" & save as...

Αδιέξοδο που οφείλεται στην ανατροπή της ισορροπίας μεταξύ κοινωνίας, κράτους και αγοράς, υπέρ της πολιτικής κυριαρχίας της τελευταίας. Αδιέξοδο με ειδικότερα ελληνικά χαρακτηριστικά, τα οποία τη φορά αυτή προέβαλαν στην παγκόσμια σκηνή ως προάγγελος γενικότερων εξελίξεων που δεν εγγράφονται στην περιοχή της παραδοσιακής αμφισβήτησης. Το γεγονός αυτό εξηγεί, άλλωστε, γιατί οι πολιτικές δυνάμεις παρακάμφθηκαν με τόση ευκολία από τους νέους, στα συναισθήματα των οποίων οι διακινητές της ιδεολογίας της καταστροφής επικράτησαν κατά κράτος και καρπώθηκαν εξ ολοκλήρου την οργή τους, δίδοντάς της διαστάσεις τυπικής εξέγερσης. Με δεδομένη την αίσθηση του αδιεξόδου, που έγινε εμφανής στο πρόταγμα της ελληνικής νεολαίας, είναι όμως εξίσου κατάδηλη στο σύνολο της νεοτερικής σκέψης, ο συγγραφέας επέλεξε να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στη διερώτηση για τη σημειολογία της κρίσης, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη μιας προβληματικής για την κατεύθυνση της εξέλιξης. Στο πλαίσιο αυτό, διεξάγει ένα γόνιμο διάλογο με θεμελιώδεις έννοιες της εποχής μας, όπως της δημοκρατίας και της αντιπροσώπευσης, της αγοράς και του οικονομικού συστήματος, της ελευθερίας και των δικαιωμάτων, της αναρχίας και της ιδεολογίας της καταστροφής, της συλλογικής ταυτότητας και της κοσμο-πολιτειότητας, προκειμένου να αναδείξει το βάθος του γνωσιολογικού αδιεξόδου και του συντηρητικού εγκιβωτισμού της νεοτερικότητας.

 

2 Σχόλια

  1. Για αυτό και αυτοεγκλωβίζεται στην λογική της εξουσίας (ως κανόνες του συστήματος). Σε σχετική απάντηση στον κ. Ξυδιά παραθέτει της αλλαγής της συμπεριφοράς των Ελλήνων στο εξωτερικό, όπου ακολουθούνε τους κανόνες του συστήματος χωρίς να έχει αλλάξει το DNA. Αυτό όμως είναι ακριβώς το αντίθετο από εκείνο το οποίο πρεσβεύει ο ίδιος με την ενσωμάτωση της κοινωνίας στην πολιτική. Άλλο υπακοή, άλλο πειθαρχία!

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ