DOC ON AIR: Ζακλίν ντε Ρομιγύ

1
372

Ένα ντοκιμαντέρ για την γυναίκα που αφιέρωσε την ζωή της στην προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.
«Μόλις είχα αρχίσει να διαβάζω Θουκυδίδη και τόσο γοητεύτηκα από την ωραιότητα και την ευαισθησία του λόγου του αλλά και από την παγκοσμιότητα των γραφομένων του που αποφάσισα να του αφιερώσω έναν χρόνο.Τελικά η μελέτη του κράτησε μια ολόκληρη ζωή.» Με αυτά τα λόγια η Jacqueline de Romilly, σηματοδοτεί την αγάπη της για την ελληνική γραμματεία στην οποία αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή της.  Η Ζακλίν ντε Ρομιγύ στα 96 της χρόνια σήμερα και σχεδόν τυφλή συνεχίζει να γράφει ιστορίες από την ελληνική μυθολογία.Στο βιβλίο της «Τα Ρόδα της Μοναξιάς» αποτυπώνει

τους πιο σημαντικούς σταθμούς της ζωής της, της πολυτάραχης ζωής μιας δυναμικής γυναίκας πρωτοπόρου, που στην ηλικία των 17 μόλις χρόνων το 1933,γίνεται η πρώτη γυναίκα υποψήφια στον Concours General της Γαλλίας (γενικές εξετάσεις για αριστούχους),μετά η πρώτη γυναίκα καθηγητής στο περίφημο College de France και η δεύτερη γυναίκα ακαδημαϊκός στην Γαλλική Ακαδημία (το 1975, μετά την Μαργκερίτ Γιουρσενάρ).

Σκηνοθέτης: Bernard Jourdain
Εταιρεία Παραγωγής:Bleu Krystal Media

1 σχόλιο

  1. Καταπληκτική. Μ’ ἀρέσει ποὺ δὲν κοιτάει τὴν ἀρχαία Ἑλλάδα ἀπὸ κλασσικὰ δυτικὴ σκοπιά, φαίνεται νὰ ἐμβυθίζεται σ’ αὐτὴν ἀμερόληπτα. Νά’ ναι καλά. Εὐχαριστοῦμε, ὁμάδα τοῦ Ἀντιφώνου!

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ