ΩΡΑΙΟΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ: Ιωάννης Ηλιόπουλος: Ο διεθνής Έλληνας Φυσικός

2
1009
Εμβληματική μορφή της Θεωρητικής Φυσικής, σε παγκόσμιο επίπεδο, μια και συγκαταλέγεται στην ομάδα των διακεκριμένων ερευνητών της Σωματιδιακής Φυσικής που προέβλεψαν την ύπαρξη του τέταρτου κουάρκ.
Ο Ιωάννης Ηλιόπουλος είναι από τους πρωτεργάτες θεωρητικούς φυσικούς του CERN, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, διευθυντής Ερευνών του Εργαστηρίου Θεωρητικής Φυσικής της Ecole Normale Superiere, ενώ υπήρξε επίσης διευθυντής ερευνών του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας. Ως καθηγητής στην Ecole Normale Superieure- από τα σπουδαιότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Γαλλίας- συνέβαλε με την διδασκαλία του στη δημιουργία της περίφημης «σχολής Ηλιόπουλου» όπως την αποκαλεί η γενιά των φοιτητών του.
Τον συναντήσαμε στο Παρίσι στο γραφείο του στην Ecole Normale και στην καθημερινή του βόλτα από το Pantheon στο πάρκο του Observatoire, σε μια αφηγηματική διαδρομή από τη δεκαετία του ‘60 στο CERN, έως τις κατακτήσεις της Σύγχρονης Φυσικής και τη λαμπρή ακαδημαϊκή ζωή του στη Γαλλία. Απέριττος, ειλικρινής, δάσκαλος, ένας διεθνής Έλληνας της Επιστήμης, ορίζει την επιστημονική εντιμότητα κρίνοντας ότι «οι επιστήμονες πρέπει να μιλούν μόνον για το αντικείμενο τους», απαντά για την έννοια του χρόνου επιστημονικά, αλλά και νοσταλγικά, ενώ το σύμπαν συνεχίζει να τον προκαλεί ερευνητικά. Στο πεδίο της Σωματιδιακής Φυσικής Επιστήμης ο Γιάννης Ηλιόπουλος αφιέρωσε την ερευνητική ζωή του και σαν θεωρητικός φυσικός και συνεχίζει να θέτει τα ουσιώδη ερωτήματα για τη λειτουργία της φύσης, εναποθέτοντας το όραμά του στις μελλοντικές επιβεβαιωμένες από τα πειράματα, απαντήσεις των θεωριών της Φυσικής.

Σκηνοθέτης: Χρήστος Μπάρμπας Αρχισυνταξία: Άννα Γριμάνη Παρουσιαστής: Άννα Γριμάνη ΕΤ1

2 Σχόλια

  1. Με πολύ ενδιαφέρον παρακολούθησα τη συνέντευξη της Άννας Γριμάνη στην ΕΤ1 με τον Γιάννη Ηλιόπουλο. Παρακολουθούσα την εξέλιξή του επί 33 χρόνια από τον Καναδά με μεγάλη συγκίνηση καθότι είχα χάσει τα ίχνη του, μολονότι είμασταν γείτονες στην πλατεία Κολιάτσου στα Πατήσια στή δεκαετία του 40 καί 50 καί μέναμε μόλις 50 μέτρα ο ένας μακρυά από τον άλλον! Όπως πάντα, στην εκπομπή εξέπεμπε τη ζωηράδα καί την οξύτητα του πνεύματος η οποία πάντα τον διέκρινε. Δεν με εκπλήσσει καθόλου η κατακόρυφη ανωδική πορεία του στην επιστήμη.

    Πολύ θα ήθελα να επικοινωνήσω μαζί του, αν και ο ίδιος το θελήσει και αν κάποιος μπορεί να με βοηθήσει. Δυστυχώς δεν μπορώ να βρώ διεύθυνσή του, ηλεκτρονική ή ἀλλη.

  2. ΚΥΡΙΕ ΣΑΧΑ Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ κ.ΚΑΝΕΛΛΗ ΔΙΝΕΙ ΒΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ.ΗΛΙΟΠΟΥΛΟ.ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΑΣ.

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ