Το παζάρι των τεχνολογιών

4
360

του Πάσχου Μανδραβέλη

«Τον 12ο αιώνα οι Bενεδικτίνοι μοναχοί εφηύραν το μηχανικό ρολόι. Χρειαζόταν αυτό το εργαλείο για την ακριβή ώρα της προσευχής που έπρεπε να κάνουν. Oι μοναχοί, όμως, δεν συνειδητοποίησαν ότι το ρολόι δεν ήταν απλώς ένα μέσο καταγραφής των ωρών, αλλά και ένα μέσο συγχρονισμού των πράξεων των ανθρώπων. Ετσι, λοιπόν, στα μέσα του 14ου αιώνα, το εργαλείο αυτό βγήκε έξω από τα τείχη των μοναστηριών κι έφερε νέα και ακριβή κανονικότητα στη ζωή του εργαζόμενου και του εμπόρου. Tο μηχανικό ρολόι έκανε δυνατή την ιδέα της συστηματικής παραγωγής, των συστηματικών ωρών εργασίας… Xωρίς το ρολόι, ο καπιταλισμός θα ήταν αδύνατος. Eδώ βρίσκεται λοιπόν το μεγάλο παράδοξο: το ρολόι εφευρέθηκε από ανθρώπους που ήθελαν να αφοσιωθούν περισσότερο στον Θεό και κατέληξε σε ανθρώπους που ήθελαν να αφοσιωθούν στη συγκέντρωση χρημάτων. H τεχνολογία έχει πάντα απρόβλεπτες επιπτώσεις. Δεν είναι πάντα ξεκάθαρο στην αρχή ποιος θα κερδίσει τι και ποιος θα χάσει τι».

Ο μεγάλος διανοητής της επικοινωνίας, Νιλ Πόστμαν, ήταν πάντα επιφυλακτικός με τις νέες τεχνολογίες. Πιστεύει ότι «κάθε τεχνολογική αλλαγή είναι μια φαουστική διαπραγμάτευση: προστίθεται μια νέα τεχνολογία, και μπαίνει στο περιθώριο μια παλιά. Αυτές οι δύο τεχνολογίες δεν είναι ποτέ ίσες. Mερικές φορές, μια νέα τεχνολογία δημιουργεί περισσότερα απ’ όσα καταστρέφει. Αλλες φορές καταστρέφει περισσότερα απ’ όσα δημιουργεί. Ποτέ, όμως, δεν είναι μονόπλευρη».

Το πρόβλημα των καιρών μας για τον μεγάλο διανοητή είναι η υπερπληροφόρηση. Ο ίδιος συνήθιζε να κάνει ένα απολαυστικό πείραμα στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπου ήταν καθηγητής. «Γίνεται καλύτερα το πρωί, όταν βλέπω ένα συνάδελφο να εμφανίζεται χωρίς να έχει στα χέρια του ένα αντίτυπο των New York Times», λέει. «“Διάβασες τους Times σήμερα”, ρωτώ. Aν απαντήσει “όχι”, το πείραμα συνεχίζεται. “Πρέπει να κοιτάξεις στη σελίδα 23”, λέω. “Yπάρχει ένα φανταστικό πείραμα για μια μελέτη στο Harvard. Εκαναν μια έρευνα για διαιτητικές τροφές και βρήκαν ότι μια φυσιολογική δίαιτα λειτουργεί καλύτερα αν προστεθούν έξι φορές την ημέρα σοκολατούχα εκλέρ. Φαίνεται ότι υπάρχει ένα ειδικό θρεπτικό συστατικό στα εκλέρ -η ενκομιακή διοξίνη- που μειώνει τις θερμίδες με εκπληκτικό ρυθμό”.

» Mια άλλη πιθανή απάντηση που χρησιμοποιώ σε συναδέλφους, οι οποίοι είναι γνωστοί για τον υγιεινό τρόπο ζωής τους είναι η εξής: “Oι νευροφυσιολόγοι στο πανεπιστήμιο της Στουτγκάρδης ανακάλυψαν μια σχέση μεταξύ τρεξίματος και μειωμένης νοημοσύνης. Σε περίοδο πέντε ετών, έλεγξαν περισσότερους από 1.200 ανθρώπους και βρήκαν ότι όσες περισσότερες ώρες έτρεχαν, τόσο μειωνόταν η νοημοσύνη τους. Δεν ξέρουν ακριβώς τον λόγο που γίνεται αυτό, αλλά έτσι είναι”…

» Oι περισσότεροι θα πιστέψουν, ή τουλάχιστον δεν θα αμφισβητήσουν, αυτό που τους λέω. Mερικές φορές θα πουν: “Aλήθεια; Eίναι αυτό δυνατόν;”. Mερικές φορές θα ζητήσουν επανάληψη: “Πού είπες ότι έγινε αυτή η έρευνα;”. Kάποιες άλλες φορές λένε: “Ξέρεις; Εχω ακούσει κι εγώ κάτι τέτοιο”.

» Ενα συμπέρασμα από την έρευνά μου έχει εκφραστεί από τον Τζορτζ Οργουελ πριν από 50 χρόνια. Παρατήρησε ότι ο μέσος άνθρωπος σήμερα είναι εξίσου αφελής με τον μέσο άνθρωπο του Mεσαίωνα. Τότε οι άνθρωποι πίστευαν άκριτα στην αυθεντία της θρησκείας τους. Σήμερα πιστεύουμε άκριτα στην αυθεντία της επιστήμης. Ο κόσμος μέσα στον οποίο ζούμε, μας είναι εν πολλοίς ακατανόητος. Δεν υπάρχει γεγονός –πραγματικό ή φανταστικό– που θα μας καταπλήξει επί μακρόν, αφού δεν έχουμε μια κατανοητή και λογικά ακόλουθη εικόνα του κόσμου, τέτοια που θα έκανε ένα γεγονός να φαίνεται ως απαράδεκτη αντίφαση. Πιστεύουμε, επειδή δεν υπάρχει λόγος να μην πιστέψουμε… Σ’ έναν κόσμο χωρίς πνευματική ή νοητική τάξη, όλα είναι πιστευτά, οτιδήποτε δεν είναι προβλεπτό και κατά συνέπεια οτιδήποτε δεν μας εκπλήσσει.»

Το «πολιτιστικό έιτζ»

«Στον Mεσαίωνα υπήρχε σπάνη πληροφορίας, αλλά η σπανιότητα έκανε την πληροφορία σημαντική και χρήσιμη. Aυτή η κατάσταση αλλάζει στα τέλη του 15ου αιώνα, όταν ο Γουτεμβέργιος μετέτρεψε μια οινοποιητική πρέσα σε τυπογραφική. Kάνοντας αυτό δημιούργησε κάτι που σήμερα ονομάζουμε πληροφοριακή έκρηξη. Σαράντα χρόνια μετά την ανακάλυψη της τυπογραφίας, υπήρχαν τυπογραφικές μηχανές σε 100 πόλεις έξι διαφορετικών κρατών. Πενήντα χρόνια μετά, είχαν τυπωθεί οκτώ εκατομμύρια βιβλία, γεμάτα πληροφορίες που δεν ήταν διαθέσιμες στον μέσο άνθρωπο. Eίναι παραπλανητικό να πιστεύουμε ότι ο υπολογιστής μάς οδήγησε στην εποχή της πληροφορίας. H τυπογραφική μηχανή μάς οδήγησε εκεί, κι από τότε δεν έχουμε απελευθερωθεί απ’ αυτή.

» Aυτό όμως που ξεκίνησε ως απελευθερωτικό ρεύμα, μεταλλάχθηκε σε χείμαρρο χάους. Aκούστε τι αντιμετωπίζουμε, αν πάρω ως παράδειγμα τη χώρα μου: στις HΠA (σημ.: το 1996 που ο Πόστμαν έγραφε αυτά) εκδίδονται 11.520 εφημερίδες, 11.556 περιοδικά, υπάρχουν 27.000 καταστήματα που νοικιάζουν βιντεοκασέτες, 362 εκατομμύρια τηλεοπτικές συσκευές και πάνω από 400.000 εκατομμύρια ραδιόφωνα. Kάθε χρόνο εκδίδονται πάνω από 40.000 τίτλοι βιβλίων (300.000 σε όλο τον κόσμο).

» O δεσμός μεταξύ πληροφορίας και δράσης έχει διαρραγεί. H πληροφορία είναι τώρα εμπόρευμα που μπορεί να αγοραστεί και να πουληθεί, να χρησιμοποιηθεί ως μορφή ψυχαγωγίας, ή να φορεθεί ως ένδυμα για να αυξήσει το κύρος κάποιου. H πληροφορία έρχεται αδιάκριτα. Δεν απευθύνεται σε κάποιον συγκεκριμένα. Eίναι ασύνδετη από τη χρησιμότητά της. Εχουμε κορεσθεί από πληροφορία, πνιγόμαστε μέσα σ’ αυτή, δεν την ελέγχουμε και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε μ’ αυτή… Tο πληροφοριακό ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν δουλεύει πια. Δεν ξέρουμε πώς να φιλτράρουμε αυτή την πλημμύρα πληροφοριών, δεν ξέρουμε πώς να τη μειώσουμε, δεν ξέρουμε πώς να τη χρησιμοποιήσουμε. Πάσχουμε από ένα είδος πολιτιστικού έιτζ.

» Mέσα σ’ αυτή την κατάσταση έρχεται και ο υπολογιστής… O υπολογιστής και η πληροφορία του δεν μπορούν να μας απαντήσουν στα θεμελιώδη ερωτήματα, σ’ αυτά που πρέπει να απαντήσουμε για να δώσουμε νόημα στη ζωή μας και να την κάνουμε πιο ανθρώπινη. O υπολογιστής δεν μπορεί να μας παράσχει ένα οργανωμένο ηθικό πλαίσιο. Δεν μπορεί να μας πει ποιες ερωτήσεις αξίζει να υποβάλλουμε. Δεν μπορεί να μας προσφέρει τα μέσα να κατανοήσουμε για ποιον λόγο βρισκόμαστε εδώ, ή γιατί πολεμάμε ο ένας τον άλλο, ή γιατί φθίνει τόσο συχνά η ευπρέπεια – ειδικά τώρα που την χρειαζόμαστε περισσότερο. O υπολογιστής, κατά κάποιο τρόπο, είναι ένα εκπληκτικό παιχνίδι που μας αποσπά από όλα εκείνα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε: το πνευματικό κενό, τη γνώση του εαυτού μας, τις χρήσιμες αντιλήψεις για το παρελθόν και το μέλλον μας…»

Ιnfo

– Νιλ Πόστμαν, «Η πυξίδα του μέλλοντος. Πώς το παρελθόν μπορεί να βελτιώσει το μέλλον μας», εκδ. Καστανιώτη

– Νιλ Πόστμαν, «Τεχνοπώλιο», εκδ. Καστανιώτη

πηγή: Καθημερινή, 13/9/2009

 

 

4 Σχόλια

 1. Για μεγάλους διανοητές μιλώντας, Ελλάδα, 44 χρόνια πριν: Σπύρος Δ. Κυριαζόπουλος, “Η Καταγωγή του Τεχνικού Πνεύματος”, αντιγράφω:

  “[…] οι μοναχοί της δυτικής Ευρώπης μετά το έτος 1200 μΧ αντικατέστησαν την κλεψύδραν, η οποία μέσω μιας υδραυλικής σφυρίκτρας εκάλει ή αφύπνιζε τον κωδωνοκρούστην να σημάνη την ώραν της προσευχής, δια του συνδυασμού ενός κυλίνδρου, ενός σχοινίου και ενός βάρους, του πρώτου ευρωπαϊκού ωρολογίου, […] δια να προσεύχονται οι μοναχοί και η ενορία την υπό του εκκλησιαστικού τυπικού καθωρισμένην ώραν […]
  [b]Ο ωροδείκτης[/b]
  [b]α)[/b] [i]απέσπασε τον άνθρωπον εκ της φύσεως και τον έθεσεν υπό τεχνικόν έλεγχον [/i][…] Ενώ προηγουμένως το φυσικόν γεγονός καθώριζε, πότε θ’ αρχίσει και πότε θα τελειώσει την εργασίαν του, εντολοδότης τού ανθρώπου γίνεται τώρα η τ ε χ ν ι κ ή σ υ σ κ ε υ ή […] Σήμερον τα μηχανήματα τείνουν να μιμηθούν το ωρολόγιον, να γίνουν αυτόματα […]
  [b]β)[/b] [i]υπέβαλε το αίτημα της απουσίας του Θεού εκ της φύσεως και της ιστορίας[/i] […] Η πρώτη σκέψις την οποίαν υπέβαλε τον ωρολόγιον, όταν ευρίσκετο ακόμη εις εμβρυώδη κατάστασιν, ήτο η ουτοπία του αεικινήτου […]
  [b]γ)[/b] [i]μετέβαλε τον κόσμον εις συνάρτησιν χρόνου και αριθμού [/i] […] Ο φυσικός νόμος παρουσιάσθη όταν ο Γαλιλαίος εμέτρησεν, π ό σ ο ν δ ι α ρ κ ε ί η πτώσις των σωμάτων […] Δια της χρονικής του διαστάσεως, ο φυσικός κόσμος εγκαταλείπει την φιλοσοφίαν χάριν της μηχανικής, του “παραδείσου της μαθηματικής επιστήμης” […]
  [b]δ)[/b] [b]κατέστησε[/b]
  [i]1)[/i] την μηχανήν βιολογικόν νόμον της ιστορίας και ερμηνευτικόν αξίωμα του κόσμου […] Η μηχανή παρουσιάσθη εις την Ευρώπην ως ε ρ μ η ν ε υ τ ι κ ό ν α ξ ί ω μ α τ ο υ κ ό σ μ ο υ […]
  [i]2) [/i] την μηχανικήν πνευματικόν κλίμα της επιστήμης και της ζωής […]
  [i]3)[/i] την εμπειρίαν των φυσικών πραγμάτων υποκατάστατον της θρησκευτικής λυτρώσεως […]”

  Ελπίζω να παρακίνησα κάποιους στην αναζήτηση και τη μελέτη αυτού του εξαιρετικού βιβλίου.

 2. ευχαριστώ για το σχόλιο, η αλήθεια είναι οτιέψαχνα ένα τέτοιο βιβλίο.
  Θάθελα να επισημάνω ότι οι βυζαντινοί που είχαν σε χρήση 2 12ωρα μετρώντας το χρόνο της ημέρας τελικά δεν είχαν 24 όμοια κομμάτια χρόνου γιατί η μέρα και η νύχτα δεν έχουν ποτέ την ίδια χρονική διάρκεια .Ωρολόγιο σύστημα βασισμένο στους φυσικούς νόμους και όχι στους μηχανικούς.
  ευαχαριστώ και καλή ημέρα

 3. Στο Aντίφωνο υπάρχει ένα απόσπασμα από το σπουδαίο βιβλίο του Σπύρου Κυριαζόπουλου.
  https://www.antifono.gr/portal/index.php?οption=com _content&view=article&id= 336:q-q&catid=122&Itemid= 335
  ή κάνε αναζήτηση “Κυριαζόπουλος”
  ή στην ενότητα Φιλοσοφία/Επιστημολογία -> Βιβλία-> “Η καταγωγή του Τεχνικού πνεύματος”

 4. ας μου επιτρέψει ο “ευγενής” παλιός μου συνομιλητής να παραθέσω και εγώ ένα μικρό απόσπασμα άσχετο με το θέμα, αποδεικτικό όμως του μεγάλου πνευματικού αναστήματος του Σπυρίδωνα:

  Η ΑΓΑΠΗ

  Αποφατικοί χαρακτήρες της αγάπης

  Τι είναι η αγάπη;
  Η καθημερινή συνήθεια δεν θα είχε καμμίαν δυσκολίαν, προκειμένου να απαντήση εις το ερώτημα αυτό. Αλλ’ όμως η αγάπη δεν ανήκει εις την καθημερινήν συνήθειαν. Αγάπη είναι το έκτακτον του προσωπικού βίου. Ό,τι η συνήθεια ονομάζει αγάπην , δεν είναι λοιπόν η αγάπη.
  Αγάπη δεν είναι η ευεργέτησις εκείνου, ο οποίος είχε την ατυχίαν να μην εβρίσκεται εις την ιδικήν μας θέσιν. Απλώς η βοήθεια των ατύχων ενισχύει το συναίσθημα της ιδικής μας ανωτερότητος και συγχρόνως μας απαλλάσει εκ μιας δυσαρέστου συναντήσεως.
  Αγάπη δεν είναι η υπακοή εις την εντολήν «αγαπάτε αλλήλους».
  Όσοι θέλουν να συμμορφωθούν προς μίαν παραγγελίαν, δεν αγαπούν, αλλά φοβούνται τον εντελλόμενον.
  Αγάπη δεν είναι η στέρησις των μη αναγκαίων, ένεκα του απαραιτήτου. Η ανταλλαγή αυτή είναι έκφρασις μιας οικονομικής λογικής έναντι πραγματικών δεδομένων και μεταφυσικών προσδοκιών.
  Αγάπη δεν είναι η αποχή του κακού. Δια της στάσεως αυτής αποφεύγονται θρησκευτικοί, ηθικοί και κοινωνικοί κίνδυνοι, παραγνωρίζεται όμως ο παρών άνθρωπος.
  Αγάπη δεν είναι επίδειξις της ηθικής ανωτερότητος. Όταν το προσφερόμενον αφορά εις τους θεατάς της προσφοράς, ομιλεί το φαρισαϊκόν πνεύμα.
  Αγάπη δεν είναι η συνήχησις της ιδικής μας πράξεως προς την ηθικήν αυθεντίαν. Η υπολογιζομένη ενέργεια, η οποία χρειάζεται τον συνάνθρωπον δια την αντικειμενικοποίησιν του λογικού αξιώματος, αντιπαρέρχεται το Σύ.
  Αγάπη δεν είναι η αυθυποταγή εις μίαν εσωτερικήν, αλλ’ εις την κοινότητα αναφερομένην τάσιν. Ακολουθούν τον ασκητικόν αγώνα δημιουργίας ενός προσωπικού νοήματος, όσοι αναφέρονται εις τον απρόσωπον άνθρωπον.
  Αγάπη δεν είναι το δέος προ ενός την συγκίνησιν μιας ολοκληρωτικής συνταυτίσεως υποσχομένου Σύ. Η υπερβατική αυτή σχέσις καλείται έρως.

  ( ΜΙΚΡΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΦΙΛΟΣΟΦΟ)

  Από το βιβλίο «ελευθερία και αυθυπέρβασις» του ΣΠ. Δ. ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ Αθήνα 1962

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ