Πανδημία

0
729

Εφέτος, λοιπόν, δεν έχει Ανάσταση. Ούτε και Πάθος. Ούτε κάν βάγια, άνθη, Φως.

Το μέλλον προστάζει να περιοριστεί η άνοιξη. Ίσως απαγορευτεί και το καλοκαίρι.

Αστυνομία περιπολεί παραλίες, βουνά και θάλασσες,  τους έρημους δρόμους. Ένας μουλωχτός εχθρός, κυνηγά να ξεκάνει ανθρώπους, με σαφή προτίμηση  σε  φτωχούς και γερόντους.

Μονάχα ο καναπές μας σώζει. Οι οθόνες εκπέμπουν σανόσκονη. Παπαγάλοι σκούζουν μελοδραματικά. Σκυλιά γρυλίζουν. Για την ασφάλειά μας: Να μείνουμε  σπίτι!

Το Σύστημα τής  των πάντων εκμετάλλευσης – ευθύνη του οποίου, λένε, η εμφάνιση του λοιμού, και πώς, κοντά στην αποψίλωση της φύσης, σχετίζεται ακόμη με  επιχειρήσεις επίτευξης τεχνητής νοημοσύνης – μοιράζει εκατομμύρια σε καναλάρχες, κλινικάρχες, κοματάρχες, λογής -άρχες. Ξεπουλάει  δημόσιες εκτάσεις και αρχαιολογικούς χώρους.

Πρόστιμα, βροχή, για τους άλλους, που αψηφούνε τον φόβο και κυκλοφορούνε ασκόπως. Εκτός δουλειάς,  φαρμακείου, σούπερ μάρκετ, δηλαδή. Τα νομίσματα κηρύχτηκαν επικίνδυνα. Το ίδιο και όλες οι προσωπικές σχέσεις. Πλαστικό χρήμα μονάχα και διαδικτυακές οι συναλλαγές. Για το καλό μας.

Στον επόμενο τόνο, τα μετρητά εξαφανίζονται. Όπως και οι μισοί εργαζόμενοι – στις νέες συνθήκες περισσεύουν. Κόβονται και τα πολλά σούρτα-φέρτα. Όλα, πια, τακτοποιούνται ηλεκτρονικά.

Φοβία  σκιάζει το κάθε πλησίασμα. Δυσπιστία επικρατεί προς τον άλλον. Στον επόμενο τόνο,  είμαστε όλοι μέτοχοι στη διαπλανητική τράπεζα προσωπικών δεδομένων.

Επόμενος πλανητάρχης ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Bill  Gates, ως κάτοχος του δαχτυλιδιού που ελέγχει όλα τα δαχτυλίδια. Καλώς ήλθαμε στον θαυμαστό καινούριο κόσμο.

Από καιρό ένοικοί του, τώρα και πολίτες του.

Κορωνίδα του Διαφωτισμού, η νέα πολιτεία. Στους κόλπους της απαγορεύονται αυστηρά το κάπνισμα, τα φιλιά, οι βόλτες, το κολύμπι.

Όλα εκτελούνται ατομικά. Τα μαθήματα, τα γλέντια, οι χοροί. Και οι προσευχές ακόμη! Επικηρυγμένη, ως άκρως επικίνδυνη, η θεία Κοινωνία. Σε ατομικές μερίδες  διανέμεται στο εξής, στους οπισθοδρομικούς που επιμένουν να τη ζητάνε ακόμη.

Και, ούτε κάν να προφέρεται κάνει, λέξη ή έννοια που παραπέμπει σε  Ανάσταση.

 

(Απρίλιος 2020.

Σκαρωμένο Μεγαλοβδομάδα, υπό το άγος του  ανεόρταστου Πάσχα και της καραντίνας του Εσταυρωμένου.)

 

Εικονουργία («Χριστός Ανέστη») Γιώργου Κόρδη.

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
Please enter your name here